Mødedato: 20.06.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Virkemidler til realisering af målene i Ressource- og Affaldsplan 2018

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til anvendelse af virkemidler for at målene i Ressource- og Affaldsplan 2018.

Indstilling                                                                                                  

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at gennemføre scenarie 1 for at nå målet om 45 % genanvendelse af husholdningsaffaldet og fastholde målet om 20 % reduktion af affaldet til forbrænding i Ressource- og Affaldsplan 2018.

Problemstilling

Midtvejsevalueringen af Ressource- og Affaldsplan 2018 blev behandlet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 18. januar 2016. Evalueringen viste, at det var vanskeligt at nå målsætningerne uden genanvendelse af det organiske affald. Det blev besluttet at gennemføre en konsulentundersøgelse for at finde alternative virkemidler, som skulle danne beslutningsgrundlag for realisering af planens mål. Resultatet af undersøgelsen foreligger nu (bilag 2).

Løsning

Ressource- og Affaldsplan 2018 bidrager til opfyldelse af KBH 2025 – Klimaplanen gennem primært håndtering af organisk affald og fortrængning af plast i forbrænding. Valg af virkemidler for Ressource- og Affaldsplan 2018 har således betydning for, om målsætningerne på klimaområdet bliver realiseret.

Teknik- og Miljøforvaltningen har fået gennemført en konsulentundersøgelse, som sammenholder erfaringer fra andre storbyer i Europa og Danmark med det potentiale af genanvendelige affaldstyper, som findes i dagrenovationen, der i dag køres til forbrænding i København. Konsulentundersøgelsen identificerer en række virkemidler til at øge omfanget af genanvendelse. Undersøgelsen fastslår, at det ikke er muligt at nå målet om 45 % genanvendelse af husholdningsskole i 2018 medmindre der også iværksættes indsatser for organisk affald.

I det følgende er beskrevet fire scenarier (se også bilag 1), der samler indsatserne fra Ressource- og Affaldsplan 2018 og konsulentundersøgelsen i forhold til realiseringen af målet om 45 % genanvendelse. Alle scenarierne har som udgangspunkt, at de nuværende initiativer fra Ressource- og Affaldsplan 2018 gennemføres til og med 2018. Tabel 1 viser effekterne og omkostningerne ved de fire scenarier.

Scenarier

Klimaeffekt*
(ton CO2)

Genan-
vendelses-
procent
i 2018

Omkostninger til innovativt
behandlings-

anlæg**

A: Anlægsomkostning

B: Meromkostningerne ved behandling

Omkostninger
til scenarierne
i perioden 2016
-2018
***

1

Affaldssystem tilpasset byens tæthed - lille innovativt behandlingsanlæg (50.000 ton).  Sortering af organisk affald i ydre bydele

16.100

45 %

A: 190 mio. kr.

B: 11 mio. kr./år

79 mio. kr.

2

Mellemstort innovativt behandlingsanlæg (100.000 ton). 

Sortering af organisk affald i villa

23.000

41 %

A: 533 mio. kr.

B: 22 mio. kr./år

32 mio. kr.

3

Fuldskala innovativt behandlingsanlæg (160.000 ton) Ingen sortering af organisk

34.000

40 %

A: 645 mio. kr.

B: 8 mio. kr./år

20 mio. kr.

4

Sortering af organisk affald i hele byen.

7.500

45 %

0

78 mio. kr.

Tabel 1: Viser de fire scenariers effekter i form af bidrag til klimaplanen, betydning for genanvendelsesprocenten for husholdningsaffaldet samt scenariernes samlede omkostninger i perioden 2016-2018 ved valg af de forskellige scenarier.

*Klimaeffekt indeholder CO2-reduktionen for scenarierne og indeholder reduktionen af plast til forbrænding og produktion af biogas ved kildesortering af organisk og/eller behandling på det innovative behandlingsanlæg, når det er i fuld drift.

**I indstillingen om Ressource- og Affaldsplan 2018 af d. 9. sept. 2013 fremgår det, at finansieringen af større anlægsinvesteringer vil blive forelagt til politisk behandling særskilt. Det gælder blandt andet dette innovative behandlingsanlæg, hvorfor finansieringen vedrørende anlægs- og behandlingsomkostninger behandles i indstilling om etablering af innovativt behandlingsanlæg til dagrenovation på samme møde. 190 mio. kr. af anlægsomkostningerne finansieres ved kommunalt indskud og resten lånefinansieres.

*** Omkostningerne er eksklusiv drift af det innovative behandlingsanlæg, som i 2018 vil udgøre ¼ af et års behandlingsomkostninger.

Scenarie 1 – et affaldssystem tilpasset byens tæthed

Yderligere kildesortering i de indre bydele kan være vanskelig på grund af byens tæthed og vanskelige adgangsforhold. Med denne model behandles dagrenovationen fra den indre del af København (Indre By, Amagerbro, Indre Vesterbro, Indre Nørrebro og Indre Østerbro) på et innovativt affaldsbehandlingsanlæg, der producerer biogas og genanvender resterne af det plast og metal, der er indeholdt i dagrenovationen. Behandlingsanlægget skal modtage 50.000 ton dagrenovation årligt og det forventes, at der kan udvikles yderligere muligheder for genanvendelse (se indstilling om innovativt behandlingsanlæg på samme møde).

