Mødedato: 20.06.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forprojektering - bedre byrum på Strøget, Indre By

Se alle bilag

Ved Budget 2016 blev der afsat midler til forprojektering af bedre byrum på Strøget. Forprojektering i form af et idékatalog fremlægges til orientering.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget tager idékataloget til bedre byrum på Strøget til efterretning, jf. bilag 1.

Problemstilling

Ved Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev 1,8 mio. kr. afsat til forprojektering af bedre byrum på Nørrebrogade, Strøget og Amagerbro Torv samt en kreativ zone på Vesterbro.

Forprojektering i form af et idékatalog til bedre byrum på Strøget fremlægges hermed til orientering og kan indgå i forhandlingerne om Budget 2017.

Løsning

Idékataloget for Strøget indeholder 10 indsatser, jf. bilag 1. Indsatserne kan opdeles i to typer byrumsfor­bedrende tiltag: Geografiske indsatser (A-C) og tematiske indsatser (D-J). Indsatserne er kort beskrevet nedenfor.

De geografiske indsatser:

A. Vimmelskaftet (se bilag 1, side 20)
Den lille plads, der ligger på hjørnet af Vimmelskaftet og Skoubogade, har potentiale til at blive et godt opholdssted på Strø­get. Der foreslås forskellige byforbedrende tiltag – fx bænke, ny belægning, bedre belysning og træplantning. Estimeret udgift: 1,4 mio. kr.

B. Højbro Plads (se bilag 1, side 10-13)
Højbro Plads har en central placering også med åbningen af metrostationen på Gammel Strand. Den asfalterede cykelsti mellem Amager Torv og cykelparkeringen på Højbro Plads flyttes tættere på Højbro Plads for at lette adgangen for fodgængerne. Den nye cykelsti etableres med cykelvenlige brosten. ”Døde” cykler fjernes fra pladsen. Estimeret udgift: 1,2 mio. kr.

C. Strøgets indgange (se bilag 1, side 8)
Flere har efterspurgt et kende­tegn for Strøget, som understreger, hvor gaden starter og slutter. Det foreslås, at en sådan markering udvikles ved en konkurrence. Ambitionen er, at de indkomne bud understreger Københavns Kommunes vision i ”Fælles­skab København” om en by med kant fx inden for belys­ning og belægning. Samlet estimeret udgift: 3,5 mio. kr.

Tematiske initiativer:

D. Belægning (se bilag 1, side 14)
Belægningen i chaussésten på Vimmelskaftet ud for Badstuestræde er ødelagt og på strækningen videre mod Hyskenstræde er belægningen sunket, hvilket fører til opsamling af regnvand. Det har betydning for oplevelsen af Strøget og ikke mindst for de erhvervsdrivende, der har adresse på denne strækning. Udvalgte dele af Strøget genoprettes. Estimeret udgift på 50.000 kr. dækkes inden for Teknik- og Miljøforvaltningens ordinære driftsramme.

E. Private byggepladser (se bilag 1, side 14)
Incitamentet til at beklæde stilladser med kunst frem for reklamer kan gøres større ved, at Teknik- og Miljøfor­valtningen har bannere i standardstørrelser til udlån. Det foreslås, at en kunstner udvælges til at udsmykke et banner, som kan udlånes til bygherrer. Estimeret udgift: 500.000 kr.

F. Pegeskilte (se bilag 1, side 9)
Flere adspurgte ønsker flere pegeskilte, der viser vej til seværdigheder i nærområdet. Det foreslås, at der opsættes flere i byrummet  eksempeltvis et pegeskilt i krydset Hyskenstræde og Kloster­stræde, så skiltene står placeret med jævne mellem­rum på Strøget. Estimeret udgift: 100.000 kr.

