Mødedato: 20.09.2006, kl. 14:30

Videreførelse af forsøg med boliggarantibeviser/fortrydelsesret ved opsigelse af en almen familiebolig

Se alle bilag

Videreførelse af forsøg med boliggarantibeviser/fortrydelsesret ved opsigelse af en almen familiebolig

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. september 2006

 

 

Sager til beslutning

 

19.      Videreførelse af forsøg med boliggarantibeviser/fortrydelsesret ved opsigelse af en almen familiebolig

 

TMU 590/2006  J.nr. 408.0002/03

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til overfor Socialministeriet at anbefale en videreførelse af forsøg med udstedelse af boliggarantibeviser i Samvirkende Boligselskaber (SAB) og forsøg med fortrydelsesret ved opsigelse af en almen bolig i Fagforeningernes Boligforening (FB) og Boligselskabet KSB (KSB), herunder med mulighed for opkrævning af gebyr, som foreslået af KSB

 

RESUME

Med henblik på, at opnå øget mobilitet på boligmarkedet, at modvirke ulovlig fremleje og nedbringe antallet af lejligheder, der står "tomme" i længere perioder, godkendte det tidligere By - og Boligministerium i 2001 to forsøg med udstedelse af boliggarantibeviser/fortrydelsesret ved opsigelse af en almen familiebolig i henholdsvis SAB's og KSB/FB's boligafdelinger. De to forsøg er senest forlænget frem til 30. september d.å., og boligorganisationerne har ansøgt Socialministeriet om videreførelse af forsøgene i.h.t. almenboliglovens § 144. Ministeriet træffer afgørelse på grundlag af kommunens indstilling.

 

Begge forsøg retter sig mod beboere, der ønsker at afprøve et nyt parforhold, men - ved udsigten til at komme bagerst i boligkøen hvis forholdet ikke holder - antages at ville være tilbageholdende med at opsige deres "egen" bolig. I SAB's forsøg er målgruppen udvidet til også at omfatte pensionister og efterlønsmodtagere, der overvejer at flytte i sommerhus hele året, men som kan have tilsvarende betænkeligheder ved straks at opgive deres helårsbolig.

 

Forsøgsordningerne indebærer, at beboere indenfor målgruppen i en "garantiperiode" på henholdsvis 2 år (KSB/FB) og 5 år (SAB) kan sikre sig en mulighed for at vende tilbage til en tilsvarende "egen" bolig/helårsbolig, hvis parforholdet/sommerhuslivet senere opgives.

 

På grundlag af de opsamlede erfaringer med bl.a. disse forsøg overvejer Socialministeriet p.t. via en ændring af udlejningsbekendtgørelsen at give boligorganisationerne mulighed for at indføre en form for fortrydelsesret svarende til de nugældende forsøg uden forudgående forelæggelse for Kommunen/Ministeriet. Både Teknik- og Miljøforvaltningen og Socialforvaltningen er positivt indstillet, idet forsøgene vurderes at have frigivet flere boliger - herunder også flere boliger til kommunal anvisning. 

 

Under hensyn til at ændrede regler i løbet af efteråret forventes at fastlægge nye rammer for fremtidige "boliggarantiordninger" har forvaltningen ikke fundet det hensigtsmæssigt på nuværende tidspunkt at gå ind i overvejelser om at ændre forsøgene med henblik på at opnå en højere grad af standardisering. Det indstilles derfor, at forvaltningen bemyndiges til overfor Socialministeriet at anbefale en videreførelse af de to forsøg, herunder med mulighed for, at KSB som ønsket - og i lighed med SAB - fremover kan opkræve et ventelistegebyr.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Det tidligere By - og Boligministerium godkendte i 2001 to forsøg med udstedelse af boliggarantibeviser/fortrydelsesret ved opsigelse af en almen bolig i henholdsvis SAB's og KSB/FB's boligafdelinger. Forsøgene tilsigter at øge mobiliteten på boligmarkedet ved at give adgang til en form for "fortrydelse" i visse situationer, hvor et alment boliglejemål opsiges. Det er samtidig et mål at mindske omfanget af ulovlig fremleje og at undgå, at lejligheder står "tomme" i længere perioder.

