Mødedato: 21.06.2006, kl. 14:00

Kvartalsrapport 1/2006 fra Københavns Energi

Se alle bilag

Kvartalsrapport 1/2006 fra Københavns Energi

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. juni 2006

 

 

Sager til drøftelse

 

34.      Kvartalsrapport 1/2006 fra Københavns Energi

 

TMU 404/2006  J.nr. 9.0007/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

at Teknik- og Miljøudvalget drøfter vedlagte kvartalsrapport fra KE for 1. kvartal 2006.

 

 

RESUME

Udvalget har anmodet om, at kvartalsrapporter fra KE fremlægges for udvalget til drøftelse.

KE's bestyrelse har med rapporten for 1. kvartal 2006 foretaget en række ændringer i rapporteringformen, og foreslår, at den nye rapportform erstatter den hidtidige.

 


SAGSBESKRIVELSE

Bestyrelsen for de fire overliggende aktieselskaber i KE afgiver en gang hvert kvartal en rapport til ejeren. Kvartalsrapporterne sendes til Teknik- og Miljøudvalget som generalforsamling for aktieselskabet.

 

Kvartalsrapporten bruges både af bestyrelsen selv og af kommunen som ejer til at følge udviklingen i selskabet.

 

KE's bestyrelse har fastsat en række koncernmål på baggrund af de ejermål for KE, som Miljø- og Forsyningsudvalget vedtog i august 2005. Koncernmålene danner grundlag for bestyrelsens forslag om en række ændringer i kvartalsrapporteringen, således at den fokuserer på virksomhedens strategiske målsætninger i henhold til ejermålene og fremstiller ledelsesinformationen på en mere overskuelig måde. Rapportens indhold og opstilling er derfor ændret i den vedlagte kvartalsrapport, som bestyrelsen har fremsendt med forslag om, at den nye kvartalsrapport erstatter den hidtidige ejerrapportering.

 

Baggrund

 

Med udskillelsen i aktieselskaber er ansvaret for den daglige drift af KE placeret i selskabets direktion. Ansvaret for at følge og udstikke rammer for direktionens arbejde ligger i selskabernes bestyrelser.

 

Teknik- og Miljøudvalget er af Borgerrepræsentationen bemyndiget til at udøve ejerbeføjelserne over for KE på generalforsamlingen (med indstilling til Borgerrepræsentationen i spørgsmål af principiel og overordnet betydning for kommunen), men hverken kan eller skal påtage sig den detaljerede styring af selskabet.

 

Udvalget kan øve indflydelse på KE ved f.eks. at fastsætte ejermål for KE's udvikling, og kan tillige bede bestyrelsen om at give en løbende (f.eks. kvartals-) rapportering om udviklingen i selskabet. Som forudsat i indstillingen om styring af KE-selskaberne (BR 604/04) har der på denne baggrund siden selskabsudskillelsen været afgivet kvartalsvise rapporter til udvalget om udviklingen i selskabet, første gang for 1. kvartal 2005.

 

Det fremgår af KE's følgeskrivelse, at rapporteringen er ændret med henblik på, at den skal fokusere på opfyldelsen af de vedtagne ejermål for virksomheden. Ejermålene for KE er fastsat af Miljø- og Forsyningsudvalget på en generalforsamling den 29. august 2005 (jf. MFU 193/2005), og fremgår af bilag 1.

 

Følgeskrivelsen er dateret 26. april 2006, men det bemærkes, at KE's bestyrelse behandlede denne og rapporteringen på et bestyrelsesmøde den 10. maj, hvor bestyrelsen gav en række kommentarer. Først efter at disse kommentarer blev indarbejdet er kvartalsrapporten fremsendt til Teknik- og Miljøforvaltningen, den 17. maj 2006, samme dag som udvalget behandlede kvartalsrapporten for 4. kvartal 2005.

 

Bestyrelsen i KE får forelagt kvartalsrapporteringen sammen med detaljerede kvartalsregnskaber for både de fire overliggende selskaber og datterselskaberne. Resultaterne fra kvartalsregnskaberne og forventningerne til årets resultat fra selskaberne er derfor ikke indarbejdet i selve kvartalsrapporten.

