Mødedato: 20.09.2006, kl. 14:30

Lokalplan "Indertoften"

Se alle bilag

Lokalplan "Indertoften"

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. september 2006

 

 

Sager til beslutning

 

1.      Lokalplan "Indertoften"

 

TMU 592/2006  J.nr. 611:213.0001/05

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan "Indertoften" vedtages endeligt med de under sagsbeskrivelsen foreslående ændringer af bestemmelser i § 5 om bebyggelsens omfang og placering samt § 7 om ubebyggede arealer.

 

RESUME

I forbindelse med den offentlige høring vedrørende forslaget til lokalplan er der modtaget 20 henvendelser, hvoraf fire er fra offentlige myndigheder m.v. Henvendelserne omfatter bevaringsværdig bebyggelse, bebyggelsens omfang og placering samt anvendelse, trafik og parkering, lokalplanproces samt jordforurening. Der er bl.a. ønsker om, at lokalplanområdet indgår i en helhedsplan for Vanløse Bymidte.

På baggrund af henvendelserne foreslår forvaltningen ændring i lokalplanen i forhold til forslaget således, at der fastlægges en grønning mellem ny bebyggelse langs Indertoften og skellet til villaerne ved Løvholmen. Endvidere foreslår forvaltningen, at bebyggelse med tilbagerykkede facader mod Jernbane Allé og jernbanens areal trækkes yderligere tre meter tilbage af hensyn til en bedre rumlig sammenhæng med det eksisterende byrum i forbindelse med Frode Jakobsens Plads. En del af denne bebyggelse foreslås ændret fra forslagets 3½ etager til 4 etager af hensyn til en bedre bygningsmæssig markering i forhold til den overfor liggende centerbebyggelse ved den ovennævnte plads. For en hensigtsmæssig afslutning af bebyggelsen i forlængelse heraf ind mod området foreslås b ebyggelsen ændret fra 2-3½ etager til 2-3 etager med en ændret afgrænsning af de berørte byggefelter.

Henvendelserne giver ikke forvaltningen anledning til at foreslå yderligere ændringer af forslaget til lokalplan. Således fastholdes bl.a. uændret byggemulighed langs Indertoften mod Løvholmen under hensyn til, at bebyggelsen er disponeret indenfor rammerne for lokalplanlægningen i henhold til Kommuneplan 2005. Endvidere er den højeste del af bebyggelsen trukket længst væk fra skel af hensyn til lys- og skyggeforhold, således at baghaverne langs Løvholmen alene berøres af skygger om morgenen (ved sommersolhverv og jævndøgn). Bebyggelsen fortættes ud mod Jydeholmen ved en tilstræbt bygningsmæssig markering på hjørnet af Jydeholmen og Indertoften og fremstår lavere inde i området.

Forvaltningen vurderer, at lokalplanen med de anbefalede ændringer giver et godt grundlag for at videreføre den tilstræbte udvikling af Vanløse Bymidte ifølge kommuneplanen også uden en helhedsplan.

Det foreliggende projekt fra fa. Ferring er i overensstemmelse med kommuneplanen. Kommunen er dermed forpligtet i henhold til planloven at fremme en lokalplan mest muligt.

De foran nævnte foreslåede bygningsmæssige ændringer i lokalplanen skønnes at være af en sådan karakter, at der i henhold til planlovens § 27, stk. 3, skal foretages supplerende høring af parter, der berøres på væsentlig måde. Såfremt Teknik- og Miljøudvalget tiltræder nærværende indstilling, vil forvaltningen effektuere den supplerende høring, inden sagen forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Hvis der modtages mange og/ eller væsentlige indsigelser, vil sagen dog først blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget på ny.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen har den 6. april 2006 (BR 243/06) tiltrådt Teknik- og Miljøudvalgets indstilling af 22. marts 2006 om offentliggørelse af lokalplanforslag "Indertoften". Forslaget er begrænset af Jernbane Allé, Jydeholmen, vestskellet af ejendommene langs Indertoften, jernbanens terræn og Klingseyvej.

Offentliggørelsesmateriale omfattende indstillingen samt orienteringspjece og -folder vedlægges til gennemsyn som bilag A. Materialet indeholder baggrund og indhold vedrørende forslaget til lokalplan, herunder tegninger med angivelse af gadenavne og lignende, hvortil der refereres i nærværende indstilling.

