Mødedato: 22.02.2006, kl. 15:00

Renovering af Gammel Køge Landevej, fra Folehaven til Vigerslevvej

Se alle bilag

Renovering af Gammel Køge Landevej, fra Folehaven til Vigerslevvej

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. februar 2006

 

 

Sager til beslutning

 

11.      Renovering af Gammel Køge Landevej, fra Folehaven til Vigerslevvej

 

TMU 102/2006  J.nr. 2111.0031/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  Gammel Køge Landevej renoveres i henhold til beskrivelsen i nærværende indstilling,

at    der gives en anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. under Vej & Parks Anlægsramme (funktion 2.22.3, Vejanlæg) til finansiering af en del af projektet i 2007

 

 

RESUME

Den sidste del af Gammel Køge landevej på strækningen mellem Folehaven og Vigerslevvej står overfor renovering. Jf. bilag 1, 3 og 5. Den nuværende trafikintensitet gør det muligt at reducere vejprofilet fra 4 kørespor til 2, således at vejen kan udformes som den resterende del af den tidligere renoverede del af Gammel Køge Landevej.

Parkeringsarealet udnyttes meget lidt, hvorfor det foreslås at anvende dele af de hidtidige parkeringsarealer til beplantning, og samtidig reducere det samlede antal parkeringspladser, jf. bilag 2 som viser en visualisering af eksisterende og fremtidige forhold.

Renoveringen foreslås gennemført i 2006-2007.

Anlægsarbejdet er vurderet til at ville koste i alt 21 mio. kr., hvoraf de 18,5 mio. kr. finansieres over Vej & Parks driftsbudget.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Vej & Park gennemførte i 2000-2002 renovering af Gammel Køge Landevej fra Toftegårds Plads til Folehaven. Strækningen fra Folehaven til Vigerslevvej skal nu renoveres, således at hele strækningen fra Toftegårds Plads til kommunegrænsen herefter vil have gennemgået en grundlæggende renovering.

 

Vejprofilet på strækningen mellem Folehaven og Vigerslevvej består af en ældre 4-sporet betonvej med parkering, beplantning, cykelstier og fortove i begge sider.

Trafik- og parkeringstællinger viser imidlertid, at det ikke er nødvendigt med det brede vejprofil for at afvikle dagens trafik. Forvaltningen foreslår derfor, at vejprofilet et i forbindelse med renoveringen ændres således, at strækningen kommer til at fremstå grønnere og funktionelt i overensstemmelse med brugen.

 

Forslag til renovering

Som følge af, at trafikbelastningen på strækningen er faldet, foreslås vejprofilet reduceret fra 4 kørespor til 2 kørespor. Jf. bilag 4, hvor eksisterende og fremtidigt vejprofil er vist. I forbindelse med renoveringen i 2000-2002 blev antal kørespor tilsvarende reduceret fra 4 til 2 på strækningen Toftegårds Plads til Folehaven.

 

Endvidere viser en parkeringsanalyse, at belægningsprocenten på strækningen kun er 10 %. Ved at begrænse antallet af parkeringspladser åbnes der mulighed for at etablere en mere markant beplantning samt for at etablere hastighedsdæmpende helleanlæg, som samtidig kan fungere som fodgængerstøttepunkter.

 

I dag er der 140 parkeringspladser på strækningen. I forbindelse med renoveringen foreslås antallet reduceret til i alt 25 pladser.

 

Bebyggelsen på strækningen er meget varieret, og spænder fra mindre parcelhuse til større boligejendomme og erhvervsbygninger med stor spredning i størrelse og arkitektur. Vejstykket foreslås derfor opdelt i tre delstrækninger af cirka 300 meter adskilt af forsætninger mellem vejbanerne, således at beplantningen kan styrke rummet skiftevis på den ene og den anden side af vejbanerne.

 

På modsatte side af beplantningen etableres parkeringslommer og busstoppesteder. Jf. bilag 5. Beplantningsafsnittene placeres ud for de i forvejen mindst grønne sider af vejen foran eksisterende etage- og erhvervsejendomme. Beplantningen vil bestå af grupper af opstammede træer, lav underplantning under trægrupperne, samt blomsterløg i åbne græsarealer. Beplantningen placeres under hensyntagen til trafikale oversigtslinier og luftledninger. Jf. bilag 2 og bilag 3.

 

Anlægsarbejdet forventes startet i 2006, men planlægges først færdiggjort i 2007. Årsagen til den lange anlægsperiode er blandt andet hensynet til at trafikken skal kunne afvikles sideløbende med anlægsarbejderne samtidig med at det kun er muligt at udlægge asfalt i perioden april til september/oktober.

Økonomi

Projektet vurderes at koste i alt 21 mio. kr.. De 21 mio. kr. er fordelt på 18,5 mio. kr. fra Vej & Parks driftsbudget (heraf 16 mio. kr. fra vejvedligehold og 2,5 mio. kr. fra træplantning.) De resterende 2,5 mio. kr. foreslås anvist på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg). Midlerne på anlægsrammen vil blive prioriteret i forbindelse med den samlede prioritering af 2007-rammen i forbindelse med udvalgets behandling af den samlede investeringsplan for 2007-11 i marts måned 2006.

 

 

Miljøvurdering

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Trafik- og Miljøforvaltningens positivliste. Til sagstypen er knyttet følgende miljømål:

 

Alle for et anlægsprojekt relevante minimumskrav og anbefalinger vil blive opfyldt i projektet, og alle krav om håndtering og behandling af forurenet jord forventes opfyldt.

 

Renovering medfører bedre belysning og samtidige en reduktion af på i alt 10.000 kWt pr. år, da der opsættes nye armaturer mod cykelsti og fortov.

 

Eksisterende betonbelægningen nedknuses og bruges som underlag for den fremtidige vej, hvorved udgifterne til bortkørsel af betonen og jorden reduceres betydeligt.

 

Da strækning pt. indbyder til kørsel med høj hastighed, betyder det på en betonvej et stort støjniveau. I projektet foreslås lagt et støjreducerende slidlag, hvilket total set vil medføre mindre emissioner til luften og mindre støjniveau.

 

De eksisterende træer på strækningen vil i videst muligt omfang blive bevaret.

 

Høring

Københavns Poloti har været hørt i forbindelse med projektudviklingen, og har givet en principgodkendelse af forslaget.

 

Handicaporganisationerne vil blive hørt i forbindelse med detailprojekteringen.

 

Valby Lokaludvalg vil få forelagt forslaget, så snart lokaludvalget har konstitueret sig. Forvaltningen forventer at have modtaget et høringssvar fra lokaludvalget, forud for indstillingens behandling i Borgerrepræsentationen.

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1           Oversigtskort, Gammel Køge Landevej (Folehaven - Vigerslevvej)

Bilag 2           Visualisering, eksisterende forhold / fremtidige forhold

Bilag 3           Planudsnit, fremtidige forhold - parkering

Bilag 4           Tværsnit, eksisterende forhold / fremtidige forhold

Bilag 5           Planudsnit, fremtidig forhold - busstop

 

Ole Bach

 


 

Til top