Mødedato: 22.02.2006, kl. 15:00

Pulje til cykelfremkommelighed, vejvedligeholdelse og støjdæmpning

Se alle bilag

Pulje til cykelfremkommelighed, vejvedligeholdelse og støjdæmpning

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. februar 2006

 

 

Sager til beslutning

 

2.      Pulje til cykelfremkommelighed, vejvedligeholdelse og støjdæmpning

 

TMU  98/2006  J.nr. 1410.0017/006

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  midlerne i puljen på 35 mio. kr. i budgetforliget for 2006 til cykelfremkommelighed, vejvedligeholdelse og støjdæmpning anvendes med 25 mio. kr. til cykelfremkommelighed og 10 mio. kr. til vejvedligeholdelse og støjdæmpning,

at der gives en anlægsbevilling på 35 mio. kr. under Vej & Parks anlægsramme (funktion 2.22.3 Vejanlæg) til realisering af nedennævnte projekter, idet forvaltningen straks efter Borgerrepræsentationens godkendelse igangsætter projektudviklingen med henblik på efterfølgende prioritering og godkendelse af enkeltprojekterne i Teknik- og Miljøudvalget forud for igangsætning af anlægsarbejderne,

at  der overføres 35 mio. kr. til finansiering af anlægsbevillingen fra Vej & Parks driftsramme (funktion 2.11.1 Vejvedligeholdelse) til Vej & Parks anlægsramme (funktion 2.22.3 Vejanlæg) under forbehold for Borgerrepræsentationens vedtagelse af puljen,

at  projekterne udføres i 2006 og 2007,

at  der af anlægsbevillingen afsættes midler til dækning af omkostningerne til projektudvikling, projektering, udbud og styring af anlægsfasen, og

at  indtægtstabet på ca. 3,7 mio.kr. årligt grundet nedlæggelse af 63 parkeringspladser på Nørre Voldgade finansieres over kassen af merprovenuet for parkeringsstrategien.

 

 

RESUME

I budgetforliget for 2006 udtrykker parterne enighed om at afsætte en pulje på 35 mio. kr. til cykelfremkommelighed, vejvedligeholdelse og støjdæmpning med udgangspunkt i, at Trafik- og Miljøplanen angiver et stort behov for at investere i disse områder. Bygge- og Teknikudvalget godkendte på mødet den 9. november en indstilling fra Bygge- og Teknikforvaltningen til udmøntning af de 35 mio.kr. i 2006. Imidlertid ønskede budgetforligskredsen at spørge cyklisterne selv om, hvad de ønsker pengene skal bruges til. "Høringen" foregik i november og december 2005, og der indkom ca. 275 forslag fra godt 80 personer eller organisationer.

På baggrund af høringen, øvrige henvendelser til forvaltningen samt eksisterende planer og ønsker foreslår forvaltningen, at der af puljen afsættes 25 mio. kr. til cykelfremkommelighed til projekter inden for følgende indsatsområder:

·      Anlæg af nye cykelstier og cykelbaner

·      Forbedring for cyklister i kryds

·      Cykelparkeringsindsats – "Skal gribbene ha' dit cykellig" (udbredelse af Vesterbro-projekt)

·      Pilotprojekt med grøn bølge – "Ikke en fod til jorden"

·      Grønne cykelruter

·      Adfærdskampagner

 

Ændringerne i forhold til indstillingen behandlet i november går på en øget indsats i krydsene, adfærdskampagner og fokus på De Grønne Cykelruter samt ændrede cykelstiprojekter. Projekterne kan ses i tabellen i sagsfremstillingen, og den geografiske fordeling fremgår af bilag 2.

