Mødedato: 20.09.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Eventuel nedlæggelse af § 14 forbud mod nedrivning af ejendomme beliggende Amagerbrogade 135-137 og Middelgrundsvej 2, Amager Øst

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal varsles et § 14-forbud, der forhindrer nedrivning af en bygning beliggende på hjørnet ved Amagerbrogade 135-137 og Middelgrundsvej 2 med henblik på at udarbejde en ny lokalplan.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der ikke varsles et § 14-forbud overfor ejer og brugerne af ejendommen på hjørnet af Amagerbrogade 135-137 og Middelgrundsvej 2.
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag stillet af Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Socialdemokratiet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 21. juni 2021.

Problemstilling

På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 21. juni 2021 vedtog udvalget, at forvaltningen skal udarbejde indstilling om mulighed for nedlæggelse af et § 14-forbud mod byggeri på Amagerbrogade 135-137 og Middelgrundsvej 2 med henblik på at få udarbejdet en bevarende lokalplan eller lokalplan, der muliggør lavt byggeri.

Ejeren af Amagerbrogade 135 har den 22. marts 2021 ansøgt kommunen om tilladelse til at nedrive eksisterende bygning og opføre en ny bebyggelse på ejendommen. Den nye bygning skal anvendes til aflastningsboliger og botilbud. Stueetagen skal anvendes til publikumsorienteret serviceerhverv i form af en café.

Udvalget skal tage stilling til, om der skal varsles og partshøres et § 14-forbud i henhold til planloven med henblik på at forhindre nedrivning af eksisterende bygning og efterfølgende udarbejde et nyt plangrundlag.

Løsning

Forvaltningen har i en periode på ca. fire år været i dialog med ejeren af Amagerbrogade 135, der ønsker at opføre ny bebyggelse i overensstemmelse med gældende lokalplan 158 med tillæg 1 Amagerbrogade og Kommuneplan 2019.

Ejendommen er omfattet af lokalplan 158 med tillæg 1 Amagerbrogade, bekendtgjort hhv. den 8. juni 1990 og den 24. april 2014. Den oprindelige lokalplan havde til formål at sikre Amagerbrogade som en strøggade med handelsliv, og stueetagerne måtte derfor alene anvendes til publikumsorienterede serviceerhverv. Med tillæg 1 blev det også muligt på en strækning af gaden at indrette liberale erhverv i stueetagen. Lokalplanen regulerer ikke bebyggelsens omfang, placering, friarealer og parkering. Opførelse af en ny etageejendom skal derfor helhedsvurderes efter bestemmelserne i Bygningsreglement 2018 (BR18), kap. 8, § 188. Kommuneplanens bestemmelser indgår i forvaltningens grundlag for helhedsvurderingen.

Ejendommen er placeret i et område, der i Kommuneplan 2019 er fastlagt til boliger (B3-område). I B3-områder må der opføres bebyggelse i op til 20 m højde. Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 110 og friarealprocenten skal være mindst 50 for boliger og mindst 15 for erhverv.

Det ansøgte projekt er ikke fuldstændigt i overensstemmelse med kommuneplanens rammebestemmelser. Forvaltningen er i dialog med bygherre om at tilpasse projektet.

Formelle betingelser for nedlæggelse af § 14-forbud
Efter planlovens § 14 kan kommunen nedlægge forbud mod, at der etableres forhold, som kan hindres ved en lokalplan, uanset at forholdet måtte være i overensstemmelse med en gældende lokalplan. Inden der evt. nedlægges et forbud, skal ejeren og brugerne partshøres herom, så der er mulighed for at komme med bemærkninger til sagen. Det følger endvidere af planloven, at et forbud højst kan nedlægges for et år og skal være begrundet i planlægningsmæssige hensyn. Kommunen skal tillige på forbudstidspunktet have til hensigt at udarbejde en lokalplan.
Forbuddet skal desuden nedlægges, før den disposition f.eks. ændret anvendelse, højde og omfang, der ønskes forhindret, er tilladt af kommunen eller lovligt påbegyndt og inden for rimelig tid efter, at en ansøgning er indgivet.

Forvaltningens vurdering
Det er forvaltningens vurdering, at der i den aktuelle sag ikke nedlægges § 14-forbud mod det ansøgte, da den samlede sagsbehandlingstid overstiger, hvad der må betragtes som en rimelig undersøgelses- og overvejelsestid. Bygherren skal inden for en rimelig tid fra det tidspunkt, hvor kommunen bliver bekendt med projektet, kunne få en afklaring af, om projektet kan gennemføres, eller om kommunen vil forhindre projektet ved at nedlægge et § 14-forbud og efterfølgende vedtage en (ny eller revideret) lokalplan.

Forvaltningen har lagt vægt på, at der er tale om en periode på ca. 3 år og 11 måneder fra bygherre første gang henvender sig med et skitseprojekt til, at kommunen overvejer at nedlægge et § 14-forbud. I forbindelse med projektet har det i hele denne periode været forudsat, at den eksisterende bebyggelse blev revet ned.
Dette understøttes af nylige afgørelser fra Planklagenævnet.

Nedlæggelse af § 14-forbud Amagerbrogade 135-137 og Middelgrundsvej 2
Hvis udvalget alligevel beslutter at fremme en sag om nedlæggelse af et § 14-forbud forudsættes det, at det kan ske med udgangspunkt i planmæssige forhold fx om bevaring af eksisterende bebyggelse eller forhold vedrørende bebyggelsens omfang og udformning.

Bygherre vil kunne prøve lovligheden af § 14-forbuddet ved at indbringe spørgsmålet for Planklagenævnet. Forvaltningen forventer på baggrund af de seneste afgørelser fra nævnet, at klageren vil få medhold i en klage over § 14-forbuddet.

Spørgsmål om eventuel erstatning som følge af et ulovligt nedlagt § 14-forbud kan ikke afgøres af Planklagenævnet, men skal rejses som en selvstændig sag ved domstolene. Det er forvaltningens umiddelbare vurdering, at Københavns Kommune ikke pådrager sig et erstatningsansvar ved nedlæggelse af forbuddet.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt, at der ikke skal varsles et §14-forbud over for ejere og brugere, vil forvaltningen fortsætte behandlingen af bygherres ansøgning om byggetilladelse.

Hvis udvalget beslutter, at der skal varsles et § 14-forbud over for ejere og brugere, vil forvaltningen påbegynde denne procedure med henblik på efterfølgende at nedlægge et § 14-forbud. Sagen vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget, såfremt der kommer væsentlige nye oplysninger i forbindelse med varslingen. Efter nedlægges af et § 14-forbud vil lokalplanforslaget blive udarbejdet. 

Forvaltningen er opmærksom på, at der i denne sag ikke gives meget handlerum for kommunen. Forvaltningen har på baggrund af den særlige interesse for byggesager, hvor eksisterende bebyggelse ønskes nedrevet, indført en ny praksis. For at skabe opmærksomhed om denne type sager tidligere i forløbet, vil udvalget fremover få forelagt en orienteringsliste med aktuelle nedrivningssager, der omhandler ældre byhuse.

                                        Søren Wille

                                                          / Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. september 2021

 

Enhedslisten, Alternativet og Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at:

 

“at der varsles et § 14 forbud mod nedrivning af ejendomme beliggende Amagerbrogade 135-137 og Middelgrundsvej 2, Amager Øst”.

 

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

 

Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning:

“Udvalget nedlægger et § 14-forbud, fordi vi ønsker at bevare de eksisterende bygninger og den lokale kontekst som vidnesbyrd om det historiske Amagerbrogade samt kvarterets og gadens udvikling”.
Til top