Mødedato: 21.01.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Strategi for 2. generations affaldsudbud

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal godkende strategi og principper for 2. generations affaldsudbud samt bemyndigelser til at gennemføre udbud og indgå aftaler fremover.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at den vedlagte udbudsstrategi for 2. generations udbud af indsamling og transport af husholdningsaffald i Københavns Kommune godkendes (bilag 1)
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at indgå aftaler om indsamling og transport af husholdningsaffald efter gennemførelsen af udbuddene
  3. at strategien for kommende affaldsudbud, der kommer hvert 5. år, inden udbud forelægges til godkendelse i Borgerrepræsentationen
  4. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til i fremtiden at gennemføre EU-udbud af indsamling og transport af husholdningsaffald i Københavns Kommune på baggrund af de vedtagne udbudsstrategier

Problemstilling

I 2008-2011 udbød Københavns Kommune for første gang indsamlingen af husholdningsaffald, og indsamlingen forestås i dag af private renovatører. De første kontrakter udløber i 2014, og forvaltningen har derfor udarbejdet en strategi for 2. generations udbud. Strategien tager udgangspunkt i 1. generations udbud, og den understøtter kommunens Ressource- og Affaldsplan 2018 og initiativerne i Klimaplan KBH 2025. Forvaltningen indstiller strategien til godkendelse.

Løsning

Forvaltningen foreslår følgende vision for 2. generations indsamlingsudbud:

  • Kunderne oplever en effektiv indsamling med en høj kundeservice.
  • Kommunen ønsker gennem udbuddene at tiltrække moderne og effektive servicevirksomheder, som aktivt bidrager til, at kommunen når sine mål på klima- og ressourceområdet.

Fokusområder i udbudsstrategien
Visionen for 2. generations affaldsudbud er konkretiseret i følgende fire fokusområder:

  • Kunder. Kunderne sættes i centrum og skal opleve en høj service og effektivitet i vores ordninger. Dette betyder bl.a., at afhentning af affald sker som kommunen har foreskrevet det, og at skraldemændene rådgiver kunderne venligt og professionelt.
  • Effektivitet. De nye kontrakter skal kunne rumme en fortsat effektivisering af affaldsindsamlingen, uden at det går ud over kvaliteten. Kontrakterne skal derfor indeholde incitamenter og værktøjer, som giver kommunen mulighed for at arbejde med driftseffektiviseringer i kontraktperioden.
  • Klima, miljø og ressourcegenanvendelse. Kontrakterne skal understøtte implementeringen af ”KBH 2025 Klimaplanen” og ”Ressource- og Affaldsplan 2018”. Der skal ske en væsentlig reduktion af CO2-udledningen fra indsamlingen, og der vil blive stillet krav om øget trafiksikkerhed og en mere støjsvag affaldsindsamling.
  • Arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøet er fortsat et vigtigt fokuspunkt, da affaldsindsamling er et område med mange udfordringer i skraldemændenes arbejdsmiljø. Kommunens overordnede mål for arbejdsmiljøet skal også gælde for medarbejderne hos de private renovatører, og der vil også i de nye kontrakter blive stillet krav til renovatørerne om bl.a. overenskomstmæssig ansættelse, ansættelse af lærlinge, arbejdsmiljøvilkår (fx arbejdstøj og gode bade- og omklædningsfaciliteter), brug af lifte og slisker samt ergonomisk indrettede biler.

Innovation og udvikling
I forhold til fokus på klima, miljø og ressourcegenanvendelse omfatter udbudsstrategien initiativer til innovation og udvikling.

Gennem dialog med renovatører og leverandører af skraldebiler og anden indsamlingsteknologi, og i et samarbejde med andre nordiske storbyer mv., vil forvaltningen være med til at sikre fokus på innovation og grøn vækst. Der vil blive lagt vægt på brug af alternative drivmidler, udfasning af miljøfarlige forbrugsstoffer og støjdæmpning.

Forvaltningen vil ligeledes prøve nye udbuds- og kontraktformer for at afprøve, om disse kan medvirke til at højne kvaliteten og effektiviteten i affaldsindsamlingen. I 2. generation vil der fx konkret være tale om udbuddet af indsamling af glas, som vil resultere i indgåelsen af en partnerskabsaftale. I den forbindelse forlænges den nuværende kontrakt med et år.

Virksomhedsoverdragelse
Efter en beslutning i Borgerrepræsentationen den 14. juni 2006 blev skraldemændene virksomhedsoverdraget fra R98 til de nye renovatører i forbindelse med 1. generations udbud. Der blev indgået en særlig aftale vedrørende lønvilkår m.m. Aftalen blev en del af udbudsmaterialet og dermed kontraktgrundlaget. Det blev samtidig aftalt med medarbejderrepræsentanterne, at denne aftale skulle udløbe samtidig med, at kon-trakterne for 1. generations udbud ophører.

