Mødedato: 22.06.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Permanent terrorsikring af Christiansborg

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til den permanente terrorsikring af Christiansborg og til Folketingets tilhørende ombygning af Christiansborg Slotsplads.

Indstilling og beslutning

Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at kommunen modtager Folketingets tilbud om at gennemføre en samlet ombygning af Christiansborg Slotsplads som en integreret del af terrorsikringen.
Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget godkender,
 
    2.   at Folketingets forslag til permanent sikring, sammen med en ny udformning af Slotspladsen, 
          som beskrevet i brevet fra Folketinget (bilag 1) og projektbeskrivelsen (bilag 3), danner 
          grundlag for den videre projektering, myndighedsbehandling og udførelse. 
   

Problemstilling

Siden 2013 har Folketinget haft en midlertidig tilladelse til at sikre Christiansborg Slot og Slotsplads mod angreb fra motorkøretøjer på grund af terrortrussel mod folketinget. Politiets Efterretningstjeneste har vurderet, at denne sikkerhedssituation vil være gældende i mange år frem. Folketinget har derfor fremlagt et forslag til en permanent terrorsikring af Christiansborg.

Borgerrepræsentationen skal godkende, at kommunen accepterer Folketingets tilbud om at udfører projektet der beskrives i bilag 3 og Teknik- og Miljøudvalget skal godkende den permanente sikring og udformning, som beskrevet i brevet fra Folketinget (bilag 1) og projektbeskrivelsen (bilag 3), der danner grundlag for den videre projektering, myndighedsbehandling og udførelse.

Løsning

Folketinget har ønsket at undersøge mulighederne for en bedre og mere integreret løsning af den terrorsikring der pt. gælder på såvel statens ejendom – Ridebanen, Rigsdagsgården og Prins Jørgens Gård - samt på Christiansborg Slotsplads og pladsen foran Finansministeriet, der ejes af kommunen.

Den foreslåede sammenhængende løsning for terrorsikringen, der indeholder en ombygning af Rigsdagsgården, Christiansborgs Slotsplads samt pladsen foran Finansministeriet, er udarbejdet med godkendelse af Borgerrepræsentationen den 13. marts 2014 og i samråd med Lokaludvalget eksperter udpeget af Akademirådet og Stadsarkitekten (se bilag 2 for redegørelse af processen).

Folketinget og Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme er bygherrer på projektet, og afholder alle udgifter på, de vilkår, der knytter sig til vejombygninger på kommunens veje, da Slotspladsen og et areal ved Thorvaldsens Museum ligger på offentlig vej, og står for tilrettelæggelse af arbejdet samt naboorientering i anlægsperioden. Den fremlagte løsning får betydning på tre områder:

Fremkommelighed
Forbindelsen gennem Rigsdagsgården er en af byens vigtige og særlige forbindelser for cyklister med en hverdagsdøgntrafik på ca. 8000 cykler og har store betydning for den generelle fremkommelighed. Det fremlagte forslag understøtter dette og gør forholdene bedre, end de er i den nuværende løsning. Den vigtigste fodgængertrafik forbliver langs med Christiansborgs facade, ligesom der fortsat bevares et fortov langs med gaden uden for sikringen.

Den eksisterende sikring har betydet, at den frie trafik gennem Rigsdagsgården er standset for motorkøretøjer og biltrafikken kontrolleres ved brug af sænkbare pullerter ligesom ved adgangen til Christiansborg Slotsplads, ridebanen og Prins Jørgens Gård.

Folketinget har tidligere, på baggrund af et politisk ændringsforslag (Teknik- og Miljøudvalget den 3. februar 2014 og Borgerrepræsentationen den13. marts 2014), givet tilsagn om at betale 0,450 mio. kr. til de afledte krydsforbedringer til sikring af fremkommeligheden. I indstilling om fremkommeligheden omkring Holmens Kanal (godkendt i Teknik- og Miljøudvalget d. 25. august 2014) redegjorde forvaltningen for tiltag, der kunne medvirke til forbedring af fremkommeligheden i området, en del af disse tiltag er allerede gennemført. De trafikale konsekvenser, som Folketingets midler anvendes til er forbedringer af signalreguleringerne i området.