 

Generelt er der blevet gennemført mange projekter til forbedring af cyklisternes fremkommelighed, sikkerhed og tryghed, og efterhånden bliver projekterne mere og mere komplicerede, da de har konsekvenser for mange andre ting, eksempelvis parkeringspladser, dårligere biltrafikafvikling, busfremkommelighed etc. Der vil således i nogle tilfælde være tale om en afvejning mellem cyklisternes – herunder skolebørnenes – fremkommelighed, sikkerhed og tryghed og så de øvrige parter, f.eks. biler, p-billet indtægter etc. Af tabellen i indstillingen fremgår, hvilke konsekvenser hvert enkelt projekt har. Overordnet set kan nævnes, at mere end en tredjedel af projekterne til forbedring af cyklisternes vilkår understøtter arbejdet med at sikre børnenes skolevej i byen. Endvidere må en del af projekterne forventes at få negative konsekvenser for biltrafikafviklingen, og andre vil betyde, at beboerne i rød betalingszone kan have sværere ved at finde en parkeringsplads tæt på boligen.

 

Et af projekterne, cykelsti på Nørre Voldgade, vurderes at have betydning for implementering af parkeringsstrategien, idet 63 parkeringspladser må nedlægges. I parkeringshuset på Israels Plads er der en gennemsnitlig parkeringsdækning på 60% i dagtimerne ud af et samlet antal p-pladser på godt 1200. Dvs. der er god dækning i nærområdet. Indtægtstabet på ca. 3,7 mio.kr. årligt grundet nedlæggelse af 63 parkeringspladser på Nørre Voldgade foreslås finansieret over kassen af merprovenuet for parkeringsstrategien. Nedlæggelse af 63 pladser er af et sådan omfang, at det vil betyde, at etablering af et antal parkeringspladser i konstruktion må udskydes til 2015.

 

Forvaltningen foreslår, at der af puljen afsættes 10 mio. kr. til vejvedligeholdelse og støjdæmpning i form af følgende projekt:

  • Udlægning af drænasfalt på Roskildevej mellem Damhustorvet og Ålholm Plads

Projekterne udvikles i løbet af 2006 og forelægges løbende Teknik- og Miljøudvalget til godkendelse. Projekterne udføres i 2006 og 2007.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I budgetforliget for 2006 udtrykker parterne enighed om at afsætte en pulje på 35 mio. kr. til cykelfremkommelighed, vejvedligeholdelse og støjdæmpning med udgangspunkt i, at Trafik- og Miljøplanen angiver et stort behov for at investere i disse områder.

Parterne er derudover enige om, at evt. merindtægter fra byggesagsbehandling mv. kan anvendes til øgede investeringer i cykelfremkommelighed samt øvrige initiativer, der kan fremme den vedtagne Trafik- & Miljøplan.

Forvaltningen fremsatte på Bygge- og Teknikudvalgets møde den 9. november 2005 forslag til prioritering af puljen. Bygge- og Teknikudvalget godkendte forslaget, idet udmøntningen skulle ske i overensstemmelse med Trafik- og Miljøplanen inden for følgende felter; cykelfremkommelighed, støjdæmpning og vejvedligeholdelse.

Imidlertid ønskede budgetforligskredsen at spørge cyklisterne selv om, hvad de ønsker pengene skal bruges til, og først efterfølgende tage stilling til den endelige udmøntning.

 

Resultat af høring

"Høringen" foregik i november og december 2005, og der indkom ca. 275 forslag fra godt 80 personer eller organisationer. Nogle forslag er forslag til generelle forbedringer i byen, andre forslag er knyttet til et konkret sted i byen. Altså en stor mangfoldighed af forslag spredt over det meste af byen. De indkomne forslag kan ikke siges at være repræsentative for cyklisterne, men giver et øjebliksbillede af, hvad det er nogle cyklister opfatter som problemer og muligheder i trafikken i København. Forslagene kan grupperes inden for følgende temaer, nogle forslag med geografisk tilknytning andre gælder generelt for hele byen:

                                                                                                             Antal forslag

                                                                                          Geografisk tilknytning      Generelt

·        strækninger og nye cykelstier                                                                     90               20

·        kryds eller "punkter"                                                                                  54               20

·         cykelruter                                                                                                  20                 0          

·        cykelparkering – flere stativer og oprydning                                                  8                 9

·        belægning, vedligeholdelse, renholdelse og snerydning                                  5               20

·        adfærdskampagner og trafikkultur                                                                0               14

·        andet                                                                                                           0               14

 

I bilag 1 er forslagene samt vurdering heraf beskrevet temavist. De enkelte forslag er gengivet i oversigtlig form i bilag 1a og 1b, hhv. grupperet i forhold til nummereringen af forslagene (1a) og efter ovenstående temaer (1b).

