Offentlig høring af tillæg nr. 4 til Spildevandsplan 2008
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende spildevandsplantillæg nr. 4 til Spildevandsplan 2008 (bilag 1) i offentlig høring. Plantillægget muliggør gennemførelse af en række konkrete projekter, og ændrer på krav til kloakeringsmetode i nogle byudviklingsområder.
Indstilling og beslutning
- at ”Forslag til Spildevandsplantillæg nr. 4 til Spildevandsplan 2008” jf. bilag 1 sendes i otte ugers offentlig høring
- at kompetencen til endeligt at vedtage ”Forslag til spildevandsplantillæg nr. 4 til spildevandsplan 2008” efter endt offentlig høring delegeres til Teknik- og Miljøudvalget
Problemstilling
Regulering af regn- og spildevandshåndtering herunder klimatilpasning sker i den lovpligtige spildevandsplan. Da byen hele tiden udvikler sig, er der løbende behov for justeringer til planen med en række konkrete kloakerings- og skybrudsprojekter. Forvaltningen har på denne baggrund i samarbejde med HOFOR udarbejdet et spildevandsplantillæg, indeholdende projekter, som skal igangsættes i 2015. Alle projekter skal gennemføres af HOFOR.
Spildevandsplaner og tillæg skal i henhold til lovgivningen i otte ugers offentlig høring før den endelige vedtagelse.Løsning
- Projekter til klimatilpasning af byen omhandler projekter, der afkobler regnvandet fra kloakken og projekter til skybrudssikring af byen. Derved sikres, at fremtidens stigende regnmængder ikke overbelaster kloakken og fører til øgede oversvømmelser. Eksempler på sådanne projekter er bl.a. Skt. Annæ Plads og Landskronagde i Skt. Kjelds Kvarter.
- Projekter afledt af byudvikling foreslås kloakeringsformen ændret til separatkloak i igangværende byudviklingsområder i lighed med det, der tidligere er gennemført i Ørestad. Der er tale om områder, hvor der allerede er vedtaget lokalplaner, og hvor det er nødvendigt at melde den ændrede kloakeringsform ud nu, for at denne kan indarbejdes i de nært forestående anlægsprojekter. Det drejer sig om lokalplansområderne Enghave Brygge, Kalvebod Brygge Vest, Sundmolen og Kvarteret ved Bellacentret.
- Projekt afledt af miljøkvalitet omhandler Harrestrup Å. Det langsigtede mål er en forbedring af miljøkvaliteten i vandløbet. Som et led i det fælleskommunale projekt om benyttelse af Harrestrup Å til afledning af skybrudsvand skal de gældende vandaflednings-kommissionskendelser på åen aflyses, og der skal laves nye aftaler mellem kommunerne i oplandet til Harrestrup Å. Kendelserne indeholder fordelinger af omkostninger mellem kommunerne til vedligeholdelse af Harrestrup Å. Kendelserne afløses i 2016 af et nyt vandløbsregulativ efter vandløbsloven, hvor den fremtidige fordeling af vandløbsvedligeholdelsen mellem kommunerne fastlægges. Regulativet er under udarbejdelse, og vil blive forelagt til politisk behandling i 2016. Plantillægget indeholder derfor en aflysning af tidligere vandaflednings-kommissionskendelser i Harrestrup å-oplandet. Borgerrepræsentationen godkendte den 13. november 2014 en omprioritering af projekteringsrækkefølgen for genopretningen af åen, og blev i den forbindelse orienteret om det fælleskommunale projekt.
For at fremme plantillæggets projekter foreslås det, at kompetencen til endeligt at vedtage plantillægget efter endt offentlig høring i lighed med de tidligere plantillæg delegeres til Teknik- og Miljøudvalget. Denne fremskyndelse af den politiske proces vil sikre, at projekterne i plantillægget kan igangsættes i 2015.
Økonomi
Tillæg nr. 4 til Spildevandsplanen 2008 har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen i sig selv.
Realiseringen af tillæggets projekter ligger indenfor HOFOR’s samlede investeringsramme for 2015. Vedtagelsen af tillægget vil ikke medføre en forhøjelse af taksterne for håndtering af spildevand.
Ændringen af kloakeringsformen i byudviklingsområderne er samfundsøkonomisk det mest omkostningseffektive, men kan betyde en mindre udgiftsforøgelse for bygherre i forhold til etablering af fælleskloak.
Videre proces
Efter at høringssvarene er vurderet, og eventuelle rettelser er indarbejdet i planforslaget, skal dette til endelig godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget i efteråret 2015.
Pernille Andersen
/Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.