Mødedato: 22.02.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Bilfri søndag

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til gennemførelsen og omfanget af bilfri søndag i september 2016, og at finansieringen af dagen indgår i forbindelse med forhandlingerne om overførselssag 2015-2016.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der afholdes bilfri søndag i København den 18. september 2016 ud fra nedenstående model i flere bydele med aktiviteter og events.
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger et budgetnotat til overførselssagen 2015-2016 vedrørende bilfri søndag i 2016.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 8. oktober 2015, at gennemføre en bilfri søndag i København i slutningen af september 2016. Teknik- og Miljøforvaltningen skal udarbejde forslag til løsning af de praktiske forhold.

Borgerrepræsentationens ønske var bl.a. at koordinere begivenheden med ’European Mobility Week’, der finder sted hvert år den 16.-22. september, og som finder sted i omkring 2.000 byer kloden rundt. Senest København deltog, var i 2005, hvor der bl.a. afholdtes tre bilfri dage i Middelalderbyen.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har fokuseret på, hvordan en bilfri søndag i størst muligt omfang vil kunne bidrage til at skabe aktiviteter i byrummet, når disse er fri for biler. Samtidig skal den bilfrie søndag støtte op omkring budskaberne i European Mobility Week og understøtte visionen Fællesskab København, hvor bilfri søndag særligt har fokus på temaet ’En Levende By’. Begivenhederne på dagen vil afholdes i tæt samarbejde med borgere, lokale organisationer og erhvervsdrivende og kommunen vil invitere lokale aktører, særligt lokaludvalgene til at skabe aktiviteter i byen.

Forvaltningen foreslår, at der gennemføres bilfri søndag, søndag den 18. september 2016, samtidigt med Copenhagen Half Marathon, hvor større dele af byen i forvejen er afspærret. Denne søndag ligger i ’Den Europæiske Mobilitetsuge’ (16.-22. september).

Den bilfri søndag holdes i dagstimerne 9.00 -18.00, hvilket betyder, at de pågældende strækninger vil være afspærret fra 06.00 til 20.00, da det tager tid at opsætte/nedtage afspærringer.

Omfang: Centrale gader i alle bydele + H.C. Andersens Boulevard og Vesterbro Passage

En bilfri dag i flere bydele på centrale gadestrækninger i København, vil kunne skabe en lokal forankring, da eventen flyttes ud bredt i byen, hvilket skaber potentiale for aktiv deltagelse af lokale københavnere. Dette kan være med til at skabe en lokal debat om, hvordan vi bruger byens rum til handel, transport og ophold. Det vil være muligt at inddrage lokaludvalg, borgere, erhvervsdrivende og kulturinstitutioner i områderne - og der vil være en lang række af interessenter, som vil kunne bidrage med aktiviteter, som understøtter formålet. De lokale områder vil blive udvalgt ud fra hvor, der er ønsker om at skabe aktiviteter. Det foreslås, at lokaludvalgene koordinerer områder og aktiviteter sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen.

Det bilfri areal, som frigives på H.C. Andersens Boulevard er stort og vil kunne danne grundlag for en meget synlig event, som kan skabe opmærksomhed både i København og i udlandet og trække mennesker til byen. Forvaltningen vil inddrage lokaludvalget, borgere, erhvervsdrivende og kulturinstitutioner i området, og særligt en række nabointeressenter kunne have en god interesse i at blive inddraget i eventen, herunder Tivoli, Industriens Hus, Axelborg og Glyptoteket.

Bilfri søndag på H.C. Andersens Boulevard bliver en slags finale, som kan bruges som en afslutning for de andre events i byen.

I bilag 1 er udformet en principskitse for omfanget. De endelige bilfrie områder vil blive fastlagt efter de konkrete aktiviteter og i samarbejde med politiet. Der vil være en passende deadline for lokale aktører, således at den endelige plan kan foreligge i god tid inden arrangementet.  

Trafikale konsekvenser

Forvaltningen vurderer, at de trafikale konsekvenser som følge af ovenstående model, vil være overskuelige, hvis der prioriteres en bred kommunikationsindsats ift. information om afspærringer og trafikale forhold. Flere bydele i København vil blive berørt af øget biltrafik, men kapaciteten på vejene vil ikke blive overskredet. Trafikafviklingsplanen vil blive udarbejdet i samarbejde med politiet.

Den foreslåede model giver kun mindre trafikale konsekvenser for Frederiksberg Kommune, der er orienteret om planerne og de trafikale konsekvenser. Frederiksberg Kommune har ikke haft kommentarer hertil.

Alternativer

Antallet af bydele og gader der skal være bilfrie kan skaleres, lige så vel som man kan vælge udelukkende at gennemføre bilfri dag og den centrale event på H.C. Andersens Boulevard. Forvaltningen vurderer dog, at netop kombinationen mellem den centrale samlende event og de lokale events, vil give den bedste løsning for en bilfri søndag, idet lokale initiativer og løsninger vil kunne udfolde sig, imens den centrale event vil kunne samle hele København og gøre begivenheden synlig i både ind - og udland.

 

Økonomi

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der er behov for en samlet finansiering på 4,7 mio. kr. fordelt med:

- 3,5 mio. kr. til planlægning, trafikinformation, afspærringer og skilte.

- 0,2 mio. kr. til ekstraordinært renhold

- 1,0 mio. kr. til aktivitetsledelse og lokale aktiviteter.

Der er ikke afsat finansiering til gennemførelse af bilfri søndag på Teknik- og Miljøudvalgets budget i 2016. Teknik- og Miljøforvaltningen vil derfor udarbejde et budgetnotat til overførselssagen 2015-2016.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen vil nedsætte projektgrupper, som skal inddrage de respektive lokaludvalg og andre interessenter, som kan understøtte formålet – samt gå i dialog med de øvrige myndigheder og offentlig transport mv., om den praktiske del af afviklingen, herunder fortsætte dialogen med politiet og Frederiksberg Kommune. Forvaltningen vil desuden gå i dialog med Movia for at sikre den bedst mulige afvikling af bustrafikken under bilfri søndag.

Beslutningen skal ikke sendes i høring, og kommunen har allerede hjemmel til at gennemføre midlertidig råden over vej ved festdage mv.

Udvalget vil blive orienteret når den endelige plan for bilfri søndag 2016 foreligger.

På Borgerrepræsentationens møde den 26. november 2015 stillede Dansk Folkeparti medlemsforslag om, at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle udarbejde forslag til bilfri kulturnat. Forvaltningen vil vende tilbage med indstilling om bilfri kulturnat i foråret 2016.

 

Pernille Andersen

                                 / Anne-Sofie Degn     

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. februar 2016

Indstillingen blev godkendt med syv stemmer mod tre. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, F og Ø.
Imod stemte: C og V.

Til top