Mødedato: 21.10.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Indsamling af organisk affald fra villaer

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til indførelse af en obligatorisk genanvendelsesløsning for organisk affald fra villaer. Initiativet skal bidrage til en øget genanvendelse, jf. Ressource- og Affaldsplan 2018.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1. at dagrenovationsordningen for villaer udvides fra 1. marts 2015, så den omfatter indsamling af kildesorteret organisk affald til genanvendelse.

2. at de nuværende beholdere til dagrenovation udskiftes fra 1. marts 2015 til én obligatorisk todelt 240 l beholder til restaffald og organisk affald, samt at tømningsfrekvensen for villaer ændres fra uge- til 14-dagestømning.

Problemstilling

Indsamlingsordning for organisk affald er et initiativ i Ressource- og Affaldsplan 2018, som blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 13. december 2012. Initiativet skal bidrage til målet om, at genanvendelsen af husholdningsaffaldet skal øges fra de nuværende 27 % til 45 % i 2018.

Omkostningerne til indsamlingsordningen for organisk affald er indeholdt i den indstilling om fremtidig takstudvikling, som Teknik- og Miljøudvalget godkendte på mødet den 3. juni 2013. Endelig er indsamlingsordningen indeholdt i den oversigt over initiativer, som Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 9. september 2013.

Af hensyn til de kommende udbud af affaldsindsamlingen skal der på nuværende tidspunkt træffes beslutning om kildesortering af villaernes dagrenovation. Ordningen for genanvendelse af organisk affald fra villaer skal indføres i 2015-2016, jf. Ressource- og Affaldsplan 2018. Ordningen vil blive implementeret sammen med eventuelt vedtagne ordninger for hård plast og metal, frivillig beholderordning for pap og øget service ved afhentning af papir, storskrald og haveaffald fra villaer i et samlet sorteringskoncept for villaer.

Løsning

Der skal indføres ændret indsamling af dagrenovationen fra 20.000 villaer, dvs. boliger med fire eller færre boligenheder, så restaffaldet og den organiske del indsamles kildesorteret i to fraktioner. Kildesorteringen vil give mulighed for bedre udnyttelse af ressourcerne i det organiske affald. I Ressource- og Affaldsplan 2018 samt genopretningsplanen indgår en løsning med to separate beholdere (jf. løsning 1 nedenfor). I forbindelse med implementeringen af planen er der fremkommet et bedre alternativ med todelte beholdere og 14-dagestømning (jf. løsning 2 nedenfor). Todelte beholdere giver mulighed for at reducere antallet af beholdere, der opstilles ved den enkelte husstand og giver et mere ensartet udseende, fordi der benyttes samme beholdertype på den ene side til organisk og restaffald og på den anden side til plast og metal (se særskilt indstilling til Teknik- og Miljøudvalget om indsamling af hård plast og metal mm.). Samtidig mindsker 14-dagestømningen kørslen med skraldebiler.

Teknik- og Miljøforvaltningen har desuden gennemført en økonomisk analyse af to indsamlingsmetoder for organisk affald og restaffald set i forhold til den eksisterende løsning. Analysen omfatter alle omkostninger, herunder til indsamling og behandling af det organiske affald fra villaer:

  1. To separate beholdere (den nuværende til dagrenovation og en ny til organisk affald) og ugetømning, dog med skiftevis tømning af hhv. restaffald og organisk affald. Denne løsning svarer til den løsning, der er regnet på i Ressource- og Affaldsplan 2018.
  2. Todelte beholdere og tømning hver 14. dag af begge fraktioner samtidig af tokammer skraldebil.

Løsning 1 medfører en investering i nye beholdere på 6,6 mio. kr. og øgede årlige driftsudgifter til tømninger (5,6 mio. kr.).  Der tømmes én beholder hver uge. Løsning 2 indebærer en større investering i beholdere, nemlig på 9,2 mio. kr., men kun en mindre stigning i årlige driftsudgifter (1,0 mio. kr.) på grund af en halvering af kørslen. Set over planperioden 2015-2018 viser analysen, at løsning 2 er den økonomisk set optimale løsning på grund af lavere årlige driftsudgifter.

Både løsning 1 og 2 medfører, at organisk affald henholdsvis restaffald tømmes hver 14. dag fra den enkelte husstand. På baggrund af en samlet vurdering af beholderantal, miljøhensyn og økonomi anbefales løsning 2 med todelte affaldsbeholdere og tømning hver 14. dag.

Med den anbefalede løsning (løsning 2) vil der til alle omfattede villaer blive leveret én todelt beholder på 240 l, som er opdelt af en skillevæg. Der er et rum til restaffald på 160 l og et til organisk affald på 80 l. 76 % af husstandene vil få en reduktion i volumen på 20-60 l per uge, mens 24 % vil få en reduktion på 120 l per uge. Ordningen indføres samtidigt med en eventuel ny ordning for plast, metal og pap i et samlet affaldskoncept for villaer, og volumenreduktionerne til restaffald vil blive opvejet ved, at der leveres beholdere til plast, metal og pap. For at sikre god service for borgerne vil husholdninger med meget restaffald kunne bestille en ekstra beholder. For fast tømning af en ekstra beholder til dagrenovation skal der betales en takst, jf. takstregulativet.

