Mødedato: 22.02.2006, kl. 15:00

Københavns Kommunes fortsatte deltagelse i foreninger, institutioner o. lign. inden for Teknik- og Miljøudvalgets område

Se alle bilag

Københavns Kommunes fortsatte deltagelse i foreninger, institutioner o. lign. inden for Teknik- og Miljøudvalgets område

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. februar 2006

 

 

Sager til drøftelse

 

19.      Københavns Kommunes fortsatte deltagelse i foreninger, institutioner o. lign. inden for Teknik- og Miljøudvalgets område

 

TMU 112/2006  J.nr. 0109.0005/04

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget drøfter nedenstående forslag til kommunens fremtidige deltagelse i foreninger, institutioner o. lign. inden for Teknik- og Miljøudvalgets område

 

 

RESUME

Af den vedtagne politik for aktivt ejerskab fremgår det, at alle stående udvalg skal foretage en principiel drøftelse af Københavns Kommunes fortsatte deltagelse i foreninger, institutioner m.v.

Teknik- og Miljøforvaltningen har foretaget en gennemgang af samtlige hverv inden for Teknik- og Miljøudvalget område, hvor Københavns Kommune er repræsenteret i mindre selskaber, institutioner m.v., med henblik på en vurdering af, om det fortsat er relevant for kommunen at være repræsenteret. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at kommunen ikke længere er repræsenteret i Vejbestyrelsernes Driftsudvalg, Vejsektorrådet og Vejregelrådet.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog den 13. oktober 2005 politik for aktivt ejerskab (BR 544/05). Af politikken fremgår, at samtlige stående udvalg skal foretage en principiel drøftelse af, om kommunen fortsat bør være repræsenteret i de mindre selskaber, organisationer institutioner mv., inden for de enkelte udvalgs område. Det skal bl.a. overvejes:

·        om opgaven bedst løses i et mindre selskab

·        om kommunens fortsat har den fornødne interesse i at deltage/være repræsenteret i det mindre selskab mv. og/eller dets ledelse

·        hvilke alternativer, der måtte være til deltagelse/repræsenta-tionen i det mindre selskab

 

Hverv inden for Teknik- og Miljøudvalgets område

Teknik- og Miljøforvaltningen har gennemgået samtlige hverv inden for Teknik- og Miljøudvalget område, hvor Københavns Kommune er repræsenteret i mindre selskaber, organisationer m.v., med henblik på en vurdering af, om det fortsat er relevant for kommunen at være repræsenteret (jf. bilag 1).

Som det fremgår af oversigten følger det af lovgivningen, at kommunen i en række tilfælde skal vælge bestyrelsesmedlemmer. En principiel drøftelse om deltagelse er derfor ikke relevant i forhold til disse hverv.

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår ændringer for så vidt angår:

1.      Vejbestyrelsernes Driftsudvalg

2.      Vejregelrådet

3.      Vejsektorrådet

Herudover foreslås, at forvaltningen i den kommende periode ved en tættere kontakt med bestyrelsesmedlemmerne i almene boligselskaber og kollegiebestyrelser opnår mere viden med henblik på at klarlægge mulighederne for en styrket indsats fra kommunens side.

 

ad 1-3) Vejbestyrelsernes Driftsudvalg, Vejregelrådet og Vejsektorrådet

Vejbestyrelsernes Driftsudvalg skal sikre, at de nødvendige samarbejdsflader og grænseflader om driftsaktiviteterne mellem vejbestyrelsesniveauerne udfyldes og varetages hensigtsmæssigt.

Vejregelrådet er et forum, der har til formål at rådgive Vejdirektoratet med hensyn til vejregelarbejdet m.v.

Vejsektorrådet er nedsat på baggrund af vejlovens bemærkninger om en styrkelse af det statslige ansvar for den samlede vejsektor.

Københavns Kommune har fællesrepræsentation med Frederiksberg Kommune i ovenstående udvalg og råd.

Set i lyset af Københavns Kommunes indtræden i Kommunernes Landsforening (KL), finde Teknik- og Miljøforvaltningen, at kommunen fremover bør repræsenteres af KL. Borgerrepræsentationen vil blive forelagt en indstilling, hvori det anbefales, at henholdsvis Vejdirektoratet, Trafikministeriet, KL og Frederiksberg Kommune orienteres om, at KL fremover repræsenterer Københavns Kommune.

 

Almene boligselskaber

Københavns Kommune har en plads i fem ud af godt 30 bestyrelser i almene boligselskaber. Det er frivilligt for selskaberne at tilbyde kommunen en plads i bestyrelsen.

Tanken bag kommunalbestyrelsens deltagelse i bestyrelsen i almene boligselskaber har bl.a. været at give kommunen større mulighed for at følge med i samt at påvirke udviklingen i boligselskabet, herunder på et tidligere tidspunkt at blive orienteret om evt. tiltag, som selskabet vil foretage til løsning af problemer.

I Københavns Kommune varetages tilsynsfunktionen af Teknik- og Miljøforvaltningen.

Ud fra et tilsynsmæssigt synspunkt finder Teknik- og Miljøforvaltningen det ikke umiddelbart nødvendigt, at kommunen er repræsenteret i bestyrelserne, da kommunen gennem tilsynet og dialogen med boligselskaberne har mulighed for at varetage interesser og håndhæve lovgivningen på området. Der har imidlertid ikke tidligere været systematisk kontakt mellem forvaltningen og de udpegede medlemmer. Forvaltningen vil derfor i den kommende per iode styrke kontakten med henblik på at vurdere om den kommunale udpegning har en selvstændig værdi for kommunen, som ikke kan varetages gennem tilsynsfunktionen.

 

Kollegiebestyrelser

Borgerrepræsentationen skal i henhold til Bygge- og Boligstyrelsens bekendtgørelse af 27. september 1991 udpege 40 bestyrelsesmedlemmer og 40 suppleanter til de 20 ungdomsboliginstitutioner.

Det er forvaltningens vurdering, at det hidtil har været vanskeligt at finde det nødvendige antal kandidater, og at der efter udpegningen generelt ikke har været nogen kontakt mellem kommunen og de udpegede medlemmer. Forvaltningen vil på baggrund heraf overveje, om og i givet fald hvordan der bør iværksættes initiativer for at forbedre kontakten i den kommende valgperiode.

Da udpegningen er lovbundet er der allerede fremsendt indstilling om udpegning til Borgerrepræsentationen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

-

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1 Oversigt over hverv inden for Teknik- og Miljøudvalget om-

råde, hvor kommunen er repræsenteret i mindre selskaber, organisationer institutioner

 

 

Mette Lis Andersen


 

Til top