 

Ministeriet vurderede oprindeligt, at begge forsøg rækker ud over rammerne for en fleksibel udlejningsaftale, hvorfor også senere forlængelser skulle godkendes af Ministeriet i henhold til almenboliglovens § 144 på grundlag af kommunens indstilling. Begge udlejningsforsøg er senest forlænget af Erhvervs- og Boligstyrelsen frem til den 30. september 2006 efter forudgående behandling i Bygge- og Teknikudvalget den 24. september 2003 (BTU 435/2003).

 

På grundlag af de opsamlede erfaringer overvejer Socialministeriet p.t. en ændring af udlejningsbekendtgørelsen, som vil gøre det muligt for boligorganisationerne at indføre en form for fortrydelsesret svarende til de nugældende forsøg uden forudgående forelæggelse for Kommunen/Ministeriet i hvert enkelt tilfælde. Forvaltningen har tidligere - efter forudgående kontakt til Socialforvaltningen - tilkendegivet overfor Ministeriet, at man vil være positivt indstillet overfor en sådan ændring af udlejningsbekendtgørelsen.

 

I det følgende redegøres nærmere for de to udlejningsforsøg:

 

1. Opsigelse med fortrydelsesret i FB's boligafdelinger (ca. 2.900 boliger) og KSB's boligafdelinger (2.600 boliger).

Forsøget går ud på, at en boligtager, som indgår i et nyt parforhold, i forbindelse med opsigelse af lejemålet skal kunne aftale med boligorganisationen, at vedkommende skal stå først på ventelisten – før bolighavende i samme afdeling eller område – i en toårig periode. Ønsker boligtageren at udnytte denne særlige placering på ventelisten, skal boligtageren anmode om en bolig (til sig selv og den husstand, der fraflyttede) inden, der er gået 2 år fra ophøret af det oprindelige lejemål. Forsøget blev, uanset at Ministeriets godkendelse forelå allerede i 2001, først iværksat i FB's og KSB's afdelinger i andet halvår af 2004.

 

I FB er der i perioden fra 2004 til juli 2006 indgået 29 aftaler om fortrydelsesret, men ingen beboer har til dato benyttet sig af den. I KSB er der i samme periode indgået 35 aftaler om fortrydelsesret og en enkelt har benyttet sig af fortrydelsesretten.

 

FB og KSB vurderer, at forsøget har bidraget til at frigive boliger, som måske ellers ville have stået ubenyttet hen, og opfordrer derfor kommunen og Ministeriet til at arbejde for en ændring af udlejningsbekendtgørelsen med henblik på, at ordningen kan gøres permanent. På det foreliggende grundlag er der søgt om en forlængelse af forsøget frem til 30. september 2008.

 

KSB ønsker fremover at opkræve 500 kr. pr. udstedt fortrydelsesbevis, da ordningen opleves som mere administrativt tidskrævende end forventet.

 

 

2. Udstedelse af boliggarantibeviser i SAB's boligafdelinger (ca. 6.900 boliger).

Forsøget går ud på, at tilbyde enlige beboere, der ønsker at flytte i parforhold, og pensionister/efterlønsmodtagere, der ønsker at flytte i sommerhus, en garanti for igen at kunne få en almen bolig, hvis parforholdet ikke holder eller den pågældende pensionist alligevel ikke har lyst til at bo i sommerhuset. I forhold til det ovenfor under pkt. 1 beskrevne forsøg med fortrydelsesret i FB's og KSB's afdelinger er der således tale om en udvidet målgruppe.

 

Boliggarantibeviset gælder i modsætning til fortrydelsesretten i fem år fra fraflytningstidspunktet. Når man aktiverer sit boliggarantibevis, vil man som udgangspunkt blive tilbudt den første ledige bolig, som svarer til den, man i sin tid fraflyttede. Der vil kun blive givet 2 tilbud ved indfrielse af boliggarantibeviset.