Parkering
En tidligere behandlet løsning (Borgerrepræsentationen 13. marts 2014) forudsatte, at det blev nødvendigt at nedlægge Tøjhusgade som offentlig vej og derved nedlægge p-pladser - konkret fire besøgspladser foran Finansministeriet på slotspladsen og 13 i Tøjhusgade. Det er imidlertid ikke er nødvendigt, da sikringen sker inde i bygningerne. I det endelige forslag bevares de eksisterende 13 parkeringspladser i Tøjhusgade, samt de fire besøgspladser foran Finansministeriet, der dog ligger indenfor sikringen. På de pladser, der er beliggende på offentligt vejareal, vil der fortsat være kommunal betalingsordning.

Slotsholmen er desuden et vigtigt mål for turister, der kommer i bus. Museerne og busbranchen har været inddraget i processen. Som en del af projektet flyttes turistbuspladserne ved Slotskirken til Vindebrogade ud for Thorvaldsens Museum. Endvidere overvejes det, efter behov, at udvide muligheden for standsning med af- og påstigning for turistbusser i Slotsholmsgade.

De nuværende offentlige parkeringspladser vil stadig være tilgængelige, men anvendelsen og placering justeres indenfor området. De ni parkeringspladser i Vindebrogade, ved Thorvaldsens Museum, vil kun være tilgængelig for almindelig bilparkering uden for museernes generelle åbningstid. Foran Finansministeriet etableres der, mellem fortov og cykelsti, plads til taxi, med plads til ud og indstigning.

Byrumsændringer
Forvaltningen anbefaler byrumsløsningen for Slotspladsen, der er baseret på, at Christiansborg-komplekset skal opleves som bygninger, der står på en ø belagt med granit og samtidig samler de sikringsmæssige og trafikale krav i en ny helhed, hvor Christiansborg og det store rum, som spændes ud på tværs af kanalen, opleves som en helhed. Samtidig anviser den nye skålformede plads mellem slottet og vejen et mindre rum, som kan danne rammen om mindre og ofte forekommende arrangementer og demonstrationer.

Den forslåede løsning på Slotspladsen sikrer bygningen gennem en kombination af landskabelig terrænbearbejdning og rækker af pullerter. Rytterstatuen på sokkel bevares på sin nuværende placering. Materialerne i belægningerne genbruges i videst mulig omfang og vil fortsat at være granit, men i et nyt mønster. De historiske lamper genanvendes i en ny opstilling. Se bilag 3.

Den eksisterende beplanting ved portene til Rigsdagsgården og Prins Jørgens Gård (på statens matrikel) med formklippede træer ryddes sammen med de tre grupper af fritvoksende træer på kommunens del af slotspladsen, og den nye plads vil fremstår uden beplanting inden for det sikrede område (se bilag 3). En interessentgruppe har undervejs i processen desuden fremlagt en vision for området, som dog ikke igangsættes i projektet.

Økonomi

Folketinget har ønsket omlægningen og finansierer derfor projektet. Kommunen skal derfor ikke bidrage til projektet med andet end den nødvendige myndighedsbehandling. Det fremgår af bilag 1, hvor Folketinget redegør for, at de varetager økonomien.

Den nye anvendelse af parkeringspladserne i Vindebrogade vil potentielt medføre et indtægtstab, da der i museernes åbningstid kun kan holde fire busser (frem for ni personbiler). Pladserne ligger i Grøn Zone og forvaltningen skønner, at det drejer sig om ca. 45.000,- kr. pr år.

Omlægningen af biltrafikken er gennemført som en del af den nuværende sikring, og Folketinget har tidligere givet tilsagn om at betale 0,450 mio. kr. til de afledte og allerede gennemførte krydsforbedringer til sikring af fremkommeligheden (jf. Teknik- og Miljøudvalget den 3.februar 2014 og Borgerrepræsentationen den 13. marts 2014).

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, færdigprojekterer Folketingets rådgivere løsningen, der herefter myndighedsbehandles af forvaltningen. Når der foreligger en endelig myndighedstilladelse for projektet, står Folketinget for anlæggelse af projektet, på sædvanlige vilkår. 

Pernille Andersen
                     /Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. juni 2015

Sagen blev sendt tilbage til forvaltningen med henblik på frembringelse af yderligere oplysninger.
Til top