Mødedato: 21.10.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 209 "Refshaleøen"

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 209 ”Refshaleøen”, der muliggør en bredere anvendelse.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 209 ”Refshaleøen” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.

Problemstilling

Refshaleøens Ejendomsselskab (REDA) har anmodet om at få udarbejdet en lokalplan, der giver mulighed for bredere anvendelse i et perspektivområde i overensstemmelse med Kommuneplan 2011.

Selskabet arbejder for, at områdets midlertidige anvendelse skal bidrage til på sigt at skabe en levende og alsidig byudvikling af området. Derfor prioriteres plads til værkstedsfælleskaber, gallerier og kreative erhverv i alle skalaer samtidig med, at områdets industrielle historik respekteres. Ejendommen er omfattet af lokalplan nr. 209 ”Refshaleøen”, der fastlægger området til skibsværft og andre erhvervsformål samt lystbådehavn. Den hidtidige administration af byggesager er, siden skibsværftet lukkede i 1996, blandt andet sket gennem dispensationer, men som følge af de begrænsede dispensationsmuligheder i henhold til planloven og omfanget af dispensationer er det mest hensigtsmæssigt at tilpasse plangrundlaget i form af et tillæg til den gældende lokalplan.

Løsning

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplanen (bilag 1) muliggør, at anvendelsesbestemmelserne for delområde I og II i lokalplan nr. 209 udvides, samt at lokalplanområdet udvides med vandarealer til husbåde. Faktaark vedlægges som bilag 2.

Formålet med lokalplanen er at skabe mulighed for en mere mangfoldig og fleksibel anvendelse af det gamle skibsværftsområde på Refshaleøen og samtidig respektere kommuneplanens rækkefølgebestemmelser, hvor en byudvikling først kan ske efter 2023. Kommuneplan 2011 giver en række muligheder for midlertidige anvendelser i kommuneplanens perspektivområder, såsom mindre fremstillingsvirksomheder, sports- og fritidsanlæg, erhvervs- og fritidsundervisning, museer, gallerier, restauranter med mere. Endvidere giver kommuneplanen mulighed for at indrette boliger i tilknytning til erhverv samt husbåde.

Lokalplantillægget fastlægger bestemmelser, der gør det muligt at anvende området i overensstemmelse hermed samtidig med, at der tages hensyn til gener fra tilgrænsende virksomheder, herunder renseanlægget Lynetten, Amagerværket og fremtidige store vindmøller ved Lynetten.

Disse hensyn betyder, at der 
  • kun kan tillades boliger i meget begrænsede dele af området,
  • gives mulighed for en maksimal udvidelse af etagearealet på 5.000 m², samt
  • gives mulighed for indretning af maksimalt 50 boligenheder i tilknytning til erhverv.

Herudover gives der mulighed for særlige områder til støjende events og koncerter, som ellers har svære vilkår for placering i kommunen.
Endelig muliggøres der grønne tiltag, såsom byhaver, rekreative ruter, en badezone og et større landbaseret solcelleanlæg, som skal være med til at opfylde Københavns Kommunes klimamål.

Trafik
I 2013 blev havnebuslinjen forlænget til Refshaleøen, hvor REDA har finansieret og etableret et havnebusstop. Tillæg nr. 1 til lokalplanen forholder sig ikke nærmere til en havnetunnel.

Byliv
I det langsigtede perspektiv handler det om at styrke grundlaget for et fremtidigt byliv i et nyt byområde. Desuden ønskes der skabt opmærksomhed omkring, forståelse for, og ejerskab til området og de perspektiver og muligheder, som det rummer.

Refshaleøens Ejendomsselskabs fokus på varierede midlertidige anvendelser og indretningen af de ubebyggede arealer med rig mulighed for forskellige aktivitetsarealer kan gøre området til et attraktivt mødested i bydelen, som indbyder til ophold og bevægelse.

Kommuneplan 2011
Det foreslåede tillæg til lokalplan nr. 209 er i overensstemmelse med Kommuneplan 2011.

Bæredygtighed
REDA arbejder på at gøre Refshaleøen CO2 neutral i 2020. I dette arbejde indgår et større landbaseret solcelleanlæg som skal bidrage til at opnå dette.

Intern høring
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Christianshavns Lokaludvalg. Lokaludvalget finder visionerne for Refshaleøen særdeles spændende og positive. Lokaludvalget undrer sig imidlertid over, at der ikke gives mulighed for etablering af forretninger og serviceerhverv, f.eks. dagligvarebutikker, som kan blive nødvendige ved en øget (bolig)aktivitet i området.
Forvaltningen kan oplyse, at der ifølge kommuneplanens rammer kan etableres dagligvarebutikker på op til 500 m² og udvalgsvarebutikker op til 200 m².

Lokaludvalget savner desuden en stillingtagen til de trafikale forhold for Refshaleøen, ikke mindst privat- og erhvervstrafik til og fra Refshaleøen. Lokaludvalget mener, at allerede de nuværende trafikale forhold på Refshalevej, Kongebrovej og Forlandet nødvendiggør en plan for trafikafviklingen til og fra Refshaleøen.
Lokalplantillægget muliggør en bredere anvendelse, end den nuværende lokalplan tillader. Dermed afspejler plangrundlaget i højere grad de funktioner, der findes på øen i dag. En egentlig plan for trafikafviklingen til Refshaleøen afventer en større planlægning og byudvikling på Refshaleøen. For at forbedre adgangsforholdene til øen har REDA finansieret og etableret et havnebusstop på øen.
En kommende byudvikling efter 2023 vil kræve en væsentlig forbedring af de trafikale forhold, jf. Kommuneplan 2011.
Lokaludvalget vil blive hørt igen, når forslaget sendes i høring.

Miljøvurdering
Forvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Parkering
Der nedlægges ingen offentlige parkeringspladser, og parkeringsnormen for biler følger kommuneplanen og gældende lokalplan med 1 plads pr. 100 m² etageareal. Cykelparkering skal etableres med mindst 2,5 cykelparkeringspladser pr. 100 m² bolig og 1,5 pr. 100 m² erhvervsetageareal.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslaget i høring i 8 uger.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i foråret 2014.

                                Pernille Andersen
                                                                   /Lise Palm

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 21. oktober 2013


Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF fremsatte følgende ændringsforslag:

 

”At der skal indføjes i lokalplanen, at der kræves helårsboliger”

 

Der blev stemt om ændringsforslaget:

 

For ændringsforslaget stemte 9 udvalgsmedlemmer: O, C, A, Ø, F

Imod ændringsforslaget stemte ingen udvalgsmedlemmer

1 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: I

 

Ændringsforslaget blev vedtaget

 

Indstillingen blev anbefalet som ændret.

 

Det Konservative Folkeparti, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti ønsker inden planens endelige vedtagelse, at der i lokalplanen indsættes en bestemmelse om, at området ikke må anvendes til rockerborge, rockerklubhuse og rockeraktiviteter”

Til top