 

Generelt kan det konkluderes, at de forhold, som cyklisterne finder problematiske, også er de forhold, som Københavns Kommune i forvejen har stor fokus på. Temaerne fremgår ovenfor. F.eks. indgår de fleste af ønskerne til cykelstier i Cykelstiprioriteringsplan 2006-2016. Ligeledes ønsker Forvaltningen at foretage et eftersyn af eksisterende cykelstier og tilhørende kryds med henblik på at forbedre forholdene der, både i forhold til cyklisternes sikkerhed og tryghed. Cyklisterne har bemærkelsesværdig stor fokus på tryghedsforholdene i kryds, en indsats som hidtil har foregået ad hoc, mens der har været stor fokus på trafiksikkerheden. Endelig kan nævnes, at forvaltningen forventer at have en Cykelparkeringsstrategi klar til politisk godkendelse i løbet af efteråret 2006.

 

Forslag til udmøntning af de 35 mio. kr.

Forvaltningen foreslår, at midlerne i puljen på 35 mio. kr. i budgetforliget for 2006 til cykelfremkommelighed, vejvedligeholdelse og støjdæmpning anvendes med 25 mio. kr. til cykelfremkommelighed og 10 mio. kr. til vejvedligeholdelse og støjdæmpning.

 

Forbedring af cyklisternes forhold

På baggrund af høringen, øvrige henvendelser til Vej & Park, eksisterende planer og ønsker, har Teknik- og Miljøforvaltningen udvalgt projekter for 25 mio.kr. til forbedring af cyklisternes forhold inden for følgende indsatsområder:

·        Anlæg af nye cykelstier og cykelbaner

·        Forbedring for cyklister i kryds

·        Cykelparkeringsindsats – "Skal gribbene ha' dit cykellig" (udbredelse af efterårets projekt på Vesterbro)

·        Pilotprojekt med grøn bølge – "Ikke en fod til jorden"

·        Grønne cykelruter

·        Adfærdskampagner

 

Ændringerne i forhold til indstillingen behandlet i november går på en øget indsats i krydsene, adfærdskampagner og fokus på De Grønne Cykelruter samt ændrede cykelstiprojekter. Projekterne er beskrevet i følgende tabel og den geografiske fordeling fremgår af bilag 2.

 

Generelt er der igennem årene blevet gennemført mange projekter til forbedring af cyklisternes fremkommelighed, sikkerhed og tryghed, og efterhånden bliver projekterne mere og mere komplicerede, da de har konsekvenser for mange andre ting, eksempelvis parkeringspladser, dårligere biltrafikafvikling, busfremkommelighed etc. Der vil således i nogle tilfælde være tale om en afvejning mellem cyklisternes fremkommelighed, sikkerhed og tryghed og så de øvrige parter, f.eks. biler, p-billet indtægter etc. Af tabellen fremgår det om projekterne fremmer en sikker skolevej, samt hvilke konsekvenser projekterne har for f.eks. nedlæggelse af parkeringspladser eller afvikling af biltrafikken. Af afsnittet "Andre konsekvenser" i fremgår en beskrivelse af de økonomiske konsekvenser af at nedlægge parkeringspladser i betalingszonen og sammenhængen med implementering af parkeringsstrategien.

 

Projekterne udvikles i løbet af 2006 og forelægges løbende Teknik- og Miljøudvalget til godkendelse. Under projektudviklingen gennemføres den sædvanlige høring af Københavns Politi og HUR. Det er ikke muligt at gennemføre samtlige projekter i nærværende indstilling i 2006 samtidig med, at Vej & Parks øvrige anlægsprojekter skal gennemføres. Projekterne i denne indstilling udføres derfor i 2006 og 2007.

