Mødedato: 21.11.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Flytning af Dragespringvandet på Rådhuspladsen og plantning af træer, Indre By

Se alle bilag
Med henblik på at færdiggøre byrummet på Rådhuspladsen, når metrobyggeriet afsluttes i 2019, skal der tages stilling til forslag om flytning af Dragespringvandet med etablering af dets oprindelige ydre kumme og plantning af træer. 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Dragespringvandet flyttes til et andet sted på Rådhuspladsen, jf. skitse i bilag 2, og dets ydre kumme genetableres, jf. bilag 3.
  2. at forvaltningen igangsætter arbejde med at søge fonde mv. om finansiering af flytning af Dragespringvandet og genetablering af dets ydre kumme.
  3. at der plantes flere træer på og i umiddelbar forbindelse med Rådhuspladsen, jf. skitse i bilag 2.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget drøftede den 20. juni 2011 forslag om flytning af Dragespringvandet og genetablering af den ydre kumme til et andet sted på Rådhuspladsen. Der blev ikke truffet en beslutning herom, og forvaltningen blev bedt om at arbejde videre med projektet, når Rådhuspladsens disponering i forhold til metroforpladsen var afklaret.

Forvaltningen fremlægger herved forslag til flytning af Dragespringvandet, herunder genetablering med dets ydre oprindelige kumme, og plantning af træer, så forvaltningen kan igangsætte arbejde med at tilvejebringe den fornødne finansiering.

Løsning

Borgerrepræsentationen besluttede 28. maj 2009 indretningen af Vester Voldgade og 26. maj 2011 indretningen af Vesterbro Passage. Begge projekter blev anlagt i 2013 med undtagelse af en mindre del af Vester Voldgade langs Rådhuspladsen, som anlægges i forbindelse med metroforpladsen i 2019.  Ved Borgerrepræsentationens beslutning af 15. juni 2011 blev disponering og indretning af forpladsen til Metro på Rådhuspladsen fastlagt. Borgerrepræsentationen besluttede ved Budget 2013 (BR 4. oktober 2012)(A, B, F, I, Ø), at der skal skabes bedre forhold for fodgængere og cyklister i Stræderne, og at der skal udarbejdes et projekt med udgangspunkt i, at der ikke fremover skal være busdrift på Rådhuspladsen. Der er i notat af 18. februar 2013 til Teknik- og Miljøudvalget (omdelt på udvalgsmødet 5. marts 2013) redegjort for kvalitetstilkøb og ændringer i det oprindelige dispositionsforslag.

Rådhuspladsen vil efter Metroens færdiggørelse i 2019 fremstå som tre rum, der er afgrænset af en ændret H. C. Andersen Boulevard samt af Vester Voldgade, jf. bilag 2.

  • Omkring Rådhusets hovedindgangsparti bevares det klinkebelagte rum, der afgrænser bygningen fra den resterende del af pladsen, som det er i dag.
  • Foran Rådhuset genetableres den skålformede belægningsflade af granit- og betonfliser, der er afgrænset mod det øvrige terræn ved tre trappetrin i forbindelse med metroprojektet.
  • Længst væk fra Rådhuset etableres en metroforplads med cykelstativer, elevatortårne, trapper, ventilationsskakte, ovenlysvinduer og andet byudstyr. På forpladsen anlægges en dobbeltrettet cykelsti i en lund af træer.

Dragespringvandet
Efter at Rådhuspladsens disponering i forhold til metroforpladsen er faldet på plads og metroforpladsen er etableret, er der mulighed for at indpasse Dragespringvandet med en ny placering på Rådhuspladsen. Dragespringspringvandet foreslås genplaceret med dets ydre kumme i Rådhusets midtakse på den skålformede plads som skitseret på principskitse i bilag 2 og visualiseringen i bilag 3.

Oprindelig stod Dragespringvandet ud for den dengang store Rådhushave langs Vestre Boulevard. Da Vestre Boulevard i 1954 blev udvidet og omdøbt til H. C. Andersens Boulevard, blev springvandet flyttet til den nuværende placering inde på Rådhuspladsen. Springvandets ydre kumme med en diameter på 14 meter blev flyttet til Brønshøj Torv som rammen om et spejlbassin. I forbindelse med omlægning af Brønshøj Torv blev kummen opmagasineret.

Dragespringvandet foreslås placeret som vist i bilag 2. Springvandet er placeret i en sigtelinje fra Strøget til Vesterbrogade, så springvandet indpasses i forhold til de naturlige ganglinjer over pladsen, og pladsen vil stadig opleves som et åbent rum. Springvandet vil orientere sig mod Rådhuset, og der skabes en tættere sammenhæng mellem bygning og springvand end i dag.

