Mødedato: 22.05.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Trafikanalyse af Vester Voldgade, Indre By

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til trafikanalyse af Vester Voldgade og permanent fredeliggørelse af Vester Voldgade.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at ”Analyse af de trafikale og byrumsmæssige konsekvenser ved en lukning af Vester Voldgade for biltrafik” tages til efterretning, jf. bilag 1.
  2. at Vester Voldgade fredeliggøres permanent for gennemkørende bil- og bustrafik fra Vestergade til Lavendelstræde, jf. løsningsafsnittet.
  3. at der hermed er gjort op med det ændrede medlemsforslag fra Enhedslisten om lukning af Vester Voldgade, jf. bilag 2.

Problemstilling

Vester Voldgade har siden 2010 været lukket for gennemkørende bil- og bustrafik fra Vestergade til Strøget grundet metrobyggepladsen samme sted og genåbnes ved Cityringens åbning i 2019. Teknik- og Miljøforvaltningen har analyseret de trafikale forhold og scenarier for fremadrettet at få Rådhuspladsen til at fremstå som et samlet hele med Middelalderbyen, jf. det ændrede medlemsforslag stillet af Enhedslisten i Teknik- og Miljøudvalget den 21. november 2016 (bilag 2).

Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til permanent fredeliggørelse af Vester Voldgade for gennemkørende bil- og bustrafik.

Løsning

Det fremgår af ”Trafikanalyse af Vester Voldgade” (bilag 1, 1A og 1B), at forudsætningerne for at genåbne Vester Voldgade for gennemkørende bil- og bustrafik, når Cityringen åbner i 2019, er ændrede. Det skyldes blandt andet, at:

  • Bustrafikken er fjernet på Vester Voldgades nordvestlige del.
  • De fysiske ændringer af vejnettet, der er gennemført for at mindske, at trafikken og lokalområdet påvirkes, vurderer forvaltningen ikke har forringet fremkommeligheden i området, mens gaden har været lukket.
  • Planen for trafik og bymiljø i Nørre Kvarter, jf. Borgerrepræsentationen den 13. november 2014, har medført, at der ikke længere er behov for en vej med samme funktioner som tidligere.

Permanent fredeliggørelse af Vester Voldgade

For at indfri målet om, at Rådhuspladsen fremstår som et hele med Middelalderbyen, anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen på baggrund af analysen, at Vester Voldgade fredeliggøres permanent ved at lukke for gennemkørende bil- og bustrafik fra Vestergade til Lavendelstræde. Strækningen vil derved i størst mulig grad styrke sammenhængen mellem Rådhuspladsen og Middelalderbyen og opnå de fordele, der er nævnt nedenfor. En alternativ strækning som fredeliggørelse fra Vestergade til fx Strøget vil i mindre grad fremme disse.

Fordele ved permanent fredeliggørelse

Forvaltningen vurderer, at en fredeliggørelse af gaden blandt andet vil:

  • Styrke sammenhængen mellem Rådhuspladsen og Middelalderbyen.
  • Udvikle byliv og byrum ved indgangen til Strøget, Nørre Kvarter og Rådhuspladsen med hensyntagen til, at der fortsat er adgang til boliger og virksomheder i området.
  • Forbedre tilgængelighed for fodgængere og cyklister mellem Rådhuspladsen og Middelalderbyen.
  • Fremme Vester Voldgade som cykel- og fodgængerprioriteret forbindelse, herunder til den nye broforbindelse over havnen.
  • Forhindre, at Vester Voldgade bruges som genvej for biltrafikken mellem Stormgade og Nørre Voldgade, som det har været tilfældet tidligere.
  • Understøtte, at Vester Voldgade i Kommuneplan 2015 er klassificeret som bydelsgade, hvorpå gennemkørende bil- og bustrafik skal søges minimeret.

Udfordringer ved permanent fredeliggørelse

En fredeliggørelse af Vester Voldgade kan skabe behov for at etablere nye faciliteter til turistbusser og taxier, som ikke længere vil kunne køre gennem gaden. Behovet gør sig gældende uafhængigt af, hvor lang en strækning der fredeliggøres, og kan være i form af eksempelvis:

  • At oprette vendeplads eller kørsel ad andre gader, hvor der tages højde for udformningen af Regnbuepladsen samt sammenhængen mellem Rådhuspladsen og Middelalderbyen.
  • Alternative holdepladser fx langs Vester Voldgade mellem Vestergade og Studiestræde eller andre steder i nærområdet.

Endelig gør forvaltningen opmærksom på, at der i det videre arbejde tages højde for, at en permanent fredeliggørelse af Vester Voldgade etableres efter, at Cityringen er åbnet. Det vil sige, at de allerede planlagte anlægsarbejder med at færdiggøre Vester Voldgade gennemføres for ikke at forsinke denne proces. Forvaltningen søger at samtænke de to projekter. Når den permanente fredeliggørelse etableres, vurderer forvaltningen, at dette kan gøres uden markante gener for borgerne i anlægsperioden.

For at afklare og konkretisere løsningsforslag i forhold til strækning, udformning og anlægsøkonomi, samt undersøge alternativer i form af strækning, samt delvis lukning eller ensretning af Vester Voldgade kræves supplerende analyser. I processen inddrages Københavns Politi i forhold til trafiksikkerhed og trafikafvikling, idet en løsning med permanent fredeliggørelse forudsætter, at Københavns Politi kan se muligheder for en god og sikker trafikafvikling i hele området. Relevante lokale interessenter vil desuden blive inddraget i de videre analyser.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Metroselskabet står for reetablering af den strækning på Vester Voldgade, der er lukket på nuværende tidspunkt. Københavns Kommune medfinansierer allerede ca. 2,75 mio. kr., så strækningen fra Vestergade til Regnbuepladsen etableres som resten af Vester Voldgade. For efterfølgende permanent fredeliggørelse vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen, at arbejdet vil koste 12 mio. kr. inkl. projektering og uforudsete omkostninger.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder en trafik- og byrumsplan samt scenarier for, at Rådhuspladsen fremstår som et hele med Middelalderbyen. Arbejdets resultater indgår i ”Trafikplan for den sydvestlige del af Indre By” i forbindelse med budgetforhandlingerne for Budget 2018. Forvaltningen udarbejder desuden budgetnotat om sammenhængen mellem Rådhuspladsen og Middelalderbyen forud for forhandlingerne for Budget 2018.

 

Pernille Andersen

/Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. maj 2017

Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 2. at-punkt:
”At beslutningen om en trafikal fredeliggørelse henvises til budgetforhandlingen.”

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker ikke at begrænse bilernes fremkommelighed og er derfor imod en lukning af Vester Voldgade.”

Til top