Cykelredegørelse 2017
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til Cykelredegørelse 2017 med fremtidige initiativer på cykelområdet, herunder til Visionsplan 2017-2045 for Supercykelstier i hovedstadsregionen.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Cykelredegørelse 2017, jf. bilag 1, tages til efterretning.
- at Visionsplan 2017-2045 for Supercykelstier i hovedstadsregionen, jf. bilag 2, udgør plangrundlaget for Supercykelstier frem mod 2045.
Problemstilling
Den årlige cykelredegørelse skaber et samlet overblik over Københavns Kommunes cykelindsats i 2016 samt effekterne af disse. Endvidere giver den status på den generelle udvikling på cykelområdet set i forhold til de politisk vedtagne mål i Kommuneplan 2015, Fællesskab København, Københavns Cykelstrategi 2011-2025 og KBH 2025 Klimaplan. Med udgangspunkt heri indgår initiativer i forhold til Budget 2018, herunder udmøntning af Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025, ligesom et samlet plangrundlag for Supercykelstier i hovedstadsregionen frem mod 2045 fremlægges.
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til redegørelsen og plangrundlaget for Supercykelstier.
Løsning
Status for cykelindsatsen
I 2016 blev der for første gang siden 1970 talt flere cykler end biler på tværs af Indre By (Sø- og Havnesnittet), og i gennemsnit blev der dagligt cyklet 20.000 km mere i 2016 end i 2015, om end cykeltrafikken over kommunegrænsen er faldet med 15 %. Samlet set er andelen af ture til og fra arbejde og uddannelse på cykel steget fra 36 % til 41 %. Cyklisternes tilfredshed er steget for alle forhold på cykelområdet på nær for mulighed for at kombinere cykel med offentlig transport, som er faldet fra 60 % til 53 %.
Potentiale for at overflytte ture fra bil til cykel og kollektiv trafik
Forvaltningen vurderer derfor, at det største potentiale for overflytning af ture til cykel og kollektiv trafik gælder for ture ind og ud af kommunen, herunder kombination af cykel og offentlig transport. Beboere i byudviklingsområder, børn og unge samt fysisk inaktive borgere med bil er også vigtige målgrupper i forhold til at få flere til at cykle.
På baggrund af de aktuelle udfordringer samt vurderinger af potentialer for at fastholde og overflytte flere til cykel indgår fire temaer i Cykelredegørelse 2017:
- Udmøntning af Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025
- Cykeltiltag som følge af byudvikling
- Cykelparkering ved trafikknudepunkter
- Øvrige cykeltiltag til maksimering af samfundsøkonomisk gevinst
Principper for udvælgelse af initiativer
De vigtigste parametre for at udvælge initiativer for hvert tema er:
- Sammenhæng og timing ift. andre indsatser
- Størst effekt pr. investeret krone ift. at nå de politiske målsætninger
- Øget sikkerhed og tryghed for børn og unge
- Muligheder for ekstern medfinansiering
I forhold til sammenhæng og synergi er indsatserne i Cykelredegørelse 2017 med til at indfri de overordnede planer, redegørelser og strategier, der har betydning for cykelområdet (se bilag 1D), samt andre indsatser som fx klimatilpasning og vejgenopretning (se bilag 1C). Fremadrettet vil indsatserne i træprioriteringsplan, som Teknik- og Miljøudvalget forventes at tage stilling til på samme møde som denne indstilling, også indgå.
Investeringsniveau i Cykelredegørelse 2017
Samlet set svarer de 23 foreslåede initiativer til et investeringsniveau på 252 mio. kr. (se bilag 1, s. 14-27), hvilket svarer til det styrkede investeringsniveau på 160-260 mio. kr. pr. år, der er beskrevet i Cykelredegørelse 2016.
TEMA 1: Udmøntning af Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025
Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 30. marts 2017, foreslås udmøntet med fokus på øget tryghed og sikkerhed særligt for børn og unge samt yderligere udbygning af Supercykelstier på tværs af kommunegrænsen:
- Nye cykelstier på steder med børn og unge
- Øvrige nye cykelstier
- Udvidelse af cykelstier
- Signalregulerede kryds
- Egenfinansiering af Supercykelstier
- Grønne Cykelruter
- Renovering af Elmegade
- Damhusdæmningen – bedre cykel-, gang- og opholdsforhold
- Tilkøb til opgradering af cykelforhold i forbindelse med vejgenopretning
- Pulje til opgradering af cykelforhold i forbindelse med klimatilpasning
Det regionale Supercykelsti-samarbejde har udarbejdet en fælles plan ”Visionsplan 2017-2045 for Supercykelstier i hovedstadsregionen”, som skal udgøre plangrundlaget for et sammenhængende net af Supercykelstier frem mod 2045. Visionsplanen forventes godkendt i foråret/sommeren 2017 af samarbejdets andre 22 kommuner.
TEMA 2: Cykeltiltag som følge af byudvikling
Hvis cykelandelen skal øges i takt med, at byen udbygges, bør cykelinfrastrukturen i byudviklingsområderne fremtidssikres og kobles til den eksisterende by:
- Nye cykelstier i forbindelse med byudvikling
- Foranalyse af cykel- og gangforbindelser
- Midlertidige forbedringer af cykelforhold som følge af borgerinput
TEMA 3: Cykelparkering ved trafikknudepunkter
Opgradering af cykelparkeringsmulighederne ved trafikknudepunkter vil øge potentialet for overflytning til ture med cykel/kollektiv trafik. DSB åbner nu op for at medfinansiere cykelparkering ved stationer, og egenfinansiering hertil vil være afgørende for yderligere medfinansiering fremover.
- Cykelparkering ved Reventlowsgade
- Forbedringer på øvrige stationer
- Cykelparkering i konstruktion
- Opskalering af prototyper for cykelstativer
- Lille Kongensgade
TEMA 4: Øvrige cykeltiltag til maksimering af samfundsøkonomisk gevinst
Ved at øge brugen af den eksisterende cykelinfrastruktur kan den samfundsøkonomiske gevinst ved tidligere investeringer maksimeres. Særligt hvis indsatsen målrettes de ture, der samfundsøkonomisk set er mest omkostningstunge, såsom fysisk inaktive borgere med bil, myldretidsture på trængselsbelastede strækninger samt varetransport i tætbebyggede bymiljøer.
- Øget brug af el- og ladcykler
- Investeringseffektive mindre tiltag
- Intelligent trafikinformation
- Signaloptimering for cyklister
- Intelligent belysning, trafiksikkerhed
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. De nævnte anlægspriser i bilag 1 er indledende estimater, som kvalificeres yderligere i forbindelse med efterfølgende budgetnotater.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, udarbejder Teknik- og Miljøforvaltningen budgetnotater for de 23 initiativer, der indgår i cykelredegørelsen, frem mod forhandlingerne om Budget 2018.
Pernille Andersen
/Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. maj 2017
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ser hellere, at der prioriteres flere cykelforbindelser frem for at gøre de eksisterende bredere, idet utryghed og sårbarhed forøges, når trafikken koncentreres på få cykelruter frem for hvis de spredes på flere cykelruter.
Vi ser gerne renovering af belægningen på de hullede cykelstier og hyppigere tømning af eksisterende cykelstativer fra henkastede og forladte cykler. Vi ser også gerne en ny rute gennem baneterrænet fra Carlsberg til Fisketorvet.”
Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Cyklister skal tage hensyn til de gående.”