Sted

Beskrivelse

Anledning og konsekvenser

Forventet pris, mio.kr.

Anlæg af nye cykelstier og cykelbaner

Nørre Voldgade mellem Vendersgade og Jarmers Plads

 

(se s.9 i bilag 1)

Cykelstier i højre side af lokalkørebane, hvor der i dag er kantstensparkering. Understøtter børnenes vej til Natalie Zahles Skole

Cyklisthøring, henvendelser, prioriteret i Cykelstiprioriteringsplan og udpeget som uheldsramt.

Projektet forventes at sikre cyklisterne, så de ikke kommer til skade på strækningen og ligeledes føler sig trygge. Ligeledes kan fodgængernes tryghed og fremkommelighed forbedres, da der ikke længere vil være bildøre, som åbnes ud på det relativt smalle fortov langs H.C. Ørstedsparken. Løsningen vil betyde nedlæggelse af 63 parkeringspladser, der alle ligger i rød betalingszone (tab. ca. 3.7 mio.kr.pr.år). I parkeringshuset på Israels Plads er der en gennemsnitlig parkeringsdækning på 60% i dagtimerne ud af et samlet antal p-pladser på godt 1200. Dvs. der er god dækning i nærområdet.

3,5

Øresundsvej mellem Amagerbrogade og Kirkegårdsvej

 

(se s.12 i bilag 1)

Cykelstier og cykelbaner sikrer tryg forbindelse til skolerne i området samt til Amager Strandpark

Resten af strækningen fra Kirkegårdsvej til Amager Strandvej forventes renoveret i forbindelse med et større driftsarbejde. Projektet vil omfatte etablering af cykelstier/cykelbaner.

Prioriteret i Områdeløft for Øresundsvejskvarteret, høring samt forsøg i Miljøtrafikugen 2005. Forslaget kan føre til nedlæggelse af 20-25 parkeringspladser lige uden for blå betalingszone. I karreerne umiddelbart op til Øresundsvej vurderes der at være et overskud af parkeringspladser. I forbindelse med gennemførelse af forsøget i Miljøtrafikugen, har forvaltningen ikke modtaget reaktioner, som tyder på problemer med parkeringsdækningen.

3,5

Hillerødgade, Nørrebrogade til kommunegrænsen med Frederiksberg

 

(se s.11 i bilag 1)

Cykelstier giver god forbindelse i cykelstinettet mellem Nørrebro og Brønshøj/Vanløse og giver en mere tryg skolevej i området.

Prioriteret i Cykelstiprioriteringsplan samt Trafikplan Nørrebro Park. Projektet kan betyde en reduktion af parkeringen (uden for det fremtidige betalingsparkeringsområde) på Hillerødgade på 5-6 pladser. Analyser i forbindelse med Trafikplan Nørrebro Park Kvarter viser, at parkeringskapaciteten i området er tilstrækkelig til, at det ikke fører til parkeringsproblemer.

4,7

Lille Kongensgade

 

(se s.11 i bilag 1)

Cykelsti og cykelbane i nordlig side til sikring af cyklister mod ensretningen

Prioriteret i Cykelstiprioriteringsplan samt udpeget som cykelforbindelse i Cykelpolitik. Projektet vil betyde nedlæggelse af 6 p-pladser, der alle ligger i rød betalingszone (tab ca. 450.000 kr.pr.år).

1,6

Niels Juels Gade – Christians Brygge

 

(se s.8 i bilag 1)

Cykelstier og cykelbaner for at skabe sammenhæng i cykelstinettet mellem Christians Brygge og Holmens Kanal

Prioriteret i Cykelstiprioriteringsplan

Forslaget medfører ikke ændring i antallet af parkeringspladser.