 

Baggrunden for lokalplanen er medicinalvirksomheden Ferrings ønske om at flytte sine aktiviteter fra virksomhedens ejendomme ved Indertoften og udvikle området til et blandet bolig- og serviceområde. Fa. Ferring har i den forbindelse udarbejdet skitseforslag til en fremtidig omdannelse og bebyggelse af området. For at se omdannelserne i en planmæssig sammenhæng er der medtaget hele området ud til de omliggende veje, som er nævnt ovenfor.

 

Lokalplanforslaget er udarbejdet i overensstemmelse med rammerne for lokalplanlægning, herunder bestemmelserne om detailhandel, i Kommuneplan 2005.

 

Fa. Ferring har under udviklingsselskabet Indertoften ApS tilbudt, at minimum 10 % af boligerne indrettes som økonomisk overkommelige for personer med jævne indkomster, jf. afsnittet Billige boliger i ovennævnte indstilling af 22. marts 2006.

 

Under Teknik- og Miljøudvalgets behandling af lokalplanforslaget blev forvaltningen bedt om at undersøge muligheden for cykling på stien fra Klingseyvej til Jernbane Allé (Vanløse Station). Der henvises herom til bemærkningerne i det efterfølgende afsnit angående henvendelser om trafik og parkering.

 

Offentliggørelse

Lokalplanforslaget har været offentliggjort i perioden 26. april til 29. juni 2006. Der er udsendt i alt 353 foldere til ejere, beboere og brugere samt 45 foldere til interessegrupper, foreninger og lignende. Forslaget blev annonceret den 25. april 2006 i Vanløse Bladet.

 

Den 27. maj 2006, kl. 19-21, blev der i Vanløse Kulturhus afholdt et borgermøde om det offentliggjorte forslag, hvor der deltog 45 borgere. Mødet var tilrettelagt som et orienteringsmøde, hvor repræsentanter fra Borgerrepræsentationens partier var indbudt til at deltage. Der vedlægges som bilag 1 et referat fra borgermødet samt bilag 2 resultatet af de evalueringsskemaer, som blev omdelt på mødet. Som det fremgår af referatet, blev der fortrinsvis drøftet boligformer, facader, handel, trafik og parkering. Ifølge evalueringen var der overvejende tilfredshed med mødets gennemførelse og form, dog savnedes politisk repræsentation.

 

Herudover har der i offentliggørelsesperioden været mulighed for via Internettet at søge oplysninger om planforslaget på en særlig hjemmeside. Denne indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for at fremføre synspunkter vedrørende forslagene. Denne mulighed er benyttet i to tilfælde. Hjemmesiden indeholdt endvidere mulighed for at fremsende indsigelser via e-mail. Muligheden blev udnyttet i syv tilfælde.

 

Der er i offentliggørelsesperioden modtaget 20 henvendelser, hvoraf fire er fra offentlige myndigheder. Endvidere er der efter perioden modtaget en rettelse til en i øvrigt rettidig fremsendt henvendelse. Henvendelserne med bilag vedlægges til gennemsyn som bilag B. En oversigt over henvendelserne og indholdet heri vedlægges som bilag 3.

 

Henvendelser fra offentlige myndigheder m.v. og fra ejere, beboere, brugere, interessegrupper m.fl.

Indholdet af de fire henvendelser fra offentlige myndigheder m.v. og af de 16 henvendelser fra ejere, beboere, brugere, interessegrupper m.fl. fremgår som nævnt ovenfor af bilag 3. Bemærkninger til henvendelserne indgår i det efterfølgende afsnit Hovedsynspunkter i henvendelserne modtaget i offentliggørelses-perioden og forvaltningens bemærkninger.

 

Hovedsynspunkter i henvendelserne modtaget i offentliggørelsesperioden og forvaltningens bemærkninger

I de modtagne henvendelser fremføres der generelt udsagn, der kan sammenfattes til de efterfølgende i punkterne A-E anførte hovedsynspunkter. Forvaltningens bemærkninger er knyttet umiddelbart til de enkelte punkter.

 

A. Bevaringsværdig bebyggelse (henvendelserne nr. IV og 9)

·      Kulturmiljørådet for Københavns og Frederiksbergs kommuner ønsker industribebyggelserne på ejendommene matr. nr. 3312, 12 az og 113 Vanløse bevaret af kulturhistoriske grunde, herunder bebyggelserne på de to førstnævnte ejendomme, der har tilhørt Skofabrikken Dana Sko, i sin helhed. Rådet efterlyser klare retningslinier for behandlingen af kulturarven i planlægningen.

·      Bygherren ønsker uanset tidligere fremførte bevaringsønsker fra Københavns Bymuseum at nedrive bebyggelsen på matr. nr. 13 az Vanløse på grund af dennes dårlige stand og jordforurening.

