Mødedato: 20.09.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forbedringer for gående og cyklister på Damhusdæmningen, Vanløse

Se alle bilag

Der skal tages stilling til projektforslag og frigivelse af midler til ombygning og udvidelse af Damhusdæmningen for at forbedre trafiksikkerhed og fremkommelighed for gående og cyklister. Samtidig hæves en del af dæmningen for at skybrudssikre Damhusengen mod opstuvende vand i Damhussøen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget i bilag 4 danner grundlag for færdigprojektering og anlæg af en ombygning og udvidelse af Damhusdæmningen.
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
      
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 12,6 mio. kr. til færdigprojektering og anlæg på Damhusdæmningen på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

I Budget 2019 (BR 4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 17,6 mio. kr. til en række indsatser til forbedring af trafiksikkerhed og fremkommelighed på den smalle Damhusdæmningen langs Albertslundrutens supercykelsti, hvor der opleves trafikfarlige situationer mellem gående og cyklister.

Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med Vanløse Lokaludvalg udarbejdet projektforslag for indsatserne, jf. bilag 2 til 4 og 7. For at skabe tilstrækkelig bredde til at gående og cyklister kan færdes trafiksikkert på Damhusdæmningen og til skybrudssikring er det nødvendigt at fælde 28 piletræer langs nordsiden af dæmningen. Træerne ud mod Damhussøen mod syd bevares, og der plantes 32 nye piletræer langs Damhusengen. Vanløse Lokaludvalg har tilsluttet sig projektforslaget, jf. bilag 5.

Der skal tages stilling til projektforslaget og frigivelse af anlægsbevilling, så projektet kan gennemføres.

Løsning

Damhusdæmningen er en ca. 280 m lang dæmning mellem Damhussøen og Damhusengen, og går igennem et naturområde med våd- og engområder og beskyttet natur, som er et yndet udflugtsmål. Dæmningen er en del af supercykelstien Albertslundruten og den grønne cykelrute Grøndalsruten og indgår i områdets skybrudssikring. Dæmningen udgør et trafikalt knudepunkt i området og stigende gang- og cykeltrafik har medført behov for forbedringer for både gående og cyklister.   

I Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat midler til en forundersøgelse af muligheden for at forbedre fremkommeligheden og trafiksikkerheden på Damhusdæmningen og de tilstødende stier. I arbejdet med forundersøgelsen medvirkede Vanløse Lokaludvalg samt en lang række interessenter og lokale borgere. Efterfølgende blev der i Budget 2019 afsat midler til en række konkrete indsatser bl.a. forbedringer for gående og cyklister på Damhusdæmningen. Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af dette udarbejdet projektforslag, jf. bilag 2 til 4 og 7.

Forbedringerne for gående og cyklister opnås ved at gangstien og cykelstien udvides i bredden og adskilles med en midterrabat, samt ved etablering af siderabat, supplerende belysning, forbedret stitilkobling m.m. For at skabe bedre opholdsmuligheder etableres to niveaufrie trædæk på henholdsvis søsiden og engsiden af dæmningen, og adgang til engen forbedres med etablering af trætrapper. En mindre del af dæmningen genoprettes i højden for at skybrudssikre Damhusengen mod opstuvende vand i Damhussøen.

Den dobbeltrettede supercykelsti bliver 3,0 meter bred, hvilket er 0,5 meter mindre end den normale standardbredde fastlagt i Kommuneplan 2019, idet en bredere cykelsti vurderes at være uhensigtsmæssig på dette sted med tilgrænsende fredet naturområde og mange fodgængere. Udvidelsen af gangstien til en bredde på 2,8 meter, som er lidt over kommunens mindstebredde på 2,5 meter for denne type gangstier vurderes at være hensigtsmæssig, da mange fodgængere benytter dæmningen. Den øgede bredde af stierne og etablering af midterrabat, siderabat og de øvrige tiltag vurderes at afhjælpe de hidtidige trafikfarlige situationer med fodgængere på cykelstien.

Stibroen Sortebro ved Damhusdæmningens vestlige ende blev udskiftet i 2019 og berøres ikke af projektforslaget. En udvidelse af en eksisterende bådebro og tiltag for forbedring af cykeltrafikken på den tilgrænsende Hyltebjerg Allé, der indgik i grundlaget for Borgerrepræsentationens beslutning i Budget 2019, indgår ikke i projektforslaget. Dette skyldes, at projektforslaget efter ønske fra Vanløse Lokaludvalg indeholder en større ombygning og udvidelse af dæmningens bredde end forudsat i grundlaget for Budget 2019. Dette sker med henblik på at opnå den bedst mulige løsning for forbedring af trafiksikkerhed for gående og cyklister på selve dæmningen, hvilket medfører, at en udvidelse af bådebroen og tiltag på Hyltebjerg Allé, ikke kan rummes indenfor de afsatte anlægsmidler.

Fysisk anlæg igangsættes forventeligt fra medio 2022, når alle myndighedstilladelser foreligger, herunder en dispensation fra Naturbeskyttelseslovens §3, som forelægges på kommende møde i Teknik- og Miljøudvalget, og dispensation fra fredningen af området.

Konsekvenser for bilparkeringspladser og cykelparkeringspladser
Projektet har ingen konsekvenser for bilparkering og cykelparkering.

