Mødedato: 22.02.2006, kl. 15:00

Pulje til cykelfremkommelighed, vejvedligeholdelse og støjdæmpning

Pulje til cykelfremkommelighed, vejvedligeholdelse og støjdæmpning

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 22. februar 2006

 

 

Sager til beslutning

 

2.      Pulje til cykelfremkommelighed, vejvedligeholdelse og støjdæmpning

 

TMU  98/2006  J.nr. 1410.0017/006

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  midlerne i puljen på 35 mio. kr. i budgetforliget for 2006 til cykelfremkommelighed, vejvedligeholdelse og støjdæmpning anvendes med 25 mio. kr. til cykelfremkommelighed og 10 mio. kr. til vejvedligeholdelse og støjdæmpning,

at der gives en anlægsbevilling på 35 mio. kr. under Vej & Parks anlægsramme (funktion 2.22.3 Vejanlæg) til realisering af nedennævnte projekter, idet forvaltningen straks efter Borgerrepræsentationens godkendelse igangsætter projektudviklingen med henblik på efterfølgende prioritering og godkendelse af enkeltprojekterne i Teknik- og Miljøudvalget forud for igangsætning af anlægsarbejderne,

at  der overføres 35 mio. kr. til finansiering af anlægsbevillingen fra Vej & Parks driftsramme (funktion 2.11.1 Vejvedligeholdelse) til Vej & Parks anlægsramme (funktion 2.22.3 Vejanlæg) under forbehold for Borgerrepræsentationens vedtagelse af puljen,

at  projekterne udføres i 2006 og 2007,< /span>

at  der af anlægsbevillingen afsættes midler til dækning af omkostningerne til projektudvikling, projektering, udbud og styring af anlægsfasen, og

at  indtægtstabet på ca. 3,7 mio.kr. årligt grundet nedlæggelse af 63 parkeringspladser på Nørre Voldgade finansieres over kassen af merprovenuet for parkeringsstrategien.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. februar 2006

Sagen blev udsat.

 

 

RESUME

I budgetforliget for 2006 udtrykker parterne enighed om at afsætte en pulje på 35 mio. kr. til cykelfremkommelighed, vejvedligeholdelse og støjdæmpning med udgangspunkt i, at Trafik- og Miljøplanen angiver et stort behov for at investere i disse områder. Bygge- og Teknikudvalget godkendte på mødet den 9. november en indstilling fra Bygge- og Teknikforvaltningen til udmøntning af de 35 mio.kr. i 2006. Imidlertid ønskede budgetforligskredsen at spørge cyklisterne selv om, hvad de ønsker pengene skal bruges til. "Høringen" foregik i november og december 2005, og der indkom ca. 275 forslag fra godt 80 personer eller organisationer.

På baggrund af høringen, øvrige henvendelser til forvaltningen samt eksisterende planer og ønsker foreslår forvaltningen, at der af puljen afsættes 25 mio. kr. til cykelfremkommelighed til projekter inden for følgende indsatsområder:

·      Anlæg af nye cykelstier og cykelbaner

·      Forbedring for cyklister i kryds

·      Cykelparkeringsindsats – "Skal gribbene ha' dit cykellig" (udbredelse af Vesterbro-projekt)

·      Pilotprojekt med grøn bølge – "Ikke en fod til jorden"

·      Grønne cykelruter

·      Adfærdskampagner

 

Ændringerne i forhold til indstillingen behandlet i november går på en øget indsats i krydsene, adfærdskampagner og fokus på De Grønne Cykelruter samt ændrede cykelstiprojekter. Projekterne kan ses i tabellen i sagsfremstillingen, og den geografiske fordeling fremgår af bilag 2.

 

Generelt er der blevet gennemført mange projekter til forbedring af cyklisternes fremkommelighed, sikkerhed og tryghed, og efterhånden bliver projekterne mere og mere komplicerede, da de har konsekvenser for mange andre ting, eksempelvis parkeringspladser, dårligere biltrafikafvikling, busfremkommelighed etc. Der vil således i nogle tilfælde være tale om en afvejning mellem cyklisternes – herunder skolebørnenes – fremkommelighed, sikkerhed og tryghed og så de øvrige parter, f.eks. biler, p-billet indtægter etc. Af tabellen i indstillingen fremgår, hvilke konsekvenser hvert enkelt projekt har. Overordnet set kan nævnes, at mere end en tredjedel af projekterne til forbedring af cyklisternes vilkår understøtter arbejdet med at sikre børnenes skolevej i byen. Endvidere må en del af projekterne forventes at få negative konsekvenser for biltrafikafviklingen, og andre vil betyde, at beboerne i rød betalingszone kan have sværere ved at finde en parkeringsplads tæt på boligen.

 

Et af projekterne, cykelsti på Nørre Voldgade, vurderes at have betydning for implementering af parkeringsstrategien, idet 63 parkeringspladser må nedlægges. I parkeringshuset på Israels Plads er der en gennemsnitlig parkeringsdækning på 60% i dagtimerne ud af et samlet antal p-pladser på godt 1200. Dvs. der er god dækning i nærområdet. Indtægtstabet på ca. 3,7 mio.kr. årligt grundet nedlæggelse af 63 parkeringspladser på Nørre Voldgade foreslås finansieret over kassen af merprovenuet for parkeringsstrategien. Nedlæggelse af 63 pladser er af et sådan omfang, at det vil betyde, at etablering af et antal parkeringspladser i konstruktion må udskydes til 2015.

 

Forvaltningen foreslår, at der af puljen afsættes 10 mio. kr. til vejvedligeholdelse og støjdæmpning i form af følgende projekt:

  • Udlægning af drænasfalt på Roskildevej mellem Damhustorvet og Ålholm Plads

Projekterne udvikles i løbet af 2006 og forelægges løbende Teknik- og Miljøudvalget til godkendelse. Projekterne udføres i 2006 og 2007.


 

Til top