 

Bemærkninger

I Bydelsatlas Vanløse, der er udarbejdet af Skov- og Naturstyrelsen og Københavns Kommune i 1996, er bebyggelserne på matr. nr. 3312 og 12 az Vanløse klassificeret med middel bevaringsværdi. De er i den forbindelse vurderet til trin 4 i en skala fra 1 til 9, hvor trin 1-3 er udtryk for høj bevaringsværdi, 4-6 for middel bevaringsværdi og 7-9 for lav bevaringsværdi. Bebyggelsen på matr. nr. 113 Vanløse er ikke registreret.

 

Vurderingen er en vejledende registrering, der indgår som en del af grundlaget ved udarbejdelse af bl.a. lokalplaner, hvor spørgsmålet, om bygninger bør bevares, bliver vurderet. Efter sædvanlig lokalplanpraksis i Københavns Kommune skal også bygninger på trin 4 i lighed med bygninger på trin 1-3 afvejes konkret i forhold til lokalplanrelevante forhold.

 

I lokalplanforslaget er bebyggelsen på matr. nr. 3312 Vanløse fastlagt som bevaringsværdig, da forvaltningen vurderer, at den indgår i en arkitektonisk bevaringsværdig sammenhæng. Dette er derimod ikke vurderet for så vidt angår bebyggelsen på matr. nr. 12 az og 113 Vanløse. Der er her som i andre lignende situationer tale om en helhedsvurdering inden for planlovens rammer, hvor såvel de enkelte bygningers bevaringsværdi som deres placering i en bebyggelsesmæssig sammenhæng er indgået. I denne helhedsvurdering er indgået en rapport "Industrisamfundets Kulturarv", hvori der foranlediget af Kultu rarvsstyrelsen og med deltagelse af Københavns Bymuseum er udpeget en række særlige bevaringsværdige industriminder bl.a. i København Kommune. Dette er sket med henblik på sikring af dele af den industrielle kulturarv. Lokalplanområdet er ikke heriblandt.

 

B. Bebyggelsens omfang og placering samt anvendelse (henvendelserne nr. II, 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15 og 16)

·      Der ønskes en helhedsplan med deltagelse af det kommende Lokaludvalg i Vanløse for Vanløse Bymidte, hvor der foruden lokalplanområdet også indgår Frode Jacobsens Plads, herunder kulturhuset m.v., og arealerne nord for Vanløse Station, herunder Vanløse Torv. Der skal heri indgå behovet for detailhandel, kulturelle aktiviteter m.v. samt trafik- og parkeringsforhold, jf. også det neden for nævnte punkt C. Trafik og parkering. Dele af pladsarealer foreslås forberedt for overdækning. Det foreslås, at der udskrives en arkitektkonkurrence, og at kommunen om fornødent foretager ekspropriation. Lokalplanen ønskes ændret, så den kun medtager det mest nødvendige af hensyn til ønsket om en helhedsplan. Der er ligeledes fremsat ønske om, at lokalplanen ikke gennemføres.

·      Der fremføres synspunkter på den ene side om reducering af udnyttelsen af området i forhold til forslaget med mindre boligandel, men gerne med forøget andel til handel, service og offentlige formål. De højeste huse bør ligge i midten af området og mod nord ved S-banen. Der er skitseret åben struktur med pavilloner, grønne passager, torve- og festplads inde i området over et parkeringsdæk. Eksisterende administrationsbygning foreslås bevaret, eventuelt med indretning af hotel og konferencefaciliteter m.v. På den anden side er der foreslået en  mere intensiv udnyttelse af området i forhold til forslaget med en højere bebyggelsesprocent under hensyn til beliggenheden nær ved Vanløse Station og ønske om flere boliger i København. Et overordnet hensyn til understøttelse og udnyttelse af den kollektive trafik samt hensynet til et øget boligudbud anses for at veje tungere end naboers interesser.

·      Boligbebyggelsen på den vestlige side af Indertoften mod villaområdet ved Løvholmen ønskes ændret med hensyn til højde og placering, da forslagets randbebyggelse langs Indertoften ikke passer ind i det tilgrænsende villaområde ved Løvholmen med villaer i op til 2½ etager på grund af bygningshøjde på 2-5 etager og for tæt afstand til villaernes bagskel. Der bør maksimalt bygges i 2-3 etager mod villabebyggelsen i Løvholmen med en nedtrapning fra Jydeholmen mod nord fra 3 til 2 etager. Forslagets byggefelter A1-A2 ønskes flyttet ind mod Indertoften, så de flugter med byggefelterne A3-A6. Mellem bebyggelsen på Indertoften og lokalplanens vestskel mod Løvholmen foreslås der fastlagt grønninger med høj bevoksning.

