Mødedato: 22.06.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Fremtidens Sølund, Nørrebro

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget orienteres om resultatet af den indledende borgerinddragelse for Fremtidens Sølund og skal tage stilling til den overordnede ramme for den videre udarbejdelse af program for arkitektkonkurrence for Fremtidens Sølund.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget tager ”Inspirationskatalog – borgernes input til program for arkitektkonkurrence om Fremtidens Sølund” til efterretning (bilag 1).

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

    2.   at Teknik- og Miljøudvalget godkender forslag til byggeriets udformning og placering, og at 
          det herefter vil indgå i den overordnede ramme for udarbejdelsen af 
          arkitektkonkurrenceprogrammet (se bilag 2).

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender,

    3.   at der arbejdes videre med at etablere ca. 25 almene seniorboliger på Fremtidens Sølund.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 18. september 2014, at det eksisterende Sølund nedrives, og at der efter en ny arkitektkonkurrence opføres et nyt bygningskompleks, der indeholder ca. 70 % plejeboliger og ca. 30 % ungdomsboliger samt en ny daginstitution.

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget besluttede i oktober 2014, at der skulle gennemføres en bruger- og borgerinddragelsesproces, som skulle danne baggrund for udarbejdelse af et inspirationskatalog. Dette skal indgå som bilag i den kommende arkitektkonkurrence. Inspirationskataloget fremlægges nu til udvalgenes efterretning (bilag 1).

Borgernes bemærkninger har medført, at anbefalingerne til byggeriets udformning og placering er blevet justeret og skal nu godkendes som overordnet ramme for arkitektkonkurrencen (bilag 2). Det anbefales også, at byggeriet kommer til at omfatte ca. 25 seniorboliger som fratrækkes antallet af plejeboliger.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og bygherren SAB v/ KAB afholdt i samarbejde med Nørrebro Lokaludvalg fire borgermøder i januar – april 2015. De tre møder blev afholdt som tre workshops om borgernes ønsker og ideer til udvikling og formgivning af Fremtidens Sølund. Det fjerde som en åben debat om opsamling og anbefalinger på baggrund af de afholdte workshops. Fokus i det sidste møde var på Borgerrepræsentationens beslutninger vedrørende Fremtidens Sølund samt Teknik- og Miljøforvaltningens anbefalinger til byggeriets udformning og placering.

Borgernes ønsker og ideer til udvikling og formgivning af Fremtidens Sølund

Der kom på de afholdte workshops en lang række ønsker og ideer i forhold til følgende tre temaer:

  • Byliv: Caféliv, små grønne nicher og legeplads mv.
  • Bygninger og byrum: Åbenhed mod lokalområdet, passager gennem bygningen, byhaver, grønne facader og grønne tage mv.
  • Fællesskab mellem børn, unge og ældre: Fitness-faciliteter, fælles spisning og madkultur, bibliotek og stillezone, nyttehave, blomsterhave og amfiteater mv.

Ønskerne og ideerne i de tre workshops var mangfoldige, og ikke alle er forenelige. Inspirationskataloget har derfor karakter af en idé- og ønskeliste, som vedlægges konkurrenceprogrammet.

Der var særligt mange ønsker/ideer til faciliteter og aktiviteter, som kan understøtte fællesskaber mellem de tre generationer på Fremtidens Sølund samt mellem beboere, brugere og naboer til Fremtidens Sølund. Dele af disse ideer vil kunne indeholdes på de servicearealer, der etableres og finansieres i forbindelse med plejecenteret, f.eks. fællesspisning og haver. Såfremt fællesskab mellem generationer yderligere skal understøttes ved fællesfaciliteter f.eks. i form af et bibliotek eller andet, kræver det, at der etableres ekstra servicearealer, og at finansieringen (anlæg og drift) hertil tilføres det samlede byggeprojekt.

Debat om beslutninger og anbefalinger til Fremtidens Sølund
Den åbne debat var præget af ønsket om, at Fremtidens Sølund skal være et åbent byggeri med udsigt og passage til søerne og med grønne byrum til gavn for både fremtidige beboere og lokalområdet.

