Mødedato: 21.10.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Fremtidens Gårdhaver med LAR og Københavns Klimakarré

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende forslag til proces for projekt Fremtidens Gårdhaver med LAR samt beslutte, hvor forvaltningen skal finde en karré, der kan blive Københavns Klimakarré.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at godkende forvaltningens forslag til proces for projekt Fremtidens Gårdhaver med LAR, der omfatter tre gårdhaveprojekter i Skt. Kjelds Kvarter på Østerbro, herunder at forvaltningen udbyder projektet i karréen ved Skt. Kjelds Plads, Bryggervangen, Ourøgade og Skt. Kjelds Gade,
  2. at forvaltningen arbejder videre med at finde en karré i Skt. Kjelds Kvarter på Østerbro, der kan blive Københavns Klimakarré med demonstrationsprojekter indenfor energirenovering af bygninger og LAR og at forvaltningen, såfremt det ikke er muligt at finde en karré i Skt. Kjelds Kvarter, arbejder videre med at finde en karré i Fuglekvarteret i Nordvest,
  3. at der hos Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter søges om ekstraordinære byfornyelsesmidler til projekt Fremtidens Gårdhaver med LAR og til medfinansiering af et forprojekt til Københavns Klimakarré om udvikling af innovative og bæredygtige løsninger.

Problemstilling

København står over for en række store udfordringer som følge af klimaforandringerne. Den eksisterende bygningsmasse kan i høj grad bidrage til at forebygge og håndtere klimaudfordringerne og dermed medvirke til at realisere CO2-målene i KBH 2025 Klimaplanen og målet om at kunne håndtere 30 pct. af regnvandet i Klimatilpasningsplanen.

Det kræver imidlertid en fokuseret udvikling af byfornyelsen, hvor der skabes nye bæredygtige løsninger indenfor energirenovering og LAR samtidig med, at der skabes flere attraktive boliger og gårdhaver, der kan medvirke til at fastholde københavnerne i byen og skabe øget livskvalitet.

I budget 2013 blev der afsat 20 mio. kr. til demonstrationsprojekter med regnvandshåndtering i to gårdhaver i Skt. Kjelds Kvarter. Samtidig blev der afsat 10 mio. kr. til en fælles gårdhave i et karréprojekt om bæredygtig byfornyelse af både gård og ejendomme, der skal bygge videre på erfaringer fra den bæredygtige byfornyelse i Hedebygadekarréen i 1990'erne. Denne bevilling er ikke bundet til et bestemt kvarter.

Løsning

Med udgangspunkt i de afsatte midler i budget 2013 foreslås det, at der gennemføres to projekter med en fokuseret udvikling af fremtidens bæredygtige løsninger i byfornyelsesindsatsen. Det ene er projekt ”Fremtidens Gårdhaver med LAR”, og det andet er ”Københavns Klimakarré”.

Fremtidens Gårdhaver med LAR

Projekt Fremtidens Gårdhaver med LAR skal udvikle fremtidens eksempler på klimasikring og håndtering af større regnmængder gennem lokal afledning af regnvand (LAR). Projektet skal samtidig skabe grønne rekreative løsninger for beboerne i de omkringliggende ejendomme.

Med udgangspunkt i de afsatte 20 mio. kr. i budget 2013 til demonstrationsprojekter i to gårdhaver i Skt. Kjelds Kvarter har Teknik- og Miljøforvaltningen analyseret og vurderet potentielle gårdarealer i Skt. Kjelds Kvarter ud fra byfornyelseslovens kriterier, renoveringsbehov, egnethed til at demonstrere nye løsninger samt beboeropbakning.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det er muligt at etablere gårdhaver med LAR i tre gårde, hvor der er behov for renovering, og hvor der samtidig er stor beboeropbakning. Forvaltningen vurderer desuden, at det kan lade sig gøre at realisere tre gårdhaver i stedet for to indenfor den afsatte ramme i budget 2013, såfremt Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter vil støtte projektet med ekstraordinære byfornyelsesmidler. Ministeriet har vist stor interesse for klimatilpasning i byfornyelsen.

Forvaltningen foreslår derfor, at der gennemføres en proces med henblik på at etablere gårdhaver med demonstrationsprojekter med LAR i:

  1. karréen ved Skt. Kjelds Plads, Bryggervangen, Ourøgade og Skt. Kjelds Gade,
  2. karréen ved Helsingborggade, Thomas Laubs Gade, Landskronagade og Kildevældsgade og
  3. Østergården ved Vognmandsmarken, Livøgade og Venøgade

De tre gårde har forskellige karakteristika, hvilket gør det muligt at afprøve forskellige LAR-løsninger i gårdhaveprojekterne.

