Nordhavnsvej
Nordhavnsvej
Teknik- og Miljøudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde onsdag den 21. november 2007
Sager til beslutning
12. Nordhavnsvej
TMU 640/2007 J.nr. 2007-84815
INDSTILLING OG BESLUTNING
Borgerrepræsentationen skal træffe beslutning om hvilken hovedlinieføring
for Nordhavnsvej, der skal indgå som grundlag for den kommende
VVM-undersøgelse, og hvilke alternativer, varianter og muligheder for
fremtidssikring der i øvrigt skal indgå.
INDSTILLING OG Beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen ( 1. at linieføringen fra vejforslag 1 vælges som den hovedlinieføring, der skal undersøges (men med fire spor plus nødspor), 2. at en boret tunnel fra Helsingørmotorvejen til Nordhavn (med fire spor plus nødspor) undersøges som alternativ til den valgte hovedlinieføring, 3. at
der endvidere undersøges varianter med hensyn til tunnelstrækningernes længde
og til udformningen af tilslutningsanlæggene. Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 21. november 2007
Imod stemte 7 udvalgsmedlemmer: 3 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: Sagen blev ikke udsat. For stemte 4 udvalgsmedlemmer: Imod stemte 6 udvalgsmedlemmer: 1 udvalgsmedlem undlod at stemme: Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.
Imod stemte 10 udvalgsmedlemmer: Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt. For stemte 1 udvalgsmedlem: Imod stemte 10 udvalgsmedlemmer: Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt. Klaus Bondam (B) stillede følgende ændringsforslag: 1. at linieføringerne fra vejforslag 1(men med fire spor plus nødspor) og vejforslag 4 (boret tunnel fra Helsingørmotorvejen til Nordhavn (med fire spor plus nødspor)) vælges som de ligestillede hovedlinieføringer, der skal undersøges 2. at der endvidere undersøges varianter med hensyn til tunnelstrækningernes længde (for så vidt angår vejforslag 1) og til udformningen af tilslutningsanlæggene.
Ingen udvalgsmedlemmer stemte imod. 2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: Ændringsforslaget blev tiltrådt. For stemte Ingen stemte imod. Teknik- og Miljøudvalget havde dermed anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, 1. at linieføringerne fra vejforslag 1(men med fire spor plus nødspor) og vejforslag 4 (boret tunnel fra Helsingørmotorvejen til Nordhavn (med fire spor plus nødspor)) vælges som de ligestillede hovedlinieføringer, der skal undersøges, 2. at der endvidere undersøges varianter med hensyn til tunnelstrækningernes længde (for så vidt angår vejforslag 1) og til udformningen af tilslutningsanlæggene. 3. at kommunen retter henvendelse til staten om yderligere statslig investering. Protokolbemærkning fra "Dansk Folkeparti er af den opfattelse, at der er behov
for en 6-sporet vejforbindelse tunnel (boret eller gravet), og at der tages
kontakt til staten om behovet for yderligere statslig investering. Dansk
Folkeparti har ikke stemt for dette forslag, idet vi ikke er tilhænger af
forslag
Protokolbemærkning fra "SF vil i det videre arbejde med Nordhavnsvej arbejde for, at der findes erstatning for de grønne områder, der eventuelt bliver nedlagt i forbindelse med anlægget af vejen, og at sikre at så meget som muligt lægges under jorden. SF vil desuden sikre, at det i det videre arbejde med vejen vil blive belyst, om trafikbetjening af Nordhavn sikres bedstved fremtidssikring og evt. videreførelse af Nordhavnsvej til Nordhavn (og videre i havnetunnel til Amager) eller ved investeringer i alternativer til privatbilisme." Protokolbemærkning fra "Enhedslisten, Protokolbemærkning fra Venstre undlader at stemme, idet Venstre ser
nødvendigheden af en Nordhavnsvej og en havnetunnel, men alene kan støtte en
boret tunnel. Venstre støtter derfor forslag 4, idet Venstre dog tager
forbehold for udformningen aftilslutningen til Lyngbyvejen, og i øvrigt
ønsker tunnelens linieføring optimeret til den kortsigtede brug før
etablering af en fuld havnetunnel". |
Problemstilling
Denne indstilling
erstatter indstillingen, der var på dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalgets
møde den 7. november 2007.
BR besluttede på mødet den 16.11.2006 (BR624/06) at igangsætte en række tekniske undersøgelser af 3 vejforslag (linieføringer) med henblik på at kvalificere en kommende beslutning om igangsættelse af en VVM-undersøgelse af en hovedlinieføring af Nordhavnsvej.
Der er således foretaget en række undersøgelser, og der er udarbejdet rapporter om de tekniske forhold, miljø, samfundsøkonomi og økonomi for de 3 vejforslag. De 3 vejforslag er jf. bilag 1:
· Vejforslag 1: En firesporet vej med en linieføring nord for jernbanen (tunnel under jernbanen ved Ryparken og under Strandvejen nord for Svanemøllen station).
· Vejforslag 2: En firesporet vej med en linieføring syd for jernbanen (tunnel under Ryparken og Svanemøllen stationer).
· Vejforslag 3: (Svanemøllegruppens forslag): En sekssporet vej med en linieføring syd for jernbanen (tunnel helt til Nordhavnen).
På baggrund af de gennemførte undersøgelser skal der nu træffes beslutning om hvilket af de 3 vejforslag for Nordhavnsvej, der skal indgå i den kommende VVM-undersøgelse som den hovedlinieføring, der skal undersøges yderligere. Ligeledes skal der træffes beslutning om hvilke alternativer, varianter og muligheder for fremtidssikring der også skal indgå som grundlag for den kommende VVM-undersøgelse
For at overholde de hidtidige beslutninger og projektets
tidsplan i øvrigt skal VVM-undersøgelserne påbegyndes primo 2008, og der skal
inden da være truffet beslutning om ovennævnte rammer for undersøgelsen.
