Mødedato: 22.02.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Projektskitse for Nordvestpassagen, Nørrebro/Bispebjerg

Se alle bilag

For at kunne igangsætte projektering af Nordvestpassagen skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til forslag til skitse for projektet.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1. at Teknik- og Miljøforvaltningen projekterer Nordvestpassagen som skitseret i bilag 4.

Problemstilling

Med Overførselssag 2012-2013 (BR 23. maj 2013) (A, B, F, I og Ø), Budget 2014 (BR 3. oktober 2013) (A, B, F, O og Ø) og Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) er der afsat en samlet ramme på 37 mio. kr. til etablering af en cykel- og gangforbindelse fra Lygten via Fyrbødervej, under banelegemet og gennem Mimersparken og Mjølnerparken til Superkilen.

Forvaltningen har undersøgt en række løsninger for forbindelsen. Det er vanskeligt inden for den afsatte ramme at anlægge en passage, som opfylder alle ønskerne ved de givne bevillinger. Forvaltningen fremlægger en skitse til et projekt, som bedst muligt kan anlægges inden for den afsatte økonomiske ramme.

Løsning

I overensstemmelse med Overførselssag 2012-2013 (BR 23. maj 2013) er de overordnede ønsker for Nordvestpassagen at forbedre trygheden i området og koble cykelrutenettet sammen til glæde for hele byen. Projektet skal skabe mere liv i kvarteret, tiltrække borgerne fra den øvrige del af byen og binde de forskellige kvarterer sammen. Desuden var ønsket ved Budget 2014, at adgangen til og fra udsatte byområder skal forbedres via flere cykelstier. Hareskovruten og forbindelsen til Nordvestpassagen dannede grundlag for midlerne fra Budget 2015. Bilag 6 indeholder de nævnte budgetbeslutninger.

Inden beslutningerne om Nordvestpassagen blev der ikke gennemført en forundersøgelse, herunder afklaring af forudsætningerne for passagen. Forvaltningen har i vedlagte skitseforslag forsøgt at skabe en balance mellem projektets forudsætninger, herunder økonomi og ønskerne bag budgetbeslutningerne.

Forslag

Bilag 4 indeholder et skitseforslag til en passage. Bilag 1 indeholder et oversigtskort, bilag 3 de eksisterende forhold og bilag 8 snit af skitseforslaget.

Forslaget indeholder en tunnelløsning med en cykel-/fodgængerrampe på hver side. På hver side af tunnellen er der ligeledes en trappe, der skaber adgang mod henholdsvis Mimersparken og Lersøparken. Den skitserede løsning kan anlægges inden for den afsatte ramme på 37 mio. kr.

Løsningen sikrer overensstemmelse med intentionen i overførselssag 2012-2013 om, at den kommende Hareskovrute kan forbindes med Nørrebroruten i Superkilen, og løsningen kan binde bydelene delvist sammen. Bilag 2 indeholder de nuværende og planlagte cykelruter. Forvaltningen redegør nedenfor for nogle forhold ved løsningen, som udvalget bør være særlig opmærksom på.

Oversigt og tryghed i tunnelen
Tunnellen i forslaget er en løsning bygget på standardbetonelementer. Løsningen opfylder Københavns Kommunes minimumskrav til bredde af en kombineret cykel-/fodgængersti. Da rampen på dette sted i Mimersparken vil få et skarpt sving, vil en standardtunnel give et begrænset udsyn til modkørende trafik. Dette har negativ betydning for følelsen af tryghed og for trafiksikkerheden.

Rampeløsninger
Af arealhensyn vil færdsel til og fra tunnelen ifølge skitsen skulle ske af nogle meget stejle ramper. Ramperne fraviger vejreglernes standarder, som dog ikke er bindende, og kommunens handicappolitik. Det vil blive vanskeligt for fx kørestolsbrugere, folk med barnevogn og visse cyklister at bruge Nordvestpassagen. Bilag 9 indeholder angivelse af hældninger på udvalgte lokaliteter og vejreglernes standarder for hældninger.

For at få den bedste forbindelse til Lygten har rampeanlægget på denne side af banen retning mod Lygten. En konsekvens heraf er, at cyklister, der skal fra Superkilen og til Lersøparken (via Nørreborruten), enten skal trække cyklen op ad trappen på Fyrbødervej eller cykle en omvej.

For at undgå at rampen skærer Mimerparken over i to, er rampen lagt tæt op ad banen og herefter gjort stejl mod tunnellen. Dette giver en mindre omvej men også en hældning, der ikke lever op til vejreglernes standarder for ramper og tilgængelighed, som Københavns Kommune som hovedregel følger.

Forbedringsmuligheder

Hvis det ønskes, at løsningen ud over at kunne forbinde den kommende Hareskovrute med Nørrebroruten i Superkilen og binde bydelene delvist sammen, også skal kunne opfylde ønskerne om Nordvestpassagen fuldt ud er der en række alternativer til skitseforslaget, der kan overvejes. Alternativernes tiltag oplistes i det følgende:

Oversigt og tryghed i tunnelen
Såfremt der ønskes en løsning med bedre udsyn, oversigtsforhold og tryghed på rampen i Mimersparken, kan der anlægges en bredere og mere åben tunnel. Dette kan ske ved at lave en bred konstruktion, hvilket vil give følelsen af at cykle/gå under en bro modsat gennem en tunnel. Dette vil betyde en ekstraudgift i projektet. En sådan konstruktion vil eventuelt kunne gøres lavere end den foreslåede og dermed mindske niveauforskellen, hvilket mindsker kravet til rampelængder.

