Mødedato: 21.06.2006, kl. 14:00

Ny træplantning på Ålekistevej

Se alle bilag

Ny træplantning på Ålekistevej

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. juni 2006

 

 

Sager til beslutning

 

21.      Ny træplantning på Ålekistevej

 

TMU 403/2006  J.nr. 2241.0011/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

 

at der plantes 58 nye træer i nye og større plantebede på Ålekistevej. Endvidere renoveres parkeringsarealer og cykelsti.

 

 

RESUME

Ålekistevej er i rapporten "Grønne Gaderum, - en strategi for Københavns gadetræer, 1997" prioriteret som et væsentligt led i at fastholde København som en grøn by.

Gaden var beplantet med lindetræer, som i starten af 1990´erne var udlevede og måtte fældes. I 1995 blev der plantet en midlertidig beplantning med popler etableret i de eksisterende plantehuller bl.a. med det formål, at reservere arealet til en senere blivende træplantning. Poplerne var en midlertidig løsning, der hurtigt og billigt kunne skabe frodighed på en lang, bred og monoton gadestrækning i byen.

Forvaltningen har nu udarbejdet et forslag til nye blivende træer på Ålekistevej på strækningen fra Damhussøen til Slotsherrensvej. Forslaget understøtter træplantningsstrategien ved at sikre en sammenhængende, markant træplantning på den 2 km lange lige vejstrækning, der har brug for træer til at give bydelen et varieret og frodigt udtryk. Forslaget omfatter renovering af parkeringsarealer og cykelsti samt etablering af 58 nye træer i nye og større plantebede.

Projektet medfører en reduktion på i alt 53 parkeringspladser. I dag har Ålekistevej i sin fulde længde 272 parkeringspladser, og efter forslagets gennemførelse vil parkeringen blive reduceret til i alt 219 pladser og den samlede natbelægning er beregnet til 83 %.

Strækningen mellem Hyltebjerg Allé- Klitmøllervej med mange etageejendomme vil dog have en natbelægning på over 200%. På denne strækning er parkeringsbehovet større og projektet vil derfor resultere i et større parkeringspres på de tilstødende private fællesveje i lokalområdet. Forvaltningen vurderer ikke, at projektet vil give anledning til yderligere parkeringsproblemer.

Alternativt kan der etableres et mindre antal træer således at der ikke nedlægges parkeringspladser. Forvaltningen anslår at der vil kunne plantes ca. 45 træer uden nedlæggelse af parkeringspladser. Konsekvensen heraf er en mere spredt plantning af træer på strækningen som derfor ikke vil have samme s ammenhængende grønne udtryk som poppeltræsplantningerne giver i dag. Forvaltningen anbefaler derfor ikke denne løsning.

I foråret 2006 er der foretaget et driftstiltag i form af en ringbarkning af poplerne. Hermed vil forvaltningen mindske eventuelle problemer med rodskud, der ødelægger cykelstierne. I efteråret 2006 fældes alle 66 popler.

Træplantningen med tilhørende opretningsarbejder er budgetteret til 4 mio. kr. og finansieres af Vej & Parks driftsmidler, der årligt reserveres til nye træplantninger.

Arbejdet planlægges gennemført i 2006 – 2007.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Ålekistevej hører til byens ringgader i byens yderområder, hvor bebyggelse varierer mellem etageejendomme og villaer. Det er en omkring 2 km lang, lige og monoton strækning med et over 25 meter bredt gaderum, som har brug for træer til at give bydelen et varieret, grønt og frodigt udtryk.

I 2003 gennemførtes en strækningsombygning på Ålekistevej mellem jernbanen og Damhussøen som et led i Trafiksikkerhedsplan for København. Projektets hovedmål var at skabe bedre sikkerhed for fodgængere og har endvidere resulteret i en generel nedsat hastighed på Ålekistevej. Der blev på dele af strækningen etableret midterheller og kørebanearealet blev indsnævret til 1 spor i hver retning.

Træerne på Ålekistevej har siden 1995 været popler plantet i de eksisterende plantehuller, som en midlertidig plantning. Popler er livskraftige, vokser hurtigt og skaber efter få år frodighed ved et ret stort krone- og rodvolumen. På den måde kunne den lange lige Ålekistevej blive grøn igen forholdsvis hurtigt efter fældningen af de gamle træer. Det har derfor været en del af planlægningen, at poplerne på et tidspunkt skulle erstattes af en mere blivende træsort.

Poplernes rodudvikling er nu nået til et stade, hvor cykelstien nogle steder er begyndt at revne og blive ødelagt i asfaltlaget. Det er derfor nødvendigt at fælde træerne snart, inden cykelstien ødelægges yderligere af poppelrødderne.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Projektet omfatter fældning af 66 popler, som erstattes af blivende træer i nye og større plantebede. Der foreslås en renovering af parkeringsarealet og der lægges nyt slidlag på den østlige cykelsti.

Forslagets ide - Princippet for plantningen er at placere træer enkeltvis ud for de sammenhængende etagebebyggelser mens plantningen gøres mere massiv udfor de spredte villa-bebyggelser, hvor træerne placeres parvis.

