Mødedato: 21.06.2006, kl. 14:00

Byrumshandlingsplanen - 'Enkelt & Billigt 2006'

Se alle bilag

Byrumshandlingsplanen - 'Enkelt & Billigt 2006'

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. juni 2006

 

 

Sager til beslutning

 

23.      Byrumshandlingsplanen - 'Enkelt & Billigt 2006'

 

TMU 396/2006  J.nr. 2149.0003/03

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at det anbefalede forslag danner grundlag for udformningen af 'Enkelt & Billigt'-projekter i området omkring Lergravsparken.

 

at der gives en anlægsbevilling på kr. 5,0 mio. på Vej & Parks Anlægsramme i 2005 (konto 2.22.3, Vejanlæg) til anlæg af 1. etape finansieret af reserveret beløb på Vej & Parks investeringsplan

 

 

RESUME

Forvaltningen har med udgangspunkt i 'Handlingsplan for Københavns Byrum' (godkendt i oktober 2005) samt i Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse af program for 'Enkelt & Billigt' 2006 (TMU 204/2006) udarbejdet nærværende forslag til byrumsforbedring i området omkring Lergravsparken.

 

Efter godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget igangsatte forvaltningen udviklingen at et projekt i samarbejde med tre indbudte rådgivere i området omkring Lergravsparken (bilag 1).

 

Borgerne blev inddraget først ved et orienterende møde, derefter en workshop og til sidst på et borgermøde, hvor de tre rådgiveres forslag blev præsenteret. Borgerprocessen har været i tråd med 'Handlingsplan for Københavns Byrum's intention om at forbedre borgerdialog og proces.

 

De tre rådgiveres forslag er blevet færdiggjort med borgernes kommentarer. Forvaltningen har efterfølgende udpeget en vinder (bilag 2-5), jf. anbefalingerne i nærværende indstilling.

 

Den videre proces er, forudsat udvalgets godkendelse, at forvaltningen og den vindende rådgiver arbejder videre med det anbefalede forslag. Da forslaget er på dispositionsforslagsniveau kræver det en tilretning i forhold til myndigheder og den egentlige forankring i området. Forvaltningen vil på ny inddrage borgerne til en kvalificering af forslaget og derefter igangsætte anlægsarbejderne. Det foreliggende forslag vurderes at kunne realiseres inden for den reserverede ramme til 'Enkelt & Billigt' i 2006 på 5 mio. kr.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Projektet har sit udgangspunkt i, at Bygge- og Teknikudvalget den 12. oktober 2005 godkendte 'Handlingsplan for Københavns Byrum'.

 

'Handlingsplan for Københavns Byrum' sigter på at styrke København som en unik europæisk metropol. Gennemførelse af handlingsplanen sigter på at forbedre og skabe nye byrum gennem en trebenet strategi, der omfatter:

 

Processer: Forbedring af grundlaget for politiske beslutninger og bedre borgerdialog.

Kvalitet: Mere byrum for pengene.

Strategi: En mere helhedsorienteret planlægning.

 

Målet er først og fremmest, at videreudvikle det ene af handlingsplanens 3 "ben" strategien (Kvalitet: Mere byrum for pengene) ved at udarbejde og gennemføre et projekt i området omkring Lergravsparken med tekniske løsninger, som kan understøtte et nyt kvalitetsbegreb, 'Enkelt & Billigt'.

 

I april godkendte, Teknik- og Miljøudvalget (TMU 204/2006) at forvaltningen udarbejdede forslag til og gennemførte et projekt 'Enkelt & Billigt' regi. Området omkring Lergravsparken blev udvalgt som projektområde for en både teoretisk og konkret afprøvning af 'Enkelt & Billigt'-konceptet, som det er defineret i byrumshandlingsplanen (Bilag 1).