Der var særligt bemærkninger og kritik af forslag til forøgelsen af bebyggelsesprocenten fra de nuværende 150 % til 185 %. Endvidere var der kritik af, at Fremtidens Sølund kun opføres i 5-6 etager og maksimalt 24 meter i højden, idet et højere byggeri ville kunne skabe flere grønne og rekreative udearealer. Der var endvidere et ønske om en skærpelse af anbefalingerne til placeringen af facadelinjerne, så der blev sikret brede, grønne og rekreative overgange fra byggeriet til det offentlige areal (kantzonerne) omkring hele byggeriet

Endeligt var der - bl.a. fra Ældrerådets side - et udtalt ønske om, at der etableres seniorboliger/seniorbofællesskab på Fremtidens Sølund, samt at kommunes skybrudsplan indtænkes i konkurrenceprogrammet.

For en nærmere gennemgang af bemærkningerne henvises til bilag 3.

Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til byggeriets udformning og placering mv.

Med udgangspunkt i de faglige og driftsmæssige krav til plejecenterets fysiske rammer og på baggrund af bemærkningerne fra de afholdte borgermøder har Teknik- og Miljøforvaltningen revideret de oprindelige anbefalinger til byggeriets udformning og placering. I det oprindelige oplæg blev det bestemt, at der skulle arbejdes videre med en karrélignende struktur. Forvaltningen anbefaler fortsat, at der tages udgangspunkt i den omgivende bebyggelsesstruktur, men der lægges op til en friere, mere moderne og åben fortolkning. I det oprindelige oplæg var afstanden til nabobebyggelserne mod nordøst og sydvest fastsat til op til 30 m. I de reviderede anbefalinger fastlægges afstanden til ca. 30 meter, hvilket betyder, at bebyggelsen kan rykkes få meter tilbage, og dermed sikres mere afstand til nabobebyggelserne. Det tilføjes, at der kan arbejdes med en grøn kantzone langs byggeriet mod Ryesgade evt. i forbindelse med klimasikring, så der også her kan arbejdes med at rykke bebyggelsen lidt tilbage. Endelig skal LAR (lokal afledning af regnvand) og klimasikring indarbejdes i projektet.

Bebyggelsesprocenten på 185 foreslås fastholdt, idet det er muligt at opføre en bebyggelse som tilgodeser behov for dagslys i boligerne og gode, velbelyste friarealer med en bebyggelsesprocent på 185. Den bevaringsværdige søfront er præget af bygninger i samme højde. Derfor fastholdes den maksimale bygningshøjde på 24 m. For en nærmere gennemgang af forvaltningens vurderinger samt de oprindelige og de justerede anbefalinger henvises til bilag 2.

Seniorboliger
På baggrund af forslag fra bl.a. Ældrerådet foreslås det, at der arbejdes videre med at etablere ca. 25 almene seniorboliger, evt. i form af et seniorbofællesskab, på Fremtidens Sølund. Arealet fratrækkes plejeboligarealet, og antallet af plejeboliger reduceres dermed til ca. 325. Begrundelsen er bl.a. at det vil styrke fællesskabet og være et aktiv for området, hvis det rummer flere generationer.

Det bemærkes, at der sideløbende med borgermøderne jf. ovenstående, er igangsat en større proces med hensyn til afdækning af ønsker og behov i forhold til disponering og indretning af selve plejecentret, hvor bl.a. plejehjemsbeboerne, pårørende og personale på det nuværende Sølund, Ældrerådet, de faglige organisationer samt frivillige organisationer er inddraget. Disse ønsker og behov vil i videst muligt omfang blive indarbejdet i forslaget til konkurrenceprogram.

Parkering
Der etableres parkeringskælder med 80 offentlige pladser som erstatning for de eksisterende offentlige pladser. Til plejecentret etableres ca. 83 pladser. Til det øvrige byggeri fastsættes normerne efter forslag til Kommuneplan 2015. Der etableres også cykelparkering i henhold til normerne i forslag til Kommuneplan 2015. Parkering til nybyggeriet etableres i parkeringskælder.

Høring
Bilag 1-3 har været udsendt i høring i perioden d. 30. april til d. 5. juni 2015, og der er modtaget 5 høringssvar (se bilag 5) fra Ældrerådet og Nørrebro Lokaludvalg, samt tre borgerhenvendelser. Resumé af høringssvarene med forvaltningernes bemærkninger er vedlagt som bilag 4.

Nørrebro Lokaludvalg roser borgerinddragelsesprocessen. Lokaludvalget anbefaler, at bebyggelsesprocenten fastholdes på 150 %, og at byggeriet får en maksimal højde på 24 meter. Lokaludvalget mener, at Fremtidens Sølund bør harmonere med den bevarende lokalplan for søfronten og ønsker desuden, at der etableres et seniorbofællesskab.

