Forvaltningens indsats for fremkommelighed ved gravearbejder (Udsat sag)
Teknik- og Miljøudvalget skal tage forvaltningens indsats for fremkommelighed ved gravearbejder til efterretning.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,
- at Teknik- og Miljøudvalget tager forvaltningens indsats for øget fremkommelighed ved gravearbejder til efterretning.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen giver hvert år ca. 9.000 gravetilladelser til entreprenører ud over de ca. 1.000 gravninger, kommunen selv udfører. Her er indeholdt en række større infrastrukturprojekter såsom Metro Cityring, Ny Nørreport og Nordhavnsvej.
De mange graverarbejder er med til at påvirke fremkommeligheden i byen. Med i billedet hører, at mange gravninger ikke overholder de stillede betingelser i gravetilladelserne. Dette på trods af forvaltningens administration af godkendelser, koordination og tilsyn (stikprøvekontrol) med gravearbejderne.
Forvaltningen modtager ugentligt ca. 40-50 borgerhenvendelser vedrørende vejarbejder – heraf ca. halvdelen om nedsat fremkommelighed. De fleste borgerhenvendelser kommer fra cyklister.
Forvaltningen har tidligere udarbejdet ”Redegørelse om gravearbejder”, jf. bilag 1, som blev lagt til Teknik- og Miljøudvalget på udvalgets portal den 8. november 2013. I nærværende indstilling beskrives forvaltningens plan og yderligere indsatser for at sikre øget fremkommelighed ved gravearbejder.
Løsning
Væksten i befolkningen i København medfører et behov for at udbygge og vedligeholde forsyningsnettet, ledninger og kloaker, der er gravet ned under vejene.
Hovedproblemerne i forhold til fremkommelighed med nogle af de vejarbejder, der bliver udført i København, er:
- Opgaver, der varer længere, end hvad der er oplyst ved gravetilladelsen – konstateres p.t. i to tilfælde om dagen i gennemsnit
- Forkerte afspærringer, der ikke lever op til forvaltningens vilkår - i ca. 20 ud af de 40 daglige tilsyn bliver gravearbejdet ikke udført efter anvisningerne i gravetilladelsen.
- I mindre grad entreprenører, der arbejder uden gravetilladelse –konstateres p.t. gennemsnitligt to tilfælde om dagen, men det går sjældent mærkbart ud over fremkommeligheden for trafikken.
For at imødekomme den udfordring har forvaltningen igangsat en række initiativer for at sikre fremkommeligheden uanset de mange gravearbejder.
Allerede igangsatte indsatser
Øget dialog med ledningsejerne
Forvaltningen har intensiveret dialogen med ledningsejerne. Forvaltningen afholder kvartalsvise ledningskoordineringsmøde med alle relevante ledningsejere med henblik på i videst muligt omfang at få koordineret planlagte gravearbejder.
Øget dialog med større ledningsejere og brancheforening
Derudover har forvaltningen igangsat et nyt dialogforum med deltagelse af de store ledningsejere (HOFOR, DONG, TDC m.fl.) og entreprenørernes forening (Dansk Byggeri). Med kortsigtet og langsigtet planlægning arbejdes på at mindske varighederne af gravearbejderne og fremme fremkommeligheden, mens gravearbejderne står på.
Endelig har forvaltningen i et brev til de store ledningsejere i foråret 2013 opfordret til, at gravearbejder færdiggøres hurtigst muligt for at mindske generne for trafikanterne, jf. bilag 2.
Øget brug af ejer-rolle
Kommunen har og skal fortsat fremme mobilitetshensynet via sin ejerskabsrolle i de kommunale bestyrelsesposter i forsyningsselskaber og ved at sikre bedre information og kommunikation om gravearbejder.
Styrket informationsindsats
Forvaltningen har fået gjort alle data om gravearbejder offentlig tilgængelig, hvilket bl.a. TOM TOM (GPS-system) er ved at få inkorporeret i deres udstyr. Derudover forventes det, at alle igangværende og kommende gravearbejder bliver synlige på det offentlig tilgængelige kk-kort december 2013.