·      Bebyggelsen mod jernbanens terræn og Jernbane Allé over for Frode Jakobsens Plads foreslås forhøjet fra forslagets 3½ etager til 5-6 etager. Bebyggelsen bør rykkes længere tilbage fra vejlinien end vist i forslaget med henblik på en mere optimal plads-/ byrumsdannelse i samspil med Frode Jakobsens Plads.

·      Det påpeges, at villaområdets sydlige afgrænsning ikke er markeret korrekt i forslaget. Bebyggelsesprocenten ejendom for ejendom overskrider den maksimale ifølge forslaget på 110. Etape 1 overbebygges i forhold til de senere etaper. Den maksimale bebyggelsesprocent vil blive overskredet i de enkelte af de tre beskrevne etaper, når den eksisterende bebyggelse som en tænkt forudsætning ikke ændres, og en muliggjort ny adgangsvej parallelt med Jernbane Allé etableres. Den maksimale bygningshøjde i forslagets byggefelt A5 (4-5 etager/ 18 m) er højere end tilladt ifølge bygningsreglementet.

 

Bemærkninger

Baggrunden for lokalplanen er som anført i ovennævnte afsnit Baggrund et projekt fra fa. Ferring til en fremtidig omdannelse og bebyggelse i området til blandet bolig og serviceerhverv.

 

Lokalplanområdet er i rammerne for lokalplanlægning i Kommuneplan 2005 fastlagt til boliger og serviceerhverv (C1-område). Den maksimale bebyggelsesprocent er her 110, og maksimalt etageantal eksklusive tagetage er 5. Størstedelen af lokalplanområdet indgår endvidere i bydelscentret i Vanløse Bymidte med den nye centerbebyggelse ved Frode Jacobsens Plads, samt de mu­lige nye centerarealer nord for Vanløse Station ved Vanløse Torv . Lokalplanen er i overensstemmelse med kommuneplanen.

 

Forvaltningen har ved lokalplanforslagets udarbejdelse vurderet, at projektets struktur- og bebyggelsesskitser, såvel proportionsmæssigt som funktionelt, sikrer en god sammenhæng og forbindelse med de omgivende bystrukturer. I forbindelse med et detailprojekt vil forvaltningen på baggrund af planens bestemmelser foretage en nærmere vurdering, således at nybebyggelse fremstår med en arkitektonisk høj kvalitet og indgår i en acceptabel sammenhæng med den omgivende bebyggelse af såvel erhvervsprægede som forstadsprægede bygningsudtryk.

 

Da projektet kan gennemføres inden for kommuneplanens rammer for lokalplanlægningen er kommunen i henhold til planloven forpligtet til snarest at udarbejde et lokalplanforslag og derefter fremme sagen mest muligt. Lokalplanarbejdet kan derfor ikke på det foreliggende grundlag opgives eller udsættes.

 

Lokalplanen åbner i forlængelse af det nye centerbyggeri ved Frode Jacobsens Plads mulighed for at udbygge centerfunktionerne i Van­løse Bymidte, herunder mulighed for at udvide butiksarealerne i lokalplanområdet fra ca. 3.500 m² til 8.000 m². Forvaltningen vurderer, at lokalplanen med nedenfor foreslåede ændringer bl.a. af bebyggelsen mod Jernbane Allé giver et godt grund­lag for - også uden udarbejdelse af en helhedsplan - at videreføre den i kommuneplanen tilstræbte udvikling af Vanløse Bymidte. Det vurderes, at denne udbygning af bymidten vil få en god sammenhæng med centerbebyggelsen ved Frode Jacobsens Plads og en videre udbygning af bymidten nord for Vanløse Station.

 

Bebyggelsen langs Indertoften er disponeret ud fra, at kommuneplanens rammer for bebyggelse i lokalplanområdet giver mulighed for en bebyggelsesprocent på op til 110 i form af en blandet bolig- og erhvervsbebyggelse i tilknytning til Vanløse Station og Vanløse Bymidte. Vest og nord for lokalplanområdet ligger der villaområder, som i kommuneplanen er udlagt til B1-område med en bebyggelsesprocent på maksimalt 40. Dette medfører en tættere bebyggelsesstruktur i lokalplanområdet i forhold til de omkringliggende villaområder.

