Etablering af handikapparkeringspladser, Brønshøj-Husum
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget tager til efterretning:
- at
Teknik- og Miljøforvaltningen etablerer handikapparkeringspladser i
overensstemmelse med gældende praksis på området, dvs. på baggrund af
sagsbehandling af konkrete ansøgninger, jf. løsningsafsnittet.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, - at Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter en videre undersøgelse af behovet for etablering af handikapparkeringspladser i hele byen, såfremt Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i en kommende budgetaftale.
- at medlemsforslag om etablering af handikapparkeringspladser i Gadelandet med mere, stillet af Dansk Folkeparti, på Borgerrepræsentationens møde den 2. februar 2023, hermed er håndteret (bilag 2).
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til en videre undersøgelse af behovet for etablering af handikapparkeringspladser i hele byen, såfremt Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i en kommende budgetforhandling. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til sagen, da Borgerrepræsentationen besluttede på møde den 2. februar 2023 at udvalgshenvise et medlemsforslag om etablering af handikapparkeringspladser i Gadelandet med mere stillet af Dansk Folkeparti. I medlemsforslaget fremgik det, at kommunen som minimum bør sørge for, at der er oprettet det antal handikap p-pladser, som der reelt er behov for.
Teknik- og Miljøudvalget bliver desuden orienteret om behovet for handicapparkeringspladser i Gadelandet, Brønshøj/Husum.
Løsning
I forbindelse med udvalgsmødet vil der være et oplæg om handicapparkering generelt, hvor Teknik- og Miljøudvalget vil få lejlighed til at drøfte praksis for etablering af handicapparkeringspladser.
Gældende praksis for etablering af handicapparkeringspladser uden nummerplade
Forvaltningens vurdering af behovet for etablering af handicapplader baserer sig i dag på henvendelser og ansøgninger. Behovet defineres således i lyset af, hvorvidt der ses at være søgt eller anmodet om handicappladser et givent sted. På den måde kan forvaltningen gennem dialog med den enkelte præcisere det faktiske behov, og dialogbaseret beslutte, hvordan handicapparkeringspladsen kan etableres, så den opfylder det reelle behov bedst muligt indenfor de gældende regler om almennyttigheden af pladsen. Det følger heraf, at foreligger der ikke en ansøgning eller henvendelse, er forvaltningens forståelse, at der ikke foreligger et behov.
Forvaltningen er bundet af, at enhver foranstaltning skal være saglig og proportionel og enhver foranstaltning, herunder etablering af handicapparkeringsplads skal være båret af trafikale og almene hensyn.
Forvaltningens maksimale sagsbehandlingstid fra ansøgning om etablering af handicapparkeringsplads til afgørelse er otte uger (primo maj 2023). Der er i dag registreret ca. 800 handicapparkeringspladser i København foruden private og ikke-registrerede pladser, og som det vil fremgå af oplægget, så stiger antallet af handicappladser, der etableres, i takt med behovet for pladserne stiger.
Handicapparkeringsbehov i Gadelandet, Brønshøj/Husum
Medlemsforslagets 1. at-punkt pålagde forvaltningen at undersøge, om der kunne oprettes 1-2 handikapparkeringspladser i Gadelandet. Det er afklaret med forslagsstilleren af medlemsforslaget, at der er tale om handicappladser uden nummerpladetavle. Som beskrevet ovenfor er praksis, at forvaltningen opretter pladser på baggrund af konkrete henvendelser, som forvaltningen modtager. Forvaltningen har ikke modtaget henvendelser, der vedrører oprettelse af handicapparkeringspladser uden nummerplade i Gadelandet. På baggrund af medlemsforslaget har forvaltningen skrevet til den konkrete borger, som medlemsforslaget baserer sig på, mhp at rådgive om, hvordan borgeren kan ansøge om etablering af handicapparkeringspladser.
