Mødedato: 22.02.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Evaluering af Metrotilsyn

Se alle bilag
I forbindelse med Budget 2015 vedtog parterne, at det døgnbemandede miljøtilsyn på Metro Cityringens byggepladser skal evalueres med henblik på en beslutning om, hvorvidt midler til miljøtilsynet kan indgå i forhandlingerne om Budget 2017.

Indstilling

Teknik – og Miljøforvaltningen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at evalueringen af det døgnbemandede miljøtilsyn på Metro Cityringens byggepladser tages til efterretning.

Problemstilling

Det døgnbemandede miljøtilsyn blev oprettet som en konsekvens af Borgerrepræsentationens beslutning om at indføre døgnarbejde på metrobyggepladserne den 17. juni 2014. I forlængelse af implementeringen af ny lovgivning i juli 2014, hvor muligheden for døgnarbejde blev udvidet, vedtog Borgerrepræsentationen 2. oktober 2014 med Budget 2015 (A, B, F, O og Ø) at videreføre tilsynet frem til udgangen af 2016.

Det blev samtidig besluttet, at behovet for tilsynsindsatsen skulle evalueres i foråret 2016 med henblik på, at en beslutning om midler til miljøtilsynet i 2017 og 2018 kan indgå i forhandlingerne om Budget 2017.

Løsning

Tilsynets opgave er at vejlede borgere, som er berørt af metrobyggeriet og føre tilsyn med, at gældende miljøkrav, i særdeleshed på støjområdet, bliver overholdt. Tilsyn laves dels på baggrund af borgernes henvendelser om gener, og dels som opfølgning på de støjmålinger, der dagligt indsendes af Metroselskabet.

Tilsynets resultat for 2015 er beskrevet i de følgende afsnit. Tilsynet er evalueret ud fra:

  • Antal henvendelser og tilsyn
  • Kontrol af dokumentation og håndhævelse
  • Forebyggende virkning
  • Borgernes tilfredshed med tilsynsordningen

Antal henvendelser og tilsyn

Det døgnbemandede miljøtilsyn betyder, at borgerne i 2015 og 2016 kan komme i telefonisk kontakt med en tilsynsmedarbejder i Center for Miljøbeskyttelse hele døgnet alle ugens dage (inkl. helligdage). Borgerne kan dermed straks kan blive vejledt om konkrete forhold på byggepladserne, som kan virke generende. Tilsynet kan om nødvendigt desuden straks rykke ud og undersøge det forhold, borgerne oplever som generende. Der var i 2015 i alt 420 konkrete borgerhenvendelser, heraf 167 telefoniske fra borgere med klager over støj fra byggepladserne uden for normal arbejdstid og 253 henvendelser på mail som primært blev modtaget uden for normal arbejdstid. Omkring halvdelen af de akutte henvendelser har bevirket, at tilsynet er rykket ud med det samme.

Ud over besvarelsen af akutsager giver det døgnbemandede metrotilsyn mulighed for, at der gennemføres planlagte miljøtilsyn på alle hverdage fra kl. 6 til kl. 00, og der gennemføres desuden systematiske tilsyn i weekender efter behov. De planlagte tilsyn anvendes til at afdække støjoverskridelser fra byggepladserne og sikrer dermed en effektiv håndhævelse. Tilsynene følger desuden systematisk op på de klager, der modtages fra borgerne.

Metrotilsynet udførte i 2015 1.826 tilsyn på de nuværende 21 metrobyggepladser. Af de 1.826 tilsyn blev 1.758 gennemført aften, nat og morgen, mens kun 68 af tilsynene blev gennemført i tidsrummet kl. 07 til 18. Nedenstående tabel viser fordelingen af tilsyn på de enkelte byggepladser.

Byggepladsen ved Krauseparken forventes at blive udgravet mv. fra 2. halvår 2016 og vil sammen med de eksisterende byggepladser være i fokus for tilsynet i den resterende del af 2016.

Kontrol af støjdokumentation og håndhævelse

Som en del af opfyldelsen af byggepladsbekendtgørelsen kontrollerer tilsynet hver dag de støjmålinger, som Metroselskabet skal indsende dagligt som dokumentation for, at byggepladserne overholder de fastsatte støjgrænser. I 2015 gennemgik tilsynet over 9.800 støjmålinger og vurderede dem i forhold til måleusikkerhed, støj fra omgivelserne, Metroselskabets redegørelser og tilsynets egne observationer. Tilsynet fremsendte i forlængelse af denne gennemgang mere end 100 anmodninger om en yderligere redegørelse for støjoverskridelser til Metroselskabet. Tilsynet konkluderede i ca. 910 tilfælde, at de målte støjoverskridelser i løbet af 2015 stammede fra byggepladserne og afgjorde i forlængelse heraf, om overskridelserne havde en karakter, som krævede håndhævelse overfor entreprenøren.

