Mødedato: 21.01.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse om Utterslev Mose

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget har ønsket en drøftelse af planen for forbedringstiltag i Utterslev Mose i forlængelse af udvalgets behandling af indstillingen om  Københavns Kommunes vandhandleplan.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter forbedringstiltag for Utterslev Mose , herunder ambitionsniveauet for overløbsreduktion, og hvordan indsatsen i omegnskommunerne kan fremmes.

Problemstilling

I forbindelse med den endelige behandling af Københavns Kommunes vandhandleplaner på mødet den 19. november 2012 bad Teknik- og Miljøudvalget om en uddybende diskussion af mulighederne i Utterslev Mose.

Løsning

Udkast til Københavns Kommunes vandhandleplan beskriver kun meget overordnet planerne for genopretningstiltag på vandområderne. Dette skyldes dels, at flere af tiltagene kræver forundersøgelser, dels at detaljeringsgraden i planen er overordnet.

Statens vandplaner skal til fornyet høring, og den endelige behandling af Københavns Kommunes vandhandleplan er derfor udsat. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer, at vandhandleplanen bliver endelig behandlet i første halvdel af 2013.

Forholdene i Utterslev Mose og de undersøgelser, der ligger til grund for handleplanforslaget er med henblik på udvalgets drøftelse uddybet i Bilag 1.

Notatet uddyber bl.a. flg. emner:

1)      Beskrivelse af Utterslev Moses tilstand og dens ”belastningsforhold” (med spildevand). Mosen beskrives som ”dårlig økologisk tilstand” i statens vandplan og modtager hvert år ca. 157.000 m3 spildevand fra Københavns Kommunes og omegnskommunernes overløbsbygværker.

 

2)      Københavns Kommunes hidtidige indsats på området. I perioden 1993-2012 er der gennemført tiltag for over 200 mio. kr. Dette omfatter bl.a. en reduktion af spildevandstilførslen med 90%.

 

3)      Kravene i udkast til statens vandplaner til Københavns Kommune og til omegnskommunerne vedrørende Utterslev Mose. Der stilles krav om at kloakkerne skal kunne klare regnhændelser på 5 mm regn svarende til 5-19 overløbshændelser om året. Der stilles ikke biologiske målkrav i statens vandplaner.

 

4)      Plan for tiltag på Utterslev Mose i udkast til Københavns Kommunes vandhandleplan. Planen omfatter krav til Københavns Energi (HOFOR) om nedbringelse af overløbsmængder og frekvens. Derudover planlægger forvaltningen en række genopretningstiltag, hvoraf de væsentligste er oprensning af Fæstningskanalen og Søborghus Rende samt biomanipulation i form af opfiskning af fredfisk (”skidtfisk”). Som angivet under økonomi vurderes omkostningerne til disse tiltag at være 26-35 mio. kr. Hvis tiltagene skal realiseres, skal finansiering findes i forbindelse med de kommende års budgetaftaler.

Genopretningstiltag i andre vandområder

Udover de mange tiltag der allerede er gennemført og planlægges gennemført i Utterslev Mose, har Teknik- og Miljøforvaltningen fokus på genopretningstiltag i De Indre Søer og centrale parksøer, Ladegårds Å og ikke mindst Harrestrup Å, hvor der ikke tidligere er sket nogen form for indsats, heller ikke på kloaksystemet. Beskrivelser af tiltagene for disse vandområder samt for andre af Københavns vandområder kan ses i Bilag 2 – Københavns Kommunes vandhandleplan..

 

I tabellen nedenfor ses en sammenligning af antal overløbsbygværker og mængden af udledt spildevand pr. år i Utterslev Mose, Harrestrup Å og Amagers Nordre Landkanal.

 

Antal kloakudløbspunkter med regnvandsopblandet husspildevand (overløbsbygværker) til de ferske vandområder

Beregnede mængder af regnvandsopblandet spildevand

 7 til Utterslev Mose

50.000 m3/år

3 til Søborghus Rende

5.000 m3/år

 

25 til Harrestrup Å/Kagså

340.000 m3/år

4 på Amager (Nordre Landkanal)

2.000 m3 vand/år

I alt 39 overløbsbygværker

392.000 m3/år

Som det fremgår af tabellen står overløbsbygværkerne i Harrestup Å for 87% af den mængde regnvandsopblandet spildevand som årligt tilføres de ferske vandområder i København.

Med udgangspunkt i notatet foreslår forvaltningen, at Teknik- og Miljøudvalget drøfter følgende temaer:

·Ambitionsniveauet i handleplanen, både hvad angår overløbsreduktion og genopretningstiltag.  Forvaltningens vurdering er, at ambitionsniveauet er højt og fornuftigt set i lyset af den indsats der allerede er gjort og den indsats der er behov for andre steder. De muligheder der er for at højne ambitionsniveauet kræver forundersøgelser, der er igangsat. Når forundersøgelserne foreligger kan forvaltningen foreslå nye tiltag.

·Muligheder for at fremme indsatsen på spildevandsområdet i omegnskommunerne, politisk og forvaltningsmæssigt. Omegnskommunerne opfylder statens krav for nedbringelse af overløb, men en mulighed vil være at lægge et politisk pres på kommunerne for at få dem til at sætte et højere ambitionsniveau, ligesom Københavns Kommune har gjort det. Som det er i dag udleder omegnskommunerne næsten dobbelt så meget spildevand til mosen, som Københavns Kommune (se bilag 1).

Økonomi

Den fremlagte handleplan vil for Utterslev Mose-området medføre følgende omkostninger, som skal finansieres over kommende års budgetaftaler:

År

Lokalitet

Mio. kr.

2015

Fæstningskanalen, Utterslev Mose

10-15

2016-2017

Utterslev Mose, Nordkanalen, Søborghus Rende

12-16

2018-2019

Utterslev Mose

4

I alt

 

Ca. 26-35

 

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen vil bruge Teknik- og Miljøudvalgets tilkendegivelser i forbindelse med

-          Drøftelser med omegnskommunerne.

-          Udarbejdelsen af den kommende spildevandsplan.

 

 

  
       Jens Elmelund

                                                                  /Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 21. januar 2013
Indstillingen blev udsat.
Til top