Entreindtægter ved arrangementer på offentligt vejareal
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal indføres en særordning i 2022 og 2023, så arrangører af kulturarrangementer på offentlige vejarealer, pladser og parker får mulighed for at opkræve entreindtægter.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forvaltningen indfører en særordning for 2022 og 2023, så arrangører af kulturarrangementer får udvidet mulighed for at opkræve entreindtægter ved arrangementer på offentligt vejareal, pladser og parker i 2022 og 2023.
- at der hermed er gjort op med medlemsforlag, inklusive ændringsforslag, om at indføre mulighed for at opkræve billetindtægter ved arrangementer på offentlige vejarealer, pladser og parker fremsat af Radikale Venstre og Venstre jf. Teknik- og Miljøudvalgets møde den 9. maj 2022 (bilag 2).
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 9. maj 2022 et medlemsforslag (bilag 2) fremsat af Radikale Venstre og Venstre, der pålagde forvaltningen at fremlægge en indstilling om muligheden for at indføre en særordning i resten af 2022 og hele 2023, der skal give arrangører af kulturarrangementer mulighed for at opkræve entré ved arrangementer.
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 26. april 2021 en lignende særordning motiveret af arrangørernes udfordringer under og efter Covid19 pandemien og diverse restriktioner (bilag 3). Forvaltningen indstiller at særordningen for 2022-2023 tager udgangspunkt heri, suppleret med de konkrete beslutninger i medlemsforslaget inklusiv vedtagne ændringsforslag.
Løsning
Kommunens praksis for at afspærre en plads eller et vejareal, med henblik på at opkræve entré, er som udgangspunkt restriktiv. Kun i helt særlige tilfælde har forvaltningen tilladt dette og som udgangspunkt kun efter en politisk forelæggelse. Desuden har forvaltningen lagt vægt på, at der fortsat var større eller mindre dele af arrangementet, der var åbent og gratis tilgængeligt for borgerne. I de seneste år er det kun Copenhagen Historic Grand Prix (CHGP) og Distortion, der har fået mulighed for at opkræve billetindtægter ved arrangementer på offentlig vej. I begge tilfælde har det netop været betinget af, at der samtidig er aktiviteter med gratis adgang.
I byens parker er der generelt en mere lempelig praksis for entréarrangementer, idet parkerne er udlagt til rekreative og kulturelle formål. Dog er der i flere parker fredningsbestemmelser, der til dels regulerer muligheden og omfanget af afspærrede entréarrangementer, der vil kunne afholdes. Eksempler på entréarrangementer i parkerne er: Grøn Koncert, Cirkus Summarum, Tomorrow Festival, diverse koncerter. Dertil kommer på både vejarealer og i parker, en række arrangementer med deltagerbetaling, men som er gratis for tilskuere fx: Copenhagen Marathon, ColorRun, DHL-stafetten, WarriorDash, Nordic Race.
Kriterier
Kriterierne for et arrangement, som vil kunne komme i betragtning til denne særordning, vil være:
- At hovedaktiviteten ved arrangementet klart kan karakteriseres som et kulturelt arrangement fx koncert, teater og lignende.
- At der kun vil blive tilladt salg fra boder mv., der er direkte relateret til hovedaktiviteten fx mad og drikke samt relevant merchandise.
- At lokale beboere skal have direkte adgang til deres bolig, og erhvervsdrivende til deres forretninger, uden at skulle passere gennem det afspærrede område.
- At varigheden af arrangementet, inklusive opstilling og oprydning, maksimalt er en forlænget weekend, dvs. ikke overstiger 3-4 dages afvikling.
- At der ikke inddrages cykelstier og vejbaner.
Høring
Forvaltningen havde i 2021 forslaget til en særordning i høring på Københavns Kommunes høringsportal, BlivHørt.
Sammenfatning af høringssvar:
Der indkom i alt 37 svar (bilag 3). Derudover kontaktede forvaltningen Kultur- og Fritidsforvaltningen (bilag 3) samt interessenterne Dansk Live, Danske Koncert- og Kulturhuse og BAO – Brancheforeningen af Oplevelsesproducenter, som alle var positive overfor muligheden i forslaget. Lokaludvalgene, der besvarede høringen, var alle kritiske overfor tiltaget.
