Mødedato: 21.08.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forbedring af cykelgaden i Nordre Frihavnsgade etape 1, Østerbro

Se alle bilag

Cykelgaden i Nordre Frihavnsgade på strækningen fra Trianglen til Strandboulevarden (etape 1) er under anlæg og ibrugtages ultimo oktober 2023. Efter ibrugtagning af den første delstrækning af etape 1 mellem Trianglen og Victor Borges Plads har forvaltningen konstateret en uhensigtsmæssig trafikadfærd på gaden, der på trods af at det er en cykelgade, skaber utrygge og usikre situationer for cyklisterne. Forvaltningen har tre forslag til forbedringstiltag, herunder ændring i parkeringsforholdene. Tiltagene kan kun gennemføres med finansiering i kommende budgetforhandlinger. Opnår tiltagene ikke finansiering, anlægges cykelgaden som det oprindeligt indgik i Budget 2018. En samlet evaluering af gadens forløb gennemføres i efteråret 2024.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at tiltag 1 (omlæggelse af op til 23 p-pladser til varelevering i tidsrummet 9-15), tiltag 2 (rød asfalt med ibrugtagning i juni 2024), og tiltag 3 (udvidet informationskampagne) etableres og igangsættes, såfremt Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i Budget 2024.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningens arbejde med at omdanne og forbedre forholdene for cyklister i Nordre Frihavnsgade er inddelt i to etaper. Etape 1 omfatter strækningen fra Trianglen til Strandboulevarden, der er ved at blive anlagt, og som denne indstilling handler om. Etape 2 omfatter strækningen mellem Strandboulevaren og Østbanegade, hvor der endnu ikke er afsat finansiering til anlæg, hvilket der fremlægges en særskilt indstilling om på samme udvalgsmøde.

I Budget 2018 (BR 5. oktober 2017) (A, F, O og Ø) blev der afsat 25,2 mio. kr. til bedre forhold for cyklister i Nordre Frihavnsgade på strækningen fra Trianglen til Strandboulevarden ved anlæg af cykelgade med ibrugtagning august 2021. Projektet blev forsinket i 2020 grundet Københavns Politis afslag på det oprindelige projektforslag. Transportministeriet omstødte i 2021 politiets afgørelse, og projektforslaget blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 14. oktober 2021. Projektets første delstrækning mellem Trianglen og Victor Borges Plads blev ibrugtaget november 2022. Det samlede projekt forventes ibrugtaget oktober 2023.

Forvaltningen har konstateret en uhensigtsmæssig trafikadfærd på den første ibrugtagne delstrækning af etape 1 på Nordre Frihavnsgade fra Trianglen til Victor Borges Plads. Dette skyldes bl.a. uhensigtsmæssig varelevering og til tider høj hastighed for den relativt store mængde biltrafik. Forvaltningen vurderer, at særligt udfordringen vedrørende varelevering ikke vil blive afhjulpet, når gaden er færdiganlagt som projekteret, og selvom trafikanterne vænner sig til, hvordan man færdes på en cykelgade. Teknik- og Miljøudvalget skal derfor tage stilling til forbedringstiltag, der kan afhjælpe de konstaterede udfordringer.

Løsning

Selvom etape 1 af cykelgaden på Nordre Frihavnsgade mellem Trianglen og Strandboulevarden ikke er færdiganlagt, har Teknik- og Miljøforvaltningen udført en midtvejsevaluering på den første delstrækning mellem Trianglen og Victor Borges Plads, gennem videoregistrering af den trafikale adfærd, jf. bilag 5. På baggrund af evaluering og forvaltningens observationer understøttet af borgerhenvendelser har forvaltningen konstateret en uhensigtsmæssig trafikadfærd, der ikke er i overensstemmelse med færdselsreglerne i en cykelgade, hvor bilister skal køre på cyklisternes præmisser. Særligt varelevering fra store lastbiler på kørebanen skaber usikre og utrygge forhold for cyklister, som kun kan komme forbi ved at køre på modsat kørebane, hvormed der er stor risiko for at møde modkørende køretøjer. Dertil kommer, at mange bilister ikke kører med samme eller lavere hastighed som cyklister, jf. bestemmelserne om cykelgader (Bekendtgørelse nr. 2511 af 09/12/21 om vejafmærkning).

