Mødedato: 20.06.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Foranalyse - Byrumsforbedringer ved skybrudsprojekt på Østerbrogade, Østerbro

Se alle bilag

Ved Budget 2016 der afsat midler til en foranalyse af mulige byrumsforbedringer, som kan anlægges samtidig med HOFORs skybrudssikring på Østerbrogade. Analysen fremlægges hermed til orientering.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget tager resultatet af foranalysen for Østerbrogade (bilag 2) til efterretning.

Problemstilling

Ved Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev 0,7 mio. kr. afsat til en foranalyse af mulige byrumsforbedringer, som kan anlægges samtidig med HOFORs skybrudssikring på Østerbrogade på strækningen fra Jagtvej til Borgervænget. Foranalysen fremlægges hermed og kan danne grundlag for forhandlingerne om Budget 2017

Løsning

Skybrudssikringen på Østerbrogade finansieres af HOFOR, mens ekstra tilkøb af rekreative byrum og bynatur finansieres af Københavns Kommune.

Forvaltningen har afdækket mulighederne for at etablere rekreative byrum og bynatur, som kan håndtere og rense regnvand, og som kan indgå i en synergi med HOFORs skybrudsløsninger på Østerbrogade på strækningen fra Jagtvej til Borgervænget. Foranalysen har blandt andet taget afsæt i Borgerrepræsentationens vedtagne strategi ”Bynatur i København 2015-2025”, hvor der er en målsætning om mere bynatur og øget biodiversitet i forbindelse med klimatilpasningsprojekterne.

På baggrund af foranalysen anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen, at der ikke tilkøbes rekreative byrum og bynatur på Østerbrogade i forbindelse med HOFORs skybrudssikring.

Teknik- og Miljøforvaltningens analyser viser, at hovedudfordringen for en byrumsløsning på Østerbrogade er mangel på plads i gadens bredde, da det er nødvendigt at fastholde fire vejbaner, hvis den eksisterende trafik på Østerbrogade skal kunne afvikles.

Østerbrogade er fordelingsgade, som skal afvikle en stor mængde trafik, jf. bilag 1. I dag er der dagligt knap 26.000 biler og 7.400 cykler mellem Jagtvej og Borgervænget. Fremskrivninger viser, at der i 2025 vil være 32.000 biler på et hverdagsdøgn på strækningen.

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet tre mulige scenarier for byrumsforbedringer på Østerbrogade, jf. bilag 2, som i varierende grad håndterer hverdagsregn, fremkommelighed, parkering og bynatur.

En gennemgang af de tre scenarier, jf. nedenfor, viser, at løsningerne enten ikke kan bidrage til markante ændringer for byrummet og bynaturen og dermed kun i ringe grad vil understøtte målsætningerne om mere og bedre bynatur i ”Fællesskab København” samt i ”Bynatur i København – Strategi 2015-2025”, eller også vil give store trafikale konsekvenser for især bustrafikken.

Såfremt Københavns Kommune vælger ikke at foretage byrumstilkøb på Østerbrogade fra Jagtvej til Borgervænget, forventes HOFOR at ville gennemføre mindre tiltag på terræn til skybrudssikring, fx etablering af riste i vejbanen få udvalgte steder. Disse vil have forbindelse til den store skybrudsledning under terræn. Forvaltningen vurderer i lighed med HOFOR, at et kommunalt byrumstilkøb på Østerbrogade ingen betydning har for den fremtidige skybrudssikring af Ydre Østerbro.

Foranalysens alternativer

Byrumsforbedring, scenarie 1 (32,1 mio. kr.)

Ved at indsnævre de fire kørebaner på Østerbrogade kan der etableres et mindre grønt byrum. Løsningen kan frigøre 200m2 areal til regnbede samt til afkobling og rensning af tagvand. Kun en mindre del (under 25 %) af tagvandet afkobles og renses. Trafikafviklingen opretholdes. Da det er en lille løsning, vil den kun have meget begrænset effekt på det rekreative byrum og bynaturen på Østerbrogade.