 

De personer, der får et boliggarantibevis, vil blive opnoteret på en særskilt venteliste. Samtidig indebærer boliggarantibeviset, at man automatisk bliver opnoteret på den eksterne venteliste i den pågældende boligorganisation, og at denne opskrivning automatisk ajourføres i garantiperioden. Når garantiperioden på de 5 år udløber og garantibeviset ikke er aktiveret, skal de pågældende tage stilling til, om de ønsker at blive optaget på den almindelige venteliste med overførsel af ancienniteten fra garantiperioden. Der vil ikke være mulighed for at forlænge garantiperioden.

 

Personer der indløser et boliggarantibevis går forud for både opskrevne på de øvrige ventelister og kommunens boligsociale anvisningsret.

 

Et boliggarantibevis koster 900 kr. Beløbet er betaling for opnotering på en særlig venteliste for personer med et boliggarantibevis og op til 4 års ajourføringsgebyr på den eksterne venteliste. Beløbet dækker endvidere udgifter i forbindelse med personlig orientering og rådgivning i forbindelse med udstedelse af et boliggarantibevis i den periode, det gælder. Ministeriet har til kendegivet, at betalingen opfattes som et ventelistegebyr.

 

I perioden fra forsøgets start i SAB den 15. oktober 2001til 31. december 2005 er der i SAB's afdelinger udstedt i alt 236 boliggarantibeviser og kun 38 er indløst. Det vurderes, at der er frigjort flere boliger, som følge af forsøget, og alle, der har indløst et boliggarantibevis i 2005, har fået tilbud om en ny bolig indenfor 3 måneder. Forsøget er efterfølgende udvidet til også at omfatte 18 boligorganisationer udenfor København. En samlet evaluering (også omfattende boligorganisationer udenfor København) vedlægges som bilag 1. 

 

 

Vurdering

Forvaltningen er enig i, at der i en situation med lange ventelister til en almen bolig, kan være behov for særlige tiltag for at stimulere omsætningen og minimere omfanget af ulovlig fremleje og lejligheder, der står tomme.

 

Som nævnt ovenfor er Socialforvaltningen enig i den positive vurdering af forsøgene, da de antages at frigøre flere boliger - ikke kun til de ordinære ventelister, men også til kommunal anvisning.

 

Udover de to heromhandlede forsøg har Ministeriet - efter anbefaling fra kommunens Bygge- og Teknikudvalg i mødet den 7. december 2005 (TMU 682/2005) - godkendt et lignende forsøg i De Vanføres Boligselskab for Københavns Kommune (DVB) frem til  31. juli 2007. Målgruppen er individuelt formuleret i alle tre forsøg og "garantiperioden" varierer fra 2 år i FB/KSB forsøget til 5 år i SAB's forsøg, hvor DVB's forsøg har en garantiperiode på 3 år.

 

Under hensyn til at ændrede regler i løbet af efteråret forventes at fastlægge nye rammer for fremtidige "boliggarantiordninger" finder forvaltningen ikke, at der på nuværende tidspunkt er behov for at ensrette de tre forsøg. Det indstilles derfor, at forvaltningen bemyndiges til overfor Socialministeriet at anbefale en videreførelse af de to forsøg, som ellers udløber den 30. september d.å.

 

Forvaltningen har ikke bemærkninger til KSB's forslag om fremover - ligesom SAB - at opkræve et gebyr for administration af ordningen. 

 

 

Offentliggørelse

Det forudsættes, at boligselskaberne orienterer alle nuværende og kommende beboere i de boligafdelinger, der berøres af forsøget. Oversigten over udlejningsforsøg, som kan ses på Plan & Arkitekturs hjemmeside www.planogarkitektur.kk.dk ajourføres, når Ministeriets godkendelse af forsøget foreligger. Da forsøgene har karakter af et tilbud til eksisterende beboere, som kun i begrænset omfang vil kunne påvirke den almindelige ventelisteudlejning, forudsættes kommunens offentliggørelse begrænset hertil.

 

Økonomi

-

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes

 

 

BILAG VEDLAGT

1. Rapport 2005 - Boliggarantibeviset (KAB)

 

 

 

Ulrik Winge


 

Til top