Risikostyringsplan for Køge Bugt Kalveboderne
Københavns Kommune er i kraft af den danske implementering af Oversvømmelsesdirektivet pålagt at udarbejde en Risikostyringsplan for Køge Bugt Kalveboderne. Forslag til Risikostyringsplan har været i offentlig høring, og Borgerrepræsentationen skal tage stilling til vedtagelse af den endelige plan.
Indstilling og beslutning
1. at "Risikostyringsplan for Køge Bugt Kalveboderne" (se bilag 1) vedtages endeligt.
Problemstilling
Køge Bugt er statsligt udpeget som et af ti danske risikoområder, hvor der er en potentiel væsentlig oversvømmelsesrisiko. Udpegningen er sket som led i den danske implementering af Oversvømmelsesdirektivet (direktiv 2007/60/EF).
For udpegede risikoområder skal der udarbejdes en risikostyringsplan. Forslag til Risikostyringsplan for Køge Bugt Kalveboderne blev i henhold til lovgivningen sendt i høring af Borgerrepræsentationen på mødet d. 11. december 2014. Forslaget har været i høring frem til juni 2015 og skal nu vedtages. Risikostyringsplanen skal efter Borgerrepræsentationens vedtagelse sendes til miljø- og fødevareministeren.
Løsning
Risikostyringsplanerne skal fastsætte passende mål for styring af oversvømmelsesrisiciene med særlig vægt på at mindske de potentielle negative følger af oversvømmelser og indgår i udarbejdelsen af en mere konkret beredskabsplan. Kalveboderne (fra Sjællandsbroen til Kalvebodbroen) indgår som en del af Køge Bugt og omfatter Hvidovre og Københavns Kommune. Risikostyringsplanen for Køge Bugt Kalveboderne omhandler kun områderne i Københavns Kommune.
Planen giver overblik over trusselsbilledet i forhold til oversvømmelser fra havet i og omkring Kalveboderne. Når Teknik- og Miljøforvaltningen går i gang med at revidere den gældende klimatilpasningsplan, vil forvaltningen lade risikostyringsplanen med høringssvar indgå arbejdet.
Med risikostyringsplanen igangsættes der ikke nye fysiske initiativer.
Der er modtaget 6 høringssvar (bilag 3), og de giver ikke anledning til ændringer i risikostyringsplanen. Kystdirektoratet opfordrer til at statens kort- og datamateriale anvendes til beregningsgrundlaget, Metroselskabet til sikring af visse anlæg, 3 lokaludvalg har kvitteret for modtagelsen og har ingen bemærkninger, og Valby Lokaludvalg har bekymringer om blandt andet en eventuel sluse syd for Sjællandsbroen.
Kystdirektoratets bemærkninger giver ikke anledninger til ændringer i beregningerne. Teknik- og Miljøforvaltningen vil i forbindelse med revisionen af klimatilpasningsplanen, der forventes forelagt Borgerrepræsentationen i efteråret 2016, inddrage Metroselskabets bemærkninger om Metroens Kontrol- og vedligeholdelsescenter. Konkret betyder det, at en revideret klimatilpasningsplan vil få et uddybende afsnit om særligt sårbare funktioner i byen. I forhold til bemærkningerne fra Valby Lokaludvalg så lægger risikostyringsplanen sig ikke fast på, hvordan stormflodssikringen skal udformes. Se i øvrigt bilag 2 og bilag 3 for høringssvarene til planen.
Risikostyringsplanen regulerer ikke rækkefølge af projekter og investeringer i klimatilpasning i København, som vil indgå i revisionen af klimatilpasningsplanen. I den anledning vil der blive foreslået fastsat mål for det videre arbejde med sikringstiltag og beredskab. Den reviderede klimatilpasningsplan forelægges Borgerrepræsentationen i efteråret 2016. Derudover fremgår af forslag til Kommuneplan 2015, at kommunen i første halvdel af planperioden (dvs. i perioden 2016-2021) vil skabe grundlag for at fastlægge, hvordan byen mest effektivt og med størst mulig værdi kan højvandssikres.
Økonomi
Videre proces
Risikostyringsplan for Køge Bugt Kalveboderne fremsendes efter Borgerrepræsentationens vedtagelse til Fødevare- og miljøministeren. Fødevare- og miljøministeren skal herefter senest d. 22. december 2015 offentliggøre en samlet risikostyringsplan for hvert af vandområderne.
Risikostyringsplanen for Køge Bugt Kalveboderne skal revurderes efter seks år.
Mikkel Hemmingsen Pernille Andersen
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet overfor Borgerrepræsentationen.