 

1,0

Forsøg med alternativ løsning på særligt problematiske strækninger

Enghavevej og Kingosgade

 

(se s.9 i bilag 1)

Særlig problematisk strækning grundet vejbredden. Forsøg med smal cykelbane i den ene vejside. Forsøget evalueres

Cyklisthøring, henvendelser, prioriteret i Cykelstiprioriteringsplan og Vesterbro Trafik- og Byrumsplan.

Projektet vil betyde nedlæggelse af 15 p-pladser i blå zone (tab ca. 50.000 kr.pr.år). Derudover kan det få betydning for trafikafviklingen og evt. bus 3A's fremkommelighed, da de højresvingende biler nu må vente på de ligeudkørende cyklister. Evalueringen må vise, om trafikafviklingen generes i en sådan grad, at projektet ikke er hensigtsmæssigt.

0,8

Anlæg af nye cykelstier og cykelbaner i alt

15,1

Forbedringer for cyklister i kryds

Jarmers Plads (Nørre Voldgade)

 

(se s.14 i bilag 1)

Blåt cykelfelt eller cykelsti skal gøre det mere trygt at krydse H.C. Andersens Boulevard til Nørre Voldgade

Cyklisthøring, henvendelser mm.

Projektet er neutralt i forhold til biltrafikafviklingen, men betyder at der må nedlægges ca. 4 p-pladser i rød betalingszone (tab. ca.200.000 kr.pr.år).

2,0

Øster Farimagsgade/Sølvgade

 

(se s.15 i bilag 1)

Ændret afstribning skal sikre bedre plads til cyklister

Cyklisthøring, henvendelser mm.

Projektet er neutralt i forhold til biltrafikafviklingen og betyder ikke nedlæggelse af p-pladser.

0,1

Fembenede kryds Ålekistevej/Peter Bangsvej/Ålholmvej/ Grøndals Parkvej

(se s.15 i bilag 1)

Blå cykelfelter skal øge overskueligheden og dermed trygheden for cyklisterne

Cyklisthøring, henvendelser mm.

Projektet er neutralt i forhold til biltrafikafviklingen og betyder ikke nedlæggelse af p-pladser.

0,1

Englandsvej mod Amagerbrogade

 

(se s.16 i bilag 1)

Cykelsti helt frem i kryds giver bedre plads til cyklister, der ellers bliver klemt. Understøtter børnenes skolevej i området.

Cyklisthøring, henvendelser mm.

Projektet giver større tryghed og sikkerhed for cyklisterne – herunder skolebørnene i området. Men det kræver nedlæggelse af venstresvingsbane fra Englandsvej til Amagerbrogade, hvilket er i overensstemmelse Trafikplan Amager og Byrumshandlingsplan, hvor trafikken på Amagerbrogade skal neddrosles. De venstresvingende biler forventes enten at benytte Peder Lykkesvej/Røde Mellemvej, Sundholmsvej/Tingvej eller Øresundsvej. Omvendt giver det en bedre fremkommelighed for bilisterne, der kører fra Øresundsvej til Englandsvej, idet grøntiden her kan forlænges.

0,5

Ny Kongensgade/H.C. Andersens Boulevard

 

(se s.13 i bilag 1)

Cykelbane i nordlig side giver mere trygge forhold for cyklister og skolebørn i området

Cyklisthøring, henvendelser mm.

Projektet giver trygge forhold for cyklister, men må forventes at forringe kapaciteten i krydset for biltrafikken fra Ny Kongensgade ud på H.C.Andersens Boulevard, da højresvingende biler skal holde tilbage for ligeudkørende cyklister. Samtidig betyder projektet nedlæggelse af 9 p-pladser i rød betalingszone (tab ca. 315.000 kr.pr.år).

0,1

Bredgade/

Dronningens Tværgade

(se s.14 i bilag 1)

Sikring af plads til venstresvingende cyklister

Cyklisthøring, henvendelser mm.

Projektet er neutralt i forhold til biltrafikafviklingen og betyder ikke nedlæggelse af p-pladser.