Center for Miljøbeskyttelse håndhævede i 2015 byggepladsbekendtgørelsens regler 32 gange fordelt på: 17 indskærpelser, 14 pålæg og 1 politianmeldelse. De 12 af pålæg og de 8 af indskærpelserne samt politianmeldelsen blev givet for støjoverskridelser. De resterende håndhævelser blev givet til entreprenøren for andre forhold, som fx manglende underretning om støjende arbejde og manglende støjmålinger. Der blev desuden i en række tilfælde varslet indskærpelse og pålæg, som efterfølgende ikke blev meddelt, fordi støjniveauerne blev blevet nedbragt i forbindelse med varslet.

Det er forvaltningens vurdering, at udformningen af byggepladsbekendtgørelsen og karakteren af støjmålingerne (uovervågede) betyder, at et intensivt tilsyn på alle tider af døgnet er nødvendigt for at kunne dokumentere, at de målte støjoverskridelser skyldes aktiviteter på byggepladsen og dermed skal håndhæves.

Forebyggende tiltag

Sideløbende med kontrol af støjgrænser og andre miljøkrav, arbejder miljøtilsynet desuden løbende med at få entreprenøren CMT og Metroselskabet til at forebygge støj fra pladserne og få implementeret BAT (Bedst tilgængelige teknik) uanset, om støjgrænserne er overholdt. Tilsynet anvender således tilsynserfaringerne til at kommentere på Metroselskabets kvartalsvise redegørelser om BAT over for Transport- og Bygningsministeriet. Tilsynet afholder desuden møder med Metroselskabet hver 14. dag, hvor støjudfordringer diskuteres og forsøges løst på forkant. Siden efteråret 2015 er der desuden gennemført tilsyn med fokus på, hvor der kan indføres yderligere støjdæmpende foranstaltninger af hensyn til de omkringboende. Det er forvaltningens erfaring, at der er behov for, at myndigheden har et konstant fokus på byggepladsernes brug af BAT og indgår i dialog med Metroselskabet og CMT om dette. Endelig er det forvaltningens formodning, at det intensive tilsyn i sig selv virker forebyggende i forhold til, at støjende arbejde ikke begynder for tidligt på dagen eller uden afskærmning. På flere støjmålinger kan det således konstateres, at overskridelser af støjgrænser først indtræffer, når tilsynet ikke længere er til stede på byggepladserne.

Borgernes tilfredshed med tilsynsordningen

Center for Miljøbeskyttelse har fået Megafon til at gennemføre en brugertilfredshedsundersøgelse af det døgnbemandede miljøtilsyn, jf. bilag 1. Megafon har omkring årsskiftet 2015-2016 gennemført telefoninterviews med borgere, som inden for det sidste halve år har henvendt sig telefonisk uden for normal arbejdstid. Der er gennemført både korte interviews og kvalitative interviews.

Megafon kontaktede 55 borgere, som har benyttet vagttelefonen; heraf besvarede de 31 spørgsmålene i spørgeguiden. Konklusionen på undersøgelsen er, at et flertal (71 %) af respondenterne er tilfredse eller meget tilfredse med ordningen, medarbejdernes håndtering af deres henvendelse og tilbagemelding. De tilkendegiver, at tilsynet udviste forståelse for deres problem, og at der blev ageret på henvendelsen. Hovedparten af de respondenter, som er utilfredse eller meget utilfredse (23 %), har ringet ind med et akut problem, og deres utilfredshed skyldes oplevelsen af, at tilsynets ikke har kunnet løse deres problem med det samme og stoppe en gene straks. Både negative og positive respondenter ønsker ordningen bevaret med den begrundelse, at det er vigtigt at kunne henvende sig, når problemet opstår, og fordi der er en tro på, at ordningen kan mindske generne på længere sigt. Rapporten fremkommer med en række anbefalinger til udvikling af ordningen bl.a. bedre kommunikation om vagttelefonen og forvaltningens handlemuligheder, bedre muligheder for at agere akut på henvendelser og tilbagemelding til klagere (bilag 2).

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Det døgnbemandede miljøtilsyn fortsætter frem til udgangen af 2016. Til forhandlingerne om Budget 17 vil forvaltningen udarbejde et budgetnotat, så der kan tages stilling til videreførelse af det døgnbemandede miljøtilsyn efter 31. december 2016. Bevillingen til døgnbemandet miljøtilsyn i Budget 2015 var på 5,6 mio. kr. i 2015 og 2016, men forvaltningen valgte medio 2015 at tilbageføre 1,5 mio. kr. til kommunekassen for hvert af de to år som følge af ny lovgivning, der ændrede forudsætningerne for tilsynet. Forvaltningen vurderer, at det vil koste i størrelsesordenen 4 mio. kr. årligt at opretholde det døgnbemandede miljøtilsyn i sin nuværende form.

 

                      Pernille Andersen

                                                             / Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. februar 2016

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top