Da forvaltningen ikke har modtaget henvendelser, som kan sagsbehandles, har forvaltningen på baggrund af medlemsforslaget i stedet undersøgt, om det kan vurderes, at der er et behov for en eller to handicapparkeringspladser uden nummerplade i Gadelandet.
Forvaltningens undersøgelse er baseret på behovet generelt på Gadelandet og ud fra de umiddelbart konstaterbare oplysninger om, hvad der ligger på Gadelandet af fx institutioner, organisationer mv.
Forvaltningen vurderer umiddelbart ikke, at der er saglige eller konkrete oplysninger, der taler for at etablere 1-2 handicappladser på Gadelandet uden nummerplade. Det er bl.a. baseret på, at de steder på Gadelandet, hvor der almindeligvis kunne være er et behov for handicappladser, fx organisationer, kirke eller institutioner, allerede opfylder parkeringsbehovet for sine gæster på egen grund, og forvaltningen har ikke fået oplyst, at behovet ikke kan opfyldes på egen grund. Der er hverken lægepraksis eller lignende på Gadelandet, hvor det kunne være relevant med en handicapplads. Dernæst er Gadelandet primært en vej med beboelse, hvor beboerne har egne private parkeringspladser. Det er forvaltningens vurdering, at der for nuværende ikke er et alment behov for en handicapparkeringsplads. Denne vurdering er som nævnt foretaget ud fra en generel betragtning, da der ikke er modtaget konkrete ansøgninger på pladser uden nummerplade. Modtager forvaltningen en ansøgning om etablering af handicapparkeringsplads, vil forvaltningen naturligvis sagsbehandle den konkrete ansøgning efter normal praksis og på den baggrund vurdere, hvorvidt der er saglige grunde til at oprette en plads uden nummerplade.
Ansøgning om etablering af en handicapplads med nummerpladetavle på Gadelandet
Forvaltningen modtog den 8. februar 2023 en ansøgning om etablering af en handicapplads med nummerpladetavle i Gadelandet. Ansøgningen blev behandlet på linje med tilsvarende ansøgninger om etablering af handicapparkeringspladser med nummerpladetavle på offentlig vej. Efter reglerne skal der være særligt tungtvejende grunde, og der skal foretages en konkret vurdering af den enkelte ansøgers behov for den reserverede plads. Forvaltningen har godkendt ansøgningen, og handicapparkeringspladsen etableres derfor snarligt.
Politisk handlerum
- Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at der skal kortlægges et nærmere behov for hele byen. Det vil forudsætte en ekstern undersøgelse og en nærmere præcisering af, hvordan man politisk set ønsker at definere behovet. Forvaltningen kender ikke den præcise pris for en sådan undersøgelse, men kan til sammenligning oplyse, at en bydækkende analyse af muligheden for kommunal leje af ledige, privatejede parkeringspladser i København, mhbp. beboer parkering i aftenen og nattetimerne, koster 1,5 mio. kr.
- Teknik- og Miljøudvalget kan henvise en videre undersøgelse af behovet for etablering af handikapparkeringspladser i hele byen til forhandlingerne om Budget 2024 ved at vedtage et ændringsforslag herom.
- Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at der skal etableres handicappladser på Gadelandet uden nummerplade. Forvaltningen skal dog gøre opmærksom på, at dette er med forbehold for, at beslutningen er saglig, proportionel og overholder undersøgelsespligten jf. løsningsafsnittet.
Økonomi
Indstillingens 1. at-punkt om Gadelandet har ikke direkte økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Derudover har denne indstilling ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, da den videre undersøgelse af behovet for etablering af handikapparkeringspladser i hele byen vil afhænge af, at Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i kommende budgetforhandling.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, afhænger realiseringen af en videre undersøgelse af behovet for etablering af handikapparkeringspladser i hele byen om finansiering er henvist til forhandlingerne om budget 2024, og der i den forbindelse afsættes finansiering.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. maj 2023
Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning
Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev godkendt uden afstemning.