Bylivsforsøg i Lavendelstræde, Indre By
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til bylivsforsøg i Lavendelstræde, Indre By.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
-
at bylivsforsøg i Lavendelstræde jf. den beskrevne proces, igangsættes, hvis projektet bliver finansieret i Budget 2017.
-
at der hermed er gjort op med medlemsforslag fra Enhedslisten vedr. forslag til et forsøg med gågadezone i Lavendelstræde.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 23. november 2015 på baggrund af et medlemsforslag fra Enhedslisten (bilag 2), at Teknik- og Miljøforvaltningen skal udarbejde forslag til et forsøg med gågadezone i Lavendelstræde. Forvaltningen har på baggrund heraf udarbejdet forslag til proces for forsøg, der kan indgå i forhandlingerne om Budget 2017.
Løsning
Forvaltningen foreslår, at forsøget udarbejdes som et bylivsforsøg, hvor Lavendelstræde indrettes med større prioritering af fodgængere, byliv og erhverv. Gadens indretning under forsøget designes efter inddragelse af borgere, erhvervsdrivende og lokaludvalg i forbindelse med den dialog, der beskrives som del af processen nedenfor. Forvaltningen foreslår denne proces for at tilgodese lokale ønsker til gadens funktionalitet bedst muligt. Da gennemførelse af processen og dermed udarbejdelse af forsøgsdesignet ikke er finansieret, forudsætter det, at der bliver afsat midler til dette.
Medlemsforslaget blev begrundet med de positive bylivseffekter, der opstod på baggrund af de midlertidige tilladelser til udeservering, som var givet til flere restauranter under HOFOR’s gravearbejde i Lavendelstrædet og den deraf roligere trafikafvikling. De forbedrede forhold for bylivet i Lavendelstræde har ifølge Indre By Lokaludvalg bevirket, at gaden blev oplevet mere tryg og rolig, og at biltrafik samt i nogen grad parkering kunne opretholdes i gaden på trods af øget udeservering. Gravearbejdet er nu afsluttet, og Lavendelstrædes funktion og indretning er vendt tilbage til sin tidligere form med begrænset udeservering på smalle fortove, kantstensparkering og trafikafvikling.
Forvaltningen forventer, at bylivet i området vil have fordel af, at Lavendelstræde bindes bedre sammen med det eksisterende gågadenetværk mod nordøst til Nytorv og Gammeltorv, mod vest til Mikkel Bryggers Gade og Strøget og mod syd til Regnbuepladsen, jf. bilag 1, Kort over området med eksisterende hastighedsbegrænsninger. For at understøtte bylivet kan der i forsøget ligeledes arbejdes med forskellige former for opholdsmuligheder, der både kan være af varig karakter og være af mere fleksibel karakter, der kan tilpasses behovet hen over døgnet.
Det er en forudsætning for forsøget, at Lavendelstræde fortsat skal kunne opretholde fodgængertrafik, dobbeltrettet cykeltrafik, ensrettet biltrafik herunder varelevering og parkering. Området omkring Lavendelstræde er i dag præget af mange ensretninger. En ændring af Lavendelstræde skal derfor ses i sammenhæng med de tilstødende gader, så der findes en løsning, der fungerer både i Lavendelstræde og i de tilstødende gader. Det er en forudsætning for gennemførelsen af bylivsforsøget, at det endelige forsøgsdesign kan godkendes af politiet. Inddragelse af politiet er først muligt, når et konkret projektdesign forelægger.
Bylivsforsøget skal afdække:
-
Effekter for byliv og trafik af en ændring af Lavendelstræde, hvor fodgængere, byliv og erhverv prioriteres.
-
Effekter for oplevet tryghed i Lavendelstræde som følge af, at prioriteringen af fodgængere, byliv og erhverv ventes at øge bylivet.
Processen omkring et bylivsforsøget forventes at indeholde nedenstående faser, hvor nogle vil kunne foregå sideløbende:
-
Granskningsfasen: herunder afgrænsning af forsøgsområdet, før-registreringer af hhv. biltrafik, varelevering, cykeltrafik, byliv, ophold og tryghed.
-
Dialogfasen: dialog med brugerne af Lavendelstræde.
-
Designfasen: afklaring af hvordan Lavendelstræde skal indrettes under forsøget. Forsøget designes på baggrund af granskning og dialogfasen.
-
Gennemførelsesfasen: forsøget afvikles og data indsamles.
-
Evalueringsfasen: trafik-, bylivs- og tryghedsmæssige effekter af bylivsforsøget opsamles og analyseres, holdninger fra beboer og erhvervsliv opsamles og indgår i den samlede evaluering
-
Afrapportering: bylivsforsøget afrapporteres til Teknik- og Miljøudvalget i efteråret 2017.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Forvaltningen vurderer på baggrund af tidligere erfaringer, at forsøget vil have omkostninger på 1,5 mio. kr. Forsøget i Lavendelstræde med omkringliggende gader kan til en vis grad sammenlignes med trafikforsøget i Vestergade og Studiestræde, som blev gennemført over et halvt år fra efteråret 2013 til foråret 2014. Dette forsøg var et trafikforsøg, der beløb sig til ca. 0,8 mio. kr. Forsøget i Lavendelstræde vil skulle kombinere et trafikforsøg med et bylivsforsøg, der afprøver gadens bylivs-, fodgænger- og erhvervspotentialer. Dette vurderer forvaltningen vil have en yderligere omkostning på 0,7 mio. kr., hvilket giver en samlet omkostning på 1,5 mio. kr. (0,5 mio. kr. til ekstern rådgivning, 0,8 mio. kr. til fysiske installationer, borgerinddragelsesprocesser, evaluering etc., 0,2 mio. kr. til projektudvikling).
Da forsøget ikke er finansieret kræver igangsættelse af forsøget, at der findes finansiering på 1,5 mio. kr. i 2017 i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2017. Forud for forhandlingerne vil Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde budgetnotat, der konkretiserer finansieringsbehovet yderligere.
Videre proces
Forvaltningen udarbejder budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2017. Bylivsforsøget forventes, i fald finansiering opnås, afviklet i forsommeren 2017 og efterfølgende evalueret og afrapporteret til Teknik- og Miljøudvalget i efteråret 2017
Pernille Andersen
/ Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. juni 2016
Indstillingen blev godkendt.