Konsekvenser for træer
For at kunne tilgodese trafiksikkerhed og skybrudssikring bliver dæmningen 2,6 meter bredere end i dag, hvilket gør det nødvendigt at fælde en trærække med 28 piletræer ud mod Damhusengen, jf. bilag 6. De 28 piletræer står i den øverste del af dæmningens kommende skråning ned til Damhusengen, som ligger mellem 0,9 og 1,3 meter lavere end dæmningen, hvorfor det af hensyn til trafiksikkerhed og dybden til træernes rødder ikke er muligt at bevare disse træer, jf. bilag 7. Der plantes en ny trærække med 32 nye piletræer langs engen. Træerne ud mod Damhussøen berøres ikke af projektet.

I budgetnotat TM181, som lå til grund for Budget 2019, var det forudsat, at projektet kunne gennemføres uden at fælde træer på Damhusdæmningen. Teknik- og Miljøforvaltningen har derfor indledningsvis undersøgt et projektforslag, hvor træerne blev bevaret. Som følge af høringsbemærkninger fra Vanløse Lokaludvalg og ekstern trafiksikkerhedsmæssig gennemgang har Teknik- og Miljøforvaltningen dog konkluderet, at de påtænkte forbedringer for trafiksikkerhed og skybrudssikring ikke kan opnås uden at fælde trærækken og plante nye træer.

Den eksisterende trærække, som foreslås fældet, består af piletræer, som er et hurtigvoksende træ med en forholdsvis kort levetid. Træerne er primært plantet omkring 2009 og i 1960’erne. Seks ud af de 28 træer er tæt på den maksimale levetid for piletræer og trænger til en udskiftning, jf. bilag 6. Forvaltningen vurderer, at den nye trærække indenfor ca. 10 år vil opnå en tilstrækkelig volumen til, at dæmningen igen vil være omkranset af en allé af træer. Syv af træerne, hvoraf seks er døende på grund af alder, er egnede som yngle- eller rastesteder for flagermus, hvorfor der i projektet undersøges, om der er flagermus i de syv træer. I så fald vil der blive etableret tilsvarende levesteder for flagermus i andre eksisterende træer i området, jf. bilag 6. Træfældningen udføres i en periode, der er afstemt med hensyn til eventuelle flagermus.

Tabel 1. Konsekvenser for træer

Antal træer i projektområdet før projekt

Antal træer fældes (forventet)

Alder
(siden plantning)

Antal efter projekt

Ændring

Art (fældede og nye træer)

56

28

Ca. 12 til 60 år

60

+ 4

Pil

Høring
Projektforslaget er udarbejdet i samarbejde med Vanløse Lokaludvalg. Derudover har en række interessenter og lokale borgere medvirket i forundersøgelsen. De modtagne input, der primært vedrørte trafiksikkerhed, fremkommelighed, opholdsmuligheder, adgangsforhold, belægning og naturhensyn, vurderer forvaltningen er tilgodeset.

Lokaludvalget afgav 17. juni 2021 høringssvar til projektet, jf. bilag 5, hvor det fremgår, at lokaludvalget tilslutter sig projektforslaget, og herunder støtter, at piletræerne langs engen skal fældes og erstattes af nye, da lokaludvalget mener, at piletræerne ikke bør prioriteres højere end dæmningens funktionalitet, samt at trafiksikkerheden må have højeste prioritet.

København Politi har givet samtykke til projektforslaget.

Økonomi

I Budget 2019 blev der afsat 17,55 mio. kr. (2019 p/l) til indsatser på Damhusdæmningen og Hyltebjerg Allé. Heraf blev 2,40 mio. kr. (2019 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet ved budgetvedtagelsen. Af den samlede bevilling var 3,95 mio. kr. (2019 p/l) disponeret til udskiftning af Sortebro til en tidssvarende bro ved Damhusdæmningen, heraf var 0,75 mio. kr. (2019 p/l) stjernemarkeret. På Borgerrepræsentationens møde 11. april 2019 blev 3,20 mio. kr. (2019 p/l) frigivet til udskiftning af Sortebro. Med denne indstilling skal den resterende bevilling på 11,95 mio. kr. (2019 p/l) frigives. Det svarer til 12.620 mio. kr. i 2021 p/l og 2022 p/l, jf. tabel 2.

Tabel 2. Anlægsbevillinger - frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/ projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.
(2021 i 2021 p/l, 2022-2023 i 2022 p/l)

2021

2022

2023

I alt

TMU

Damhus-dæmningen

2000 - Ordinær anlæg

2.28.23.3

158

10.698

1.764

12.620

I alt

-

-

-

158

10.698

1.764

12.620

Bevillingen Ordinær anlæg er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens anlægsmåltal. Teknik- og Miljøudvalget besluttede 29. april 2019 at prioritere anlægsmåltal til projektet. Igangsatte anlægsprojekter færdiggøres uanset projektets varighed og tildeles dermed automatisk anlægsmåltal i de kommende år (TMU 17. maj 2021).

I Budget 2019 blev der afsat afledte driftsmidler til projektet på 0,249 mio. kr. (2019 p/l) i 2022 og frem. Midlerne er placeret under Økonomiudvalget og vil i forbindelse med ibrugtagningen blive overført til Teknik- og Miljøudvalget.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, sættes færdigprojektering i gang. Projektet forventes anlagt fra medio 2022 og ibrugtaget primo 2023.

 

Søren Wille

                                                                 /Lone Byskov

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. september 2021

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Til top