0,5

Forsøg i kryds med afkortede cykelstier

Njalsgade ved Ørestads Boulevard/Artillerivej

 

(se s.13 i bilag 1)

Forsøg med smal cykelbane i nordlig side fra cykelsti til Artillerivej skal gøre det mere trygt for cyklisterne og skolebørnene, der kører ad Njalsgade mod vest – forsøget evalueres

Cyklisthøring, henvendelser mm.

De to kryds Njalsgade/Ørestads Boulevard og Njalsgade/Artillerivej har i forvejen kapacitetsproblemer, som forventes løst vha. Ørestad Boulevards forlængelse til Artillerivej. Dette projektet vurderes at give en forøgelse af kapacitetsproblemerne, da de højresvingende biler må holde tilbage for cyklisterne. Forsøget evalueres.

0,2

Tuborgvej ved Emdrupvej mod nord

(se s.13 i bilag 1)

Forsøg med smal cykelbane i cykelsti til Emdrupvej – forsøget evalueres

Cyklisthøring, henvendelser mm.

Der er god kapacitet i krydset og projektet forventes ikke at få negative konsekvenser.

0,1

Forsøg med felt til cyklister foran bilerne ("Hollandsk model")

Nørregade ved Vestergade mod Gammeltorv

 

(se s.13 i bilag 1)

Forsøg med "Hollandsk" model, hvor en smal cykelbane fører frem til et felt til cyklisterne foran de ventende biler. Forsøget evalueres

Cyklisthøring, henvendelser mm. De to steder vurderes velegnede såvel i forhold til cykel- som bilt rafikken, og der forventes ikke kapacitetsmæssige problemer

 

0,1

Vestergade ved Vester Voldgade

 

(se s.13 i bilag 1)

Forsøg med "Hollandsk" model, hvor en smal cykelbane fører frem til et felt til cyklisterne foran de ventende biler. Forsøget evalueres

0,2

Evaluering af 5 forsøg

(se s.13 i bilag 1)

 

Evalueringen kan vise, at nogle forsøg ikke fungerer efter hensigten og derfor ikke kan gennemføres permanent.

0,5

Forbedringer for cyklister i kryds i alt

4,4

Cykelparkeringsindsats

Indre Nørrebro

 

(se s.17 i bilag 1)

"Grib-kampagnen" gennemføres i området afgrænset af Jagtvej, Tagensvej, Fredensgade og Sortedams Dossering. Cykelstativer opstilles.

Cyklisthøring, henvendelser mm.

Hvorvidt projektet betyder nedlæggelse af enkelte p-pladser, afhænger af hvor cykelstativer konkret placeres.

2,8

Ved Nørreport

 

(se s.17 i bilag 1)

"Grib-kampagnen" gennemføres i området afgrænset af Nørre Voldgade, Gothersgade, Nørre Søgade og Gyldenløvesgade. Cykelstativer opstilles

Pilotprojekt med grøn bølge – "Ikke en fod til jorden"

Nørre Farimagsgade

 

(se s.15 i bilag 1)

Forsøg med grøn bølge mellem Gothersgade og Ahlefeldtsgade. Forsøget evalueres og der gennemføres kampagne

Cyklisthøring, henvendelser mm.

Projektet kan betyde dårligere fremkommelighed for biler og busser, hvilket vil blive evalueret

0,5

Grønne cykelruter

Søruten

 

(se s.17 i bilag 1)

Udvikling af løsningsmodeller samt gennemførelse af dialogproces.

Søruten har blandt andre betydning for skolebørn.

Cyklisthøring og Grønne Cykelruter.

Forvaltningen er af BR, jf. BR-beslutning H23 på mødet d. 6. oktober 2005, blevet pålagt at fremkomme med forslag til etablering af en cykelrute langs søerne ud mod Brokvartererne, fra Vesterbro til Østerbro. Høringen samt den tidligere proces har vist, at der er modsatrettede ønsker til dette areal langs søerne, og en udvidet projektudviklingsproces med borgerdialog må forventes at kunne give større forståelse og forankring blandt de forskellige brugere og samtidig give konkrete input til udformningen.