I de ydre bydele (Bispebjerg, Husum, Vanløse, Valby, Ydre Nørrebro, Ydre Østerbro, Ydre Vesterbro, Sydhavn samt Amager) udvides kildesorteringen i etageboliger med indsamling af organisk affald og ordningen til indsamling af organisk affald i villaer gøres obligatorisk. Der bliver udover en affaldsbeholder i gården til organisk affald også udleveret en indendørs spand og bioposer. Der bliver lagt særligt vægt på målrettet kommunikation for at øge sorteringen af organisk affald. For at nå målet bliver der ligeledes indført følgende af undersøgelsens virkemidler: Sortering af tekstiler i etageboliger, rejseholdskampagne med dialog og optimering af affaldssystemet i gårdene. Med scenarie 1 vil målet om 45 % genanvendelse af husholdningsaffald kunne opnås i 2018. Det forventes, at målet om 20 % reduktion til forbrænding kan opnås med dette scenarie.

Scenarie 2 – mellemstort innovativt behandlingsanlæg og udskydelse af målsætning

Scenariet indeholder opførelse af et innovativt behandlingsanlæg til 100.000 ton, som dækker 2/3 dele af den årlige dagrenovationsmængde og en obligatorisk indsamling af kildesorteret organisk affald i villaer. Kombineres scenariet med undersøgelsens virkemidler: sortering af tekstiler i etageboliger, rejseholdskampagne med dialog og optimering af affaldssystemet i gårdene vil genanvendelsen nå op på 41 % i 2018. Det vil ikke være muligt at nå de 45 % genanvendelse og målet om 20 % reduktion til forbrænding med denne løsning. Ved fuld indfasning af det innovative behandlingsanlæg vil der ikke være tilstrækkelige mængder plast- og metalaffald til at nå de 45 % genanvendelse.

Scenarie 3 – stort innovativt behandlingsanlæg og udskydelse af målsætningen

Scenariet indeholder opførelse af et innovativt behandlingsanlæg til 160.000 ton, som dækker den årlige dagrenovationsmængde, som i dag forbrændes, og der produceres biogas og en del af plasten og metallet genanvendes fra affaldet. Den frivillige ordning for organisk affald for villaer nedlægges. Kombineres scenariet med undersøgelsens virkemidler: Sortering af tekstiler i etageboliger, rejseholdskampagne med dialog og optimering af affaldssystemet i gårdene vil genanvendelsen i 2018 nå op på 40 %. Det vil ikke være muligt at nå de 45 % genanvendelse og målet om 20 % reduktion til forbrænding med denne løsning, da der ved fuld indfasning ikke vil være tilstrækkelige mængder plast- og metalaffald. Det foreslås derfor, at der arbejdes videre med en ny målsætning og nye tiltag i forbindelse med udarbejdelsen af Ressource- og Affaldsplan 2024, som er et lovkrav. 

Scenarie 4 – sortering af organisk affald i hele byen

Der indføres kildesortering i etageboliger med indsamling af organisk affald og den nuværende frivillige ordningen til indsamling af organisk affald i villaer gøres obligatorisk, som oprindeligt forudsat Ressource- og Affaldsplan 2018. Der bliver udover en affaldsbeholder i gården til organisk affald også udleveret en indendørs spand og bioposer. Der bliver lagt særligt vægt på målrettet kommunikation for at øge sorteringen af organisk affald. Med scenarie 4 vil målet om 45 % genanvendelse af husholdningsaffald kunne opnås i 2018. Det forventes, at målet om 20 % reduktion til forbrænding kan opnås med dette scenarie.

Økonomi

I løbet af ressource- og affaldsplanens periode på seks år gennemføres 39 initiativer og fire flagskibe for 316 mio. kr. for at opnå målet på 45 % genanvendelse. Det er afsat midler til kildesortering af organisk affald, som er udgangspunkt for scenarierne. Omkostninger for de fire scenarier fremgår af tabel 1. For alle scenarierne gælder, at de kan finansieres indenfor budgetrammen af Ressource- og Affaldsplan 2018 bortset fra finansiering af det innovative behandlingsanlæg. Finansiering af scenarie 1 er indregnet i gebyrerne, svarende til 141 kr/husstand/år i de to sidste år af planperioden. Virkemidlerne og Ressource- og Affaldsplan 2018 giver derved ikke en stigning i affaldsgebyrerne i perioden 2016-2018.

Generelt gælder, at finansiering af større anlægsinvesteringer behandles særskilt. Derfor indgår finansieringen (drift og anlæg) af det innovative affaldsbehandlingsanlæg ikke i Ressource- og Affaldsplan 2018, men behandles i indstilling om innovativt behandlingsanlæg på samme møde. Omkostning/indtægt på tekstiler afhænger af behandlingsudbuddet og indgår derfor heller ikke. Indfrielse af planens målsætning om 20 % reduktion af affaldsmængden til forbrænding er forudsat i den politiske aftale om Amager Ressourcecenter. Indstillingen skal ses i sammenhæng med indstillingen vedr. administrationsgebyret for erhvervsaffald, som behandles på dette møde.

Videre proces

Forvaltningen vil, som der også fremgår af Ressource- og Affaldsplan 2018, se på mulighederne for øget genanvendelse blandt andet ved undersøgelse af et forsorteringsanlæg til dagrenovation som blandt andet sikrer en øget udsortering af plast.

I takt med virkemidlerne implementeres skal husholdnings- og erhvervsaffaldsregulativerne for affaldshåndtering i Københavns Kommune revideres.

                             Pernille Andersen

                                                           /Jakob Møller Nielsen               

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. juni 2016

Indstillingen blev sendt tilbage til forvaltningen.

Til top