 

Overgangen mellem disse forskellige bebyggelsesstrukturer formidles i lokalplanen ved, at bebyggelse tættest mod skel til de tilgrænsende villaer mod vest og i umiddelbar forlængelse af den eksisterende bevaringsværdige bygning i 2 etager skal være lav (2 til 3 etager med en maksimal bygningshøjde på 11 meter). Bygningshøjden optrappes langs den sydlige del af Indertoften (3 til 5 etager med en maksimal bygningshøjde fra 12 til 18 meter) mod til gengæld at blive trukket længere tilbage i forhold til skel, så der bliver en større afstand til villaområdet af hensyn til lys- og skyggeforhold.

 

Den højeste del af bebyggelsen i 5 etager på hjørnet af Jydeholmen og Indertoften skaber en tilstræbt bygningsmæssig markering ud mod det planlagte parkerings- og forareal mod Jydeholmen og fremstår i samspil med den overfor liggende erhvervsbygning i 4 etager. Den højeste del af den nye bebyggelse grænser endvidere op til et område langs Jydeholmen, der i kommuneplanen er udlagt til et B3-område med en bebyggelsesprocent på op til 110 og et maksimalt etageantal på 5 eksklusive tagetage. Denne del af bebyggelsen indgår dermed tillige i et samspil med de planmæssige forudsætninger i naboområdet langs Jydeholmen. Med en fortætning ud mod Jydeholmen og en lavere bebyggelse inde i området får den samlede sammenhængende bebyggelse langs Indertoften et varieret forløb uden af virke for bastant. 

 

Ved placering af bebyggelsen i området er der lagt vægt på, at uderummene - herunder langs Indertoften mellem vej og bebyggelse - fremstår med så grøn karakter som muligt. Princippet herom har indgået i fremlæggelsen af lokalplanens intentioner i Projektforum, der er et led i udmøntningen af Byrumshandlingsplanen, jf. afsnittet Baggrund i ovennævnte indstilling af 22. marts 2006.

 

Som bilag 4 vedlægges skyggediagrammer. Disse viser, at der fra ny bebyggelse langs Indertoften vil være skygger, som går ind over dele af baghaverne i Løvholmen kl. 8 om morgenen (sommersolhverv og efterårsjævndøgn). Kl. 10 er der ikke længere skygger, som går ind over nabogrundene.

 

Forvaltningen foreslår, at der mellem den nye bebyggelse langs Indertoften og skellet til villaerne ved Løvholmen fastlægges en grønning. Dermed sikres det, at hele det pågældende areal mod villaområdet skal være et grønt areal beplantet med træer og buske. Der henvises i øvrigt til det efterfølgende afsnit Ændring af lokalplanen, herunder den omhandlede ændrede lokalplantegning nr. 2 (bilag 5).

 

Forvaltningen foreslår, at tilbagerykket facade mod Jernbane Allé i byggefelt D1 trækkes tre meter længere tilbage end angivet i lokalplanforslaget. Der skabes herved mere plads på forarealet ud mod gaden og en bedre rumlig sammenhæng med det eksisterende byrum i forbindelse med den overfor liggende Frode Jakobsens Plads. Som følge af den foreslåede tilbagetrækning parallelforskydes de tilbagetrukne facader mod jernbanens areal tilsvarende. Husdybden vil være uændret. Endvidere foreslår forvaltningen, at bebyggelsen i byggefelt D1 skal opføres i 4 etager frem for forslagets 3½ etager. Der skabes derved en bedre bygningsmæssig markering i forhold til den overfor liggende bebyggelse ved Frode Jakobsens Plads med kulturhus m.v. Samtidig foreslår forvaltningen, at byggefelt D1 indskrænkes, og byggefelt D2 udvides tilsvarende, samt at bebyggelsen i byggefelt D2 skal opføres i 2-3 etager frem for forslagets 2-3½ etager. Derved muliggøres en hensigtsmæssig afslutning af bebyggelsen ind mod området i forlængelse af bebyggelsen i byggefelt D1. Der henvises i øvrigt til det efterfølgende afsnit Ændring af lokalplanen, herunder den omhandlede ændrede lokalplantegning nr. 2 (bilag 5).

 

Afgrænsningen af villaområdet ved Løvholmen er vist på en principskitse vedrørende bystrukturen i lokalplanens baggrundsafsnit. Skitsen vil blive rettet for så vidt angår villaområdets sydlige afgrænsning, jf. det efterfølgende afsnit Ændring af lokalplanen.

 

Byggefelterne, herunder mulighed for udbygninger, i henhold til lokalplanen vil som præcisering blive målsat på lokalplanens tegning nr. 2 i overensstemmelse med den viste udstrækning af felterne, jf. det efterfølgende afsnit Ændring af lokalplanen, herunder den omhandlede ændrede lokalplantegning nr. 2 (bilag 5).