Rampeløsninger
Hvis der ønskes fuld tilgængelighed på ramperne, kan der anlægges længere og dermed fladere ramper på begge sider af tunnellen. Dette vil betyde en ekstraudgift i projektets anlægsudgifter og udgifter til afledt etablering af nye trafikale indretninger i området samt overtagelse af private arealer.

Hvis der ønskes fuld sammenkobling af cykelrutenettet kan der anlægges en ekstra rampe på Fyrbøder fra tunnellen mod Lersøparken.  Dette vil give en merudgift i anlæg og udgifter til afledt etablering af nye trafikale indretninger i området og overtagelse af private arealer.

Hvis der ønskes en fuld tilgængelig rampe gennem Mimersparken, kan der anlægges en rampe, der ligger på tværs af parken. Dette vil dog betyde, at parken skæres over, og der etableres en barriere, med mindre terrænet i parken omkring rampen lægges om til en ”skål”. Dette vil betyde en ekstra udgift i projektet.

Oversigt over forbedringsmuligheder

Skemaet opsummerer ulemper og forbedringsmuligheder ved løsningsforslaget i bilag 4. Det er tillige angivet, hvad hver af forbedringsmulighederne vil koste mere, dvs. ud over den fastsatte ramme på 37 mio. kr.

Forbedringsmulighederne kan anlægges hver for sig eller kombineres. Dog gælder det, at forbedringsmuligheden "Tilgængelig (fladere) rampe" i Mimersparken til 1,6 mio. kr. er indeholdt i forbedringsmuligheden "Tilgængelig rampe med tilpasset landskab" til 7,2 mio. kr. 

Problem

Forbedringsmulighed

Pris i mio. kr.

Dårlig oversigt og manglende tryghed i tunnellen

Brokonstruktion, der giver en bredere og mere åben underføring

5,2

Manglende tilgængelighed

Mimersparken

Tilgængelig (fladere) rampe

1,6

Manglende tilgængelighed

Fyrbødervej

Tilgængelig (fladere) rampe

8,6*

Ekstra rampe (tilgængelig), Fyrbødervej mod Lersøparken

Rampe langs banen mod Lersøparken

11,3**

Barriere i Mimersparken afledt af tilgængelig rampe

Tilgængelig rampe med tilpasset landskab hjælper også på oversigt og tryghed

7,2

*kræver arealovertagelse (forventet beløb til arealovertagelse medregnet) og omlægning af lyskryds på Lygten.

**kræver arealovertagelse (forventet beløb til arealovertagelse medregnet).

Høring

Forslaget har været i høring hos Bispebjerg Lokaludvalg, Nørrebro Lokaludvalg, Dansk Handicap Forbund og Københavns Politi (bilag 5). Lokaludvalgene er blevet hørt af to omgange, først på et samlet møde 1. oktober 2015 med få deltagere fra hvert lokaludvalg, derefter har hvert lokaludvalg drøftet løsningen i deres arbejdsgrupper.

Dansk Handicap Forbund har valgt ikke at kommentere på løsningen, da de ikke kan acceptere, at løsningen ikke opfylder standarderne for tilgængelighed.

Nørrebro Lokaludvalg kan ikke acceptere løsningen, da den ikke opfylder målene for projektet, og efterspørger flere midler til en løsning, der overholder reglerne for tilgængelighed og opfylder målene for projektet.

Bispebjerg Lokaludvalg kan acceptere løsningen men mener, at der skal skaffes flere midler.

Politiet fremhæver tryghed som et generelt problem ved tunneller. Specielt fremhæves manglende fodgængertryghed som en faktor, der kan påvirke brugen af underføringen.

 

Stadsarkitekten deltager under behandling af sagen i Teknik- og Miljøudvalget.

Økonomi

Der er afsat følgende midler til projektet om Nordvestpassagen:

Bevilling

Beløb i 1.000 kr.

Overførselssag 2012-2013 (A, B, F, I og Ø), (BR 23. maj 2013)

20.000

Budget 2014, (A, B, F, O og Ø), (BR 3. oktober 2013)

12.000

Budget 2015, (A, B, F, O og Ø), (BR 2. oktober 2014)

5.000

I alt

37.000

Se tillige bilag 7. Af de 20 mio. kr. i Overførselssag 2012-2013 er de 2 mio. kr. stjernemarkerede. Heraf har forvaltningen indtil 31. december 2015 brugt 1,3 mio. kr. på projektledelse og rådgiverydelser.

Grundet projektets kompleksitet, bl.a. i forbindelse med de komplicerede trafikale forhold, underføringen under banen, særlige krav til banesikkerhed og evt. udskiftning af forurenet jord og blød bund, er der ved udarbejdelse af løsningsforslagene indregnet en større del til uforudseelige udgifter i de anslåede anlægsomkostninger end til andre anlægsprojekter.

Videre proces

Indstilling med dispositionsforslag og frigivelse af anlægsmidler forventes fremlagt til Teknik- og Miljøudvalgets stillingtagen medio 2016.

 

Pernille Andersen

                                            /Anders Møller

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. februar 2016

Indstillingen blev sendt tilbage til forvaltningen.
Til top