Mødedato: 21.06.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Stier i §3-beskyttet naturområde på Kalvebod Fælled, Amager Vest

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal meddeles dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til anlæg af to grusstier mellem Ørestad Syd og Kanonvej ud for Arenakvarteret og Kalvebod Fælled Skole.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler dispensation til at anlægge to grusstier i et beskyttet naturområde på Kalvebod Fælled.

Problemstilling

Naturstyrelsen (grundejer) har ansøgt Københavns Kommune om dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til etablering af to grusstier mellem Ørestad Syd og Kanonvej på Kalvebod Fælled.

Ansøgningen er begrundet i et ønske om at kunne styre og lede færdslen for at undgå slid på den beskyttede natur, hvor selvtrådte stier breder sig.
Med denne sag skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til, om der skal meddeles dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til etablering af de to stier. Udkast til dispensation fremgår af bilag 3.

Teknik- og Miljøudvalget besluttede på mødet den 4. november 2019, at § 3-sager skal forelægges udvalget.

Løsning

Naturstyrelsen Hovedstaden har fremsendt en ansøgning om at anlægge to grusstier mellem Ørestad syd og Kanonvej ud for Arena-kvarteret og Kalvebod Fælled Skole. Placeringen fremgår af bilag 2.

Stierne, som har en bredde på 1,5 m og længde på henholdsvis 206 meter og 186 m, bygges op med genbrugsbeton på 30 cm som bundsikring og 5 cm leret vejgrus ovenpå. Det er den opbygning, som ansøger har gode erfaringer med andre steder på Kalvebod Fælled, fx ved naturlegepladsen Himmelhøj.

Stierne skal afhjælpe, at selvtrådte stier breder sig i den beskyttede natur. Det er særligt et problem i de våde vintermåneder, hvor vegetationen kan nedbrydes. Ansøger ønsker at beskytte den omkringliggende natur ved at etablere de ansøgte grusstier, så færdslen kan ledes hensigtsmæssigt gennem området.

Stierne vil påvirke ca. 588 m2 (0,0588 ha) § 3-beskyttet natur. Naturområdet mellem Ørestad syd og Kanonvej udgør et samlet areal på ca. 21 ha. Stierne vil påvirke 0,3 % heraf. Området er af staten vejledende registreret i Danmarks Miljøportal som strandeng. Iht. naturbeskyttelseslovens § 3, stk. 2, nr. 3, må der ikke ændres i tilstanden af strandenge, når naturtypen alene eller sammen med andre naturtyper er større end 2.500 m2. Efter naturbeskyttelseslovens § 65, stk. 2, kan kommunen i særlige tilfælde meddele dispensation fra forbuddet. 

Stierne ønskes anlagt indenfor Natura 2000-område nr. 143: ”Vestamager og havet syd for”. Indenfor et Natura 2000-område må man ikke påvirke naturtyper og arter, som området er udpeget for. 

Stierne er ikke en del af Naturpark Amagers aktiviteter og er derfor ikke en del af den ansøgning om boardwalk, udsigtstårn mv., som blev behandlet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 10. maj 2021. 

De ansøgte stier ønskes anlagt i det samme område, hvor By og Havn efter aftale med ansøger i 2016 anlagde en mindre sø, et vandløb og en større jordpåfyldning ud for Arena-kvarteret uden de nødvendige tilladelser iht. til områdets status som en beskyttet naturtype.

Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 11. juni 2018 en ansøgning om retlig lovliggørelse af disse forhold, og forvaltningen meddelte 15. juni 2018 lovliggørende dispensation til bevarelse af vandhul og vandløb, mens der blev meddelt afslag på at bibeholde de udførte terrænreguleringer.
Afgørelsen blev påklaget af Danmarks Naturfredningsforening til Miljø- og Fødevareklagenævnet, som stadfæstede den del af afgørelsen, som angik fjernelse af jordpåfyldning, mens den del af afgørelsen, der angik lovliggørende dispensation til etablering af sø og vandløb blev ændret til et afslag. 

Terrænregulering i form af påfyldt jord er efterfølgende blevet reetableret, og ansøger er i færd med at planlægge, hvorledes den øvrige reetablering skal foregå.
Ud over placeringen er der ikke sammenhæng mellem de to sager. Det er dog ansøgers ønske, at grusstierne omfattet af nærværende afgørelse anlægges samtidig med denne reetablering for at mindske påvirkningen af den beskyttede natur.

