Mødedato: 21.06.2006, kl. 14:00

Redegørelse for igangsætning af forslag til lokalplan "Sølvgades Skole"

Se alle bilag

Redegørelse for igangsætning af forslag til lokalplan "Sølvgades Skole"

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. juni 2006

 

 

Sager til drøftelse

 

28.      Redegørelse for igangsætning af forslag til lokalplan "Sølvgades Skole"

 

TMU 385/2006  J.nr. 611:227.0001/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget drøfter denne redegørelse om udarbejdelse af forslag til lokalplan for karreen begrænset af Kronprinsessegade, Sølvgade, Rigensgade og Klerkegade i Indre By "Sølvgades Skole".

 

 

RESUME

Sølvgades Skole skal som forudsat i Børneplanen udvides til 2 spor. Det skal ske ved at opføre en ny skolebygning på ca. 2.000 m² etageareal i 5 etager på skolens grund langs med Kronprinsessegade. Bygningen skal rumme basis- og faglokaler samt en gymnastiksal, som skal erstatte den nuværende i en ældre træbygning, der forudsættes nedrevet. Der skal samtidig ske renovering af den bestående fredede skolebygning samt forbedring af skolegård og ankomstforhold. Der er udarbejdet et projektforslag for renovering og fornyelse af skolen af Arkitektfirmaet C. F. Møller.

Skolen ligger i en karré med et stort antal fredede og bevaringsværdige boligejendomme. Karreen har desuden en markant beliggenhed som en del af rammen om Kongens Have med velbevaret, overvejende klassicistisk bebyggelse.

Ifølge Kommuneplanen skal bevaringshensyn og særlige arkitektoniske krav i sådanne karreer varetages i en lokalplan, der også fastlægger detaljerede krav til nybyggeri. Karreen er desuden omfattet af byplan nr. 52, der blandt andet fastlægger en byggelinie mod Kronprinsessegade, der overvejes ophævet.

Forvaltningen foreslår, at der udarbejdes en lokalplan, som er nødvendig for skoleprojektets realisering, med følgende hovedindhold:

  • Skolens areal fastlægges til offentlige formål, skole, og den øvrige del af karreen til helårsboliger.
  • Karreens randbebyggelse samt to fredede bygninger inde i karreen fastlægges som bebyggelsesplan, og der fastlægges et byggefelt, der i princippet muliggør det fremlagte projekt.
  • Plane n skal sikre, at kvaliteter og karakteristiske træk ved den bevarede bebyggelse sikres eller genskabes, samt at nybyggeri skal tilpasses stedet og fremstå med et nutidigt udtryk.

Forvaltningen har vurderet, at der ikke i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer skal udarbejdes en miljørapport i tilknytning til planforslagene.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Lokalplanområdet

Baggrunden for lokalplanen er beslutning om udvidelse af Sølvgades Skole, der ligger i karreen begrænset af Kronprinsessegade, Sølvgade, Rigensgade og Klerkegade i Indre By. Foruden Sølvgades Skole og en nyere vuggestue består karreen overvejende af klassicistiske 3½ til 5 etagers borgerhuse fra begyndelsen af 1800-tallet med beboelse. En palæagtig bebyggelse på hjørnet af Sølvgade og Rigensgade er af nyere dato og i øvrigt præmieret af Københavns Kommune i 1927. Mod Klerkegade ligger de tidligere stiftelser Admiral Wintherfeldts Stiftelse og Treschows Stiftelse, som nu er omdannet til henholdsvis andelsboligforening og almene boliger. Begge rummer potentiale for indretning af tagboliger. Mod Sølvgade findes enkelte erhvervslejemål beliggende i høj kælder. Karreens friarealer er af meget beskeden størrelse og opdelt for de enkelte ejendomme. Karreen rummer enkelte bevaringsværdige træer.

 

Plan & Arkitektur har ikke kendskab til planer om ombygning m.v. vedrørende boligbebyggelsen.

 

Karreen er omfattet af byplan nr. 52, der forudsættes ophævet for så vidt angår lokalplanområdet.

 

Lokalplanområdets beliggenhed og karakteristik af området fremgår af bilag 1- 5.

 

Renovering og udvidelse af Sølvgades Skole

Sølvgade Skole er opført i 1847 og er Danmarks ældste fungerende skole. Hovedbygningen er fredet, og den har behov for renovering og ajourføring af lokaleforhold, herunder tidssvarende basislokaler og gymnastiksal.

Samtidig har skolen pladsmangel på grund af vækst i elevtal. I Børneplanen indgår derfor en udbygning af Sølvgades Skole til 2 spor, og der er på den baggrund udarbejdet en helhedsplanskitse omfattende ombygning af hovedskolen og opførelse af et nybyggeri langs Kronprinsessegade med ny gymnastiksal i høj kælderetage og fag- og basislokaler i de overliggende etager.

