Mødedato: 20.06.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forprojektering - idéoplæg for Amagerbro Torv, Amager Øst

Se alle bilag
Budget 2016 blev der afsat midler til forprojektering af bedre byrum på Amagerbro Torv. Forprojekteringen i form af ideoplæg fremlægges hermed til orientering.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at idéoplæg for Amagerbro Torv tages til efterretning, jf. bilag 1.

Problemstilling

I Budget 2016 (1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 1,8 mio. kr. til forprojektering af bedre byrum og forvaltningen blev bedt om, at udarbejde et idéoplæg for bl.a. Amagerbro Torv. Amagerbro Torv indgår sammen med Strøget, Nørrebrogade og kreativ zone på Vesterbro samlet i Budget 2016, men beskrives særskilt.

Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger hermed til orientering idéoplægget for Amagerbro Torv, som kan indgå i forhandlingerne om Budget 2017.

Løsning

Området omkring Amagerbro Torv har udviklet sig væsentligt siden torvet blev anlagt i sin nuværende form i starten af årtusindet, for eksempel er Amagercentret i gang med en stor ombygning, som blandt andet åbner centrets facade op ud mod torvet.

Idéoplæggene, jf. bilag 1, tager afsæt i, at byrummet skal understøtte det eksisterende by- og handelsliv, etablere forbindelse og skabe synergi mellem torvet, Amagerbrogade og Holmbladsgade. Endvidere tages højde for metrostationens elementer som fx flugt- og redningsveje, at området har et stort cykelparkeringsbehov, og at der er et lokalt ønske om et smukt, velfungerende og trygt byrum.

I begge oplæg er udgangspunktet, at der etableres et samlende element på pladsen ved den cirkulære hovedtrappe til metroen. Elementet skal rumme og organisere de mange cykler på stedet, men også bruges til ophold og leg. Torvets belægning strækkes længere ud på pladsen for at styrke og understrege, at torvets funktion ikke kun er som metroforplads, men også som bydelsplads.

Idéoplæg 1 (14 mio. kr.)

I denne løsning anlægges en bred kantzone ud for Amagercentret, der kan understøtte det liv som Amagercentret genererer. I kraft af etablering af ny belægning inddrages Blekingegade, Skånegade, Tovværksgade og en del af Nordlandsgade i selve torvet, og der skabes derved et større torv med bedre plads til fodgængere, ophold og midlertidige aktiviteter, som fx torvehandel.

Inddragelsen af sidegaderne sikrer endvidere en kobling til Amagerbrogade og Holmbladsgade. Som en del af ønsket om at gøre torvet mere grønt, plantes 10-15 træer.

Løsningen medfører, at der i blå betalingszone nedlægges 12 parkeringspladser foran Amagercentret ud mod Tovværkgade.

Idéoplæg 2 (7 mio. kr.)

I denne løsning bevares parkeringspladserne ud for Amagercenteret ved Tovværkgade, og der skabes derfor kun en begrænset udvidelse af fortovet ud for centret. I kraft af etablering af ny belægning inddrages Blekingegade i selve torvet. Inddragelsen af Blekingegade sikrer en kobling til Amagerbrogade. Som del af ønsket om at gøre torvet mere grønt plantes ca. 5 træer. Løsningen medfører ikke nedlæggelse af parkeringspladser.

Det er forvaltningens vurdering, at Idéoplæg 2 kan fungere som første fase af en løsning, der på længere sigt kan etableres som Ideoplæg 1.

Omverdensinddragelse

Lokaludvalget har forud for udarbejdelsen af idéoplæggene lavet en brugeranalyse af torvet med fokus på tryghed. Denne analyse har været afsæt for idéoplæggene i forhold til at torvet også fremadrettet skal være inviterende for alle og et trygt sted at færdes og opholde sig.

I forbindelse med udarbejdelse af idéoplæggene har der været holdt møde med Amagercentret og et åbent borgermøde i samarbejde med lokaludvalget for Amager Øst. Der deltog ca. 60 borgere i borgermødet som var meget positive overfor en omdannelse af torvet.

Lokaludvalget for Amager Øst har kommenteret på de færdige idéoplæg (Bilag 1) og konkluderer (Bilag 2), at idéskitse 1 bedst vil kunne imødekomme de mange behov på torvet. Lokaludvalget ønsker også fremadrettet at være med i dialogen om torvet sammen med de andre interessenter.

Økonomi

Der er ikke forbundet økonomi med denne indstilling.

Videre proces

Idéoplægget kan danne grundlag for et budgetnotat, der kan indgå i forhandlingerne om Budget 2017.

                      Pernille Andersen

                                                      /Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. juni 2016

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top