Hovedsynspunkterne i tilbagemeldingerne:
- Borgerne ser generelt kritisk på tiltaget på grund af frygt for fremkommelighedsproblemer, støj og affald i byrummet (4 svar nævner dette).
- Offentlige arealer skal være til brug for alle, og man ekskluderer derfor mange ved at tage entré på offentligt vejareal (16 svar fra borgere og lokaludvalg).
- Arrangørerne, de professionelle aktører og nogle borgere ser positivt på tiltaget og mener, det er nødvendigt for kulturlivets overlevelse (16 svar nævner dette).
- En afspærring vil give bedre sikkerhed for arrangørerne, samt mulighed for at skabe bedre sikkerhed ved arrangementerne (3 svar).
- Entrébeløbet skal være beskedent.
Behandling af ansøgninger
Der vil ved den enkelte ansøgning konkret skulle tages stilling til fremkommelighed og placering i forbindelse med arrangementet, så afviklingen er til mindst mulig gene for byens beboere og øvrige brugere. Forvaltningen vil således ikke kunne imødekomme alle ønsker om opstilling af afspærring og hegn, som oftest vil være forudsætningen for, at der kan opkræves entré. Forvaltningen vurderer ikke at der vil være hjemmel til, at arrangører afspærrer eller indfører andre foranstaltninger, der hindrer adgangen til private boliger og erhverv.
Forvaltningen kan med ”Forskriften for udendørs musikarrangementer” dels kontrollere og begrænse støjgenerne ved udendørs musikarrangementer, dels fastsætte et maksimalt antal dage med musik på forskellige lokationer i byen, så der sker spredning af arrangementerne rundt i byen. Der lægges med særordningen ikke op til afholdelse af flere arrangementer i byen, men ordningen begrænser heller ikke muligheden for et øget antal arrangementer. Musikforskriften derimod regulerer antallet af musikarrangementer på konkrete pladser (hvor der erfaringsmæssigt er mange arrangementer). Så skulle et år af den ene eller anden grund byde på flere musikarrangementer end vanligt, vil disse jf. forskriftens begrænsninger, skulle fordeles i byen.
Særordningen gælder i første omgang for arrangementer frem til den 31. december 2023. I efteråret 2023 vil forvaltningen fremlægge en evaluering af ordningen for Teknik- og Miljøudvalget med henblik på en eventuel forlængelse.
Kulturstøtte mv.
Tildeling af kulturstøtte, via kommunale, statslige eller private fonde eller lignende, kan være behæftet med vilkår, men entréindtægter er ikke som udgangspunkt generelt diskvalificerende hertil. Ansøgere vil selv være ansvarlige for at overholde de vilkår, eventuelle tilskudsaftaler måtte indeholde.
Arrangementspuljen, som Teknik- og Miljøudvalget tildeler midler fra, har et vægtet kriterium om gratis adgang. Derfor vil arrangementer, der opkræver entré have sværere ved at opnå støtte fra Arrangementspuljen.
Der kan sandsynligvis godt fastsættes en øvre grænse for, hvor høj en billetpris man vil acceptere, men det vil være svært for forvaltningen i praksis at vurdere, hvad et rimeligt prisniveau vil være til et givent arrangement. Forvaltningen anbefaler derfor at lade dette være op til arrangørerne og billet-køberne.
Politisk handlerum
- Udvalget kan godkende indstillingen, hvorved forvaltningen vil ændre sin praksis på området.
- Eller udvalget kan forkaste indstillingen, hvorved forvaltningen vil fortsætte sin praksis som hidtil.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen orientere relevante interessenter om muligheden for at opkræve entré ved kulturarrangementer på offentlige vejarealer, pladser og parker og opdatere den relevante hjemmeside i overensstemmelse hermed.
Søren Wille
/Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. juni 2022
Indstillingen blev godkendt med 8 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F, V og Å.
Imod stemte: Ø.