Dispensation til udeservering i Teglgårdsstræde, Indre By
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen giver afslag på dispensation fra Lokalplan nr. 311 ”Teglgårdsstræde” i forbindelse med ansøgning om tilladelse til udeservering på ejendommen matr.nr. 199 Nørre Kvarter, København, Teglgårdstræde 4A-8B.
Problemstilling
Der er søgt om tilladelse til udeservering og indhegning af friarealet foran opgang 8A for ejendommen Teglgårdstræde 4A-8B, se bilag 1. Teknik- og Miljøudvalget har to gange tidligere, og senest den 18. juni 2012, givet tilladelse til udeservering på baggrund af dispensation fra gældende lokalplan.
Forvaltningen har den 30. november 2016 meddelt afslag. Afslaget blev indbragt for Planklagenævnet den 13. december 2016, men behandlingen af klagen er ophørt, da forvaltningen valgte at genoptage sagsbehandlingen. Det skete i erkendelse af, at lokalplanen rummer forskellige fortolkningsmuligheder, som forvaltningen ønskede gennemgået og afvejet på ny for at sikre en korrekt begrundelse for afgørelsen.
Da forvaltningen efter en fornyet sagsbehandling fortsat er indstillet på at give afslag, forelægges sagen for udvalget.
Løsning
Der er søgt om tilladelse til udeservering og indhegning af friarealet foran opgang 8A for ejendommen Teglgårdstræde 4A-8B. Ansøgningen omfatter samme areal, som der blev givet tilladelse til at anvende i 2012. Ansøgningen i 2012 omhandlede et langbord med 20-25 spisepladser samt lave taburetter, lave bænke og små borde i loungestil med ca. 30 pladser, som ikke var tiltænkt spisende kunder. Den nye ansøgning omfatter 66 siddepladser ved egentlige spiseborde, og det oplyses, at der er tale om en aftenrestaurant.
Lokalplanen
Det ansøgte kræver en dispensation fra lokalplanens § 9, stk. 1, der foreskriver, at ”ubebyggede arealer skal anlægges som opholdsarealer for beboere og brugere og må ikke indrettes med parkering eller som tilkørselsarealer”. Endvidere fremgår det af § 1, at formålet med planen er ”at forbedre friarealforholdene ved at fastlægge bestemmelser om, at gårdrummene alene indrettes med fælles opholdsarealer uden parkering og tilkørselsarealer”. Dispensationer kan generelt gives, så længe dette ikke strider mod planens principper, jf. Planlovens § 19, stk.1.
Kort beskrivelse af arealet
Den pågældende ejendom har relativt begrænsede friarealer opdelt i to, jf. bilag 1. Gårdarealet, der er ansøgt om at anvende til udeservering, er ejendommens største og mest regulære friareal på ca. 230 m2. Arealet er placeret ud mod Teglgårdstræde, jf. bilag 2. Mellem bygning og bagskel er et væsentligt mindre friareal på ca. 120 m2 og en bredde på mellem 2,7 m og 4,5 m. Dette vil reelt være beboernes eneste friareal, hvis det større areal godkendes til udeservering.
Da der er ansøgt om indhegning og opstilling af møblement tilhørende den pågældende restauration, vil en tilladelse til det ansøgte afskære beboere og brugere fra at anvende friarealet, med mindre de anvender restaurationen. Til trods for at arealet vender ud mod gaden, vurderes det, at arealet med den rette indretning fint kan komme beboerne i ejendommen til gode, idet Teglgårdstræde er en ganske smal og ensrettet gade uden megen trafik.
Forud for den udnyttede tilladelse meddelt i 2012 blev ejere og brugere af nabo- og genboejendommene orienteret. Der kom ved denne naboorientering mange og vægtige indsigelser, hvorfor sagen blev forelagt Teknik- og Miljøudvalget på møde den 18. juni 2012. Indsigelserne drejede sig om larm fra udeserveringen og efterfølgende fra oprydning og personale samt det hegn, der var blevet opsat omkring pladsen. Ifølge ansøger var hegnet opsat for at holde pladsen ren for affald fra forbipasserende.
Forvaltningen er på nuværende tidspunkt bekendt med fem indkomne klager, der konkret vedrører udeserveringen i Teglgårdsstræde 8A siden tilladelsen i 2012.
