Mødedato: 22.05.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Fredeliggørelse af Toldbodgade, Indre By

Se alle bilag

Med Budget 2022 blev det vedtaget at fredeliggøre Toldbodgade ved etablering af cykelstier og ensretning af kørebanen for at forbedre fremkommeligheden for cyklister og modvirke trængsel og farlige situationer mellem cyklister, turistbusser og biler. I projektet indrettes sæsonparkering for turistbusser på Grønningen og Esplanaden, hvilket medfører, at 75 p-pladser i de to gader konverteres til busholdepladser fra april til oktober fra kl. 9-15. Projektet medfører nedlæggelse af 92 p-pladser i Toldbodgade, og busrute 26 omlægges i nordgående retning med den konsekvens, at to stoppesteder nedlægges.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget danner grundlag for færdigprojektering og anlæg, herunder etablering af fem erhvervsparkeringspladser i grøn betalingszone, jf. bilag 4.
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
      
  2.  at der frigives en anlægsbevilling på 19,8 mio. kr. til fredeliggørelse af Toldbodgade på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomibilag.
     
    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
     
  3. at linje 26 omlægges i nordgående retning, så den kører ad Holmens Kanal via Kongens Nytorv, Bredgade og Sankt Annæ Plads frem til Kvæsthusbroen, samt at stoppestederne ”Tordenskjoldsgade” og ”Nyhavnsbroen” i Holbergsgade nedlægges i nordgående retning som konsekvens heraf, og at udgifterne til nedlæggelse af stoppestederne afholdes inden for Økonomiforvaltningens bevilling til vedligehold, udvikling af trafikinformation på stoppesteder og mindre kapacitets- og rutejusteringer jf. økonomibilag
  4. at merudgifterne på ca. 0,5 mio. kr. om året til øget busdrift indarbejdes i budgetforslag 2025 jf. økonomibilag.
     
    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  5. at der fra Økonomiforvaltningens bevilling til vedligehold, udvikling af trafikinformation på stoppesteder og mindre kapacitets- og rutejusteringer overføres og frigives en anlægsbevilling på 0,04 mio. kr. til Teknik- og Miljøudvalget som en tillægsbevilling til nedlæggelse af to busstoppesteder, på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomibilag.

Problemstilling

I Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, B, F, O, V, Ø, Å, Frie Grønne og Kåre Traberg Smidt) blev der afsat 23,4 mio. kr. til fredeliggørelse af Toldbodgade, hvoraf 2,7 mio. kr. var stjernemarkeret, og dermed frigivet med budgetvedtagelsen.

Løsningen med fredeliggørelsen af Toldbodgade og etableringen af cykelstier indgår i ”Handlingsplan for transport af turister” (BR 23. september 2021), og løser udfordringer med manglende cykelstier i byen i overensstemmelse med kommunens ”Cykelstiprioriteringsplan 2017–2025”, hvor Toldbodgade fremgik som den syvende mest prioriterede strækning blandt borgere i hele København, jf. bilag 11.

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til projektforslaget for ”Fredeliggørelse af Toldbodgade”, jf. bilag 4. Økonomiudvalget skal tage stilling til nedlæggelsen af to busstoppesteder og merudgift for øget busdrift. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af anlægsmidler og overførsel og frigivelse af en anlægsbevilling mellem Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen.

Løsning

Toldbodgade opleves i dag som utryg for cyklister og gående. Parkerede biler, turistbusser, meget biltrafik og manglende cykelfaciliteter skaber utrygge og farlige situationer. Omdannelse af gaden skal gøre de trafikale forhold mere entydige og derved fremme trafiksikkerheden for både gående, cykler, biler og turistbusser i Toldbodgade og omkring Amalienborg. Løsningen følger budgetnotatets beskrivelse af fredeliggørelsen af Toldbodgade med ensretning, cykelstier, nedlæggelse af p-pladser, samt flytning af turistbusparkering for at placere turistbusserne i periferien af Indre Bys turistattraktioner, jf. bilag 12.

Cykelstier

Der etableres to meter brede cykelstier med kantsten i hver side af gaden, som er københavnerstandard. På Nyhavnsbroen etableres cykelbaner uden kantsten.

Ensretning og forventede trafikmønstre

For at gøre plads til cykelstierne indskrænkes kørebanen til ét spor på 3,6 meter, og gaden ensrettes i sydgående retning. Forvaltningen har udført trafikanalyser og COMPASS-beregninger, samt været i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen (vedr. adgangsforhold til Amalienborg Slot), Københavns Politi og Movia. Valget af en sydgående ensretning er baseret på en samlet vurdering og afvejning af trafikale og økonomiske forhold. Movias busbetjening ved en sydgående ensretning koster årligt 0,3 mio. kr. mindre end ved nordgående ensretning.