Helhedsplanskitsen med en samlet anlægsramme på 41,6 mio. kr. samt en anlægsbevilling til udarbejdelse af projektforslag blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 15. juni 2005 (BR372/05).

Arkitektfirmaet C. F. Møller har på denne baggrund udarbejdet et projektforslag til om- og tilbygning af skolen, herunder nydisponering af friarealer.

Væsentlige intentioner vedrørende skolekompleksets ydre fremtræden er:

·        Sikring af samlet identitet og enhed.

·        Den fredede skolebygning skal fremstå som en "ø" i det samlede skolekompleks og være opfattelig fra byen.

·        Skolens bygningsanlæg skal medvirke til at stramme gadeforløbet op og danne bymæssig sammenhæng ved Klerkegade og Kronprinsessegade.

·        Anlægget skal forbedre skolegården og ankomstforhold.

·        Nybyggeriet skal i sit arkitektoniske sprog tilpasses stedet i form og dimensioner og samtidig fremstå tidssvarende.

 

Projektet har været forelagt et nedsat byggeudvalg med repræsentanter fra skolen samt skolebestyrelsen, der begge har tiltrådt hovedintentionerne heri.

 

Den nye skolebygning har et etageareal på knap 2.000 m². Byggeriet anses for at være lokalplanpligtigt under hensyn til Kommuneplanens krav om sikring af bevaringshensyn og ekstraordinære krav til arkitektoniske hensyn ved nybyggeri og renovering i Indre By inden for Voldgaderne. Desuden vil det være væsentligt for byggeriet, at der sker ændring eller ophævelse af en byggelinie i Kronprinsessegade, fastlagt i byplan nr. 52.

 

Projektet er planlagt sendt i udbud i maj 2007.

 

En præsentation af projektforslaget i uddrag fremgår af bilag 7-9.

 

Bevaringsværdier i karreen

Karreen rummer overvejende fredet bebyggelse, herunder skolens hovedbygning, samt bebyggelse med høj bevaringsværdi i henhold til Bydelsatlas. Bebyggelsen mod Sølvgade danner en markant front mod Kongens Have, dog med Sølvgades Skoles fredede hovedbygning som en tilbagetrukket enkeltbygning. Sølvgade nr. 18 har middel bevaringsværdi i henhold til Bydelsatlas på grund af senere ombygninger, men indgår alligevel på en fin måde i facaderækken.

 

Den lave træbygning i Kronprinsessegade "pigernes gymnastiksal", der forudsættes nedrevet, har middel bevaringsværdi.

 

På gavlen af Sølvgade nr. 18 mod skolegården findes et gavlmaleri af Henry Heerup – en såkaldt "mælkegavl". Københavns Kulturfond finder maleriet bevaringsværdigt og har i 2003 forlænget lejekontrakten for benyttelse af gavlen frem til 1. januar 2008.

 

 

Vurdering

Skolens grund samt to boligejendomme mod Sølvgade (nr. 12-14B og nr. 18) er i Kommuneplan 2005 fastlagt til offentlige formål, mens den øvrige del af karreen er fastlagt til boliger. Der er ikke fastlagt detaljerede bebyggelsesregulerende bestemmelser, herunder bebyggelsesprocent. Bevaringshensyn og særlige arkitektoniske krav skal varetages gennem en lokalplan med en bebyggelsesplan, hvor fredet og bevaringsværdig bebyggelse og anlæg fastlægges, og hvor der desuden fastlægges detaljerede retningslinier for bebyggelsens ydre fremtræden.

 

Udbygning af Sølvgades Skole er således i overensstemmelse med Kommuneplanen, og Plan & Arkitektur vurderer, at det foreliggende projektforslag i sit hovedgreb kvalitativt er tilpasset stedet.

 

Særligt kan nævnes:

  • Den nye skolebygning er i sin ydre form tilpasset bebyggelsen mod Klerkegade og formidler overgang til den lavere bebyggelse ved Sølvgade.
  • Bygningen indgår i kraft af sine proportioner og udkragede facade med antydning af en arkade i fint samspil med genbobygningen og danner sammen med denne et portmotiv mellem den sluttede og mere åbne del af Kronprinsessegade.
  • Bygningens dobbeltfacade mod Kronprinsessegade med en regelmæssigt opdelt yderfacade og bagvedliggende pille/vinduesfacade med et arytmisk forløb vil skabe en særlig spænding, især når der er lys i bygningen, og tolker samtidig på en fin måde klassiske facadeudtryk i kvarteret. Den dobbelte facade fungerer også som støjskærm og "skorsten for naturlig ventilation.
  • Etablering af hegn som en sammenhængende glasstøjskærm, der også integreres i den nederste del af bygningens facade som lysindtag til gymnastiksalen, medvirker til at skabe åbenhed og binde hele skolekomplekset sammen med sin egen identitet.

