Eksekvering af samskabelsesprojekt på Vestvolden, Brønshøj-Husum
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til godkendelse af procesplan og videre forløb for det samskabelsesprojekt på Vestvolden, der udføres som led i byudviklingsstrategien for Tingbjerg-Husum.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at tage orienteringen om forsinkelse i udmøntningen af samskabelsesprojektet på Vestvolden til efterretning,
- at vedlagte reviderede procesplan for samskabelsesprojektet på Vestvolden (bilag 1) danner baggrund for den politiske behandling.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V), at der skal gennemføres et samskabelsesprojekt på Vestvolden. Af udmøntningsnotatet for Budget 2016 fremgår det, at forvaltningen forelægger samskabelses-projektet for Teknik- og Miljøudvalget i maj 2016 med henblik på forslag til Budget 2017.
I Budget 2016 optræder samskabelsesprojektet udelukkende som en overskrift, der skal understøtte budgetparternes hensigtserklæring om den samlede udvikling af Tingbjerg-Husum. Det har derfor været forvaltningens opgave sammen med kredsen af relevante samarbejds-partnere at afklare fra grunden, hvordan projektet får den ønskede sammenhæng med de øvrige mål og initiativer i byudviklingsstrategien for Tingbjerg-Husum. Da det har taget længere tid end forventet at nå frem til en operationel fælles forståelse af dette, har det taget længere tid end oprindeligt forventet at udmønte samskabelsesprojektet. Derfor skal der fastlægges nye tidsfrister for udvalgsforelæggelsen og udarbejdelsen af budgetforslag.
Løsning
Som et led i kommunens samlede indsats for at forandre Tingbjerg-Husum afsatte budgetparterne på Budget 2016 en anlægsbevilling på 1,5 mio. kr. til et samskabelsesprojekt på Vestvolden.
Samskabelsesprojektet er en del af udmøntningen af byudviklingsstrategien for Tingbjerg-Husum, som er besluttet af Borgerrepræsentationen (BR 20. august 2015) (A, B, C, F, I, O, V og Ø).
Samskabelsesprojektet har følgende målsætninger:
- at gøre Vestvolden mere attraktiv for lokalområdets beboere og gæster
- at forbinde Tingbjerg bedre med Husum og med resten af København gennem forbedrede færdselsmuligheder og attraktioner på Vestvolden
- at forbinde Københavns Kommunes del af Vestvolden bedre med den øvrige del af Vestvolden
Samskabelsesprojektets procesplan, som hermed indstilles til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse, er opdelt i fem faser, som er beskrevet i procesplanen i det vedlagte bilag.
Samskabelsesprojektets slutprodukt bliver et idékatalog over en række fysiske anlægsprojekter, der understøtter visionerne i de strategier og planer, der skal udvikle bydelen og dens omgivelser: Byudviklingsstrategien for Tingbjerg-Husum, revitaliseringen af Vestvoldens eksisterende faciliteter og den reviderede pleje- og anlægsplan for Vestvolden.
Idékataloget skal udvikles med udgangspunkt i lokale ønsker til områdets funktionalitet og kombinere de forskellige visioner for Vestvolden og dens omgivelser med omverdenens behov samtidig med, at der tages hensyn til gældende fredninger og kulturhistoriske værdier i området.
Samskabelsen vil ske i tæt dialog med relevante interne og eksterne interessenter. Outputtet fra projektets indledende faser bruges til dialog og samskabelse med lokale kræfter og fagpersoner for at finde frem til deres behov, ønsker og barrierer. Målet er at præsentere realistiske bud på fysiske anlægsprojekter, der vil gøre Vestvolden og dens faciliteter mere inviterende og synlige for omverdenen.
Styregruppen for Tingbjerg-Husum byudviklingsstrategien, som består af de berørte boligorganisationer og forvaltninger, har godkendt forvaltningens forslag til ændret tidsplan, så den synkroniseres med de øvrige relevante initiativer under byudviklingsstrategien.
Med Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse vil den ændrede tidsplan indebære, at samskabelsesprojektets idékatalog færdiggøres ultimo 2016 og forelægges for udvalget sammen med samskabelsesprojektets anbefalinger primo 2017. Udvalgte forslag til anlægsprojekter kan derefter indgå i forhandlingerne om Budget 2018.
Økonomi
Den ændrede tidsplan har ikke konsekvenser for anvendelsen af de 1,5 mio. kr. i anlægsmidler, der er afsat til samskabelsesprojektet på Budget 2016, idet forvaltningen fortsat forventer at gennemføre alle projektets udgiftskrævende aktiviteter i 2016 som oprindelig planlagt.
Videre proces
Teknik- og Miljøudvalget forelægges idékataloget med samskabelsesprojektets anbefalinger primo 2017 med henblik på udarbejdelse af forslag til Budget 2018.
Brønshøj-Husum Lokaludvalg, som har udvist særlig interesse for udmøntningen af samskabelsesprojektet, er gennem brev fra Teknik- og Miljøborgmesteren 18. marts 2016 oplyst om, at de bliver inddraget.
Pernille Andersen
/ Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. juni 2016
Indstillingen blev taget til efterretning.