Det strategiske Vejnet
Vejdirektoratet har etableret Det Strategiske Vejnet med deltagelse af Vejdirektoratet, en række kommuner og Rigspolitiet. Samarbejdet er for nylig igangsat og har til formål at forbedre planlægningen og koordineringen af vejarbejderne på tværs af kommunegrænser og ansvarsområder på en række af de veje i landet, som har den største samfundsøkonomiske betydning.
Øget samarbejde med erhvervslivet
Forvaltningen har igangsat et samarbejde med Københavns City Center for at få gode råd og ideer til at mindske generne for erhvervslivet, når store kommende gravearbejder skal udføres, som det f.eks. vil ske, når Nørregade i 2014 skal graves op. De råd, vi får, vil vi bruge over hele byen, ligesom vi også vil styrke dialogen med erhvervslivet andre steder.
Intelligent Trafikstyring
Forvaltningen arbejder via ITS (Intelligent Trafikstyring) og en igangværende genopretning af trafiksignaler på at øge mulighederne for at lede trafikanter uden om gravearbejde. Endelig er der politisk afsat midler til forberedelsen af en fælles trafikledelsescentral med Vejdirektoratet. Det skal gøre det muligt at lede trafikanterne gennem gravearbejder, selvom de krydser kommunegrænserne.
Systematiske stikprøvekontroller
Forvaltningen har øget sin indsats over for de nævnte problemstillinger bl.a. ved at udføre systematiske stikprøvekontroller som et supplement til det daglige tilsyn.
Mulige yderligere indsatser i fremtiden
Ny lovgivning
Forvaltningen er i dialog med Transportministeriet og KL om nye redskaber i den nye Lov om Offentlige Veje (dog uafklaret hvornår forslaget fremlægges for Folketinget). Konkret arbejder forvaltningen for:
- Der kan indarbejdes incitamenter med bod/belønning med henblik på at færdiggøre gravearbejdet hurtigst muligt.
- Mulighed for vejmyndigheden for effektivt at håndhæve overtrædelser af gravevilkår med afgifter.
- Muligt for forvaltningen at stille krav til entreprenører om særlig certificering til vejarbejder i bygader, som kunne omfatte kompetencer i bl.a. fremkommelighedshensyn, miljøhensyn og sikkerhedshensyn.
Styrkelse af det daglige tilsyn
Forvaltningen har otte vejinspektører, der dagligt fører tilsyn med vejarbejderne. Forvaltningen vurderer, at nogle af de vejarbejder, der bliver udført i København, med en intensiveret tilsynsindsats kan udføres, så det i mindre grad går ud over fremkommeligheden i byen. Forvaltningen kan øge omfanget af det daglige tilsyn til et væsentligt højere niveau ved ansættelse af flere vejinspektører og deres tilstedeværelse i byen. Dette vil kunne bidrage til at sikre:
- Hurtigere tilretning af uhensigtsmæssige gravninger
- Korrekte sikkerhedsmæssige afspærringer
- Øget fokus og opfølgning på at få afsluttet gravearbejdet hurtigst muligt
- Forbedret fremkommeligheden generelt for byens trafikanter
- Bedre tilsyn med entreprenørernes reetableringer.
Forvaltningen er i gang med at vurdere behovet og forsøger at omstille ressourcer til ekstra vejinspektører som udelukkende skal beskæftige sig med tilsyn af gravearbejder og ikke andre administrative opgaver. Skal der gøres en ekstraordinær stor indsats, kræves der tilførsel af yderligere midler til Teknik- og Miljøforvaltningen.
Økonomi
Denne indstilling medfører ikke økonomiske konsekvenser, men spørgsmålet om evt. finansiering af flere tilsynsmedarbejdere på gaderne end forvaltningen selv kan fremskaffe via intern omstilling kan indgå i forbindelse med overførelsessagen i foråret 2014.
Videre proces
Teknik- og Miljøudvalget får ultimo februar 2014 forelagt en samlet indstilling om mulighederne for at øge fremkommelighed ved at foretage ændring i svingbaner, vejkryds mv. på baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning den 19. september 2013 om screening af vejnet. Heri indgår også forslag til finansiering af fremkommelighedsskabende indsatser, herunder øgede tilsyn.
Pernille Andersen
/Niels Tørsløv
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 21. januar 2014
Indstillingen blev taget til efterretning.
Iben Rathje var fraværende under punktets behandling.