Indførelse af tømning hver 14. dag vil muligvis af nogle husholdninger blive oplevet som en forringelse af serviceniveauet i affaldsordningen, da beholderen tømmes sjældnere end i dag. Derfor vil en informationskampagne oplyse om de øgede sorteringsmuligheder og miljøfordelene ved den nye affaldsordning. Villaerne vil også modtage information om mulighederne for mod betaling af få opstillet en ekstra affaldsbeholder. Til orientering vil tømning hver uge af todelte beholdere medføre en stigning i de årlige driftsudgifter på 17,8 mio. kr. i forhold til i dag. De årlige merudgifter er på 1,0 mio. årligt ved den anbefalede løsning 2, hvorfor ugetømning altså vil medføre en yderligere årlig udgift på 16,8 mio. kr.

Erfaringer fra andre kommuner viser, at der som hovedregel ikke opstår lugtgener fra affaldsbeholderen ved tømning hver 14. dag, men at der i sjældne tilfælde kan opstå gener (lugt mv.) i meget varme perioder. Disse gener kan afhjælpes af den enkelte husholdning ved, at affaldsbeholderen renholdes, og affaldsposerne lukkes forsvarligt. Der er ingen sundhedsrisiko forbundet med denne tømningsfrekvens.

Andre kommuner har gode erfaringer med et særligt affaldsstativ til organisk affald i køkkenerne, som løser en praktisk udfordring i forhold til at opbevare en ekstra affaldsfraktion i køkkenet og kan reducere lugtgener fra affaldet, fordi væsken i det organiske affald kan fordampe frit, så der ikke opstår gæring. Derfor vil der som led i den nye ordning blive omdelt et stativ til det organiske affald i køkkenet.

Der vil et par gange årligt blive uddelt bionedbrydelige affaldsposer af papir eller bioplast til det organiske affald. Erfaringer fra andre kommuner viser, at disse poser ofte medfører en bedre sortering og er nemmere at håndtere på biogasanlægget end affaldsposer af plast. Endelig beslutning om valg af posetype afventer resultaterne fra et forsøg, der bliver afsluttet primo 2014. Økonomisk set er forskellen på posetyperne marginal. Både poser og stativ til køkkenet er indregnet i omkostningerne for den nye affaldsordning.

Indsamlingssystemet er beskrevet nærmere i bilag 1.

Genanvendelsesløsning

Forvaltningen er i dialog med hhv. I/S Amager Ressourcecenter og I/S Vestforbrænding om behandlingsløsninger. Københavns Kommune har via Vestforbrænding fået tilsagn om, at der er behandlingskapacitet for det organiske affald fra villaer på Biovækst A/S anlæg i Audebo fra 2015 og frem. Det forventes, at prisen for genanvendelse vil ligge på niveau med prisen for forbrænding. På Biovækst bliver der produceret biogas, mens fosfor bliver udbragt på landbrugsjord. Biovækst har oplyst, at der er god efterspørgsel efter komposten blandt landmænd i området. Forvaltningen vil følge udviklingen i behandlingsmuligheder, og hvis der viser sig andre behandlingsmuligheder af samme eller bedre kvalitet og pris, vil denne/disse muligheder blive benyttet.

De tekniske muligheder for bioforgasning og genanvendelse af det organiske affald fra villaerne vurderes således at være pålidelige og økonomisk overkommelige. Også de juridiske forudsætninger er til stede, da det organiske affald til genanvendelse ikke er omfattet af leveringsforpligtelsen til affaldsforbrændingsanlæggene.

Det forventes, at der i 2018, når villaordningen er fuldt implementeret, vil være ca. 3.000 ton organisk affald til genanvendelse i stedet for forbrænding. For villaerne forventes genanvendelsen at stige med gennemsnitligt 155 kg om året, svarende til 20 % af de ca. 780 kg dagrenovation pr. villahusholdning pr. år, der i dag indsamles til forbrænding med energiudnyttelse.

Fremtidig kapacitet for behandling af organisk affald

En undersøgelse af mulige biogas-behandlingsløsninger og kapacitet på Sjælland viser, at den eksisterende kapacitet kan håndtere, at organisk affald fra Københavns villahusholdninger medtages. For at dække alle husstande i hovedstadsregionen – herunder etageboliger i København - vil der på sigt skulle etableres ny behandlingskapacitet. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der bør gennemføres en kortlægning af tekniske og økonomiske forudsætninger, og at arbejdet mest hensigtsmæssigt kan foregå i et samarbejde mellem kommunerne og affaldsselskaberne, hvor det blandt andet afklares, hvilken teknologi, der skal anvendes, og om kommunerne skal udbyde opgaven eller deltage direkte i et fælles ejerskab. Der vil blive udarbejdet business-cases for relevante løsninger, herunder for REnescience (enzymbaseret forbehandlingsanlæg til bioforgasning), som vil indgå i et beslutningsgrundlag om organisk affald fra etageboliger. Det er ifølge Ressource- og Affaldsplan 2018 planlagt, at beslutningsoplægget vil blive fremlagt for Teknik- og Miljøudvalget i 2014.

