Retlig lovliggørelse af Nordtårnet på Krimsvej
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at byggeriet af ’Nordtårnet’ på Krimsvej på Amager Strandvej 114 retligt lovliggøres som anført under Løsning nedenfor.
Problemstilling
Forvaltningen har begået en fejl i forbindelse med byggesagen for etablering af ’Nordtårnet’ på Krimsvej (se placering på bilag 1). Kommunen har pligt til at lovliggøre dette forhold. Se nærmere redegørelse for problemstillingen nedenfor og i bilag 2.
Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell har bedt om, at udvalget med denne indstilling får lejlighed til at tage stilling til lovliggørelsesmetoden for Nordtårnet.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen gav den 28. april 2014 byggetilladelse til det ansøgte projekt om Nordtårnet. Ved en beklagelig fejl overså forvaltningen imidlertid, at byggeansøgningen indeholdt en ansøgning om dispensation til øget og forskudt fodaftryk. Der var tidligere meddelt dispensation til flytning af byggefeltet 8 meter mod øst, og forvaltningen undersøgte beklageligvis ikke det præcise indhold af den tidligere meddelte dispensation i forbindelse med behandlingen af byggeansøgningen. Forvaltningen var således ikke opmærksom på, at ansøgningen om dispensation var mere omfattende end den dispensation til flytning af byggefeltet som tidligere var meddelt. Ansøgningen om dispensation burde have været i naboorientering og eventuelle bemærkninger hertil burde have indgået i afgørelsen af, om der kunne meddeles dispensation til det ansøgte.
Den meddelte byggetilladelse er således ikke i overensstemmelse med lokalplanen. I praksis betyder det, at der er meddelt byggetilladelse til 4.805 m2 i stedet for til 4.594 m2, at bygningen flyttes, og at fodaftrykket forøges i forhold til det, som lokalplanens byggefelt maksimalt giver mulighed for.
Forvaltningen har pligt til at sikre lovliggørelse af ulovlige forhold, medmindre forholdet har underordnet betydning. Her er der efter forvaltningens vurdering tale om en mindre overskridelse i forhold til, hvad lokalplanen tillader, som dog ikke i planlovens forstand kan anses for at være af underordnet betydning.
Lovliggørelse kan ske enten som en retlig lovliggørelse, dvs. ved en efterfølgende meddelelse af lovliggørende tilladelse/dispensation eller udarbejdelse af lovliggørende plan, eller som en fysisk lovliggørelse, dvs. ved fjernelse, ophør mv. af det ulovlige forhold. Vurderingen af om et ulovligt forhold skal søges lovliggjort retligt eller fysisk beror på en nærmere vurdering og afvejning af sagens omstændigheder, jf. bilag 2.
Den meddelte byggetilladelse er en såkaldt begunstigende forvaltningsakt, som bygherren berettiget har indrettet sig i tillid til. Endvidere er byggeriet af Nordtårnet igangsat og på nuværende tidspunkt opført i ca. 5 etagers højde.
På den baggrund vil forvaltningen ud fra hensynet til tabsbegræsning og proportionalitetsprincippet søge at lovliggøre det ulovlige forholdet retligt ved en dispensation.
Konsekvenser og alternativer i forhold til lovliggørelsen af Nordtårnet er uddybet nærmere i bilag 2 og 3. Bilag 3 indeholder en vurdering af procesrisiko og er fortroligt efter forvaltningslovens § 27, stk. 4, nr. 3.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Forvaltningen vil retligt lovliggøre byggeriet af Nordtårnet på Krimsvej.
Pernille Andersen
/ Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Teknik- og Miljøudvalget udtaler sin kritik af, at forvaltningen har givet en byggetilladelse i strid med den gældende lokalplan.”