 

I forbindelse med realisering af byggeprojekter i lokalplanområdet vil der maksimalt blive tilladt en bebyggelsesprocent på 110. Byggeprojekter skal udføres i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser og indenfor lokalplanens rammer. Dette vil blive sikret i forbindelse med en kommende byggesagsbehandling. Der er pligt til at opføre nyt byggeri indenfor de minimums og maksimums etageantal og langs de byggelinjer, som er fastlagt i lokalplanområdet. Derimod er der ikke pligt til f.eks. at fylde ny bebyggelse ud i et byggefelts fulde dybde eller opføre byggeriet i flere etager end det fastlagte minimumsetageantal. Ejeren har således mulighed for at justere etagearealet, så bebyggelsesprocent, friarealprocent og parkeringskrav bliver overholdt. Lokalplanen indeholder i øvrigt bestemmelser om ændring af matrikulære forhold i fornødent omfang af hensyn til bebyggelsesforholdene. Fa. Ferring har oplyst, at området forventes udbygget i etaper, hvori indgår nedrivning og oprensning på de nuværende grundstykker, der vil blive ommatrikuleret i forbindelse med realisering af byggeprojekterne. Ifølge en modtaget skitse fra ejeren vil bebyggelsesprocenten i etaperne ligge mellem 80 og 100.

 

Bestemmelser i en lokalplan om bl.a. maksimal bygningshøjde træder i stedet for bygningslovgivningens almindelige bestemmelser herom.

 

C. Trafik og parkering (henvendelserne nr. II, 7, 8, 10, 12 og 13)

·      Det ønskes, at en helhedsplan for Vanløse Bymidte, jf. ovennævnte punkt B, skal omfatte trafik- og parkeringsforhold.

·      Der imødeses en reducering af gennemkørende trafik med fredeliggørelse af Jernbane Allé og Jydeholmen. På Jydeholmen forventes forøget trafiktæthed i dagtimerne på grund af forslagets muliggørelse af varetilkørsel og tilkørsel til kundeparkering i området. Der bør lægges mere vægt på behovene for fodgængere, cyklister og lokale busser end på gennemkørende biltrafik. En løsning a la Valby Langgade ved Valby Tingsted (handelsgade belagt med chaussesten og med hastighedsniveau på 40 km/t) anses i den forbindelse at være ideel. Der ønskes gode adgangsforhold til den kollektive trafik.

·      Der ønskes en samlet løsning for bilparkering, eventuelt med tidsbegrænsning på de omliggende veje. Der er for mange parkerede cykler på Frode Jakobsens Plads.

·      Stien fra Klingseyvej til Jernbane Allé (Vanløse Station) bør ændres, da den virker utryg, fordi den er lukket og snoet.

 

Bemærkninger

Forslaget til lokalplanen for Indertoften er som også nævnt foran under bemærkningerne til punkt B udarbejdet i overens­stemmelse med den i Kommuneplan 2005 fastlagte mulighed for at udvide Vanløse Bymidte i dette område. Lokalplanarbejdet kan derfor som ligeledes nævnt ikke på det foreliggende grundlag opgives eller udsættes.

Trafik- og parkeringsforholdene er ligesom i lokalplanen for center­byggeriet ved Frode Jakobsens Plads fastlagt ud fra en helhedsbe­tragtning om, at tilkørslen til butikkernes parkeringspladser mm. i størst mulig omfang ønskes fjernet fra Jernbane Allé for at under­støtte gadens strøgfunktion. Disse helhedsbetragtninger vil blive videreført og videreudviklet i planlægning for en udbygning af bymidten nord for Vanløse Station.

Jernbane Allé blev ombygget i efteråret 2002 med cykelstier og -striber samt en fodgængerovergang med midterhelle ud for Superbrugsen (Jernbane Allé 41). Forvaltningen vurderer, at denne ombygning har forbedret det trafikale miljø i Vanløse Bymidte, og der er ikke planer om yderligere trafikdæmpning på Jernbane Allé på nuværende tidspunkt. Forslaget om en ændret udformning af Jernbane Allé kan indgå i en videre samlet planlægning af Vanløse Bymidte.

Forvaltningen vurderer, at løsningen med adgang til parkering fra Jydeholmen ikke vil føre til væsentlig øget trafik i Jydeholmen, og at trafikken vil kunne afvikles på det eksisterende vejnet.