Det skal dog bemærkes, at gaden ikke er færdiganlagt, og at flere hastighedsdæmpende foranstaltninger, herunder hævede flader og fortovsudbygninger, ikke er udført endnu. Derfor er evalueringens resultater hæftet med en vis usikkerhed.

Forvaltningen har allerede udført ekstra tiltag for at hjælpe trafikanterne med at forstå, hvordan man færdes på en cykelgade. Herunder udstilling om cykelgaden over et halvt år på Victor Borges Plads, uddeling af foldere om projektet, flere cykelgade-symboler på kørebanen samt kampagneplakater i hver ende af den færdiganlagte strækning. Disse tiltag er endnu ikke evalueret. Dog vurderes det, at fx udfordringer ved varelevering vil bestå, når gaden er færdiganlagt i sin projekterede form.

Teknik- og Miljøforvaltningen og rådgiver har udarbejdet tre tiltag, der tilsammen forventes at kunne imødekomme udfordringerne. Enkeltvis vil de tre fremlagte tiltag kun kunne løse dele af udfordringerne. Derudover er Nordre Frihavnsgade planlagt som 30 km-zone i regi af hastighedsprojektet ”København Ned i Fart”. Københavns Kommune sender som planlagt en ansøgning om en række gader til Københavns Politi i september 2023, og en 30 km-zone i Nordre Frihavnsgade forventes anlagt hurtigst muligt herefter.

De tre tiltag kan vælges uafhængigt af hinanden. Rækkefølgen afspejler forvaltningens vurdering af, hvad der vil have størst effekt på udfordringerne, så tiltag 1 har størst effekt og tiltag 3 mindst.

Tiltag 1 – Omlæggelse af p-pladser til varelevering i tidsrummet 9-15 (0,25 mio. kr.)

Forvaltningen vurderer, at de nuværende parkeringsforhold er den væsentligste udfordring i cykelgaden. Denne udfordring vil bestå, når gaden er færdiganlagt som oprindeligt projekteret. Vare- og pakkeleveringen er omfangsrig, og den nuværende løsning med korttidsparkering, der skulle tilgodese netop vare- og pakkelevering, har ikke haft den ønskede effekt, jf. bilag 5, idet ca. 2/3 af vare- og pakkeleverancerne sker på kørebanen.

Tiltaget sikrer, at op til 23 p-pladser ud af gadens totalantal på 121 p-pladser kan anvendes til vare- og pakkelevering i tidsrummet kl. 9-15 og i den øvrige tid fungere som almindelige p-pladser, hvilket kommer beboerne, besøgende og handlende til gavn. Tiltaget forbedrer derudover den eksisterende beboerparkering, da korttidsparkeringen fra kl. 6 om morgenen fjernes.

Tiltag 1 kan igangsættes i oktober 2023 og ibrugtages december 2023, hvis midler frigives i 2023.

Tiltag 2 – Rød asfalt i Nordre Frihavnsgade (3 mio. kr.)

Rød belægning er standard i cykelgader i Holland, Belgien og Tyskland. I Holbæk blev der etableret en cykelgade med rød asfalt i 2022. I København blev der i 2012 etableret rød asfalt i busgaden på Nørrebrogade. Rød asfalt i Nordre Frihavnsgade vil gøre det tydeligt for både cyklister og bilister, at gaden er anderledes, og forventes at understøtte en hensigtsmæssig trafikantadfærd.

Anlægs- og driftsudgifter er væsentligt højere ved rød asfalt. Der er derudover risiko for, at asfaltarbejdet ikke kan udføres i 2023 pga. leveringstid, og fordi asfalt kun kan lægges, når temperaturen er over 10 grader hele døgnet. Valg af rød asfalt medfører derfor, at den samlede ibrugtagning af projektet ændres fra oktober 2023 til juni 2024, og en kommende evaluering af cykelgaden først kan gennemføres i september 2024 fremfor i maj. Tiltag 2 kan igangsættes oktober 2023 og forventes anlagt maj 2024 med ibrugtagning juni 2024.

Tiltag 3 – Udvidet kommunikation og oplysningskampagne om cykelgader (0,2 mio. kr.)

