Mødedato: 21.11.2007, kl. 15:00

Hvidbog og den videre VVM-proces for Nordhavnsvej

Hvidbog og den videre VVM-proces for Nordhavnsvej

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 21. november 2007

 

 

Sager til beslutning

 

13.      Hvidbog og den videre VVM-proces for Nordhavnsvej

TMU 641/2007  J.nr. 2007-97054

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøudvalget skal tage Hvidbog 1 til efterretning og  bl.a. på baggrund af den 1. offentlige høring beslutte hvilke vejforslag, der skal undersøges i den videre VVM-proces.

 

INDSTILLING OG BESLUT NING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.  at vurderingerne i hvidbogen tages til efterretning

2.  at miljøkonsekvenserne ved en linieføring svarende til Vejforslag 1, undersøges som hovedforslaget i VVM-redegørelsen. Vejen udføres med fire spor plus nødspor

 

3.  at VVM-undersøgelserne afdækker de miljømæssige konsekvenser af forskellige varianter i forhold til tunnellængder, tilslutningsanlæg ved Helsingørmotorvejen og Strandvænget herunder evt. overdækning af tilslutningsramper i forbindelse med hovedforslaget

 

4.  at de miljømæssige konsekvenser ved at placere vejforbindelsen i en boret tunnel med fire spor plus nødspor helt til Nordhavnen undersøges som alternativ til hovedforslaget

 

5.  at VVM-undersøgelsen afdækker de miljømæssige konsekvenser af forskellige varianter i forhold til tilslutningsanlæg - herunder evt. overdækning af tilslutningsramper ved Helsingørmotorvejen i forbindelse med en boret tunnel.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2007

Sagen blev udsat.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 21. november 2007

Karin Storgaard (O) stillede forslag om at udsætte sagen.

For stemte 1 udvalgsmedlem: Karin Storgaard (O).
Imod stemte 7 udvalgsmedlemmer: Morten Kabell (Ø), Camilla Burgwald (F), Johannes Nymark (A), Anne Vang (A), Stig Ekman (A), Klaus Bondam (B) og Monica Thon (B).
3 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: Lars Dueholm (V), Winnie Berndtson (U) og Winnie Larsen-Jensen (U).

Sagen blev ikke udsat.

 

Der blev stemt om indstillingen.

For stemte 9 udvalgsmedlemmer: Morten Kabell (Ø), Camilla Burgwald (F), Johannes Nymark (A), Anne Vang (A), Stig Ekman (A), Klaus Bondam (B), Monica Thon (B), Winnie Berndtson (U) og Winnie Larsen-Jensen (U).

Ingen stemte imod.

2 udval gsmedlemmer undlod at stemme: Karin Storgaard (O) og Lars Dueholm (V).

Teknik- og Miljøudvalget havde dermed anbefalet indstillingen over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Protokolbemærkning fra Morten Kabell (Ø), Winnie Berndtson (U) og Winnie Larsen-Jensen (U): "Enhedslisten, Winnie Berndtson og Winnie Larsen-Jensen støtter primært model 4 om en boret tunnel hele vejen fra Helsingørmotorvejen til containerhavnsområdet, således at Østerbro helt kan friholdes for en yderligere belastning, og vi vil tage udstrakt hensyn til at sikre uhindret adgang til Svanemøllebugten."

 

Protokolbemærkning fra Lars Dueholm (V): Venstre undlader at stemme, idet Venstre ser nødvendigheden af en Nordhavnsvej og en havnetunnel, men alene kan støtte en boret tunnel. Venstre støtter derfor forslag 4, idet Venstre dog tager forbehold for udformningen af tilslutningen til Lyngbyvejen, og i øvrigt ønsker tunnelens linieføring optimeret til den kortsigtede brug før etablering af en fuld havnetunnel".

 

 

PROBLEMSTILLING

Den første høring i forbindelse med VVM-processen for Nordhavnsvej blev afsluttet den 24. september 2007. Som led i høringen blev der den 11. september 2007 afholdt et velbesøgt borgermøde om Nordhavnen, hvor to workshops specifikt handlede om Nordhavnsvej. Det blev på mødet understreget, at ideer og forslag skulle fremsendes skriftligt. Et referat fra mødet er vedlagt.

