Mødedato: 20.06.2022, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Bevaring af byhus beliggende Nørrebrogade 33, Nørrebro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om bygningen beliggende på Nørrebrogade 33 skal bevares.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at bygningen beliggende Nørrebrogade 33 ikke bevares, da bygningens væsentlige konstruktioner ikke kan opretholdes på grund af dårlig stand.

Problemstilling

På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 13. december 2021 blev der truffet følgende beslutning: ”Bygningen beliggende Nørrebrogade 33 søges bevaret ved, at der indledes proces for nedlæggelse af § 14-forbud og udarbejdes bevarende lokalplan, da bygningen udgør en del af et karakteristisk samlet kulturhistorisk miljø for Nørrebro.”

På baggrund af den vedtagne beslutning har forvaltningen indledt proces for nedlæggelse af et § 14-forbud. Varsling om eventuel nedlæggelse af et § 14-forbud har været i partshøring i perioden den 17. januar til den 7. februar 2022. Partshøringen har til formål at sikre, at ejere af ejendommen samt andre, som forbuddet retter sig imod, har lejlighed til at udtale sig. I tilfælde af, at der fremsendes bemærkninger med væsentlig betydning for sagen, vil spørgsmål om § 14-forbuddets nedlæggelse blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget på ny. Da ejer af Nørrebrogade 33 har fremsendt bemærkninger med væsentlig betydning for sagen, forelægges sagen på ny.

Løsning

Ejendommen beliggende på Nørrebrogade 33 er omfattet af lokalplan 19 Blågården bekendtgjort december 1980, der blandt andet fastlægger, at bebyggelse skal opføres i fire etager, og at bebyggelsesprocenten ikke må overstige 130. Derudover er ejendommen omfattet af lokalplan 165 Nørrebrogade, bekendtgjort juni 1990, der har til formål blandt andet at sikre, at Nørrebrogade opretholdes som handelsgade. Lokalplanen regulerer ikke omfang af ny bebyggelse, men fastlægger anvendelsen af stueetagen til publikumsorienterede serviceerhverv og fastsætter bestemmelser om facadeudformning.

Ejer af Nørrebrogade 33 har den 11. maj 2021 indledt forhåndsdialog med forvaltningen om mulighederne for udvikling af ejendommen. Det skitserede byggeprojekt omhandler nybyggeri i 5 etager med 1 erhvervslejemål og 5-6 beboelseslejemål. Projektet er en etage højere, end hvad der er umiddelbart tilladt i henhold til det gældende plangrundlag. En 1:1 realisering af det skitserede projekt vil derfor forudsætte dispensation fra lokalplanen. Den 24. august 2021 har ejer ansøgt om nedrivningstilladelse. I den forbindelse blev der fremsendt tilstandsvurdering af ejendommen. Ifølge tilstandsrapporten er ejendommen i dårlig stand, og en renovering forventes at være så omfattende, at det skønnes bedre at kunne svare sig at rive bygningen ned.

Partshøring

I forbindelse med varsling af § 14-forbuddet har forvaltningen modtaget høringssvar fra ejerne af ejendommen ad flere omgange. Det fremgår blandt andet af høringssvar af 6. februar 2022 (bilag 3), at bygningen gennemgribende er angrebet af skimmelsvamp, og at de væsentlige konstruktioner er beskadiget i en sådan grad, at nedrivning må anses som eneste reelle mulighed. Som opfølgning på dette høringssvar bad forvaltningen om yderligere dokumentation for påstandene om bygningens forfatning. Ejer fremsendte herefter et bevaringsnotat af 28. marts (bilag 4) samt tillæg til byggeteknisk notat af 10. august 2021 (bilag 5) udarbejdet af en uafhængig certificeret rådgiver.

Forvaltningens vurdering

Ifølge høringssvarene er en direkte bevaring af de eksisterende forhold ikke en reel mulighed, da bygningens væsentlige konstruktioner ikke kan opretholdes, men skal udskiftes. Den ombygning, der er nødvendig for at gøre bygningen anvendelig til hhv. bolig og erhverv, vil således indebære udskiftning af flere konstruktioner i deres helhed, og der vil dermed indirekte være tale om en nedrivning. På baggrund af ejendommens ringe stand vurderer forvaltningen ikke, der er tilstrækkeligt grundlag for at benytte muligheden at anvende et § 14-forbud, der er et ganske indgribende middel.

Politisk handlerum

Det kan besluttes, at byhuset skal bevares. I så fald vil forvaltningen indlede proces om nedlæggelse af et § 14-forbud på ejendommen og udarbejdelse af en bevarende lokalplan.

Det bemærkes, at dersom der ikke nedlægges §-14 forbud, har ejer ret til at udvikle ejendommen inden for rammerne af det gældende plangrundlag. Teknik- og Miljøudvalget har således ikke mulighed for at stille yderligere krav til fx størrelse eller omfang af ny bebyggelse.

Det bemærkes endvidere, at i tilfælde af, at der nedlægges et § 14-forbud, kan kommunen i nogle tilfælde blive forpligtet til at overtage ejendommen. Planlovens § 49 fastlægger således, at når det i en lokalplan er fastlagt, at en bebyggelse ikke må nedrives uden tilladelse fra kommunalbestyrelsen, og tilladelsen nægtes, kan ejeren forlange ejendommen overtaget af kommunen mod erstatning. Overtagelsespligten forudsætter dog, at der er et væsentligt misforhold mellem ejendommens afkastningsgrad og afkastningsgraden for ejendomme med en lignende beliggenhed og benyttelse, som ikke er omfattet af et nedrivningsforbud.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når udvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen ikke foretage sig yderligere i sagen i forhold til at sikre, at bygningen bevares. Forvaltningen vil således meddele tilladelse til nedrivning, såfremt betingelserne herfor er opfyldt.

 

                                               Søren Wille

                                                                            / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. juni 2022

 

Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt:

 

”at der nedlægges § 14 forbud mod at opføre ny bygning efter gældende lokalplan og at en ny lokalplan søger bevaring, delvis bevaring eller at nuværende struktur bliver bevaret ved at fastsætte bestemmelser, der sikrer tilsvarende dimensioner.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med 6 stemmer mod 3. 2 undlod at stemme.

 

For stemte: A, V og Ø.

Imod stemte: B, F og Å.

Undlod at stemme: C.

 

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

 

Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Nørrebrogade 33 bidrager positivt til et varierende byrum og er en del af fortællingen om Nørrebros og Københavns udvikling. Dette er bygningen blandt andet i kraft af sin størrelse og overordnede arkitektoniske træk. Spørgsmålet om stand skal ikke - hverken i den konkrete sag eller generelt - være altafgørende for, hvad vi bevarer eller ej. Vi risikerer at styrke en uheldig tendens, hvor der spekuleres i forfald, hvilket i sidste ende kan danne en uønsket præcedens.”

Til top