Midtvejsevalueringen viser, at mange borgere ikke forstår konceptet om en cykelgade. Der er enighed blandt de lokale interessenter, handelsdrivende, rådgivere og forvaltningen om, at konceptet cykelgader bør kommunikeres med større tydelighed i hele byen. Cykelgader er et nyt element i trafikbilledet, som københavnerne skal forstå og bruge korrekt. Forvaltningen vurderer derfor, at der er behov for en udvidet kommunikationsindsats, der supplerer den indsats, som allerede er igangsat i forhold til at oplyse borgerne om cykelgadereglerne og tilskynde til en mere hensynsfuld adfærd blandt trafikanterne. Den allerede igangsatte indsats gennemføres i dialog med Vejdirektoratet, og omfatter en animationsvideo til forklaring af cykelgadeprincippet, der kan deles på sociale medier samt en hjemmeside om cykelgader.

Dette tiltag omfatter yderligere information til borgerne i form af kampagneplakater i gaden og lokalområdet, foldere m.v. Informationsmaterialet distribueres og formidles i samarbejde med lokaludvalg, handelsforening, Ingrid Jespersens Gymnasieskole og øvrige interessenter. Derudover kan andre kommuner og interesseorganisationer inviteres til at deltage. Det udvidede tiltag kan gennemføres og ibrugtages ultimo 2023, hvis midlerne frigives i 2023.

Københavnerinddragelse

De ekstra tiltag har været drøftet med Østerbro Lokaludvalg og følgegruppen for projektet i Nordre Frihavnsgade. Der blev gennemført et interessentmøde den 27. april 2023 og den 13. juni 2023, hvor forvaltningens oplæg til tiltag blev præsenteret, jf. bilag 3 og 4.

Tiltagene fremgår ikke blandt de budgetønsker, som lokaludvalget har fremsendt til udvalget. Ved interessentmøderne gav Østerbro Lokaludvalg udtryk for, at man bakker op omkring forvaltningens tiltag. Østerbro Handelsforening støtter forslaget om rød asfalt, men ønsker ikke ændringer i forhold for parkering og varelevering, før der er lavet evaluering af hele projektet, når det er færdigt medio 2024. De lægger vægt på, at der ikke bør være en forhastet proces. Ingrid Jespersens Gymnasieskole støtter tiltaget om rød asfalt, og at forvaltningen gennemfører en ordningen der bedst muligt tilgodeser varelevering.  

Samlet set har bemærkningerne ikke givet anledning til ændringer i de forbedringstiltag forvaltningen har fremlagt. I det politiske handlerum er der et alternativ, der tilgodeser handelsforeningens ønsker.

Politisk handlerum

  • Teknik- og Miljøudvalget kan henvise finansiering af de tre tiltag til forhandlingerne om Budget 2024 ved at vedtage ændringsforslag herom. Udvalget kan vælge et eller flere af de tre tiltag uafhængigt af hinanden.
  • Udvalget kan afvente resultat af evaluering af gadens samlede forløb, der så kan gennemføres i foråret 2024 (jf. gældende tidsplan for evaluering af etape 1). Det vil dog øge anlægsomkostning med 1 mio. kr. samlet for tiltag 1 og 2 bl.a. pga. entreprenørudbud og anlæg af sort asfalt, der efterfølgende fjernes inden rød asfalt anlægges.
  • Udvalget kan vælge, at forvaltningen igangsætter en analyse af, hvordan de trafikale ændringer påvirker handelslivet. Udgiften hertil vurderes til ca. 0,2-0,4 mio. kr. og kan udføres i foråret 2024. Dette er et ønske fra Østerbro Handelsforening.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, da finansiering afhænger af kommende budgetforhandlinger.

Beløbet anmodes med en stjernemarkering og frigivelse i 2023 for at forvaltningen kan udføre de ekstra tiltag sammen med det eksisterede projekt i Nordre Frihavnsgade. Tiltag 1 og 3 kan udføres i 2023 (tilsammen 0,45 mio. kr.). Tiltag 2 igangsættes i 2023, da der er behov for entrepriseudbud, men selve udførelsen er planlagt i 2024. Forbrug for tiltag 2 i 2023 er 0,05 mio. kr. og i 2024 2,95 mio. kr. For alle tre tiltag er måltalsbehov i 2023 0,5 mio. kr. og i 2024 2,95 mio.kr.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, afhænger gennemførelse af henvisning og finansiering ved forhandlingerne om Budget 2024.

 

Søren Wille

/ Peter Højer

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 21. august 2023

 

Sagen blev udsat. 
Til top