0,2

Adfærdskampagner

I København

 

(se s.19 i bilag 1)

Med fokus på bedre trafikkultur gennemføres en længerevarende kampagne 2006-08

Cyklisthøring, Trafik- og Miljøplan og Cykelpolitik

 

0,5

I København

 

(se s.19 i bilag 1)

Med fokus på cyklisters – herunder skolebørns – sikkerhed gennemføres en længerevarende kampagne 2006-08

Cyklisthøring, Trafik- og Miljøplan, Cykelpolitik og Trafiksikkerhedsplan

 

0,5

I alt projekter

 

 

 

24,0

Øget ressourcetræk, projektudvikling

 

1,0

I alt til forbedring af cyklisters forhold

 

25,0

 

De mange høringsforslag vil generelt indgå i Vej & Parks vurdering og planlægning af fremtidige indsatser til forbedring af cyklisternes forhold.

Vejvedligeholdelse og støjdæmpning

Ca. 46.000 boliger i kommunen er stærkt støjbelastede med niveauer over 65 dB. Heraf er ca. 7.000 boliger særligt udsat med støjniveauer over 70 dB. Kommuneplanens målsætning på støjområdet er, at antallet af stærkt støjbelastede boliger over 65 dB skal halveres inden 2010.

Kommunen arbejder løbende med støjhensyn i den overordnede planlægning, i forbindelse med lokalplanlægning, nybyggeri, byfornyelse, fredeliggørelse af boligområder ved trafiksaneringer og hastighedsnedsættelser mv. Selv med denne indsats er det ikke realistisk at nå kommuneplanens målsætning om en halvering af antallet af støjbelastede boliger inden 2010. Der vil være behov for at kommunen gør en ekstra indsats. Se bilag 3 for uddybende oplysninger om indsatsområderne til støjbekæmpelse samt kriterierne for udvælgelse af strækninger.

I forbindelse med denne indstilling fokuseres på at afhjælpe støjproblemer ved at udlægge støjdæmpende asfalt på strækninger, der står overfor større vedligeholdelsesarbejder. Det foreslås, at der prioriteres midler til at udlægge støjreducerende asfalt på Roskildevej mellem Damhustorvet (kommunegrænsen mod Rødovre Kommune) og Ålholm Plads. Forventet pris 10 mio.kr.

Strækningen trænger til vedligeholdelse i den nærmeste fremtid. Samtidig bor her mange mennesker, der belastes af et højt støjniveau over 70 dB.

Længde:

ca. 1.300 m

Biler/hverdagsdøgn:

28.000

Samlet anlægsudgift:

ca. 10 mio. kr.

Forøget årlig driftsudgift:

450.000 kr.

Restlevetid

Lille

Stærkt støjbelastede boliger:

Før

Efter

Over 70 dB

285

0

65-70 dB

377

286

 

Andre konsekvenser

Syv af de foreslåede projekter betyder nedlæggelse af tilsammen ca. 120 parkeringspladser, heraf 73 i rød betalingszone, 9 i grøn og 15 i blå zone, mens de sidste ca. 25 pladser er i de ydre brokvarterer uden betaling. Især projektet på Nørre Voldgade reducerer antallet af p-pladser kraftigt – 63 p-pladser.

 

De økonomiske konsekvenser i tabte billetindtægter er beregnet på baggrund af takst og en vurdering af belægningsprocenten:

  • 73 pladser i rød zone: ca. 4,3 mio.kr. pr. år (Nørre Voldgade, Jarmers Plads og Lille Kongensgade)
  • 9 pladser i grøn zone: ca. 0,3 mio.kr. pr. år (Ny Kongensgade)
  • 15 pladser i blå zone: ca. 0,05 mio.kr. pr. år (Enghavevej)

 

I henhold til forligskredsen fra Parkeringsstrategien skal økonomien i forbindelse med nedlæggelse af p-pladser i betalingszonerne håndteres som følger (1. december 2005):

"Så længe niveauet for nedlæggelser af pladser overholdet niveauet for de seneste år, kan problemet umiddelbart håndteres over kassen (…). Såfremt der i konkrete sager fra Teknik- og Miljøf orvaltningen nedlægges et stort antal parkeringspladser, skal dette finansieres i den konkrete indstilling, da der ellers ikke bliver foretaget den i parkeringsaftalen forudsatte kasseopbygning."

