Mødedato: 20.09.2006, kl. 14:30

P-anlæg i indre brokvarterer: Udbudsgrundlag for udbud af de 4 første kommunalt etablerede P-anlæg

Se alle bilag

P-anlæg i indre brokvarterer: Udbudsgrundlag for udbud af de 4 første kommunalt etablerede P-anlæg

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. september 2006

 

 

Sager til beslutning

 

12.      P-anlæg i indre brokvarterer: Udbudsgrundlag for udbud af de 4 første kommunalt etablerede P-anlæg

 

TMU 616/2006  J.nr. 310.0013/03

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender

at Københavns Kommune udbyder etablering og teknisk drift af de 4 første kommunalt etablerede underjordiske, fuldautomatiske P-anlæg

 

RESUME

På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. marts 2006 blev det godkendt, at der udarbejdes et udbudsgrundlag for kommunalt etablerede P-anlæg, som et led i realiseringen af parkeringsprojektet.

Udbudet henvender sig til entreprenører/leverandører, der via prækvalifikation inviteres til at byde på etablering af de første 4 fuldautomatiske P-anlæg inklusive driften i en periode på minimum 5 år.

P-anlæggene etableres af Københavns Kommune under kommunale grundarealer, gader eller pladser. De 4 P-anlæg er: Leifsgade på Islands Brygge med ca. 300 parkeringspladser, Under Elmene på Amagerbro med ca. 160 parkeringspladser, Nørre Allé på Nørrebro med ca. 120 parkeringspladser og Kastelsvej på Østerbro med ca. 100 parkeringspladser.

Anlægsomkostningen for det enkelte anlæg vil bestå af udgiften til indkøb og etablering af selve P-anlægget under jorden samt omkostningen ved retablering af overfladen i begrænset omfang, jf. indtegnet grænse på bilag 3 - 6.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Teknik- og Miljøudvalget godkendte på mødet den 8. marts 2006 (TMU 126/2006), igangsætning af kommunalt etablerede P-anlæg, som et led i realiseringen af parkeringsprojektet. Etableringen er opdelt i 3 faser, som løber i perioden 2006 - 2014. Fase 1 omhandler realisering af de første 1300 parkeringspladser i anlæg, samt nedlæggelse af de første 325 gadeparkeringspladser i perioden 2006 - 2009.

Forvaltningen har som grundlag for etableringen af P-anlæggene udarbejdet en behovsanalyse, som viser, hvor der er underskud/overskud af parkeringspladser til beboerparkering i de indre brokvarterer. På baggrund af behovsanalysen, samt en vurdering af mulige placeringer, er der udarbejde t en bruttoliste for placering af nye P-anlæg i de indre brokvarterer.

I perioden 15. marts til 15. maj 2006 gennemførtes en offentlig borgerdialog om udpegede lokaliseringer for P-anlæg. Det blev fra starten af dialogfasen gjort klart, at det endelige forslag til lokalisering af P-anlæggene vil blive baseret på dels de forslag og anbefalinger, borgerne fremkommer med, og dels på de alternative løsningsforslag, som private foreslog under dialogprocessen.

Teknik- og Miljøudvalget vedtog på sit møde den 23. august 2006 forvaltningens indstilling om "Lokalisering af parkeringsanlæg i parkeringsprojektets fase 1" (TMU 510/2006).

I umiddelbar forlængelse af borgerdialogen har forvaltningen valgt lokaliteter i fire brokvarterer, der er egnede til at gennemløbe et projektforløb for de første underjordiske, fuldautomatiske P-anlæg. Formålet med denne "kickstart" er at modne markedet for denne type løsninger og opnå viden og erfaring om planlægnings-, projekterings- og udbudsfasen, som kan "strømline" processen med udviklingen af de efterfølgende projekter.

De første 4 valgte lokaliteter er:

1) Islands Brygge                 Leifsgade (under et areal, hvor der i dag er boldbane og bemandet legeplads)

Borgerne har her peget på lokaliteten som ideel og med mulighed for et grønt byrum.

2) Amagerbro                      Under Elmene (under et areal, hvor der i dag er dækningsgrave)

Borgerne har her peget på lokaliteten som vigtig, da behovet for parkeringspladser er meget stort.

3) Østerbro                          Kastelsvej (under gaden)

Borgerne har her peget på lokaliteten, da der er et stort behov for parkeringspladser og rimeligt gode tilkørselsforhold.

4) Nørrebro                         Nørre Allé (under et areal, hvor der i dag er parkeringspladser)

Borgerne har her selv peget på lokaliteten og der er stort behov for parkeringspladser.

 

På Vesterbro har det vist sig muligt at leje et eksisterende P-anlæg i Rejsbygade. Hvis dette P-anlæg lejes af kommunen, så vil det kunne dække behovet for parkeringspladser i området, og kommunen undgår dermed at etablere et nyt P-anlæg i dette område. Borgerne har generelt støttet denne mulighed og forvaltningen vil udarbejde en særskilt indstilling herom.

 

Resultatet af udbudet for de første 4 kommunalt etablerede P-anlæg forventes at kunne foreligge i januar 2007, hvorefter det vil blive forelagt de politiske udvalg til godkendelse. Efter den politiske godkendelse vil der kunne underskrives kontrakt med valgte totalentreprenører.

Udbudsmaterialet for de kommunalt initierede P-anlæg er under udarbejdelse og udbudsbekendtgørelsen for det begrænsede udbud planlægges afsendt umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse af nærværende indstilling. I bilag 1 er beskrevet, hvad udbudsmaterialet vil komme til at omfatte.

