Nattelivsudvalgets forslag til indsatser på nattelivsområdet i 2024
Københavns Nattelivsudvalg har i 2022-2023 drøftet mulige initiativer på nattelivsområdet inden for temaerne Diskrimination, Støj og udeservering samt Kulturbåret natteliv. En arbejdsgruppe under Nattelivsudvalget har på den baggrund udarbejdet en række forslag til konkrete indsatser på nattelivsområdet i 2024, herunder pilotprojekt om kontinuerlige støjmålinger, vejledning om lydisolation af boliger samt forsøg med: støjdæmpning ved udeservering, afgrænsning af rygeområder og værtskab ved udearealer. Under overskriften kulturbåret natteliv foreslås det at kortlægge erfaringer med støjreduktion til koncerter samt identificere lokationer til kulturarrangementer. Endelig foreslås det at få udarbejdet en samlet undersøgelse af nattelivets påvirkning af København (Creative Footprint Report).
Med denne indstilling orienteres Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget om Nattelivsudvalgets forslag til indsatser på nattelivsområdet i 2024. Fagudvalgene skal samtidig tage stilling til, hvorvidt udvalgene ønsker at henvise forslagene til forhandlingerne om Budget 2024.Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget tager Nattelivsudvalgets forslag til indsatser i 2024 til efterretning.
- at Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget tager stilling til, hvorvidt udvalgene ønsker at henvise et eller flere af Nattelivsudvalgets forslag til forhandlingerne om Budget 2024.
Problemstilling
Efter indstilling fra Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget besluttede Borgerrepræsentationen den 20. januar 2022 at nedsætte et særligt udvalg for natteliv i Københavns Kommune (Københavns Nattelivsudvalg). Nattelivsudvalget er et rådgivende og forberedende udvalg for Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget med henblik på at kvalificere beslutningerne på restaurations- og nattelivsområdet, jf. Nattelivsudvalgets kommissorium.
Nattelivsudvalget besluttede på et møde den 7. februar 2023 at nedsætte en repræsentativ arbejdsgruppe bestående af medlemmer fra Nattelivsudvalget. Arbejdsgruppen skulle med udgangspunkt i Restaurations- og Nattelivsplan 2021 samt de forslag og rammespørgsmål mv., der har været behandlet i forbindelse med Nattelivsudvalgets temadrøftelser (Diskrimination, Støj/udeservering og Kulturbåret natteliv), se på nye initiativer i nattelivsområdet.
På baggrund af drøftelserne i arbejdsgruppen har Nattelivsudvalgets Sekretariat udarbejdet et konkret initiativkatalog over arbejdsgruppens forslag til indsatser i 2024 (bilag 1 og 2).
Nattelivsudvalget besluttede på mødet den 7. juni 2023 at anbefale fagudvalgene at tage stilling til, hvorvidt initiativerne skulle indgå i forhandlingerne om Budget 2024.
Løsning
Nattelivsudvalgets forslag til initiativer på nattelivsområdet i 2024 falder inden for temaerne Diskrimination, Støj og udeservering, Kulturbåret natteliv samt Øvrige aktiviteter.
Det bemærkes, at indsatserne under temaet Diskrimination i nattelivet allerede er henvist til forhandlinger om Budget 2024 (bevillingsudløb: KF030 Charter for et natteliv uden diskrimination og understøttelse af Nattelivsudvalgets opgaveløsning).
Indsatsen under temaet Øvrige aktiviteter (”Etablering af et ungeinddragelsesprojekt”) forventes gennemført i 2024 inden for Nattelivsudvalgets eksisterende ramme.
Med denne indstilling præsenteres Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget således for Nattelivsudvalgets forslag til indsatser på nattelivsområdet i 2024 under temaerne Støj og udeservering samt Kulturbåret natteliv.
Nattelivsudvalgets fem forslag til indsatser under temaet Støj og udeservering er beskrevet i bilag 1, men omfatter:
- Kontinuerlige støjmålinger til brug for f.eks. Natteværterne
- Vejledning til lydisolation af boliger ved måling af indtrængende støj
- Forsøg med støjdæmpning af udeservering
- Forsøg med afgrænsede rygeområder
- Forsøg med beværtningers værtskab på udearealer
Initiativerne skal ses i lyset af behovet for at iværksætte konkrete indsatser, der kan medvirke til at begrænse støjgenerne fra nattelivet, og hensigten er at inddrage både restaurationerne og borgerne til i fællesskab med Københavns Kommune at skabe et byliv i balance.
Indsatsernes samlede økonomi estimeres til at udgøre 1,6 mio. kr. i 2024.
Af bilag 2 fremgår en beskrivelse af Nattelivsudvalgets tre forslag til indsatser under temaet Kulturbåret natteliv, som omfatter:
- Kortlægning af erfaringer med støjreduktion til koncerter, open air zoner
- Kortlægning af ”alternative” indendørs og udendørs lokationer til kulturarrangementer/natteliv
- Creative Footprint Report – kortlægning af nattelivets kulturelle og økonomiske betydning for København
Formålet med kortlægningen af erfaringerne med støjreduktion og identificering af mulige lokationer er at fokusere på mulighederne for at bidrage til udviklingen af et kulturbårne natteliv i København. Creative Footprint rapporten indeholder en undersøgelse af nattelivets kulturelle og økonomiske påvirkning af København. Byer som Berlin, Stockholm, New York og Montreal har fået udarbejdet tilsvarende undersøgelser.
Indsatsernes samlede økonomi estimeres til at udgøre 1,1 mio. kr. i 2024.
I bilagene beskrives initiativernes formål, forventede effekt, estimerede økonomi mv. Herudover er det anført, hvorvidt initiativerne imødekommer visionen i Restaurations- og Nattelivsplan 2021, samt om initiativerne er sammenlignelige med eksisterende initiativer i planen.
Politisk handlerum
Udvalgene kan vælge at henvise alle eller enkelte af forslagene til de kommende budgetforhandlinger.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget ønsker at henvise et eller flere af Nattelivsudvalgets forslag til budgetforhandlingerne, vil forvaltningen udarbejde budgetforslag frem mod forhandlingerne om Budget 2024.
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 21. august 2023
Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Venstre stillede følgende ændringsforslag som nyt af 3. at-punkt:
”at Teknik- og Miljøudvalget henviser finansiering til de af Nattelivsudvalgets forslag til indsatser, som ligger indenfor Teknik- og Miljøudvalgets ressort, til forhandlingerne om Budget 24, jf. løsningsafsnittet.”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.
Den således ændrede indstillings 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”For det Konservative Folkeparti er det væsentligt, at der bliver arbejdet med støjgener i byen, derfor ser vi meget positivt på de nævnte forslag. Men vi mener dog ikke at disse forslag i sig selv løser de alvorlige støjgener som mange borger oplever.”