 

Det nye centerbyggeri ved Frode Jakobsens Plads og den fastlagte parkering i lokalplanområdet har og vil udvide parkeringsudbudet i bymidten og dermed mindske parkeringspresset på kvarterets øvrige gader. Der er i dag tidsbegrænset parkering på de centrale dele af Jernbane Allé. Parkeringsforholdene i bymidten vil blive fulgt løbende, og vil indgå i den videre planlægning af bymidtens udvikling.

Forvaltningen er opmærksom på problematikken om cykelparkering, og derfor indeholder lokalplanen bestemmelser om etablering af mindst 2 cykelparkeringspladser pr. 100 m2 etageareal. Forvaltningen er i øvrigt i gang med at udarbejde et forslag til en strategi for cykelparkering i Københavns Kommune.

 

Stien mellem Klingseyvej og Jernbane Allé (Vanløse Station) er ifølge lokalplanen sikret opretholdt. Stien er ca. 2,5 m bred. Den del af stien, som er langs matr. nr. 3269 Vanløse, ligger op til arealer, der ifølge lokalplanen vil kunne omdannes til et åbent byrum med mulighed for publikumsrettede aktiviteter i den nederste etage i bygningen langs byrummet. I forlængelse heraf fastlægger lokalplanen en grønning op til stien på en kortere strækning. Hermed vil disse dele af stien komme til at fremstå åbne og lyse. Forløbet og bredden af den øvrige ca. 35 m lange del af stien langs matr. nr. 3185 Vanløse er betinget af den eksisterende bygning (børneinstitution) på ejendommen, der ikke er reguleret af lokalplanen.

 

I relation til Teknik- og Miljøudvalgets spørgsmål ved behandling af lokalplanforslaget bemærkes det, at forvaltningen ikke kan anbefale, at cykling på stien tillades. Dette begrundes i, at lokalplanen, som nævnt ovenfor, muliggør, at der i forbindelse med en del af stiforløbet kan ske omdannelse til et byrum, hvor det ikke vil være hensigtsmæssigt med cykling. Derudover vil stiforløbet stadig være temmelig smalt, herunder ud for børneinstitutionen, hvor stien tillige har en bugtning på grund af institutionsbygningen. Endelig ender stien ved Jernbane Allé på et sted, hvor fortovet ligger hævet i forhold til kørebane og cykelsti. Cyklisterne skal derved i givet fald trække ca. 30 meter hen over fortovet frem til fodgængerfeltet for at komme fra stien ud på cykelstien.

 

D. Lokalplanproces (henvendelse nr. 15)

·      Der udtrykkes undren over, at et projekt med skråtstillede rækkehuse til skel mod Løvholmen fremlagt af bygherren på et lokalt møde og i lokalavisen i 2005 er ændret til det foreliggende lokalplanforslag, uden at det har været offentligt kendt før udsendelsen af planforslaget. Det menes derfor, at der har været et lukket forløb mellem bygherre og forvaltning, o g at der burde have været en høring tidligere i processen. Henvendelsen ønskes offentliggjort på Plan & Arkitekturs hjemmeside.

 

Bemærkninger

Lokalplanforslaget har fulgt processen i henhold til planloven og kommunens praksis. Ifølge loven skal et forslag til lokalplan efter kommunal vedtagelse af dette offentliggøres med en frist på mindst 8 uger. I denne periode er der mulighed for at fremsætte indsigelser m.v. mod planforslaget. Der er intet lovkrav om at inddrage offentligheden tidligere i planforløbet, herunder i en projektudvikling, der måtte foregå mellem bygherre og kommunen. En eventuel offentlig fremlæggelse af et byggeprojekt fra bygherrens side forud for kommunens offentliggørelse af et lokalplanforslag er ikke bindende for kommunen.

 

På Plan & Arkitekturs hjemmeside for den pågældende lokalplan er der en debatside, hvor der er mulighed for at fremføre sine synspunkter, såfremt disse ønskes fremlagt offentligt, jf. forannævnte afsnit Offentliggørelse. Debatmuligheden fremgår af det offentliggjorte lokalplanforslag. Modtagne henvendelser er i øvrigt omfattet af bestemmelser om aktindsigt i henhold til lov om offentlighed i forvaltningen. Henvendelserne er dermed offentligt tilgængelige.

 

E. Jordforurening (henvendelse nr. 6)

·        Oplysning i forslagets afsnit Jordforurening om, at der har ligget en lædervarefabrik på matr. nr. 3366 Vanløse (Klingseyvej 13) skal rettelig være matr. nr. 3437 Vanløse, Klingseyvej 11.