Processen

Afklaringen af mulighederne for gårdhaveprojektet i karréen ved Skt. Kjelds Plads, Bryggervangen, Ourøgade og Skt. Kjelds Gade er på nuværende tidspunkt så langt, at forvaltningen foreslår, at projektet udbydes til fem prækvalificerede rådgivningsteams ultimo 2013. Det vindende rådgiverteam vil herefter på grundlag af dialog med ejere, beboere og fagfolk udarbejde et skitseforslag til gårdhaven. Skitserne forelægges Teknik- og Miljøudvalget til godkendelse med henblik på at blive sendt i høring. Resultatet af høringen fremlægges for Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen som grundlag for endelig godkendelse af projektet.

Der har været en omfattende dialog med ejere og beboere i karréen ved Skt. Kjelds Plads m.fl., og der er stor opbakning til projektet. Foreningerne i karréen har gennemført underskriftsindsamlinger og generalforsamlinger. Ud af 275 lejligheder er beboerne i 255 lejligheder enten positive eller neutrale, mens beboerne i 20 lejligheder ikke er interesserede i projektet. Ejeren af karréens udlejningsejendom er desuden forbeholden overfor en fælles gårdhave, da ejeren ønsker at bevare de 29 garager i gården. Som udgangspunkt nedlægges private parkeringspladser og garager i gårdhaveprojekter for at skabe plads til friarealer, men der tages i nødvendigt omfang hensyn til erhvervs behov for varetilkørsel og parkering.

Det foreslås, at forvaltningen arbejder videre med at kvalificere de to andre gårde. Forvaltningen har siden maj 2013 haft dialog med de to andre karréer. Aktuelt er der i karréen ved Helsingborggade, Thomas Laubs Gade, Landskronagade og Kildevældsgade 10 ud af 14 ejendomme, der er positive overfor projektet. Forvaltningen vil gå i dialog med Østergården om at indgå i projektet. Det samlede projekt ”Fremtidens Gårdhaver” er beskrevet i bilag 1.

Københavns Klimakarré

Københavns Klimakarré skal være det nye fyrtårnsprojekt, der skal vise vejen for bæredygtig fornyelse af byen i forhold til anvendelsen af energi og regnvand. Projektet skal være showcase for både best practice og nye løsninger, som er kommercielt interessante, og som kan anvendes i den øvrige boligmasse i København og dermed bidrage til kommunens målsætning om grøn vækst.

Projektet ”Københavns Klimakarré” består af et forprojekt og et hovedprojekt. Forprojektet skal identificere en karré til at blive Københavns Klimakarré og udvikle innovative og bæredygtige løsninger indenfor byfornyelse. Det vil blive gennemført i et tæt samarbejde med beboere og fagfolk. Udpegningen af Københavns Klimakarré vil ske ud fra følgende kriterier:

  • Renoveringsbehov i bygninger og potentiale for energioptimering
  • Nedslidte og utidssvarende baggårde
  • Ejendommenes økonomiske råderum og motivation til at egenfinansiere
  • Tilslutning fra en stor del af beboerne i ejendommene

Hovedprojektet er gennemførelsen af demonstrationsprojekter i en karré, hvor der er mulighed for at gennemføre både mindre og større projekter afhængig af behov og muligheder i de enkelte ejendomme. Projektet ”Københavns Klimakarré” er beskrevet i bilag 2.

Teknik- og Miljøforvaltningen har i foråret 2013 afholdt en åben konkurrence for københavnerne om Københavns Klimakarré, hvor forvaltningen modtog 98 forslag. I første omgang arbejdede forvaltningen sammen med en karré i Skt. Kjelds Kvarter, men i forløbet viste det sig ikke muligt at realisere projektet i den pågældende karré.

På baggrund af de indkomne forslag i konkurrencen vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen, at der er grundlag for at fortsætte processen med at finde en karré i Skt. Kjelds Kvarter på Østerbro. Hvis det ikke er muligt at finde en egnet karré i Skt. Kjelds Kvarter, vil forvaltningen arbejde videre med at finde en karré i Fuglekvarteret i Nordvest.

I både Skt. Kjelds Kvarter og i Fuglekvarteret er der igangværende områdefornyelser. Ved at tage udgangspunkt i et kvarter er der mulighed for i et tæt samarbejde med den pågældende områdefornyelse at undersøge de lokale behov og muligheder. Det vil ske i en involverende proces med kvarteret og med producenter og eksperter, så der identificeres og udvikles holdbare bæredygtige løsninger, der efterfølgende præsenteres i forprojektets inspirationskatalog.