Anbefaling
Forvaltningen vil efter at have genovervejet sagen fastholde et afslag. Efter forvaltningens vurdering fremgår det ikke klart og entydigt af lokalplanen, om en dispensation fra § 9, stk. 1 om ubebyggede arealers indretning til opholdsarealer vil være i strid med planens principper. Men forvaltningen indstiller, at der gives et nyt afslag på dispensation med henvisning til, at lokalplanens formål bl.a. er at tilstræbe en øget boligandel, fx ved udnyttelse af tagetagen. En reduktion af de i forvejen begrænsede opholdsarealerne harmonerer ikke med denne formålsbestemmelse. Det er derfor forvaltningens vurdering, at en erhvervsmæssig udnyttelse af det største friareal ikke er i overensstemmelse med lokalplanens intention.
Såfremt en ny tilladelse skal gives, vil forvaltningen anbefale, at også denne restauratør – som tidligere – får en tidsbegrænset tilladelse. Kendskabet til den midlertidige tilladelse sikres ved et tinglyst vilkår om tidsbegrænsning i henhold til ansøgningen. Både et afslag og en tilladelse til dispensation vil kunne påklages til Planklagenævnet, som kan vurdere sagen anderledes end forvaltningen.
Da Teknik- og Miljøudvalget tog stilling i denne sag den 18. juni 2012 gjaldt visionen ”Gang i København”, hvor det bl.a. var målsætningen at hjælpe restaurationsbranchen ved at acceptere langt flere udendørs begivenheder. Forvaltningen var på denne baggrund positive over for at fremme dispensationssagen. Siden da har Bevillingsnævnet ved plan af 18. juni 2014 vedtaget at varsle stop for nattetilladelser (05 tilladelser) i den del af byen, hvor ejendommen er beliggende. Dette varsel er yderligere præciseret af Bevillingsnævnet den 8. marts 2017, hvorved den indsatte praksis om begrænsning af nattetilladelser er udvidet.
I den nugældende vision ”Fællesskab København” lægges der bl.a. vægt på ”en bedre hverdag i byrummet” og at ”prioritere hverdagslivet først”. Visionen for byens brug vurderes således at være ændret siden sidste behandling i Teknik- og Miljøudvalget.
Forvaltningen indstiller derfor, at der gives afslag på dispensation på baggrund af:
- Lokalplanens formål om øget boligandel
- Lokalplanens formål om at forbedre friarealforhold og at indrette fælles opholdsarealer
- Bevillingsnævnets skærpede praksis for udstedelse af nattetilladelser
- Hensynet til at beboere i Indre By fortsat er plagede af støj
- Visionen om at prioritere hverdagslivet i København.
Såfremt en ny tilladelse skal gives vil nabo- og genboejendommene igen skulle orienteres om dispensation fra lokalplanen i overensstemmelse med planlovens § 20, stk. 1. Eventuelle bemærkninger og indsigelser vil derefter skulle indgå i vurderingen af, hvorvidt en dispensation kan meddeles.
Planlovens § 19, stk. 1, tillader, at kommunalbestyrelsen kan dispensere fra lokalplanens bestemmelser, såfremt dispensationen ikke er i strid med planens principper. Der er ved dispensation efter § 19, stk. 1, tale om en retlig vurdering med et skønsmæssigt indhold, der i høj grad afhænger af, hvor konkret lokalplanen er formuleret. Bestemmelsen, som denne ansøgning kræver dispensation fra, går konkret på, at friareal skal anvendes som opholdsareal for beboere og brugere. Efter forvaltningens vurdering vil en ny dispensation ikke være i overensstemmelse med kommuneplan 2015 mål om størrelsen af friarealer i byen.
Kommunen har ret til at ændre sin administrationspraksis over tid, når der er tale om en ændret vægtning af saglige hensyn i skønsafvejningen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Når indstillingen er godkendt, vil forvaltningen meddele afslag på dispensationen med den nævnte begrundelse.
Pernille Andersen
/Anne-Sofie Degn
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. maj 2017
Indstillingen blev godkendt med otte stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, C, F og Ø.
Imod stemte: I.