Ud fra COMPASS-beregningerne vurderes ensretningen at medføre øget nordgående biltrafik i Bredgade og reduceret biltrafik i Toldbodgade, Amaliegade, Esplanaden og Grønningen. Trafiksignalerne i de nærmeste gader vil blive tilpasset det nye trafikmønster, så den samlede trafikafvikling optimeres.

For cykeltrafikken forventes ensretningen at medføre flere cykler i Toldbodgade og Amaliegade samt færre cykler i St. Kongensgade og Bredgade.

Toldbodgade udformes og skiltes til en anbefalet hastighed på 30 km. Derved bliver gaden også forberedt til den fremtidige hastighedsnedsættelse i projektet ”CO2 reduktion fra vejtrafikken i 2025” (BR 24. juni 2022), hvor anlæg af hastighedszoner forventes påbegyndt i 2024.

Almindelig parkering

I budgetnotatet, som anvender data fra KK- kortet, fremgår det, at der skal nedlægges 99 p-pladser, heraf er fem ambassadeplaser og fire handicappladser. I projekteringen har det vist sig, at der reelt er tale om i alt 92 p-pladser, samt ni ambassadepladser og fire handicappladser, jf. bilag 9.

Alle 92 almindelige p-pladser i projektområdet i Toldbodgade nedlægges. Heraf er 15 pladser udlagt til sæsonparkering for turistbusser, 61 p-pladser har parkeringsforbud i tre til ni timer i døgnet mens 16 p-pladser er uden tidsbegrænsning, jf. bilag 9.

Der flyttes ni ambassadepladser og tre handicap besøgspladser til Amaliegade. Én handicapplads med nummerplade flyttes til Sankt Annæ Plads, hvor brugeren vil få ca. 100 m til sin arbejdsplads på Toldbodgade. Brugeren af handicappladsen er tilfreds med den anviste placering. Tre taxaholdepladser nedlægges udfor Admiral hotel, som har parkeringsanlæg på egen matrikel.

Der etableres tre nye afmærkede båse til af- og pålæsning og fem p-pladser til erhvervskøretøjer på Sankt Annæ Plads og i Toldbodgade, jf. bilag 4. Projektets bevilling omfatter ikke erstatningspladser for almindelig parkering.

Parkeringsbelægningen målt indenfor 400 meter fra Toldbodgade var i efteråret 2022: kl. 12: 104%, kl. 17: 97 % og kl. 22: 87%. I parkeringsregnskabet, jf. bilag 9, er der opgjort det faktiske antal berørte p-pladser.

Turistbusparkering

Som led i ”Handlingsplan for transport af turister” etableres der med projektet sæsonparkering for turistbusser på Grønningen og Esplanaden. I perioden 1. april til 1. oktober mellem kl. 9 og 15 omdannes 51 p-pladser på Grønningen til 13 bus p-pladser, og på Esplanaden (udfor nr. 22-48) omdannes 24 p-pladser til fem turistbuspladser, jf. bilag 5. Turistbusser vil være omfattet af de gældende regler for betalingsparkering.

Cykelparkering og træer
Der etableres 30 nye cykel p-pladser ved hjørnet af Toldbodgade og Sankt Annæ Plads, jf. bilag 4.
Projektet har ikke konsekvenser for træer.

Busdrift

Buslinje 26 kører i dag i begge retninger mellem Nyhavn og Sankt Annæ Plads. I sydgående retning vil bussen køre som i dag ad Toldbodgade og Holbergsgade, og den vil fortsat betjene stoppestedet ved Kvæsthusbroen/Skuespilhuset samt stoppestederne i Holbergsgade.

I nordgående retning anbefaler Movia, at bussen fremover kører ad Holmens Kanal via Kongens Nytorv, Bredgade og Sankt Annæ Plads frem til Kvæsthusbroen. Der vil blive mulighed for at stige af og på bussen ved Kongens Nytorv St. De to stoppesteder i Holbergsgade (”Tordenskjoldsgade” og ”Nyhavnsbroen”), vil blive nedlagt i nordgående retning. Omlægningen vil træde i kraft med midlertidige tiltag fra medio 2024 og med en permanent løsning fra medio 2025. Movia har oplyst, at stoppestederne i dag har hhv. 9 og 74 af- og påstigere på en gennemsnitlig hverdag i marts 2022. Bussen betjener stoppestederne med 4 afgange i timen i dagtimerne og 3 afgange i aftentimerne. Passagerne skal fremover benytte sig af stoppestedet ved Kongens Nytorv. Movia vurderer, at omlægningen vil koste ca. 0,5 mio. kr. om året pga. længere køretid for busserne på ca. 2 minutter.

