Mødedato: 22.04.2024, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til tillæg 2 til lokalplan 551 Kalvebod Brygge Vest II, Vesterbro/Kongens Enghave

Se alle bilag

En bygherre ønsker at opføre et TV Movie Center og hotel ved Kalvebod Brygge mellem IKEA og CABINN. Ovenpå bygningen opføres en tagpark, der vil færdiggøre det gennemgående grønne parkstrøg mellem SEB Bank, Bernstorffsgade og kontorhuset Nexus CPH, Otto Busses Vej. Den offentligt tilgængelige tagpark giver hele området særlige muligheder for ophold og udsigt ud over Vesterbro og Kalvebod Brygge. Der plantes minimum 78 træer, en række buske og urtelag, hvor mindst 60 % er hjemmehørende og/eller frugtbærende arter. Forslag til tillægget har været i indledende høring i Vesterbro Lokaludvalg.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at forslag til tillæg 2 til lokalplan 551 Kalvebod Brygge Vest II udsendes i offentlig høring i otte uger (bilag 2).

Problemstilling

Grundejer ønsker at udvikle den sidste byggegrund mellem varehuset IKEA København og hotellet CABINN Copenhagen til at opføre et TV Movie Center samt hotel på ca. 16.700 m2. Projektet er med til at færdiggøre parkstrøget mellem SEB Bank, Bernstorffsgade og kontorhuset Nexus CPH, Otto Busses Vej. Den gældende lokalplan 551 Kalvebod Brygge Vest II (BR 22. juni 2017) muliggjorde et varehus (IKEA) på 37.000 m2. Grundejerne af varehuset ønskede et mindre varehus på 19.500 m2, som blev muliggjort med Tillæg 1 lokalplan 551 Kalvebod Brygge Vest II (BR 20. maj 2021). Tillæg 1 forudsatte en supplerende lokalplan for udnyttelse af den resterende byggegrund. Forslag til tillæg 2 muliggør udviklingen af denne byggegrund.  

Løsning

Byggegrunden ligger mellem IKEA og CABINN omgivet af vejene Kalvebod Brygge og Carsten Niebuhrs Gade, hvor den nye fjernbusterminal ligger. Området har før været en del af det tidligere Københavns Godsbanegård, som de seneste årtier er blevet omdannet til kontor og serviceerhverv langs med Kalvebod Brygge fra SEB Bank til Nexus CPH, hvor et gennemgående parkstrøg primært på tagniveau binder området sammen. Planområdet er tæt på Dybbølsbro Station, Fisketorvet og Posthusgrunden. Det er et sammensat område med både lave og høje bygninger med meget varieret arkitektur.

Det overordnede formål med lokalplantillægget er at muliggøre et hotel og TV Movie Center (tv-shows med publikum og tv-produktioner mv.) på ca. 16.700 m2 samt færdiggøre den sidste del af det grønne parkstrøg på taget. Kommuneplanrammen muliggør, at områdets bebyggelsesprocent kan overskrides med 20 % til 205, hvis etagearealet benyttes til kulturelle formål, primært af publikumsorienteret art, eller til idrætsformål. Tillægget fastlægger på denne baggrund, at min. 1.350 m2 af anvendelsen skal være til kulturelt formål, hvilket svarer til 16 % af bebyggelsesprocenten.  

Det arkitektoniske hovedgreb for lokalplanens byggefelt er at videreføre IKEAs lodrette facadestruktur og højde samt CABINNs vandrette bånd og facadefarve. Der vil være mellem 15 % – 20 % facadebegrønning på begge facader. Den grønne tagpark, som udgør bygningens tag, bliver en del af det sammenhængende offentlige landskabelige strøg mellem Bernstorffsgade og Otto Busses Vej (bilag 8). Det grønne strøg anlægges ca. 19 m over terræn. Der anlægges to tagbygninger på henholdsvis én og to etager til kontor og publikumsorienteret serviceerhverv. Den maksimale bygningshøjde er 26 m.

Trafikbetjeningen til tillægsområdet vil primært ske fra Carsten Niebuhrs Gade, for så vidt angår varelevering og biltrafik. Den primære ankomst for bløde trafikanter vil være fra både Kalvebod Brygge, Carsten Niebuhrs Gade og tagparken. Tagparken er offentlig tilgængelig for gående udenfor bygningens lukketid via udendørs trappeanlæg mod Carsten Niebuhrs Gade, trappe og elevator ved Arni Magnussons Gade samt ved Dybbølsbro.    

Byliv
Den offentligt tilgængelige tagpark giver hele området særlige muligheder for ophold og udsigt ud over Vesterbro og Kalvebod Brygge. Der etableres et samlingssted til både de forbipasserende og brugerne af bygningen i form af en cirkulær udformet plæne med indbyggede siddekanter. Det kan bruges til både kulturelle formål såsom friluftsteater, opera, open air bio, picnic under åben himmel eller til leg. Der etableres opholdsmuligheder langs hovedstien, plænen og terrassen ud for caféen. Tagparken bliver et grønt samlingssted, som skal være med til at styrke fællesskabet og den sociale sammenhængskraft i byen. På terræn langs hovedbygningens facader vil der være en siddekant.

Bynatur
Tagparkens karakter er inspireret af det danske kulturlandskab. Der arbejdes med naturtyperne ’overdrev’, ’læhegn’ og ’parkkarakter’. Planforslaget bidrager til biodiversitet både på terræn og på tagparken. Der plantes mindst 78 træer, en række buske og urtelag i forskellige sorter indenfor de tre naturtyper, hvor mindst 60 % er hjemmehørende og/eller frugtbærende arter. Siddekanten langs hovedbygningens facader indrettes med plantehuller til vægbeplantning.