Løsning
Det anbefales, at vejforslag 1 vælges som hovedløsningsforslag med 4 spor plus nødspor, samt at der i de videre VVM-undersøgelser af hovedlineføringen indgår varianter i forhold til tunnellængder og udformningen af tilslutningsanlæggene ved Helsingørmotorvejen og Strandvænget.
I redegørelsen Infrastruktur Nordhavn (jf. foregående punkt på nærværende dagsorden) peges der på en fremtidig koncentreret byudvikling i Nordhavnsområdet, samt at dette aktualiserer overvejelserne om at fremtidssikre Nordhavnsvej. De i forbindelse med redegørelsen beregnede fremtidige trafikmængder vil kunne afvikles på en vejforbindelse med 4 spor plus nødspor. Vejen vil samtidig have kapacitet til at kunne indgå i en eventuel havnetunnelforbindelse.
Af rapporten Teknik og økonomi (bilag 2) fremgår det,
· at det ud fra et trafik- og sikkerhedsmæssigt koncept ikke kan anbefales at anlægge tunneldelene uden nødspor,
· at det ud fra et teknisk synspunkt vil være problematisk at udføre vejforslag 2 og 3 med nødspor pga. Danlink sporet/Farumbanen (manglende pladsforhold i Borgervænget),
· at vejforslag 2 ikke kan fremtidssikres mht. betjening af Nordhavn.
· at de mulige tilslutninger til Kalkbrænderihavnsgade for vejforslag 2 og 3 ud fra et trafikteknisk synspunkt ikke er optimale.
Af rapporten Miljø og samfundsøkonomi (bilag 3) fremgår det,
· at valget ud fra en samfu ndsøkonomisk vurdering entydigt peger på vejforslag 1, idet forslaget som det eneste har en positiv nettonutidsværdi.
På baggrund af behovet for fremtidssikring samt af de foretagne tekniske, samfundsøkonomiske og miljømæssige undersøgelser anbefales det at vælge linieføringen fra vejforslag 1 (med fire spor plus nødspor) som hovedløsningsforslag i den kommende VVM-proces.
Det skal endvidere bemærkes, at der i den gennemførte høringsproces og i de fremsendte høringssvar har været mange ønsker om en tunnelløsning ligesom behovet for fremtidssikring af vejforbindelsen fremgår af flere høringssvar. Der henvises til den udarbejdede hvidbog (VVM-indstillingen), der behandles som næste punkt på nærværende dagsorden. Behovet for fremtidssikring blev ligeledes behandlet under foregående punkt på nærværende dagsorden. På baggrund af dette anbefales det, at en boret tunnelløsning indgår som et alternativ til hovedløsningsforslaget og medtages i de videre undersøgelser. Behovet for fremtidssikring i form af en udvidelse til 4 spor med nødspor og alternativ i form af en boret tunnel har ikke indgået i tidligere beslutninger.
Økonomi
Der er til Nordhavnsvejen afsat en samlet ramme på 1,7 mia. kr. i 2007-priser. Heraf bidrager staten via Arealudviklingsselskabet A/S med 0,7 mia. kr., mens 1 mia. kr. finansieres af provenuet vedrørende salget af KE's el-aktiviteter. Udover de 1,7 mia. kr. er der i medfør af budgettet for 2007 afsat 100 mio. kr. i budgetoverslagsåret 2009 til fremtidssikring af vejforbindelsen.
Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af den nuværende viden og erfaringer estimeret nedenstående anlægsoverslag for hovedforslag, varianter og alternativ. Det skal understreges, at anlægsoverslagene er udarbejdet på et foreløbigt grundlag, før VVM-processen er gennemført, og derfor er behæftet med usikkerhed.
Vejforslag 1 med 4 spor plus nødspor har et anlægsoverslag
på 2,2 mia.kr. i 1. juli 2007 prisniveau.
Vejforslag 1 fremtidssikret med et rampeanlæg i Strandvænget for en havnetunnel/-forbindelse koster 2,6 mia. kr. i 1. juli 2007 prisniveau.
Alternativet i form af en boret tunnel til Ydre Nordhavn har et anlægsoverslag på 4,6 mia. kr. i 1. juli 2007 prisniveau.
Det skal fremhæves, at nærværende indstillingsbeslutninger om dimensionering og fremtidssikring for Nordhavnsvej udelukkende kan gennemføres, såfremt der kan opnås en samlet finansiering. Det er afgørende for VVM processen, at det er de mest omfattende scenarier der er vurderet, og derfor anbefales det pt. ufinansierede hovedforslag og alternativ.
Endelig beslutning om Nordhavnsvejens udformning skal træffes i forbindelse med vedtagelsen af VVM-redegørelsen i 2. kvartal 2009.
Videre proces
Med udgang i hovedløsningsforslag og alternativ udarbejdes udkast til VVM- redegørelse, som forelægges til politisk beslutning ultimo 2008, hvorefter redegørelsen fremsættes i offentlig høring primo 2009 og i en politisk indstilling 2. kvartal 2009. (Jf. indstilling om VVM på nærværende dagsorden.)
I løbet af 1. kvartal 2008 vil Teknik- og Miljøudvalget få forelagt en
opdateret projektplan.
Bilag
1. Oversigtskort over de 3 vejforslag.
2. Rapport vedr. Teknik og økonomi
3. Rapport vedr. Miljø og Samfundsøkonomi
Udsendt med
dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. november 2007