I en del af etageejendommene er der butikker i underetagen. Ved at placere træerne enkeltvis udfor etageejendommene gøres tilpasningen af træer i de parkeringsfyldte arealer mere fleksibel på denne del af strækningen. Der placeres ikke træer på den stærkt befærdede strækning omkring Jyllingevej og jernbanebroen, ligesom signalkryds og vejudmundinger friholdes for træer af hensyn til trafiksikkerhed og oversigtsforhold.

Træerne friholdes fra gadebelysningen for at sikre, at træernes kroner kan udvikles smukt og harmonisk uden senere at skulle beskæres uhensigtsmæssigt for at frigøre luftledninger.

På trods af varierende afstande mellem træerne er det vigtigt at give oplevelsen af et sammenhængende grønt byrum på hele strækningen. Det opnås ved et genkendeligt beplantningssystem og ved at give trærødderne god plads i plantebedene. Derfor etableres store plantekummer, "superplantekummer" med et stort muldvolumen og et overfladeareal på omkring 12 m2 til hvert træ i både dobbeltkummer og enkeltkummer. Træerne er hermed sikret gode vækstbetingelser i byens ellers noget svære forhold for plantevækst. De store plantehuller giver træerne mulighed for at udvikle sig til fuldkronede træer, både i kraft af det større jordvolumen og fordi der beskyttes mod vintersaltning og påkørsler. Træarten kunne være ask, som har mulighed for at blive store og frodige på dette sted og som har et let løv, der tillader sollyset at trænge igennem kronen.

 

Parkeringsforhold

Valget af en sammenhængende og frodig plantning betyder, at der må reduceres i antallet af parkeringspladser, i alt 53 pladser nedlægges. I dag har Ålekistevej 272 parkeringspladser, som efter forslagets gennemførelse vil blive reduceret til i alt 219 pladser.

Strækningens samlede natbelægning efter forslagets gennemførelse er beregnet til 83 %, svarende til et overskud på 37 natparkeringspladser. Imidlertid er 29 af disse pladser ikke særlig attraktive, fordi der kun kan parkeres i tidsrummet mellem kl. 18-07.

Herunder ses de enkelte deltrækningers parkeringsforsyning efter forslagets realisering 

·     Grøndals Parkvej - Vinkelager, overskud på 13 pl.

·     Vinkelager - Hyltebjerg Allé, parkeringsneutral

·     Hyltebjerg Allé - Jydeholmen, underskud på 2 pl. 

·     Jydeholmen - Klitmøllervej, underskud på 4 pl.

·     Klitmøllervej - Herlufsholmvej overskud på 4 pl.

·     Herlufsholmvej - Jyllingevej, overskud på 15 pl.    (parkering først tilladt efter kl. 18 og frem til kl. 7, hvilke gør at pladserne ikke er særligt attraktive)

·     Jyllingevej - Erikholmvej/Kirkebjerg Allé, overskud på 14 pl. (parkering først tilladt efter kl. 18 og frem til kl. 7, pladserne er ikke særligt attraktive)  

·     Erikholmvej/Kirkebjerg Allé - Slotsherrensvej, underskud på 3 pl.

Parkeringspresset er størst på strækningen mellem Hyltebjerg Allé- Klitmøllervej, hvor der ligger mange etageejendomme. Konsekvensen af de manglende parkeringspladser, er at flere vil søge ned i de lokale sideveje og parkere her. Udover de store krydsende regionalveje er kun fire sideveje til Ålekistevej offentlige veje, mens resten er private fællesveje. Projektet vurderes derfor at ville resultere i en større trafikmængde på de lokale private fællesveje omkring Hyltebjerg Allé.

Der er ikke ændret i de trafikale restriktioner på strækningen.

Arbejdet planlægges gennemført i 2006-2007.

 

Alternativ

Såfremt den eksisterende belægning på parkeringspladserne ønskes opretholdt kan der etableres et mindre antal træer end det foreslåede. Der vil sålede s kunne etableres ca. 45 træer.

Konsekvensen heraf er at vejstrækningen vil opleves mindre grøn end i dag hvor poppeltræsplantningerne opfylder gaderummet.

 

Økonomi

Opgavens budget er på 4 mio. kr. og finansieres af driftsmidler.

 

Miljøvurdering

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste. Til sagstypen er knyttet følgende miljømål:

 

  • "Gadetræerne skal igen præge byen og bidrage til kommunens overordnede mål om at fastholde og udvikle byens samlede karakter af en grøn by", Parkpolitik 2003

 

Ved at plante blivende træer på Ålekistevej har projektet en langsigtet og positiv effekt, der understøtter ovenstående mål om at fastholde og udvikle byens samlede karakter af en grøn by.

 

Høring

Der er ikke foretaget høring af projektet i lokalområdet idet forvaltningen ønsker at afvente Teknik- og Miljøudvalgets afgørelse i sagen.

Forud for anlægsarbejderne foretages en orientering til områdets beboere og til Handelsstandsforeningen, samt pressemeddelelse i lokalavisen.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Skitseforslag – Oversigtsplan

 

 

Ole Bach

 


 

Til top