 

Bemærkninger

Miljøkontrollen har ved gennemgang af arkivoplysninger konstateret, at lædervarefabrikken har ligget på Klingseyvej 11 (matr. nr. 3437 Vanløse). Lokalplanens baggrundsafsnit om jordforurening bliver rettet i overensstemmelse hermed, jf. det efterfølgende afsnit Ændring af lokalplanen. Miljøkontrollen har skriftligt orienteret borgeren, der har fremsendt den pågældende henvendelse.

 

Ændring af lokalplanen

Forvaltningen foreslår følgende ændringer af lokalplanen i forhold til det offentliggjorte forslag, jf. også det foranstående afsnit Hovedsynspunkter i henvendelserne modtaget i offentliggørelsesperioden og forvaltningens bemærkninger.

 

På tegning nr. 2 ændres med baggrund i § 5, stk. 3, det i forslaget viste "byggefelt D1" således, "at bebyggelsen med tilbagerykket facade mod Jernbane Allé rykkes yderligere tre meter tilbage, ligesom bebyggelsen med tilbagerykkede facader mod jernbanes areal parallelforskydes tilsvarende". Ændret lokalplantegning nr. 2 vedlægges som bilag 5.

 

På tegning nr. 2 ændres med baggrund i § 5, stk. 6 a, i byggefelt D1 "3½E" til "4E", ligesom "2-3½E" i byggefelt D2 ændres til "2-3E". Afgrænsningen mellem byggefelterne D1 og D2 ændres således, at "D1 indskrænkes og D2 udvides som nærmere angivet". I § 5, stk. 6 b, sidste punktum, udgår "og D2", "11" ændres til " 14", og "14" ændres til "15,5". Som nyt sidste punktum i § 5, stk. 6 b, tilføjes "Gesimshøjden for bebyggelse i byggefelt D2 må ikke overstige 11 m, og bygningshøjden må ikke overstige 12,5 m".

 

Ændringerne skønnes at være af en sådan karakter, at der i henhold til planlovens § 27, stk. 3, skal foretages supplerende høring af parter, der berøres på væsentlig måde. Såfremt Teknik- og Miljøudvalget tiltræder nærværende indstilling, vil forvaltningen effektuere høringen, inden sagen forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Hvis der modtages mange og/ eller væsentlige indsigelser, vil sagen dog først blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget på ny.

 

På tegning nr. 2 angives med baggrund i § 7, stk. 3 b, "principiel placering af grønning mellem ny bebyggelse langs Indertoften og lokalplanområdets vestlige afgrænsning".

 

På tegning nr. 2 "målsættes byggefelterne, herunder mulighed for udbygninger", som en præcisering i overensstemmelse med den viste udstrækning af felterne.

 

Principskitse i afsnittet Bystruktur under Baggrund for lokalplanen rettes for så vidt angår "villaområdets sydlige afgrænsning". I afsnittet Jordforurening ligeledes under Baggrund for lokalplanen ændres i oplistede aktiviteter "3366" til "3437".

 

Fastlæggelse af grønning og målsætning af byggefelterne m.v. skønnes ikke at være af en sådan karakter, at høring i henhold til planlovens § 27, stk. 3, er påkrævet. Baggrundsafsnittet indeholder ikke planbestemmelser og er derfor ikke omfattet af planlovens § 27, stk. 3.

 

Miljøvurdering

Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Det offentliggjorte lokalplanforslag er omfattet af lov nr. 316 af 5. maj 2004 om miljøvurdering af planer og programmer, der trådte i kraft den 21. juli 2004. Det blev forud for offentliggørelsen af forslaget vurderet, at det ikke medfører, at der skal udarbejdes en tilhørende miljørapport. Der henvises herom til afsnittet Miljøvurdering i den i ovennævnte afsnit Baggrund nævnte indstilling. Som ligeledes anført er afgørelsen offentliggjort i Vanløseposten den 12. januar 2006, og den er ikke påklaget til Naturklagenævnet.

 

Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste til miljøvurdering Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes

 

BILAG VEDLAGT

1.      Referat fra borgermøde.

2.      Vurdering af evaluering af borgermøde.

3.      Oversigt over modtagne henvendelser i offentliggørelsesperioden og indhold heraf.

4.      Skyggediagrammer.

5.      Ændret lokalplantegning nr. 2.

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

A. Offentliggørelsesmateriale omfattende indstilling samt orienteringspjece og -folder.

B.   Kopi af de i bilag 3 nævnte henvendelser med bilag.

 

 

Ulrik Winge


 

Til top