 

Uddybning af indstilling

Udbudet omhandler de første 4 fuldautomatiske P-anlæg og udbydes i begrænset EU-udbud i totalentreprise. Udbudet vedrører projektering og opførelse, samt 5 års drift og vedligehold af de fuldautomatiske P-anlæg. Resultatet af udbudet forventes at foreligge i januar 2007.

 

Kontraktparten skal på Københavns Kommunes vegne drive P-anlægget i 5 år regnet fra overdragelsen med en mulighed for forlængelse på yderligere 3 år. Dette giver Københavns Kommune mulighed for efter de 5 år, at udbyde driften af P-anlæggene samlet, for så vidt angår den bygningsmæssige drift, driften af de mekaniske dele og driften af billet/kortautomat.

 

Terminalbygning

De terminalbygninger, som skal etableres ved hvert af anlæggene, designes af KHR-arkitekter, som er valgt ved EU-udbud af rådgiverdelen. Til at kvalificere terminalbygningernes design vil der blive nedsat en gruppe bestående af Stadsarkitekten, Vej & Parks Byrumschef og Projektchefen for P-anlæggene. Det forventes at terminalbygningerne vil indgå som en del af udbudsmaterialet for de enkelte P- anlæg.

 

Tidsplan for de 4 første underjordiske P-anlæg

Borgermøder                                             Okt./nov. 2006

Udsendelse af udbudsmateriale                                        Nov. 2006

Modtagelse af tilbud                                                        Jan. 2007

Godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget    Jan./feb. 2007

Godkendelse i Økonomiudvalget                                      Feb./mar. 2007

Godkendelse i Borgerrepræsentationen      Mar./apr. 2007

Start projektering- og anlægsperiode                                Mar./apr. 2007

Aflevering af anlæg                                                          Sep. 2008

 

Procesbeskrivelse for overfladedel

Efter afholdt udbud vedr. P-anlæggene og Borgerrepræsentationens godkendelse heraf igangsættes en proces for udvikling af P-anlæggenes overfladedel.

Vej & Park planlægger at udbyde en rådgiveropgave, omfattende bistand i forbindelse med indretning af de byrumsmæssige overflader ved de enkelte P-anlæg.

Udarbejdelse af projektforslag for overfladerne planlægges at ske i løbende dialog med de lokale borgere og erhvervsdrivende. Dialog med borgere og erhvervsdrivende vil tage afsæt i forudgående borgerdialog vedrørende byrumsforbedring i henhold til P-strategien og dertil knyttede byrumsforbedringer.

Projektforslag for P-anlæggenes overfladeløsninger vil blive forelagt til politisk godkendelse i forbindelse med ansøgning om anlægsbevilling forinden udbud af anlægsarbejdet. Af kortbilagene fremgår en største udstrækning af overfladearealet, idet der vil blive søgt løsninger, hvor det omhandlede område (og dermed omkostningen) vil blive søgt begrænset.

Tidshorisonten for udvikling af overfladeforslagene med løbende borgerdialog er 1 år fra Borgerrepræsentationens godkendelse af resultatet af udbudet af de 4 P-anlæg.

Processen for overfladedelen vil blive koordineret med processen for etablering af selve de underjordiske P-anlæg.

 

Tidsplan for overfladedel

Udbud af rådgiverydelse                                                  Mar./apr. 2007

Valg af rådgiver                                                               Maj/jun. 2007

Borgerdialog                                                                    Sep. 2007

Disposi tionsforslag                                                           Dec. 2007

Godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget    Jan./feb. 2008

Godkendelse i Økonomiudvalget                                      Feb./mar. 2008

Godkendelse i Borgerrepræsentationen                            Mar./apr. 2008

Projektforslag                                            Jun. 2008

Udbud                                                                             Aug. 2008

Anlæg af overfladedelen                                                   Dec. 2008

 

 

Økonomi

Omkostningen til udbudet afholdes inden for den driftsramme der er til rådighed for parkeringsprojektet i 2006.

 

Anlægsomkostningen for det enkelte anlæg vil bestå af udgiften til indkøb og etablering af selve P-anlægget under jorden samt omkostningen ved retablering af overfladen i begrænset omfang, jf. indtegnet grænse på bilag 3 - 6.

 

Miljøvurdering

Parkeringsprojektet er blevet miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste.

 

Udbudsprocessen som igangsættes med denne indstilling, har ikke betydende miljømæssige forhold.

 

I udbudsmaterialet vil der blive stillet de relevante krav, som er angivet i Københavns Kommunes retningslinier for "Miljø i byggeri og anlæg".

 

Der er igangsat en "VVM-screening" af lokaliteterne med henblik på at afklare, om der skal udarbejdes en egentlig VVM-redegørelse. Det er forvaltningens foreløbige vurdering, at de udvalgte lokaliteter ikke kræver VVM-redegørelse.

 

Høring

Efter godkendelse af denne indstilling i Teknik- og Miljøudvalget planlægges gennemført et borgermøde i hvert af de 4 brokvarterer, hvor forvaltningen vil informere om de udvalgte lokaliteter og de videre planer for projektet. Yderligere foretages en høring med henblik på at indhente borgernes kommentarer til de enkelte lokaliteter og placering af terminalerne.

 

De endelige tilbud forventes forelagt for Borgerrepræsentationen med henblik på godkendelse i marts/april 2007.  Herefter vil borgerne få lejlighed til, ved endnu et borgermøde i hvert brokvarter, at blive hørt vedrørende udformning af overfladen af P-anlægget.

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1:   Notat vedrørende udbud

Bilag 2:   Oversigtskort - København med de 4 lokaliteter

Bilag 3:   Leifsgade - placering af anlæg

Bilag 4:   Under Elmene - placering af anlæg

Bilag 5:   Nørre Allé - pla cering af anlæg

Bilag 6:   Kastelsvej - placering af anlæg

 

 

 

Ole Bach


 

Til top