Forprojektering - Kreative områder på Vesterbro
I Budget 2016 blev der afsat midler til forprojektering af bedre byrum for de kreative områder på Vesterbro og i Kgs. Enghave. Idékataloget som følge heraf fremlægges hermed til orientering.
Indstilling
Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik og Miljøudvalget tager resultatet af forprojekteringen om kreative områder på Vesterbro og Kgs. Enghave til efterretning (jf. Bilag 1)
Problemstilling
I Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) er der afsat 1,8 mio. kr. til forprojektering af bedre byrum på Nørrebrogade, Strøget og Amagerbro Torv samt en kreativ zone på Vesterbro. Af de 1,8 mio. kr. er der afsat 0,7 mio.kr. til forprojektering af bedre byrum for de kreative områder omkring den Hvide Kødby,Godsbanearealet ved Otto Busses Vej og Bavnehøj på Vesterbro og i Kgs. Enghave.
Teknik- og Miljøforvaltningen har med ’Idékatalog for Kreative områder på Vesterbro og Kgs. Enghave’ nu afsluttet forprojekteringen (Bilag 1). Idékataloget anviser en række indsatser, som med afsæt i gældende planlægning på kort og længere sigt kan sættes i gang for at styrke de kreative miljøer i de tre områder samtidig med, at områderne bindes sammen, at den stedlige egenart understøttes og, at indsatser koordineres med den igangværende byudvikling.
Forprojektering i form af et idékatalog for kreative områder på Vesterbro og Kgs. Enghave fremlægges hermed til orientering og kan indgå i forhandlingerne om Budget 2017.
Løsning
Den Hvide Kødby er én af kommuneplanens kreative zoner, mens Godsbanearealet i kommuneplanen er udpeget som potentialeområde for kreative erhverv. Som nabo til Godsbanearealet, på Enghavevej 80 m.fl., ligger det kreative miljø med Copenhagen Skatepark, KPH Projects, GAME og AFUK. De tre områder ligger i en del af byen, hvor der pågår mange byudviklingsprojekter. Især metro til Sydhavnen, udvikling af Sydhavnens arealer og byudvikling langs banen mod byen.
Idékataloget er udarbejdet i tæt dialog med de lokale kreative aktører i de tre områder, grundejerne samt Vesterbro- og Kgs. Enghave Lokaludvalg. Desuden har Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indgået i dialogen og i kvalificeringen af idékataloget.
Indsatser i Kødbyen, på Godsbanearealet og Bavnehøj
Byrummet spiller en vigtig rolle for attraktiviteten af områderne. Det er bl.a. vigtigt, at der er tilgængelighed, og at byrummet både kan invitere til kreativitet og samtidig kan fungere til andre formål. Det er ligeledes vigtigt, at byrummet er robust overfor forandringer, og at udformningen understøtter de enkelte områders særlige kendetegn
Kødbyen - Område for kreative erhverv og fødevarevirksomheder
Kødbyen er i dag et veletableret kreativt område med mere end 350 virksomheder og institutioner, hvoraf ca. halvdelen er kreative erhverv. Kødbyen består af den Brune, Grå og Hvide Kødby, hvor sidstnævnte er udpeget som kreativ zone i Kommuneplanen. Området ejes og administreres af Økonmiforvaltningen og har en unik profil med fokus på ”Kød og Kreativitet”. Idékataloget anbefaler tre indsatser, der vil styrke og understøtte Kødbyens strategiske fokus og særegne karakter gennem bl.a. byrumsforbedringer.
- Byrumstrategi for hele Kødbyen
En byrumstrategi skal vise, hvordan byrummene kan udvikles, så de i højere grad aktiverer og understøtter brugen af kreative aktiviteter og samtidig bliver en integreret del af Vesterbros hverdagsliv. En byrumsstrategi vil fremadrettet kunne styre og vejlede i udviklingen af en lokalplan for en samlet Kødby.
- Det Gode Naboskab, et byrumsprojekt mellem Halmtorvet 15 & 17
Indbrud er desværre et eksisterende problem i Kødbyen, og blandt de kreative virksomheder er der udtrykt bekymring for følgevirkningerne af åbningen af det nye stofindtagelsesrum i Halmtorvet 17 til august 2016. Ved at aktivere byrummet mellem Halmtorvet 15 og 17 kan der skabes et nabopartnerskab mellem stofindtagelsesrummet og de kreative aktører i Kødbyen, der kan styrke bylivet i Kødbyen og på Vesterbro.
- Styrk samarbejdet i Kødbyen Det skal fortsat være et aktuelt indsatsområde for Københavns Kommune, at understøtte de kreative erhvervsdrivendes eksisterende sammenslutninger, kommunikationsplatforme og ekstern dialog med fx Kulturstyrelsen. Der ligger også en mulighed for, en højere grad af involvering af de eksisterende sammenslutninger, i situationer hvor der skal borgerinddrages, til udarbejdelse af fx lokalplaner og andre tiltag i bydelen. Kødbyforeningen, der har eksisteret siden 1930erne, er sammenslutningen af erhvervsdrivende i Kødbyen, og kunne evt. indgå i et sådan samarbejde.