 

Forvaltningen inddrog tre tegnestuer (rådgivere) til at deltage i 'Enkelt & Billigt 2006'. Opgaven blev løst i et parallelopdrag, hvor de tre indbudte rådgivere på lige fod deltog og udarbejdede hver sit dispositionsforslag.

 

Formålet med projektet er bl.a. at styrke det eksisterende lokale byliv omkring Lergravsparken. Sigtet med projektet er at løfte byrumskvaliteten i et samlet byområde, bl.a. ved at binde eksisterende og planlagte projekter sammen. Det daglige byliv søges forbedret, f.eks. ved at turen til det lokale supermarked gøres mere attraktiv og oplevelsesrig. Indsatsen skal bl.a. forbedre forbindelsen fra Amagerbrogade til Lergravsparken og Amager Strandpark. Området blev valgt, fordi det rummer stort potentiale for forbedringer og fordi der i kraft af områdefornyelsen, kvarterløft mm. er skabt eller skabes byrumsprojekter som med fordel kan knyttes sammen.

 

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Beskrivelse af det anbefalede forslag (bilag 2-5).

Forslaget til Enkelt og Billigt i området omkring Lergravs-

parken, koncentrerer sig om en række udvalgte byrum langs diagonalen, der løber fra Amager Centret til Amager Strandpark. På denne måde udnyttes de begrænsede midler til både at forbedre enkelte byrum og skabe en overordnet forbindelse for hele byområdet. Ud over diagonalen foretages et antal mindre indgreb, der behandler lokale arealer. Forslaget til Enkelt og Billigt er permanente løsninger, der er nemme at implementere og ikke stiller store krav til drift og vedligeholdelse.

 

Indsatsområder

Indsatsområderne er udvalgt for at forbedre det daglige liv omkring offentlige mødesteder. Deres placering er valgt på grundlag af beboerinterviews og –workshop i området. Indsatsen sigter mod to mål: dels at tage beboernes ønsker om og problemer med bestemte byområder i betragtning og dels at skabe sammenhængende og genkendelige byrum. 

 

Sammenhæng

Indsatsområderne ligger i et linjeforløb og med kort afstand, så de forbindes visuelt. De nye byrum vil danne orienteringspunkter i området og man vil sanse den nye sammenhæng. Ud over den orienteringsmæssige sammenbinding har fokusområderne også fået fælles identitet: fælles koncept omkring belægning og genkendelige møbler og beplantning gør, at man aflæser området som samhørende.

 

Funktion og identitet

I behandlingen af de enkelte indsatsområder er der lagt vægt på, at nyindretningerne både har en funktionel og en identitetsskabende side. Man kan altså både bruge de nye byrum til noget, og blive glad for at se på dem. De forskellige indsatsområder forholder sig til de problematikker, der gør sig gældende for netop det lokalområde. De skaber nye måder at opholde sig i det offentlige rum på og nye muligheder for at møde hinanden og de lokker flere byrumsbrugere til. Samtidigt tilbyder de nye byrum forskellige aktiviteter, så alle aldergrupper og interesser tilgodeses. Indgrebene bærer præg af innovativ tænkning koblet med den karakteristiske åbenhjertede "Amar'kaner"-ånd. Strand og vind, den lokale historie, samt områdets karakter har dannet grundlag for projektets identitetstema.

 

Forvaltningens kommentering af de tre forslag.

Opgaven blev løst i et parallelopdrag, hvor de tre indbudte rådgivere deltog på lige fod og udarbejdede hver sit dispositionsforslag.

Forslagene er blevet bedømt og kommenteret af en intern arbejdsgruppe i Vej & Park. Gruppen har bestået af byrumschef Jon Pape samt repræsentanter fra Vej & Parks fagkontorer.