Skt. Kjelds Kvarter er allerede fastlagt som udstillingsvindue for indsatser indenfor klimatilpasning og regnvandshåndtering, og der er derfor mulighed for at understøtte klimakvarteret og skabe synergi mellem Københavns Klimakarré og klimatilpasningsprojekterne i kvarteret.

Fuglekvarteret ligger i et udsat byområde og har to forestående ansøgningsrunder. Med en fokuseret indsats indenfor energirenovering vil Københavns Klimakarré kunne bidrage til at sætte energi og vand som et tema i kvarteret.

Økonomi

Fremtidens gårdhaver med LAR

Der er i budget 2013 afsat 20 mio. kr. til demonstrationsprojekter med regnvandshåndtering i to gårdhaver i Skt. Kjelds Kvarter med hhv. 2,9 mio. kr. i 2013, 12,1 mio. kr. i 2014 og 5,0 mio. kr. i 2015. Projekt Fremtidens Gårdhaver foreslås finansieret indenfor den afsatte ramme. 2,9 mio. kr. i 2013 er stjernemarkeret og dermed frigivet i forbindelse med vedtagelsen af budget 2013 og anvendes til at udarbejde skitseforslag med nye LAR-løsninger i de tre gårde. De resterende midler anvendes til at gennemføre gårdanlæggene.

Staten vil i henhold til byfornyelsesloven støtte hver af de tre projekter med ca. 3 mio. kr. med ordinære byfornyelsesmidler. Herudover vil Teknik- og Miljøforvaltningen søge Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter om ekstraordinære byfornyelsesmidler til projekterne.

Københavns Klimakarré

Til Hedebygade 2.0 blev der i budget 2013 afsat 10 mio. kr., som blev fordelt over årene med 1,0 mio. kr. i 2013, 6,5 mio. kr. i 2014 og 2,5 mio. kr. i 2015. 1 mio. kr. blev stjernemarkeret. Forvaltningen lægger op til, at forprojektet finansieres med det stjernemarkerede beløb. Derudover vil Teknik- og Miljøforvaltningen søge Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter om medfinansiering af forprojektet.

Klimakarré-projektets samlede økonomi forventes, såfremt alle ejendomme i karréen indgår, at være ca. 150-200 mio. kr. i perioden 2014-2018. Beløbet afhænger af karréens størrelse, renoveringsbehov, valg af nye bæredygtige løsninger mv.

Hovedparten af udgifterne vedrører hovedprojektet. Renoveringsarbejderne forventes finansieret af ejendommene med støtte fra de ordinære byfornyelsesmidler. Dermed lægges der med denne indstilling op til, at Teknik- og Miljøudvalget prioriterer at støtte ansøgninger om renoveringsprojekter i klimakarréen, når den ordinære byfornyelsesramme udmøntes i 2015 og 2016. Støttens omfang vil afhænge af projekternes indhold og vil indgå i en samlet prioritering af alle ansøgninger ud fra Københavns Kommunes overordnede kriterier for byfornyelsesstøtte. Udgifter til test og demonstrationsprojekter forventes at skulle hentes fra Københavns Kommune, staten, fonde og/eller producenter.

Når resultatet af forprojektet og forslag til realisering af klimakarré foreligger, vil forvaltningen udarbejde forslag til finansieringsmodel og eventuelt udarbejde budgetønske og ansøgning til Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter om midler til test og afprøvning. Det forventes, at private producenter vil bidrage med bl.a. materialer og arbejdskraft til udvikling af nye tekniske løsninger. Derudover vil der blive søgt om midler fra diverse fonde og testprogrammer for bl.a. markedsmodning af nye bæredygtige byggeløsninger.

Videre proces

Gårdhaveprojekterne i Fremtidens Gårdhaver vil følge den almindelige proces for gårdhaver. Teknik- og Miljøudvalget vil for hvert gårdhaveprojekt blive forelagt en indstilling med henblik på at godkende, at det pågældende gårdhaveprojekt sendes i høring. Efter høringen forelægges projekterne Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig beslutning.

Teknik- og Miljøudvalget vil løbende blive orienteret om Københavns Klimakarré, herunder udpegningen af en konkret karré. Økonomisk støtte i form af byfornyelsesmidler til klimakarréens energirenovering af bygninger vil blive forelagt til politisk beslutning, inden de igangsættes.

      Pernille Andersen

                                                    /Jane Drejer Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 21. oktober 2013


Der blev stemt om indstillingen:

 

For indstillingen stemte 5 udvalgsmedlemmer: A, F

Imod indstillingen stemte ingen udvalgsmedlemmer.

2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: O, I

 

Indstillingen blev godkendt.

Til top