 

Karreen rummer en væsentlig koncentration af fredet og bevaringsværdig bebyggelse. Den har samtidig en markant beliggenhed København som en del af rammen omkring Kongens Have med velbevaret, overvejende klassicistisk bebyggelse. Sikring af karreens bevaringsværdier vil derfor være af stor betydning for dette væsentlige træk i bybilledet.

 

Lokalplan
Lokalplanforslaget vil fastlægge anvendelsen i overensstemmelse med kommuneplanens rammer til henholdsvis offentlige formål, skole, samt til helårsboliger med mulighed for erhverv i stueetage/høj kælder mod Sølvgade og kollektive anlæg, bl.a. børneinstitutioner.

Bebyggelsens omfang og placering fastlægges gennem bebyggelsesplan, der omfatter hele karreens nuværende randbebyggelse samt de to fredede bygninger inde i karreen – Sølvgades Skole og Klerkegade 25 G-H. Mod Kronprinsessegade fastlægges et byggefelt svarende til den nye skolebygning, der kan opføres i op til 5 etager. Eventuel ny bebyggelse til erstatning for fredet eller bevaringsværdig bebyggelse, der ikke vil kunne istandsættes på grund af brand eller lignende, skal tilpasses bestående bebyggelse i volumen og højde. Ubenyttede tagetager kan indrettes til større helårsboliger.

 

For fredet og bevaringsværdig bebyggelse skal krav til bebyggelsens ydre fremtræden sikre, at kvaliteter og karakteristiske træk for den enkelte bygningstype opretholdes eller genskabes.  Nybyggeriet skal fremstå med et nutidigt arkitektonisk udtryk med udgangspunkt i og respekt for de stedlige bevaringsværdige hovedtræk og proportioner. Der vil blive stillet krav til facadedisponering, materialevalg, farve m.v.

 

Ubebyggede arealer skal anlægges som fælles opholdsarealer for henholdsvis skolen og boligområdet. Sikring af bevaringsværdige træer vil ske ud fra en vurdering af bevaringsværdi. Der skal etableres 1 parkeringsplads pr 100 m² etageareal. Parkering må ikke indrettes på terræn.

 

Der er ikke i en lokalplan mulighed for at sikre Heerups gavlmaleri.  Dette vil bero på en aftale mellem Kulturfonden og ejeren af ejendommen.

 

Miljøvurdering

Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Forvaltningen har vurderet, at der ikke i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer skal udarbejdes en miljørapport i tilknytning til planforslagene.

 

Planforslagene vurderes ikke at medføre, at der skal foretages en miljøvurdering heraf, idet planerne ikke muliggør anlægsarbejder, der er optaget i lovens bilag 3 og 4 eller projekter, som vurderes at få en væsentlig indvirkning på miljøet.

 

Det er herved lagt til grund, at ændringerne i karreen alene omfatter en udvidelse af skolen i form af en tilbygning i karreens nordøstlige del. I den øvrige del af karreen, som rummer overvejende fredet bebyggelse, samt bebyggelse af høj bevaringsværdi , sker ingen nævneværdige indgreb i de eksisterende forhold. Skoletilbygningen er med sin ydre form tilpasset de fredede og bevaringsværdige bygninger i den øvrige del af karreen. Facaden mod Kronprinsessegade er en dobbeltfacade, som foruden det arkitektoniske udtryk fungerer som støjskærm og "skorsten for naturlig ventilation". I lokalplanforslaget sikres det, at kvaliteter og karakteristiske træk for den fredede og bevaringsværdige bebyggelse opretholdes eller genskabes. Eventuelle bevaringsværdige træer vil blive udpeget.

 

Med henblik på forvaltningens afgørelse af, om der i henhold til loven skal udarbejdes en miljørapport i tilknytning til planforslagene, har forvaltningen anmodet Kulturmiljørådet, Kulturarvstyrelsen, Københavns Bymuseum, Vej & Park samt Miljøkontrollen om bemærkninger hertil.

Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over indstillinger, der skal miljøvurderes
Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1.  "Sølvgades Skole" – oversigtskort

Bilag 2.  Eksisterende forhold og arealfordeling

Bilag 3.  Luftfoto

Bilag 4.  Fotos

Bilag 5.  Fotos

Bilag 6.  Fotos

Bilag 7.  Situationsplan med ny skolebygning

Bilag 8.  Ny skolebygning – facader

Bilag 9.  Ny skolebygning – modelfotos

Bilag 10. Lokalplanområde med bevaringsværdig bebyggelse og bygge- felt.

 

 

 

Ulrik Winge


 

Til top