Miljøforhold

Teknik- og Miljøforvaltningen har fået udført en miljøundersøgelse, som viser, at bioforgasning og genanvendelse af organisk dagrenovation er ligeværdigt eller bedre end forbrænding på affaldsforbrændingsanlæg ud fra en klimamæssig synsvinkel. Miljøstyrelsen har gennemført en gennemgribende miljøundersøgelse om dagrenovation og konkluderer, at genanvendelse generelt er en fordel for miljøet, især for papir, metal, plast og pap. Denne undersøgelse viser også, at bioforgasning og genanvendelse af organisk dagrenovation er ligeværdigt eller bedre end affaldsforbrænding.

Ifølge det gældende lovgrundlag skal genanvendelse generelt vælges frem for forbrænding, når genanvendelse er miljømæssigt ligeværdigt med forbrænding. 

Den nye dagrenovationsordning vil bl.a. betyde, at næringssalte, herunder fosfor, i det organiske affald udnyttes på landbrugsjord. På den måde vil den nye affaldsordning medføre en bedre udnyttelse af ressourcerne i byens affald end i dag. Erfaringer fra andre kommuner viser desuden, at indførelse af kildesortering af organisk affald også har en gavnlig effekt på sorteringen af det øvrige affald, fx papir, metal, plast og pap.

Økonomi

Den anbefalede løsning vil medføre samlede udgifter på 12,7 mio. kr. i perioden 2015-2018. Den nye ordning for villaer er takstfinansieret og indeholdt i den fremlagte økonomi for Ressource- og Affaldsplan 2018, men udgifterne med den valgte løsning er væsentligt lavere. De lavere udgifter skyldes primært, at der i den anbefalede løsning omlægges til tømning af både organisk affald og restaffald hver 14. dag i stedet for skiftevis tømning af en beholder hver uge. Desuden vil udrulning og informationsaktiviteter blive koordineret med nye ordninger for hård plast, metal og pap fra villaer samt en bedre service ved afhentning af papiraffald fra villaer, såfremt disse vedtages. Denne koordinering medfører reducerede udgifter til projektledelse og informationsaktiviteter. Informationsindsatsen er tænkt som en forlængelse af ”Genbrug er guld”–kampagnen. Samlet set reduceres udgifterne over perioden 2015-2018 med 17,2 mio. kr.

Udgifterne indgår i de årlige takstberegninger, og da ordningen implementeres fra 1. marts 2015, vil der først i 2014 skulle tages stilling til eventuelle takstændringer. Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen får årligt fremlagt affaldstaksterne til godkendelse. Udvalget får halvårligt fremlagt en status for nedbringelse af underskuddet på affaldsområdet, som besluttet på udvalgsmødet den 9. september 2013.

Videre proces

Affaldsordningen for genanvendelse af den organiske dagrenovation vil blive indarbejdet i udbudsmaterialet for affaldsindsamling, der er under udarbejdelse. Teknik- og Miljøforvaltningen er bemyndiget til at indgå aftaler om affaldsindsamling efter gennemførelse af udbuddene, jf. beslutning i Borgerrepræsentationen den 19. juni 2013 om strategi for affaldsudbud.

Affaldsordningen skal indarbejdes i ”Regulativ for Husholdningsaffald”. Regulativet skal vedtages i Teknik- og Miljøudvalget, i offentlig høring og endeligt vedtages i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Regulativet skal træde i kraft senest 1. marts 2015, hvorefter ordningerne implementeres etapevis i bydelene.

Pernille Andersen
                                                                  / Lis Napstjert

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 21. oktober 2013


Udvalget fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning for 1. og 2. at:

 ”At de nuværende udbud for affaldshåndtering i villaområder forlænges i op til et halvt år, og at forvaltningen vender tilbage til udvalget med ny indstilling på baggrund af udvalgets tilkendegivelser.”

 Ændringsforslaget blev godkendt, hvilket erstatter indstillingen.

Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten mener, at tømningsfrekvensen skal fastholdes til ugetømning”

 

Socialdemokraterne og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialdemokraterne og Enhedslisten finder det problematisk, hvis København alene eksporterer sit affald kort tid efter, at import af affald blev fundet uacceptabelt i forbindelse med sagen om Amager RessourceCenters nye ovne”

 

Socialdemokraterne og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialdemokraterne og Enhedslisten mener, at der først bør iværksættes kildesortering, når der er en konkret plan for, hvordan hovedstadsområdet selv etablerer et anlæg til håndtering af organisk affald”

 

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Dansk Folkeparti ønsker at sende sagen tilbage til forvaltningen for besvarelse af diverse spørgsmål herunder om økonomien”

Til top