 

Fælles for de tre forslag

Det er generelt en god bredde i de tre forslag og måden at gå til opgaven på. Det er interessant at se hvordan 'Enkelt & Billigt' konceptet er bearbejdet og forvaltningen har fået mange gode input til den videre proces. Det er planen at konceptet skal afprøves hvert år et nyt sted i byen og erfaringer fra disse projekter er derfor vigtige. En anden god ting ved alle tre forsalg er også tilgangen til borgerne. Der er centralt at områdets beboere er en del af denne type projekter og alle tre forslag tager således borgerinddragelsen alvorligt.

 

Helt konkret kan man sige, at ingen af forslagene er klar til at blive realiseret med det samme. De kræver efterfølgende bearbejdning i større eller mindre grad. Især gælder det brugen af bemaling/thermoplast. Brugen af dette element er i alle forslag bærende og er problematisk i forhold til godkendelse hos vejmyndighederne (trafiksikkerhed).

 

Et vigtigt spørgsmål under udviklingen af både koncept og projekter har været den efterfølgende drift. Det man kan kalde "livscyklus på drift" er en betydelig del af det færdige anlægs succes. Det er blevet taget op i de enkelte forslag, men kan videreudvikles mere.

 

KLAR (bilag 2-5)

Det forslag med tydeligst afsæt i byrumshandlingsplanen. Der er god forbindelse/kobling imellem det byrumshandlingsplanen forslår og nye idéer/tiltag. De valgte steder er gode, og ses som en kvalitet når man ønsker at dyrke det stedsspecifikke. Til det er initiativet med interviews en gevinst for forslaget fordi det er med til underbygge valget af steder.

 

Der er flere sjove påfund med vindposer og vindmøller, som giver projektet et uformelt og humoristisk præg.

 

Flere af løsningerne er dog ikke teknisk mulige (fjernelse af stenvold, trafiktekniske løsninger mv.) så projektet skal justeres i det videre arbejde.

Brugen af bemaling/thermoplast er problematisk og er i flere tilfælde mere en dekoration end et bidrag til at anvende byens rum på en ny og bedre måde.

 

Bedømmelsesudvalget vurderer, at fra KLAR er det mest egnede til realisering af 'Enkelt & Billigt' konceptet i 2006.

ARKITEMA (bilag 6-7)

Bedømmelsesudvalget er enige i det rigtige i at tage udgangspunkt i stedet. Mange af løsningerne forøger de rumlige kvaliteter og løsningerne varierer på en interessant måde. Det er inspirerende og kreative løsninger, som kan animere til alternativ anvendelse af byens rum. Blandt andet er det en god idé med brug af lyd og billede for at stimulere andre sanser. Brugen af projektkategorier er en god måde at programmere på og giver et overblik over intentionerne før disponering.

 

Et centralt kritikpunkt er, at der ingen forbindelse eller kobling er til byrumshandlingsplanen. Punktnedslagene virker tilfældige. Hvis man ønsker at dyrke det stedlige skal de rigtige steder vælges. Bedømmelsesudvalget er ikke enig i alle de valgte steder. Tilgangen til stederne virke enkelte gange for teoretisk.

 

Forslaget savner frodighed, og beplantning fylder ikke meget.

Brugen af bemaling/thermoplast er som nævnt tidligere problematisk.

 

LAND+ (bilag 8-9)

Dette forslag er meget enkelt at forstå og virker derfor nemt at implementere. Styrken ligger i den gode signalværdi og den høje fleksibilitet. Det er et system som er enkelt og billigt at opstille. Det gør at overblik med hensyn til økonomi er god. Systemet har ydermere den fordel, at det kan kombineres på mange måder og opfylde forskellige behov. Det vil også være effektfuldt og være meget synligt det første stykke tid.

 

Bedømmelsesudvalget var begejstret for den frodige tankegang i projektet.

 

Problemet med forslaget er, at det ikke er den unikke løsning til det unikke sted, men derimod en universel løsning som kan anvendes over hele byen. Der er ingen forbindelse eller kobling til byrumshandlingsplanen og bedømmelsesudvalget savner en mere lokal forankring.