Ved de nye udbud er kommunen hverken juridisk eller aftalemæssigt forpligtet til at anvende virksomhedsoverdragelse, og forvaltningen anbefaler, at der ikke stilles krav om virksomhedsoverdragelse.

Kommunen er ikke involveret i de overenskomstmæssige forhold. Når de nuværende aftaler udløber, vil der skulle forhandles nye lokale aftaler på plads mellem arbejdsgivere og arbejdstagere inden for rammerne af landsoverenskomsten mv. Kommunen har en interesse i, at de aftalemæssige forhold er afklarede mellem parterne, inden udbuddene annonceres. Forud for udbuddene vil forvaltningen derfor være i dialog med interessenterne i branchen - arbejdsgivere, arbejdstagerorganisation og rådgivere.

Vurdering af tilbud
Forvaltningen anbefaler, at tilbuddene vurderes efter princippet ”det økonomisk mest fordelagtige tilbud” med følgende vægtning af tildelingskriterierne: 

                                                Forslag 2. generation     1. generations udbud

  • Pris                                    70 - 75 %                             50 %
  • Miljø                                  10 - 15 %                             20 %
  • Kvalitet                                ca. 10 %                             15 %
  • Arbejdsmiljø                        5 – 10 %                             15 %

Vægtningen i 1. generations udbud var noget højere for de kvalitative kriterier. Anbefalingen afspejler de fire fokusområder, og forslaget til vægtning for 2. generation skal ses i lyset af, at forvaltningen i dag kender opgaverne til bunds, og at der i 2. generations udbud vil blive stillet en række detaljerede mindstekrav til renovatørerne. Mindstekravene er baseret på forvaltningens erfaringer fra kontraktstyring og samarbejde med re-novatørerne de seneste tre år. De skærpede mindstekrav medfører således, at miljø, kvalitet og arbejdsmiljø tilgodeses i lige så højt omfang i 2. generations udbuddene som tidligere.

I forbindelse med evalueringen af tilbuddene kan der kun gives point for de fordele, som tilbuddene indeholder ud over de stillede mindstekrav. Det vil derfor være begrænset, hvilke forbedringer tilbudsgiverne kan opnå point for.

Ved at anvende kriteriet ”det økonomisk mest fordelagtige tilbud” giver kommunen dog tilbudsgiverne incitament til at byde ind med nye løsninger. Denne mulighed forsvinder, hvis tilbuddene evalueres efter kriteriet ”laveste pris”. Kriterierne beskrives nærmere i bilag 1.

Forhold vedrørende entrepriserne
Opdelingen i entrepriser fastholdes, således at der udbydes 10 bydelsentrepriser samt 5 entrepriser dækkende hele byen: Indsamling af glas, farligt affald, haveaffald og affald i mobilsuganlæg samt entreprisen beholderhåndtering. Se kort i bilag 2.

Kommunen vil tilbyde de vindende renovatører mulighed for at leje sig ind i R98’ tidligere faciliteter på Kraftværksvej.

Den nuværende kontrakt vedr. haveaffald forlænges med 4 måneder, så kontrakten i fremtiden følger kalenderåret af hensyn til den årstidsbestemte indsamling.

Økonomi

Affaldsområdet er takstfinansieret, og området skal hvile i sig selv. Af det totale budget på ca. 570 mio. kr. for 2013 udgør udgifterne til indsamlingen af husholdningsaffald knap 300 mio. kr. (ca. 55 %).

Forvaltningen forventer, at de totale udgifter til indsamling af husholdningsaffald vil falde. Størst prisfald forventes i de bydele, som udbydes først, da prisniveauet i disse pt. er højest. Det forventes, at der også vil være prisfald i de øvrige bydele – afhængigt af de aktuelle konkurrenceforhold.

Det forventede prisfald i forbindelse med udbuddene og effektiviseringen af ordningerne skal medvirke til at skabe økonomisk råderum for nye initiativer i forbindelse med Ressource- og Affaldsplan 2018.

Videre proces

De første udbud i 2. generation bliver annonceret efter sommerferien 2013 med forventet kontraktindgåelse i februar 2014 og kontraktstart 1. september 2014. Den sidste entreprise igangsættes 1. maj 2017. Den forventede tidsplan fremgår af bilag 1.

Forvaltningen starter den praktiske forberedelse af udbuddene og udmøntningen af strategien i konkrete krav og kriterier, og Teknik- og Miljøudvalget vil blive orienteret om indgåelsen af de enkelte kontrakter. 


        Jens Elmelund 
                                                        /Mette Margrethe Elf

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 21. januar 2013
Indstillingen blev udsat.
Til top