Byrumsforbedring, scenarie 2 (44,1 mio. kr.)

I dette scenarie etableres 1900 m2 grønt byrum ved, at antallet af vejbaner reduceres fra fire til to. Løsningen giver en sammenhængende beplantning, som kan håndtere regnvandet. 90 % af tagvandet kan afkobles, og 70 % af tagvandet kan renses. Fremkommeligheden for biler og busser vil blive forsinket med op til 3 minutter med den nuværende trafikmængde, herunder Bus 1A, som kører langs Østerbrogade. Forvaltningen vurderer, at det vil betyde en årlig meromkostning til Movia på ca. 3 mio. kr. på strækningen ud fra den nuværende trafikmængde. Forvaltningen har ikke foretaget en vurdering af evt. konsekvenser af forslaget på andre strækninger. Scenariet indebærer, at syv parkeringspladser skal nedlægges.

Byrumsforbedring, scenarie 3 (42,1 mio. kr.)

I dette scenarie etableres samlet 900 m2 ved, at antallet af vejbaner reduceres fra fire til to med en sydgående busbane. På det frigjorte areal skabes sammenhængende byrum med en langsgående og sammenhængende beplantning, som kan afkoble 80 % af tagvandet og rense 60 % af vandet fra tage, fortov og cykelsti. I scenariet indgår en separat sydgående busbane ind mod byen, hvor opstuvningen af trafik erfaringsmæssigt er værst. Busser, som om eftermiddagen kører i nordgående retning, samt for biler generelt vil fremkommeligheden blive forsinket med op til 3 minutter med den nuværende trafikmængde afhængig af tidspunktet på dagen. Forvaltningen vurderer, at det vil betyde en årlig meromkostning til Movia på ca. 2 mio. kr. Forvaltningen har ikke foretaget en vurdering af evt. konsekvenser af forslaget på andre strækninger. Scenariet indebærer, at ca. otte parkeringspladser skal nedlægges.

Tabel 1 nedenfor viser scenariernes anslåede anlægspris. Den skattefinansierede del af anlægsudgiften er i skemaet tillagt et risikotillæg på 8 %.

Tabel 1: Anslået anlægspris for scenarie 1, 2 og 3

 

Scenarie 1

Scenarie 2

Scenarie 3

Samlet Økonomi

kr. 32.100.000

kr. 44.100.000

kr. 42.100.000

Skattefinansieret (KK)

kr. 21.500.000

kr. 30.300.000

kr. 28.700.000

Takstfinansieret (HOFOR)

kr. 10.600.000

kr. 13.800.000

kr. 13.400.000

Dialog med interessenter

Forvaltningen har præsenteret principperne i scenarierne for Østerbro Lokaludvalg den 9. februar 2016. Lokaludvalget er positiv over for projektet og er særligt positiv overfor scenarie 2 på Østerbrogade. Forvaltningen er i dialog med politiet. Movia er ikke blevet hørt i foranalyseprocessen, men vil blive inddraget ved en konkretisering af projektet.

Økonomi

Indstillingen indebærer ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen meddeler HOFOR, at Københavns Kommune ikke på nuværende tidspunkt ønsker at foretage byrumstilkøb på Østerbrogade mellem Jagtvej og Borgervænget. HOFOR forventes at etablere skybrudsløsning på Østerbrogade i 2017-2018.

                        Pernille Andersen               

                                                                 /Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. juni 2016

 Indstillingen blev taget til efterretning.

Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Ø, F og B ønsker, at der i forbindelse med HOFOR’s skybrudssikring på Østerbrogade sker tilkøb af rekreative byrum og bynatur som beskrevet i scenarie 2, hvorved der tilføres 1900 m2 grønt byrum ved at reducere antallet af vejbaner fra fire til to.”

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning
”Vi kan ikke støtte ændringer, der nedsætter fremkommeligheden eller indskrænker vognbaner.”

Til top