Godsbanearealet – Område for event og storskalaproduktion
Godsbanearealet er et afsondret område i byen med kun én ind- og udgang. Området ejes af Banedanmark, Freja Ejendomme, Metroselskabet og DSB Ejendomme med sidstnævnte, som den største grundejer. Dele af området er i fortsat i funktion til banedrift, og der er en begyndende kreativ aktivitet, bl.a. har Lokomotivværkstedet og Arkitekturministeriet lejet sig ind i DSB Ejendommes arealer og bygninger. Idékataloget anbefaler tre indsatser, der vil styrke tilgængeligheden til Godsbanearealet, understøtte mulighederne for midlertidige aktiviteter i området og et kreativt miljø med innovative byrum, oplevelser og bynatur.
- Samarbejdsforum med grundejer
Det er vigtigt, at sikre god dialog med DSB Ejendomme, så Godsbanearealet udvikles i en løbende dialog med fokus på fleksible og midlertidige løsninger, da der tidligst er planer om byudvikling i 2017, jf. Kommuneplan 2015, og da dele af arealet fungerer som bane- og servicefunktioner i drift.
- Bedre adgangsforhold
Ved at forbedre adgangen til Godsbanearealet, kan der skabes bedre grundlag for områdets udvikling for kreativ vækst og give Københavnerne lettere adgang til det unikke område, mens der også skabes bedre sammenhæng til de øvrige kreative områder ved Bavnehøj og Kødbyen. Det anbefales at satse på midlertidige forbedringer af adgangsforholdene, som dermed være det være det første midlertidige skridt, der kan understøtte en permanent udvikling.
- Bynatur og midlertidige aktiviteter
Det er målet, at forbedrede adgangsforhold også kan understøtte DSB ejendommes planer om at aktivere udvalgte områder på Godsbanearealet, idet der i en fremtidig proces kan udvikles ”Grønne lommer” med afsæt i områdets natur, og der kan udvikles innovative midlertidige byrum i tilknytning til kommende kreative virksomheder langs forbindelsen.
Bavnehøj - Område for gade- og performancekultur og socialt entreprenørskab
Bavnehøj er i dag hjemsted for flere kulturelle institutioner, bl.a. KPH Projects, som er et inkubatorhus for små kreative virksomheder. Området er ejet af Økonomiforvaltningen og er organiseret omkring et centralt gårdrum på Enghavevej 80-82. Idékataloget anbefaler tre indsatser, der vil styrke tilgængeligheden og kendskabet til Bavnehøj samt forbindelsen til de omkringliggende byområder.
- Større synlighed og kendskab til området Der er i dag behov for et fysisk løft af det relativt nedslidte gårdrum samt at synliggøre området, som ligger delvist skjult. En bedre eksponering af områdets aktiviteter mod Vigerslev Alle og Enghavevej ville skabe en højere grad af synlighed og kendskab til området.
- Forbindelser til de omkringliggende byområder Bavnehøjs kobling til Carlsbergbyen, den kommende Carlsberg S-togsstation og Godsbanearealet kræver et fornyet blik på sammenhængen i området. En nordlig indgang til gården og på længere sigt etablering af et grønt byrum på Enghavevej vil understøtte forbindelsen til de omkringliggende byområder.
- Flere lejemål til kreative virksomheder KPH Projects har været succesfulde med at etablere gode vækstrammer for innovative start-ups og små virksomheder i vækst. KPH har et ønske om at blive økonomisk uafhængige, hvilket kræver et større antal af lejere, hvorfor mulighederne for en udvidelse af KPH bør undersøges.
Løsninger – fremadrettet
Det er Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at budgetnotatet om bedre adgangsforhold til Godsbanearealet, er det mest aktuelle at indstille til budget 2017. Budgetnotatet er udvalgt i denne sammenhæng, da det kan igangsættes hurtigt. Det er hensigten, at flere tiltag fra Idékataloget, der vedrører de to øvrige geografiske områder, indstilles til kommende budgetforhandlinger og i samarbejde med relevante forvaltninger, efter 2017.
Økonomi
Denne indstilling har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv.
Videre proces
Der vil i forbindelse med budgetforhandlingerne blive præsenteret et budgetnotat om Kreative Zoner, der kan danne grundlag for Københavns Kommunes prioritering af mulige indsatser og inspirere de kreative aktører og grundejerne i områderne til fremadrettede tiltag.
Teknik og Miljøforvaltningen har til budget 2017 udarbejdet budgetnotat for udvikling af bedre adgangsforhold på Godsbanearealet. Projektet skal udvikles i et partnerskab med grundejer DSB Ejendomme og i dialog med lokale kreative aktører og lokaludvalg. Projektet forventes at koste 3,5 mio. kr.
Pernille Andersen
/Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. juni 2016
Indstillingen blev taget til efterretning.