 

KE har derfor efter ønske fra Teknik- og Miljøforvaltningen samtidig fremsendt en særskilt økonomisk kvartalsrapport, der i form og indhold nogenlunde svarer til den, der hidtil har været indarbejdet i kvartalsrapporteringen.

 

Det er aftalt med Økonomiforvaltningen, at Selskabsenheden og Teknik- og Miljøforvaltningen løbende skal drøfte indholdet i den økonomiske rapportering fra selskaberne med henblik på at udvikle denne i en form, der er relevant og vedkommende for hvert enkelt selskab. I takt med denne dialog forventes det, at KE's økonomirapportering til Teknik- og Miljøudvalget vil blive justeret.

 

I forbindelse med udskillelsen af KE i aktieselskaber tilkendegav det daværende Miljø- og Forsyningsudvalg, at man fortsat ønskede at følge og til sin tid få forelagt regnskab for 10 af de på dette tidspunkt ca. 40 igangværende anlægsprojekter (MFU 84/2005). Der var tale om projekter, som i kraft af budgettets størrelse, strategiske eller miljømæssige betydning eller tidligere vanskeligheder med økonomistyring eller tidsplan vurderedes at være særligt relevante at følge som ejer af selskabet. Miljø- og Forsyningsudvalget tilkendegav over for KE, at man gerne så projekterne indarbejdet i kvartalsrapporterne således, at budget, forbrug til dato, forventet forbrug i alt og det forventede tidspunkt for afslutningen af arbejdet fremgik.

 

I den nye kvartalsrapportering er kun tre af disse anlægsprojekter omtalt, nemlig damptunnelen, Bygas 2 og Svanemøllebugten, der er omtalt. Det følger således af bestyrelsens forslag, at afrapporteringen af de resterende syv projekter ophører. Ud over geotermiprojektet, som er afsluttet, drejer det sig om projekterne vedrørende modernisering af grundvandsanlægget på værket ved Regnemark, renoveringen af Karlslunde kildeplads, forsøgsanlægget for kunstig infiltration på Regnemark, projektet til forbedring af vandkvaliteten i de indre søer, LIFE-projektet vedrørende forbedring af vandkvaliteten i Svanemøllebugten og projektet ved Kvæsthusbroen vedr. forbedring af vandkvaliteten i Inderhavnen.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen har ingen bemærkninger til KE's forslag om, at udvalget fremover i kvartalsrapporteringen følger færre af KE's anlægsprojekter end hidtil. Det er forvaltningens vurdering, at den særskilte afrapportering af de øvrige syv projekter har været af begrænset, styringsmæssig værdi for udvalget som ejer af virksomheden.

 

Det bemærkes, at udvalget som generalforsamling har adgang til at bede KE's bestyrelse om enhver oplysning vedrørende selskabet. Hvis udvalget derfor tilkendegiver, at man fortsat ønsker at følge de nævnte projekter, går forvaltningen ud fra, at KE vil sørge for, at disse indarbejdes i de kommende kvartalsrapporter.

 

Kvartalsrapporten indeholder et særligt tema om Bygas2, der giver et overblik over, hvordan projektet skrider frem og hvordan KE søger at sikre sig, at tidsplanen overholdes.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen har en bemærkning af faktuel karakter til grafen nederst side 4. Heraf fremgår det, at der ved projektets start forventedes udskiftet ca. 32.000 komfurer, mens forventningen i dag er, at der kun skal udskiftes knap 28.000 apparater.

 

Det fremgik imidlertid af indstillingen til Borgerrepræsentationen om bevillingen til projektet i september 2003, at man forventede, at der skulle udskiftes ca. 40.000 komfurer, hvilket er baggrunden for, at der i budgettet er afsat 80 mio. kr. til kompensation til kunderne, svarende til 40.000 x 2.000 kr.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Miljøvurdering
Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Følgeskrivelse fra KE's formand

Bilag 2: Kvartalsrapport Q1 2006

Bilag 3: Særligt tema – Bygas 2

Bilag 4: Økonomirapportering for 1. kvartal med bemærkninger

Bilag 5: Ejermål for KE, som vedtaget på generalforsamlingen den 29. august 2005.

 

 

Mette Lis Andersen


 

Til top