Teknik- og Miljøforvaltningen har tidligere undersøgt – og fravalgt - en alternativ placering til springvandet ovenpå metroen ud mod H. C. Andersens Boulevard. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderede, at springvandet ville blive klemt af den kommende lund af træer, cykeltrafikken og fodgængerovergangen fra Jernbanegade. Springvandet ville desuden primært orientere sig mod metroen og den nordlige bygningsmasse frem for en orientering mod Rådhuset.

Flytning og genetablering af Dragespringvandet vil nødvendiggøre etablering af et nyt og tidssvarende underjordisk teknikrum.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at udgiften til at flytte Dragespringvandet, at etablere den ydre kumme og at etablere et nyt teknikrum er på 12 mio. kr. Der er ikke afsat midler til flytning af Dragespringvandet, og Teknik- og Miljøforvaltningen vil gå i dialog med en række fonde med henblik på at undersøge mulighederne for finansiering heraf. En enkelt fond har tidligere vist interesse for projektet.

I overensstemmelse med normal praksis ved flytning af eksisterende monumenter vil Indre By Lokaludvalg blive orienteret inden en eventuel flytning af Dragespringvandet.

Plantning af træer
Med udgangspunkt i Københavns Kommunes strategi for Bynatur i København, Strategi 2015-2025 (Borgerrepræsentationen 10. december 2015), hvor et af målene er at begrønne byen, foreslås det, at forvaltningen planter yderligere tre trærækker på i alt 10-16 træer på og ved Rådhuspladsen, jf. bilag 2.

Træerne kan plantes i forbindelse med afslutningen af arbejderne med metroforpladsen samt i forlængelse af, at HOFOR skal omlægge fjernvarmeledninger under Rådhuspladsen i 2020/2021.

Forvaltningen foreslår, at træerne plantes følgende steder:

  • På den kommende midterhelle på H. C. Andersens Boulevard kan der plantes en trærække af fire-seks træer. Træerne kan plantes samtidig med færdiggørelsen af metroforpladsen i 2019.
  • I hjørnet af Rådhuspladsen ind mod Rådhuset og H. C. Andersens Boulevard kan der plantes tre-fem nye træer i forbindelse med HOFORs ledningsomlægning i 2020/2021. Disse træer vil supplere de eksisterende hestekastanier.
  • Ved det kommende busstoppested ved H. C. Andersens Boulevard kan der plantes tre-fem træer. Træerne vil dels give bushellen et grønt udtryk, men vil også markere afgrænsningen mellem fodgængere og cykelsti, så færdsel til og fra busstoppestedet reguleres. Træerne kan plantes i forbindelse med HOFORs ledningsomlægning i 2020/2021.

Træerne skal alle etableres i rodvenlige bærelag med planteriste og træbeskyttere, så træerne kan tåle stedets brug. Plantning af de tre trærækker på Rådhuspladsen forventes at koste ca. 2,5 mio. kr. Der vil blive afledte driftsudgifter svarende til ca. 0,15 mio. kr.

Der er ikke afsat projektmidler til plantning af træerne. Udgiften kan indgå i forhandlingerne om Budget 2019.

Rådhuspladsen og omgivelserne efter Metro

I forbindelse med Budget 2017 er der afsat penge til yderligere cykelparkering på metroforpladserne, herunder Rådhuspladsen. Disse indarbejdes på den kommende Metroforplads.

Bustrafikken vil i forbindelse med færdiggørelsen af metroforpladsen blive håndteret på H. C. Andersens Boulevard, jf. Borgerrepræsentationens beslutning af 4. oktober 2012 og notat af 18. februar 2013. Der vil derfor blive etableret to nye heller på H. C. Andersens Boulevard; en bushelle med fortovsfliser og chaussésten ind mod Rådhuspladsen og en midterhelle i chaussésten parallelt med bushellen.

Efter færdiggørelsen af metroforpladsen i 2019 vil Vester Voldgade igen blive åbnet for trafik med dobbeltrettet trafik mellem Stormgade og Jarmers Plads. Som konsekvens heraf skal fodgængere mellem Rådhuspladsen og Strøget igen passere en gade med biltrafik og cyklister.

Økonomi

Indstillingen indebærer ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen vil udarbejde et projektforslag og et mere detaljeret budget og på baggrund heraf undersøge muligheder for fondsfinansiering til Dragespringvandet. Hvis det ikke er muligt at opnå fuld fondsfinansiering eller kun en delvis fondsfinansiering, vil forvaltningen søge de resterende midler i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2018.

Søgning af fonde mv. for finansiering af flytning af Dragespringvand og genetablering med dets ydre kumme forventes at kunne ske i 2017 og 2018, projektering og udbud i 2019 og afrensning af monument samt anlæg i 2020.

Træplantningerne vil ske i forskellige etaper. Træerne i midterabatten forventes plantet i forbindelse med Metrobyggeriet, og træerne på bushelle og ved Rådhuset forventes plantet efter 2021. 

Forvaltningen vil udarbejde budgetnotat for plantning af træer, som kan indgå i forhandlingerne om Budget 2019.

Pernille Andersen

/Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 21. november 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top