 

På enkelte af illustrationerne ser det ud som plantekassen optager rum i stedet for at skabe rum. Det afhænger selvfølgelig af plantevalget, hvilket er svært at vurdere på nuværende tidspunkt.

 

Brugen af bemaling/thermoplast er som nævnt tidligere problematisk.

 

 

 

Økonomi

På Vej & Parks Investeringsplan 2006, der er godkendt af Bygge- og Teknikudvalget den 12. oktober 2005 (BTU572/2005), er der reserveret 5 mio. kr. i 2006 til gennemførelse af pilotprojekter i forlængelse af byrumshandlingsplanen.

 

Forvaltningen foreslår, at der på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg) gives en anlægsbevilling på 5,0 mio. kr. i 2006 til realisering af det anbefalede.

 

Miljøvurdering

Byrumshandlingsplanen er omfattet af forvaltningens positivliste, og det er i overensstemmelse med følgende målsætninger, at planen vil

- fremme en mere bæredygtig balance mellem by og natur ved at styrke og forny "det grønne" i byen - fra pladser og grønne gaderum til parker, kolonihaver og idrætsanlæg

- udbygge og bevare de store træk i kommunens grønne struktur.

- bevare, forbedre og udbygge byens grønne struktur af større naturområder og parker til gavn for de mennesker, der bor, arbejder eller er på besøg i byen.

- tage stilling til, hvordan eksisterende grønne områder og træer kan indpasses i kommende anlæg, og hvordan nye grønne områder og forbindelser kan udvikles i lokalområderne.

 

 

Høring

Området har mange interessenter blandt såvel interesseorganisationer, foreninger, institutioner, myndigheder og lokale borgere. Det har derfor været vigtigt at inddrage og lytte til de mange ønsker og interesser.

 

Forvaltningen har gjort brug af områdefornyelsen kendskab til området samt fået hjælp til det første skridt i inddragelsen af borgerne.

 

Første skridt blev taget ved et indledende borgermøde hvor byrumshandlingsplanen blev præsenteret og idéen om 'Enkelt & Billigt'. På mødet fik borgerne mulighed for at tilmelde sig en efterfølgende workshop.

 

På workshoppen fik borgerne mulighed for, i samarbejde med forvaltningens tre rådgivere, at udvikle idéer og forslag til projekter i området.

Workshoppen skulle sikre, at al nødvendig viden om området kom frem. Hvilke problemer var der, og var der steder, som skulle have særlig opmærksomhed?

 

Det sidste borgermøde blev brugt til at bearbejde og kvalificere de tre forslag, inden den egentlige udvælgelse fandt sted. Der var mulighed for at kommentere og kritisere, såvel positivt som negativt.

 

Borgerproscessen har været intens og har været i tråd med 'Handlingsplan for Københavns Byrum's intention om at forbedre borgerdialog og proces. Det har været et ønske fra forvaltningen, at borgerne ikke skulle igennem en lang proces med mange møder, men derimod kunne se nogle hurtige resultater. Det har ligeledes været et ønske, at perioden fra udvikling af idé til færdigt anlæg var kort.

 

For at sikre projektets videre forankring i området planlægger forvaltningen at lave en følgegruppe, som kan hjælpe under detailprojekteringen.

Interesserede borgere vil have mulighed for at tilmelde sig efter at forvaltningen har informeret grundigt i området samt på Vej & Parks hjemmeside

 

Andre konsekvenser

Det er for nærværende forvaltningens vurdering, at den planlagte forbedring af byrummene ikke vil medføre en reduktion i det nuværende antal parkeringspladser. Skulle det være tilfældet vil udvalget blive orienteret herom.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Luftfoto af opgaveområdet

Bilag 2- 5: Forslag fra KLAR

Bilag 6 og 7: Forslag fra Arkitema

Bilag 8 og 9: Forslag fra Land+

 

 

 

 

Ole Bach


 

Til top