Ældrerådet roser borgerinddragelsesprocessen og anbefaler, at ungdomsboligerne placeres i en tårnbebyggelse, der er højere end 24 meter.

En gruppe borgere foreslår, at der etableres et seniorbofællesskab på Sølund. De vil gerne indgå i dialog med kommunen om etableringen.

To høringssvar drejer sig om, at man er imod en forøgelse af bebyggelsestætheden (fra 150-185). I det ene høringssvar henvises til, at der er truffet beslutning om at sikre afstand til bebyggelserne mod nord og syd, men ikke til den store miljømæssige forskel, der vil blive mellem den nuværende og den fremtidige bebyggelse. I det andet høringssvar roses inddragelsesprocessen. Samtidig ønskes der mulighed for at opføre et tårn i 10-12 etager og at byggelinjen mod Ryesgade bør være mindst 7 m og mod nordøst og sydvest mindst 30 m. Endvidere ønskes fokus på at bevare eksisterende træer. Under henvisning til det tidligere projekt bør opførelsen i etaper ikke medføre, at der bliver et stort ubebygget areal.

 

Forvaltningens bemærkninger
Teknik- og Miljøforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen anbefaler, at der etableres seniorboliger, idet det kan styrke fællesskabet i bebyggelsen, at der er flere beboergrupper på Fremtidens Sølund.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at bebyggelsesprocenten på 185 fastholdes. Volumenstudier viser, at der kan opføres en bebyggelse, hvor behovet for dagslys i boligerne tilgodeses, og hvor der er tilstrækkelige velbelyste friarealer.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at den nye bebyggelse i højder og volumener indpasses som et moderne bidrag til den bevaringsværdige søfront, og at den maksimale bygningshøjde på 24 meter fastholdes.

Der er indarbejdet krav om ca. 30 meter til nabobebyggelsen mod nordøst og sydvest, hvilket forvaltningen vurderer er en passende afstand under hensyn til, at byggeriet også skal kunne opføres hensigtsmæssigt. I forhold til ønsket om 7 meter mod Ryesgade er der mulighed for at arbejde med en kantzone, der delvis indfrier ønsket. Yderligere krav til afstand vurderer forvaltningen vil hindre et mere åbent byggeri, som ønsket i borgerinddragelsen.

De foreslåede arkitektoniske anbefalinger vil være med til at sikre, at den nye bebyggelse får et åbent og inviterende udtryk i forhold til naboerne. Der er stort fokus på at bevare eksisterende, bevaringsværdige træer.

Økonomi

Selve indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Det samlede byggeprojekt er fuldt finansieret via Sundheds- og Omsorgsforvaltningens Moderniseringsplan samt midler afsat i forbindelse med Budget 2015 - Æ148, Æ149 og F7 (A, B, F, O og Ø) (BR den 2. oktober 2014), hvor der blev afsat 10,5 mio. kr. i finansposter og 71,0 mio. kr. i anlæg. Udgifter til arkitektkonkurrence mv. afholdes inden for rammerne af den samlede projektøkonomi.

Etableringen af seniorboligerne vil forudsætte et yderligere kommunalt grundkapitaltilskud på ca. 4,5 mio. kr. Det bemærkes, at der i boligaftalen ”Plads til alle i København – også i fremtiden” fra marts 2015 er afsat en pulje på i alt 10,6 mio. kr. i kommunal grundkapital til seniorboliger. Midlerne fordeles efter udbud, jf. retningslinjerne for udmøntning af grundkapital til almene boliger. Bygherre (SAB) vil dermed skulle deltage i dette udbud med henblik på at få tildelt midlerne til seniorboligerne.

 

Videre proces

Efter den politiske behandling af de overordnede rammer for konkurrenceprogrammet udarbejdes selve konkurrenceprogrammet, der sammen med forslag til sammensætning af dommerkomiteen forventes forelagt til politisk beslutning i september 2015 efter forudgående høring. Der forventes udpeget et vinderprojekt i februar 2016.

Lokalplanprocessen herunder den offentlige høring forventes gennemført i 2016. Projekttilpasning, projektering og entrepriseudbud foretages i perioden januar 2017 til oktober 2018. Selve byggeriet gennemføres i to faser: 1. etape i perioden november 2018 – februar 2021 og 2. etape i perioden februar 2021 - juni 2022.

 

Katja Kayser                                       Pernille Andersen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. juni 2015

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning

Indstillingens 2.-3. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Til top