Busholdepladsen ved Amaliehaven
Teknik- og Miljøforvaltningen forventer medio 2023 at få afklaret med Slots- og Kulturstyrelsen, om det er muligt at omdanne den eksisterende busholdeplads ved Amaliehaven til bilparkeringspladser med ladestandere. Dette kræver godkendelse fra Slots- og Kulturstyrelsen, da Amaliehaven ejes og driftes i et 50/50 fælleseje mellem Slots- og Kulturstyrelsen og Københavns Kommune.

Relation til nybyggeri på Amaliegade 44

Anlægsarbejdet opdeles i to etaper på grund af det forestående nybyggeri på hjørnegrunden Toldbodgade/Amaliegade 44. Etape 1 strækker sig fra Nyhavnsbroen til umiddelbart før vejsvinget ved Toldbodgade 40. Etape 2 dækker den nordlige ende af Toldbodgade langs hjørne-grunden Toldbodgade/Amaliegade 44 og udføres, når byggeriet på Amaliegade 44 er færdigt.

Høring

Projektforslaget har været i høring ved Indre By Lokaludvalg fra 2. februar til 16. marts 2023, jf. bilag 7. Lokaludvalget afholdt borgermøde 6. marts 2023, hvor forvaltningen præsenterede projektet. Ejere med adresse ud til de planlagte busparkeringspladser på Esplanaden er orienteret og har fået mulighed for at kommentere. Forvaltningens samlede bemærkninger til ovenstående fremgår af bilag 7. Forvaltningens kommunikation med interessenter er sammenfattet i bilag 8.

Høringssvar fra lokaludvalg 

Indre By Lokaludvalg giver udtryk for, at omdannelsen af Toldbodgade ikke bør gennemføres som foreslået. Det fremhæves, at nedlæggelsen af p-pladser uden etablering af alternativer ikke tilgodeser beboerne i området, at projektet ikke løser udfordringerne med turistbusser i Indre By, og at kommunen bør undersøge, hvordan man med mindre gennemgribende tiltag kan opnå det samme, som man vil opnå med Toldbodgade-projektet. Høringssvaret er sammenfaldende med de bemærkninger, som kom på borgermødet 6. marts 2023, jf. bilag 7.

Høringssvar fra borgere

Lokaludvalget har modtaget 48 henvendelser fra beboere, hvoraf de fleste er kritiske, især over for de forringede parkeringsforhold. Enkelte udtrykker tilfredshed med tiltagene, der forbedrer tryghed og fremkommelighed.

To ejerforeninger, to beboere og en erhvervsdrivende på Esplanaden udtrykker utilfredshed med busparkering på Esplanaden. De forventer, at busserne vil medføre øget trængsel, forurening og støj samt forringede parkeringsmuligheder.

Forvaltningens bemærkninger

Nedlæggelsen af parkeringspladser er en forudsætning for at gøre plads til cykelstier med kantsten, som er den mest trafiksikre løsning for cykeltrafik. Kombineret med ensretningen opnås med denne løsning størst mulig tydelighed i trafikale rammer for både, gående, cykler, biler og turistbusser, hvilket er projektets formål som vedtaget i Budget 2022. I forhold til at løse udfordringerne med turistbusser i Indre By, bemærker forvaltningen, at omdannelsen af Toldbodgade er det første af fem initiativer fra første fase af ”Handlingsplan for transport af turister”, som er finansieret. Tiltaget i Toldbodgade sikrer derfor ikke alene en mere hensigtsmæssig trafikafvikling af turistbusser i hele Indre By.  Ønsket om en alternativ løsning ligger uden for projektets bevilling.

Ift. kritikken vedrørende Esplanaden vurderer forvaltningen, at parkerede turistbusser i vejkanten ud for ejendommene vil udgøre en visuel barriere, der kan være til gene for fx caféer med udeservering. Forvaltningen vurderer ikke, at der er alternative placeringer for de fem turistbusholdepladser. På Esplanaden er der plads på fortov og kørebane, jf. bilag 7.

Samlet set har bemærkningerne ikke givet anledning til ændringer i projektforslaget.

Politisk handlerum

  • Det er muligt at bevare to ambassade p-pladser og etablere 11 almindelige bilparkeringspladser i afmærkede båse, der ikke lovligt kan benyttes til busparkering, jf. bilag 6. De 13 p-pladser placeres i tilknytning til af- og pålæsningspladser og erhvervsparkering i Toldbodgades nordlige ende (seks pladser) samt ved Admiral Hotel (fem pladser). I dette scenarie kan man undgå at flytte to ambassadepladser ved Admiral Hotel.