 

Der kom i alt 103 høringssvar, fordelt på 5 myndigheder, 8 virksomheder og selskaber, 34 organisationer, foreninger og institutioner og 56 privatpersoner (repræsenterer i flere tilfælde mere en person). Fra ejerlavet på Svanevænget er der samlet 36 underskrifter.

 

Den vedlagte hvidbog indeholder et resumé og en vurdering af høringssvarene. Bagerst i hvidbogen findes en oversigt over høringssvarene fordelt på emner.

 

 

LØSNING

Det samlede indtryk fra høringen er, at der generelt er forståelse for behovet for en vejforbindelse til betjening af Nordhavnen efter en udbygning. Derudover er der to forhold, der er gennemgående: At forbindelsen skal være fremtidssikret, og at principperne om bæredygtighed også skal gælde for befolkningen på Østerbro. Derfor foreslås det også i en overvejende del af høringssvarene at vejforbindelsen etableres som en nedgravet eller boret tunnel.

 

Der er enkelte, der har fremsendt helt konkrete forslag til nye linieføringer og tilslutningsmuligheder.

 

Foruden indgreb i det fysiske miljø er det især støj- og luftforureningsproblematikken, der bekymrer folk. Derudover peges der på ændringer i trafikken på det eksisterende vejnet og en række andre miljømæssige temaer.

 

Der er siden den 1. høring blev afsluttet gennemført et udredningsarbejde omkring udbygningsmulighederne i Nordhavn. Redegørelsen fastlægger forskellige scenarier for udbygningskapaciteten og behovet for vejbetjening. Redegørelsen ligger til grund for Teknik- og Miljøforvaltningens indstilling om hvilket hovedforslag og alternativ, det ønskes at arbejde videre med og for denne indstilling om hvilke forslag, der skal undersøges i forbindelse med VVM-proceduren. Denne indstilling forudsætter således, at Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen om Nordhavnsvej.

 

Som det også fremgår af indstillingen om Nordhavnsvej, peger redegørelsen for udbygningen af Nordhavn på, at en fremtidssikring af Nordhavnsvej vil kræve, at den skal anlægges med fire spor plus nødspor. Hvis vejen skal betjene den nordlige del af Nordhavn samt eventuelt tilsluttes en havneforbindelse, skal den endvidere tilsluttes på den nordlige del af Nordhavnen. Disse krav peger på Vejforslag 1 som hovedforslag, idet Vejforslag 2 og 3 ikke vil kunne opfylde disse krav.

 

Bl.a. på baggrund af det massive ønske om fremtidssikring og bæredygtighed, der er kommet frem i den 1. høring, er det endvidere vurderet, at der bør undersøges en løsning i form af en boret tunnel som alternativ til hovedforslaget.

 

For at tilgodese hensynet til fremtidssikring og bæredygtighed anbefales det derfor, at Vejforslag 1 undersøges som hovedforslag og en boret tunnelløsning undersøges som alternativ. I forbindelse med hovedforslaget undersøges også mulighederne for en eventuel forlængelse af strækningen, som er tunnellagt samt forskellige tilslutningsmuligheder. For den borede tunnel undersøges ligeledes forskellige tilslutningsmuligheder.

 

Nogle af de forslag til tilslutning, der er fremsendt, er meget konstruktive, og vil blive vurderet nærmere i forbindelse med VVM-redegørelsen. Det fremgår af hvidbogen, hvilke forslag der arbejdes videre med.

 

De miljømæssige gener i form af indgreb i det fysiske miljø, støj og luftforurening, ændringer i trafik på det eksisterende vejnet og andre miljøpåvirkninger som følge af gennemførelse af hovedforslaget eller alternativet vil blive undersøgt i VVM-redegørelsen.

 

Forvaltningen har vurderet, at projektet også er omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer (lov nr. 316 af 5.5.2004). VVM-redegørelsen vil med supplering af bl.a. et overvågningsprogram også opfylde kravene til denne lov.

 

ØKONOMI

Udgifterne til myndighedsbehandlingen i forbindelse med VVM-processen afholdes indenfor forvaltningens driftsbudget.

 

VIDERE PROCES

Et forslag til kommuneplantillæg med VVM-redegørelse vil blive fremlagt i begyndelsen af 2009, og forventes behandlet endeligt sommeren 2009.

 

BILAG

  1. Hvidbog 1
  2. Referat fra borgermøde den 11. september 2007

Udsendt med dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. november 2007

                     

 

 

Hjalte Aaberg                                           Mikkel Aarø-Hansen


 

Til top