G. Gadeaffald (se bilag 1, side 15)
Det foreslås, at skraldesække af plastik udskiftes med københavner-skraldespande med sensorer, så forvaltningen kan koordinere tømningen. Initiativet indeholder ikke affaldssortering. Estimeret udgift: 500.000

Som et alternativ kan det undersøges, hvad en underjordisk skakt, der vil kunne håndtere mere affald, koster. På sigt vil sidstnævnte indsats betyde færre tømninger, idet en underjordisk skakt skal tømmes færre gange ugentligt. Estimeret udgift: 500.000           

Teknik- og Miljøudvalget bad på budgetseminaret i marts 2016 om, at forvaltningen udarbejder et forslag til en prøveordning for affaldssortering på Strøget. I forbindelse med kildesortering i byens affaldskurve, skal det belyses, om det sorterede affald kan genanvendes eller om det skal betragtes som gadeopfejet affald, der skal afbrændes. I forlængelse heraf om der gælder særlige regler, så det sikres, at affaldet reelt genanvendes. Forvaltningen vil derfor i første omgang undersøge og teste, hvilken type affald det giver mening at sortere i byrummet. Estimeret udgift: 3 mio. kr.

H. Cykelparkering (se bilag 1, side 16)
Da det er fortsat ikke Københavns Kommunes ønske at etablere cykelparkering på selve Strøget, er presset på sidegaderne et stigende pro­blem. Derfor foreslås en øget indsats i forhold til opryd­ningen af såkaldte ”døde” cykler i og omkring Strøget. Derudover foreslås det, at der opsættes ekstra cykelstativer i en række sidegader. Oprydningsinitiativet finansieres gennem cykelhåndteringsprojektet, og cykelparkeringsindsatsen finansieres af cykelpakke VI.

I. Vareudstillinger (se bilag 1, side 17)
Blandt de erhvervsdrivende er der tvivl om reglerne for vareudstilling og udeservering. Det foreslås, at der laves en kort udgave af den såkaldte Strøgmanual om vareudstilling og udeservering. Samlet estimeret udgift: 50.000 kr.

J. Et opsigtsvækkende element (se bilag 1, side 18)
Et gennemgående ønske er at skabe et opsigtsvækkende element på Strøget, fx kunstværker, permanente som mid­lertidige, så Strøget har noget andet og mere at byde på end butikker. Elementet skal tage afsæt i Strøgets egenart, nerve og mangfoldighed. Der foreslås en konkurrence for at finde den rigtige løsning og udformning. Samlet estimeret udgift: 3,5 mio. kr.

Høring og omverdensinddragelse

Handelsforeningen KBH K–Commerce and Culture tilslutter sig de foreslåede indsatser. Høringssvar fremgår af bilag 3.

Lokaludvalget for Indre By er positiv overfor idékataloget, jf. bilag 2, men mener, at forslaget om at flytte cykelstativerne tættere på Storkespringvandet ikke vil mindske kaos. Derudover er holdningen, at flere træer på Vimmelskaftet giver flere fugleklatter. Forvaltningen vurderer, at det primært er fodgængernes adgangsforhold, der tilgodeses med Højbro Plads-initiativet, men at cyklerne kan placeres på en hensigtsmæssig måde, så der skabes bedre adgangsforhold for alle. På Vimmelskaftet vil forvaltningen prioritere de tre andre indsatser på pladsen frem for flere træer. Lokaludvalget har tillige foreslået, fx at stueetagerne skal have et løft, at de oprindelige facader skal kunne ses, samt at der skal skabes et incitament til, at butikkerne i sidegaderne åbner deres facader op, så folk fra Strøget kan trækkes ind i sidegaderne. Københavns Kommune udarbejder lokalplaner, der bl.a. skal sikre facaderenoveringer sker i overensstemmelse med kvarterets egenart. Det er op til den enkelte grundejer at igangsætte projekter om facadernes udtryk. Det ligger derfor uden for idékatalogets rammer at foreslå initiativer, der berører privat ejendom.

I bilag 4 er redegjort for forvaltningens indsats i forhold til en bred omverdensinddragelse.

Økonomi

Der er ikke forbundet økonomi med denne indstilling.

Videre proces

Idékataloget kan danne grundlag for forhandlingerne om Budget 2017.

 

Pernille Andersen                                        

                                                                         / Anders Møller 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. juni 2016

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top