Forvaltningen vurderer, at etablering af de nævnte p-pladser ikke vil være i strid med den arkitektoniske helhedsplan for Frederiksstaden og heller ikke vil forringe den trafikale løsning i Toldbodgade. De tilføjede p-pladser er placeret, hvor der i projektforslaget bilag 4 er vist udvidelser af de eksisterende fortove, så de flugter med det fem meter brede fortov langs Amaliehaven. Der vurderes dog ikke at være behov for udvidelse af fortovsarealet her, da den primære fodgængertrafik er på havnepromenaden. Tilføjelsen af p-pladser vil kunne bidrage til Ressource- og Affaldsplan 2024, projektet vedr. erstatningsparkeringspladser for sorteringspunkter.

  • Hvis der ønskes bevaret flere p-pladser end ovenfor, fx ved at gå på kompromis med prioriteringen af cyklister og undlade cykelstier i begge retninger i Toldbodgade, skal der ske en omprojektering, hvilket vil forsinke projektets ibrugtagning med ca. 18 mdr. Forvaltningen skal stadig have frigivet anlægsmidler for at kunne finansiere øgede omkostninger ved omprojekteringen. Det er uvist, om anlæg af et nyt projektforslag kan holdes inden for den økonomiske ramme afsat til projektet, hvilket bliver afklaret i et nyt anlægsoverslag i forbindelse med omprojekteringen. Hvis der mangler finansiering til at anlægge et nyt projektforslag i Toldbodgade, kan finansiering henvises til forhandlingerne om Budget 2024 ved at vedtage et ændringsforslag herom. Teknik- og Miljøudvalget vil i dette scenarie blive forelagt et nyt projektforslag ultimo 2024.
  • I Budget 2023 blev der afsat midler til en bydækkende analyse af muligheden for kommunens leje af

ledige parkeringspladser. Finansiering til leje af p-pladser i hele byen, der enten er statslige, regionale eller private, er henvist til forhandlingerne om Budget 2024. Borgerrepræsentationen kan i Budget 2024 beslutte at afsætte midler til leje af p-pladser i Indre By.

Økonomi

Med denne indstilling skal der frigives de resterende anlægsmidler, samt overføres midler fra Økonomiudvalget til nedlæggelse af to stoppesteder i Holbergsgade, jf. bilag 10. Merudgifterne på ca. 0,5 mio. kr. om året til øget busdrift indarbejdes i budgetforslag 2025, jf. bilag 10.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, igangsætter forvaltningen færdigprojektering og anlæg af projektet.

Anlægsarbejdet forventes påbegyndt medio 2024. Første etape forventes færdig i slutningen af 2025. Anden etape, som udføres efter det forestående nybyggeri på hjørnegrunden Toldbodgade/Amaliegade 44, forventes udført fra medio 2027 til medio 2028.

 

Søren Wille                                 Søren Hartmann Hede

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. maj 2023

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som erstatning af 1-5. at-punkt:

 

”at forslaget sendes tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen med henblik på, at der udarbejdes et forslag, der ikke nedlægger parkeringspladser i Toldbodgade.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 2 stemmer mod 9. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C

Imod stemte: A, B, F, V, Ø og Å

 

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten og Alternativet stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

“dog således at der bevares to ambassade p-pladser og etableres 11 almindelige bilparkeringspladser i afmærkede båse, der ikke lovligt kan benyttes til busparkering, jf. bilag 6. De 13 p-pladser placeres i tilknytning til af- og pålæsningspladser og erhvervsparkering i Toldbodgades nordlige ende (seks pladser) samt ved Admiral Hotel (fem alm. p-pladser og to ambassadepladser), da det vurderes, at der ikke er behov for udvidelse af fortovsarealet her, eftersom den primære fodgængertrafik er på havnepromenaden.” 

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget af et enigt udvalg

 

For stemte: A, B, C, F, V, Ø og Å

 

Den således ændrede indstillings 1. at-punkt blev godkendt med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, V, Ø og Å

Imod stemte: C

 

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, V, Ø og Å

Imod stemte: C

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

“Venstre ser frem til at se resultatet af den bydækkende analyse af kommunes mulighed for at leje ledige parkeringspladser, som blev vedtaget med budget 2023. På baggrund heraf vil Venstre arbejde for, at der i budget 2024 bliver afsat midler til leje af p-pladser i Indre By, som beboerne i Toldbodgade kan anvende.” 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti er stærk bekymret for det projekt, der er forelagt; der er tale om et projekt, der via nedlæggelse af parkeringspladser og ensretning af trafikken, gør hverdagen langt mere problematisk for de familier der er bosat i Toldbodgade; desuden medføre projektet øget trængsel og trafikkaos i hele Frederiksstaden.”

 

Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning:

“Forvaltningen bedes undersøge, om der kan etableres en midlertidig højresvingsmulig fra Toldbodsgade ned ad Skt. Annæ Plads” (for at bedre fremkommeligheden).”

Til top