Bæredygtighed
Der er i planprocessen gjort brug af bæredygtighedsværktøjet som dialogværktøj. Bæredygtighedsværktøjet består af 26 konkrete initiativer om bæredygtighed udledt fra Københavns Kommunes planer og strategier, der relaterer sig til planarbejdet. Bilag 6 indeholder et skema med alle 26 initiativer, hvoraf de fire anvendte initiativer er krydset af og suppleret med en beskrivelse af, hvordan initiativerne er indarbejdet i projektet. Initiativerne, der er arbejdet med, er tryghedsskabende fællesfunktioner, attraktive forbindelser, genbrug af regnvand og mere biodiversitet.

Tillægget fastlægger, at der skal være publikumsorienteret serviceerhverv i de to tagbygninger og i stueetagen ud mod Carsten Niebuhrs Gade. Tagparken vil bestå af tre naturtyper med hjemmehørende arter, attraktive opholdssteder og stiforbindelser, hvor genbrug af regnvand indgår.

 

Kunst i lokalplaner
Bygherre ønsker mulighed for at sætte statuer af skuespillere på taget i tilknytning til TV Movie centeret. Der er muliggjort et område på tagparken til formålet.

Parkering
Parkeringsnormen følger Kommuneplan 2019’s normer for så vidt angår butik og erhverv. Hotel og kulturelle funktioner er fastsat på baggrund af en konkret vurdering (bilag 4). Der etableres i alt 101 p-pladser i p-kælder og én handicap p-plads på terræn mod Carsten Niebuhrs Gade. Til kontorerhverv bliver der stillet krav om, at 20 % af parkeringen skal være el-delebiler (i alt én bil). Af de resterende pladser til parkering skal 20 % være pladser til elbiler (i alt 20 pladser). 

Alle pladser til parkering skal være forberedt til el. I forhold til krav om parkering til cykler stiller kommuneplanen krav om tre p-pladser pr. 100 m2 etageareal til erhverv og fire p-pladser pr. 100 m2 pr. butik. Den konkrete vurdering for hotel er 0,5 p-pladser pr. 100 m2 og fem p-pladser pr. 100 m2 for kulturelle formål. Dette svarer til 461 cykelparkeringspladser. Der placeres 263 på grunden, og der tinglyses 198 på nabogrunden CABINN.

Borgerinddragelse
Der er foretaget indledende høring i forbindelse med udarbejdelsen af tillægget, herunder af Vesterbros Lokaludvalg, der igen vil blive hørt, når planforslaget sendes i offentlig høring. Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget (bilag 7).

Der anvendes bæredygtige byggematerialer i konstruktionen

  1. Lokaludvalget mener, at tagarealet skal være offentligt tilgængeligt areal, grønt og fx med sportsfaciliteter.
  2. Lokaludvalget ønsker, at biodiversiteten styrkes.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Bygningens arkitektur tager sit afsæt i nabobygningers facadeudtryk med krav om siddekant ud mod Carsten Niebuhrs Gade og Kalvebod Brygge, for at skabe et byrum med ophold. Grundet bygningens store spænd opføres den i beton.
  2. Tagparken er offentlig tilgængelig og indrettet med en naturlegeplads til leg og en plæne, som giver mulighed for fx teaterforestillinger, boldspil mv.
  3. Parken anlægges med en bred artsdiversitet indenfor træer, buske og stauder af hjemmehørende og/eller frugtbærende arter.

 

Miljøvurdering
Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Politisk handlerum
Det kan besluttes, at:

  • Ændre omfanget af byggeriet samt ændre forhold omkring de foreslåede materialer og udearealer. Afhængig af omfanget af ændringer kan det betyde, at sagen skal sendes retur til forvaltningen mhp. at genoptage forhandlinger med bygherre om projektets udformning og udarbejde en ny tidsplan for offentlig høring og vedtagelse af lokalplan.
  • Nedjustere og/eller fastlægge en minimumsparkeringsnorm. En minimumsparkeringsnorm vil betyde, at der kun skal være handicapparkering, afsætningspladser og serviceparkering til renovation og taxi mv. Det kan være et incitament for bygherre til at lave en mindre kælder (kun til teknik, cykel- og handicapparkering, affaldshåndtering mv.) og dermed mindske CO2 aftrykket. 

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt forslag til tillæg 2, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter, at Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. januar 2020. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget til politisk behandling.

                                     Søren Wille

                                                          / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. april 2024

 

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således, at der fastlægges en minimumsparkeringsnorm, så der kun er handicapparkering, afsætningspladser og serviceparkering til renovation og taxi mv.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med 6 stemmer mod 4. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, F, Ø og Å

Imod stemte: A, C og V

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt med 7 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, Ø og Å

Imod stemte: C og V

 

Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ser gerne en øget grad af begrønning af facaden.”

 

 

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Det er Alternativets holdning, at København ikke har brug for flere hoteller, men flere boliger til kommunens beboere, samt at projektet går imod planen om at sprede hoteller mere rundt i andre bydele. Vi frygter at lokale ikke vil benytte den påtænkte tagpark i nævneværdigt omfang, da parken ligger hævet ca. 20 meter over gadeplan, med adgang via trapper, og den ikke danner naturlig forbindelse mellem funktioner i byrummet som bruges af borgerne. Vi ser ikke en positiv effekt for dyrelivet, da haven er hævet betydeligt over terræn.”

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne syntes overordnet set, at der er tale om et fornuftigt lokalplansforslag, men grundet sænkning af Parkeringsnormen, hvilket også er imod bygherrers ønske, kan vi ikke støtte indstillingen.”

Til top