Administrationsgrundlag for Bylivsgadepuljens idérunde 2 i 2024
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at administrationsgrundlaget benyttes ifm. Bylivsgadepuljens idérunde to i 2024, jf. løsningsafsnit og bilag 2.
Problemstilling
I Budget 2024 (BR 5. oktober 2023) (A, B, C, F, I, O, V) afsatte Borgerrepræsentationen en pulje på 13,6 mio. kr. i anlæg i 2024-2025 til en idérunde 2 til etablering af grønne bylivsgader i København. Der findes allerede et gældende administrationsgrundlag for Bylivsgadepuljens idérunde ét (TMU 10. oktober 2022), som fik afsat midler på Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, B, F, O, V, Ø, Å, Frie Grønne og Kaare Traberg Smidt). Rammerne for idérunde to adskiller sig dog for meget fra idérunde ét, til at administrationsgrundlaget fra idérunde ét kan genbruges.
Administrationsgrundlaget for idérunde ét vil fortsat være gældende for projekterne indmeldt i forbindelse med den pågældende idérunde.
Løsning
Bylivsgadepuljen har til formål at omdanne vejstrækninger i København til grønne bylivsgader på baggrund af idéer fra lokale borgergrupper i hele København med inddragelse af borgerne i planlægning og udførsel af projekterne. En bylivsgade karakteriseres som en vejstrækning med dæmpet biltrafik, beplantning og opholdsmuligheder. I idérunde to råder puljen over 11 mio. kr. (2024 p/l), som kan anvendes til at finansiere overfladeløsninger i hele byen.
Administrationsgrundlaget
for idérunde to (bilag 2) adskiller sig fra administrationsgrundlaget for
idérunde ét i forhold til rammer og proces:
- I idérunde to kan der udføres byrumsfremmende overfladeløsninger, som bl.a. inkluderer bænke, plinte, cykelstativer, affaldskurve, plantebede og multifunktionelle byrumsmøbler, som kan invitere til leg og bevægelse. Løsningerne skal placeres på den eksisterende belægning uden større anlægsarbejder, fx på eksisterende fortovsarealer og p-pladser som nedlægges. I idérunde ét kunne der udføres anlægsarbejder og fx udvide fortove, ændre afvanding eller grave ud til plantehuller til større træer. I begge idérunder kombineres byrumsløsningerne med trafikdæmpning ved fx at ensrette eller lukke en vej i én eller begge ender og/eller ændre vejen til en lege- og opholdsgade eller gågade.
- Anlægsbudgetrammen for hvert projekt er 1-1,2 mio. kr., som i idérunde ét var 1-3 mio. kr.
- Lokaludvalgene inddrages tidligere og får mulighed for at udvælge op til fem idéer pr. bydel, som forvaltningens faglige projektgruppe skal vælge imellem.
- Bedømmelseskriterierne ændres til realiserbarhed og lokal efterspørgsel med en række underkriterier. I idérunde ét var bedømmelseskriterierne kvalitet, lokalitet, realiserbarhed og demokratisk værdi.
- Teknik- og Miljøudvalget tager stilling til skitseprojekter, hvor det i idérunde ét blev gjort af et bedømmelsesudvalg.
- Der udarbejdes otte til ti skitseprojekter, som Teknik- og Miljøudvalget tager stilling til, hvorefter seks til syv projekter forelæggelse på projektforslagsniveau. I idérunde ét blev der udvalgt 10 idéer til skitsering og udvalgt tre skitseprojekter til videre projektering. Her kan der evt. sættes rammer for, hvor mange projekter der udvælges for hver bydel (se politisk handlerum).
Kommunen står for planlægning, styring og anlæg, men inddrager borgere i det omfang, der er muligt inden for vejlovenes rammer samt forvaltningens faglige hensyn, og har løbende dialog med de relevante borgergrupper i den periode, hvor projekterne udvikles og realiseres. I idérunde ét indsendte 81 borgergrupper idéer, hvoraf 78 modtog afslag. Disse borgergrupper informeres direkte om, at de er velkomne til at søge igen idérunde to.
Lokaludvalgene inddrages tidligt i processen, og får mulighed for at udvælge op til fem af de indsendte idéer pr. bydel, hvorefter forvaltningens faglige projektgruppe prioriterer otte til ti idéer til skitsering med udgangspunkt i bedømmelseskriterierne realiserbarhed og lokal efterspørgsel. Herefter forelægges Teknik- og Miljøudvalget skitseprojekter til videre projektering.
Fristen for indsendelse af idéer er den 14. august 2024.
Ovenstående er uddybet i administrationsgrundlaget for idérunde to (bilag 2).
Politisk handlerum
- Det kan besluttes, at forvaltningen skal anvende en fordelingsnøgle på bydelsniveau på, hvor mange projekter forvaltningens projektgruppe kan udvælge pr. bydel i denne idérunde. Fx på max to projekter pr. bydel. Dette kan give en mere ensartet fordeling af bylivsgader i byen, men samtidig imødekomme større behov og potentialer i bydele med fx tættere bebyggelse og færre eksisterende opholdsmuligheder og grønne områder. I idérunde ét blev der udvalgt tre projekter i bydelene Indre By, Nørrebro og Bispebjerg.
- Det kan besluttes at anvende en anden form for bedømmelsesmetode med fx en pointskala koblet til den konkrete vægtning, så trafikdæmpning vægtes højere end etablering af flere opholdsmuligheder mv.
- Der kan besluttes et andet minimumbeløb og maksimumsbeløb for hvert projekts anlægsbudgetramme, som aktuelt er 1-1,2 mio. kr. Beløbets størrelse vil påvirke det endelige antal udførte projekter.
- Det kan besluttes, at administrationsgrundlaget ændres således, at projekter på private fællesveje udgår som potentielle bylivsgader finansieret af bylivsgadepuljen. Forvaltningen vil i så tilfælde kunne udarbejde inspirationsmateriale.
- Det kan besluttes at justere på muligheder for at nedlægge parkeringspladser til biler, lukke indkørsel i én eller begge ender samt etablere overfladeløsninger som fx byrumsmøbler og plantekasser. Disse beslutninger vil ændre på aftalen for Budget 2024.
- Administrationsgrundlaget kan ikke indeholde regler for vejenes nye indretning, da vejlovgivningen er indrettet til at skulle foretage et konkret skøn, før enhver afgørelse.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen igangsætte idérunde to. Otte til ti skitseforslag forelægges Teknik- og Miljøudvalget til stillingtagen primo 2025. De endelige projektforslag forventes behandlet i Teknik- og Miljøudvalget medio 2025.
Søren Wille
/ Peter Højer
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. april 2024
Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt:
”at sagen sendes tilbage til forvaltning mhp. yderligere oplysning.”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti er bekymret for fremkommelighed samt parkering og finder, at det er vigtigt, at det indtænkes i forbindelse med arbejdet med bylivsgader.” ”Det Konservative Folkeparti er bekymret for fremkommelighed samt parkering og finder, at det er vigtigt, at det indtænkes i forbindelse med arbejdet med bylivsgader.”