 

Forvaltningen vurderer på denne baggrund, at projekterne på hhv. Enghavevej, Jarmers Plads, Ny Kongensgade og Lille Kongensgade kan håndteres over kassen, dvs. nedlæggelsen af p-pladserne på Enghavevej ikke skal medregnes i de 1.000 pladser der skal nedlægges i de indre brokvarterer i forbindelse med implementering af p-strategien.

 

Forvaltningen indstiller ligeledes, at indtægtstabet grundet nedlæggelse af 63 parkeringspladser på Nørre Voldgade finansieres over kassen af merprovenuet for parkeringsstrategien. Nedlæggelse af 63 pladser er af et sådan omfang, at det vil betyde, at etablering af et antal parkeringspladser i konstruktion må udskydes til 2015.

 

Økonomi

I forbindelse med budgetforliget for 2006 er der afsat en pulje på 35 mio. kr. til cykelfremkommelighed, vejvedligeholdelse og støjdæmpning. Forvaltningen anbefaler, at der gives en anlægsbevilling under Vej & Parks anlægsramme (funktion 2.22.3) til realisering af de nævnte projekter fordelt med 25 mio. kr. til cykelfremkommelighedsprojekter og 10 mio. kr. til vejvedligeholdelse og støjdæmpning. Bevillingen finansieres ved at overføre 35 mio. kr. fra Vej & Parks driftsramme (funktion 2.11.1, vejvedligeholdelse) til Vej & Parks anlægsramme (funktion 2.22.3 Vejanlæg), idet det forudsættes, at Borgerrepræsentationen godkender puljen som beskrevet i budgetforliget. Der vil i forbindelse med den reviderede cykelstiprioriteringsplan kunne anvises forslag til projekter, der kan realiseres via eventuelle merindtægter fra byggesagsbehandlingen i 2006.

 

Miljøvurdering

Forslagene til forbedring af cyklernes fremkommelighed vil gøre det mere attraktivt at cykle også for skolebørn og dermed understøtte Trafik- og Miljøplanens mål om at øge cykeltrafikken til gavn for miljøet. Udlægning af støjdæmpende asfalt vil medvirke til en støjreduktion som beskrevet i sagsbeskrivelsen. De enkelte projekter vil blive miljøvurderet i forbindelse med fremsættelse af indstillinger om anlægsbevillinger.

 

Høring

Cyklisterne er af budgetforligskredsen blevet opfordret til at komme med forslag til forbedring af cyklisters forhold i byen. Disse forslag er vurderet og indgår i prioriteringen af, hvilke projekter der omfattes af de 35 mio.kr. I forbindelse med projektudvikling af de enkelte projekter vil der bliver foretaget høring på sædvanlig vis af Københavns Politi og HUR. I forbindelse med projektudviklingen af de enkelte projekter vil borgere og konkrete interessenter blive inddraget i forskelligt omfang.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1:        Resultat af høring af cyklisterne i forbindelse med budgetforlig 2006.

Bilag 1a:      Oversigt over de enkelte cyklist-forslag grupperet i forhold til nummereringen af forslagene

Bilag 1b:      Oversigt over de enkelte cyklist-forslag grupperet i forhold til temaer

Bilag 1c:      Oversigt over sammenhæng mellem cyklisternes ønsker til cykelstier og Cykelstiprioriteringsplan mm.

Bilag 2:        Geografisk oversigt over forslag til udmøntning af de 35 mio.kr.

Bilag 3:        Vejvedligeholdelse og støjdæmpning

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

De indkomne forslag fra 81 personer og organisationer

 

Ole Bach


 

Til top