Mødedato: 20.06.2022, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Ændring af procedure for reservation af støttede ungdoms-boliger til udvekslingsstuderende

Se alle bilag

Teknik-og Miljøudvalget skal tage stilling til forslag til forenkling af ansøgningsproceduren for forvaltningens aftaler om reservation af støttede ungdomsboliger til udvekslingsstuderende.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at ansøgningsproceduren for aftaler om reservation af ungdomsboliger til udvekslingsstuderende forenkles, så forvaltningen ikke længere faciliterer en samlet ansøgningsrunde forud for aftaleindgåelsen mellem uddannelsesinstitutionerne og boligudbyderne.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 26. maj 2016, at op til 5,5 % af de støttede ungdomsboliger i kommunen (ca. 400 boliger) kan reserveres til udvekslingsstuderende for to år ad gangen ved frivillige aftaler mellem boligudbydere og lokale uddannelsesinstitutioner. Teknik- og Miljøudvalget blev samtidig bemyndiget til at fastlægge rammerne herfor, og godkendte den 19. juni 2017 en procedure. For at sikre, at en uddannelsesinstitution ikke disponerer over en uforholdsmæssig stor andel af kvoten, har forvaltningen før studiestart anmodet uddannelsesinstitutioner og boligudbyderne om en oversigt over behov og boliger stillet til rådighed. Imidlertid har boligudbyderne kun udvist begrænset interesse i at indgå nye frivillige aftaler om at stille boliger til rådighed for udvekslingsstuderende. Derfor har aftaleparterne efterspurgt, at forvaltningen i stedet forlænger de eksisterende aftaler, og undlader at gennemføre en forudgående ansøgningsprocedure.

Løsning

Fremadrettet lægges der op til at Teknik- og Miljøforvaltningen forlænger igangværende aftaler om reservation af støttede ungdomsboliger til udvekslingsstuderende, såfremt uddannelsesinstitutionerne og boligudbyderne har ønske herom. Forvaltningen vurderer nye ansøgninger enkeltvis for en ny toårig periode. Dermed gennemføres en forenkling af ansøgningsproceduren.

Hidtidig proces for reservation af ungdomsboliger til udvekslingsstuderende
Det følger af almenboligloven (§59, stk. 8), at kommunen skal godkende, at støttede ungdomsboliger stilles til rådighed for udvekslingsstuderende. Kommunen skal desuden påse, at aftaler mellem boligudbydere og lokale udvekslingsstuderende er forenelige med aftaler om anvisningsret for kommunen. De støttede ungdomsboliger til udvekslingsstuderende har hidtil været fordelt efter en særlig samlet ansøgningsrunde igangsat af Teknik- og Miljøforvaltningen forud for aftaleindgåelsen mellem uddannelsesinstitutionerne og boligudbyderne. På baggrund af parternes tilkendegivelser af behov, herunder oplysninger om udlejningsudfordringer og afstand mellem boliger og uddannelsesinstitution, har Centralindstillingsudvalget (CIU) matchet boligudbydere og uddannelsesinstitutioner og afgivet indstilling til kommunen om fordeling af boliger på baggrund af en samlet vurdering.

Denne procedure har nu været gennemført to gange i perioden 2018-2022. Aftalerne godkendes endeligt af Teknik- og Miljøforvaltningen ved anvendelse af en toårig standardkontrakt, som har til formål at sikre, at aftalerne indgås i overensstemmelse med lovgivningen på området. Standardkontrakten fremgår af bilag 2.

Formålet med ansøgningsproceduren har været, at en boligudbyder eller uddannelsesinstitution ikke kan disponere over en uforholdsmæssig stor andel af kvoten (de 5,5 % af ungdomsboligerne) og dermed blokere for, at nye aftaler kan indgås.

Evaluering af aftaleperioden 2020-2022
Aftalerne for den seneste periode er indgået efter en forudgående ansøgningsrunde som beskrevet ovenfor. Efterspørgslen var begrænset og boligorganisationerne bød ind med de samme boliger som i forrige runde, mens en enkelt ny uddannelsesinstitution tilkendegav et behov.

I aftaleperioden er flere af kontrakterne imidlertid blevet opsagt, da uddannelsesinstitutionerne grundet corona-situationen har haft færre udvekslingsstuderende og dermed et mindsket behov for boligerne.

Aftaleperioden 2022-2024 og fremover
De gældende aftaler om reservation af ungdomsboliger til udvekslingsstuderende udløber 1. august 2022, og uddannelsesinstitutionerne har behov for en afklaring af, om de fortsat kan disponere over boligerne.

Det indstilles, at den foroven beskrevne ansøgningsprocedure forenkles, hvilket betyder, at forvaltningen ikke længere igangsætter en særlig samlet ansøgningsrunde forud for aftaleindgåelsen mellem uddannelsesinstitutionerne og boligudbyderne, men i stedet forlænger igangværende aftaler, såfremt der er ønske herom, og vurderer nye ansøgninger enkeltvisfor en ny toårig periode.

Alle aftaler skal fortsat indgås ved anvendelse af standardkontrakten, som forvaltningen skal godkende løbende, og indenfor den af Borgerrepræsentationen godkendte ramme, som omfatter op til 5,5 % af de støttede ungdomsboliger i kommunen. Samtidig vil der være fokus på at følge udviklingen på området i forhold til fordeling af boliger til udvekslingsstuderende.

Politisk råderum
Hvis udvalget afviser ændringen af procedure for fordeling af boliger mellem uddannelsesinstitutioner og boligudbydere forsætter den nuværende procedure. Udvalget kan ligeledes beslutte en anden ansøgningsprocedure inden for rammerne vedtaget af Borgerrepræsentationen den 26. maj 2016.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt ændringen af proceduren, vil forvaltningen orientere de boligorganisationer og uddannelsesinstitutioner, som har indgået aftaler om reservation af ungdomsboliger til udvekslingsstuderende, om muligheden for, at aftalerne kan forlænges.

 

                                                Søren Wille

                                                                       /Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. juni 2022

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top