Københavns Kommune har den 13. april 2021 besigtiget området. Ved besigtigelsen fremstod begge stiforløb stærkt optrådte og var vanskelige at passere uden gummistøvler. Det blev konstateret, at der opstår nye stier, ligesom stierne udvides, når de gående forsøger at komme uden om de meget mudrede partier. 

Høring
Sagen har været i høring hos Amager Vest Lokaludvalg, Danmarks Naturfredningsforening København, Dansk Ornitologisk Forening København og Friluftsrådet København i perioden 16. april– 9. maj 2021. 

I forbindelse med høringen er der ikke indkommet bemærkninger. På et møde i parkbrugerrådet for Naturpark Amager den 9. juni 2021 blev området besigtiget på lokationen, hvor stierne ønskes anlagt. Naturstyrelsen har oplyst til forvaltningen, at der var opbakning til anlæg af stier, og at ingen af de høringsberettigede, der alle deltog på besigtigelsen, talte imod.

Naturstyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Miljøstyrelsen og lokale foreninger og organisationer, som har en væsentlig interesse i afgørelsen, vil kunne klage over afgørelsen. Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageinstans. 

Forvaltningens vurdering
Teknik- og Miljøforvaltningen har i sin behandling af sagen lagt vægt på, at den diffuse færdsel påvirker de naturlige og beskyttede naturtyper negativt i væsentlig grad. 
Forvaltningen finder, at de ansøgte stier vil medvirke til at styre og lede færdslen og dermed nedsætte sliddet på de beskyttede naturtyper.
Forvaltningen vurderer, at der er tale om et begrænset indgreb i den beskyttede natur, og at kun en meget lille del (ca. 0,3 %) af det sammenhængende naturareal mellem Ørestad Syd og Kanonvej påvirkes.

Det er forvaltningens vurdering, at grusstier på dette sted er den bedste løsning frem for en boardwalk. Det skyldes, at området er fremkommeligt og tørt i store dele af året og med et stort publikumstryk, hvorved det risikeres, at brugerne vil fravælge en boardwalk, så sliddet på naturen vil fortsætte. På andre vådere og mere ufremkommelige steder på Kalvebod Fælled vil en gangbro kunne være den bedste løsning.

Det vurderes, at det er mest hensigtsmæssigt, at grusstierne anlægges samtidig med at ansøger skal retablere området ved at fjerne sø og vandløb for at mindske den samlede påvirkning af den beskyttede natur.

Forvaltningen har vurderet, at der er tale om stier, som forbedrer befolkningens adgang til at færdes og opholde sig i naturen samt forbedre mulighederne for friluftslivet. Samtidig giver stierne eleverne på Kalvebod Fælled skole mulighed for adgang til naturen på Kalvebod Fælled.

Forvaltningen har gennemført en væsentlighedsvurdering, som konkluderer, at stierne ikke påvirker bilag IV arter negativt, og at stierne ikke påvirker Natura 2000 område 143 negativt.
Ifølge lovbemærkningerne til naturbeskyttelsesloven skal der foreligge særlige omstændigheder, før der kan meddeles dispensation til foranstaltninger, der ændrer tilstanden i beskyttede naturtyper. Forvaltningen vurderer, at der at der er tale om et sådant særligt tilfælde, der ikke skønnes at medføre nogen afgørende forrykning af tilstanden i området, og som derved kan begrunde en dispensation fra forbuddet i § 3. Forvaltningen vurderer, at der som følge af afgørelsen ikke opstår en uønsket præcedens.

Alternativ
Teknik- og Miljøudvalget kan alternativt vælge at give helt eller delvist afslag på ansøgningen om dispensation med henvisning til, at udvalget ikke finder, at der forekommer særlige omstændigheder, der muliggør en dispensation fra beskyttelsen til stierne.
Ved et afslag vil muligheden for at styre og lede færdslen bortfalde, da borgerne har ret til at færdes frit på Naturstyrelsens areal. 

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, sender Teknik- og Miljøforvaltningen en afgørelse om dispensation fra § 3 til ansøgeren og til de klageberettigede, der kan påklage afgørelsen inden for en frist på 4 uger. 

Afgørelsen vil blive lagt på Københavns Kommunes annonceringportal, der normalt anvendes til offentliggørelse af kommunens afgørelser.

Søren Wille
/ Hans Christian Karsten

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 21. juni 2021

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top